Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhone 3GS on täällä - tässä Puhelinvertailu.comin ensikokemukset

39
Markus Lehtiniitty

iPhone 3GS on täällä - tässä Puhelinvertailu.comin ensikokemukset
Applen iPhone 3GS:n toimitukset alkoivat tänään viimein myös Suomen markkinoilla, kun Sonera sai toimitettua uudet iPhonet ensimmäisten ennakkovaraajien käsiin. iPhone 3GS saapui tänään myös Puhelinvertailu.comin testattavaksi. Ainakin toistaiseksi aiemman iPhonen tapaan iPhone 3GS tulee Suomessa markkinoille yksinoikeudella vain Soneran kautta ja puhelimet ovat operaattorilukittuja.

Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti ensikokemuksemme uudesta iPhonesta - kattavampi testiartikkelimme laitteesta on tulossa noin kahden viikon kuluttua. iPhone 3GS:n saatavuudesta ja hinnoista löytyy tietoa eilisestä uutisestamme.
Edeltäjästään iPhone 3G:stä uusi iPhone 3GS eroaa muutamissa asioissa. Kameraa on selkeästi parannettu: tarkkuus on noussut aiemmasta kahdesta megapikselistä 3,2 megapikseliin ja mukaan on tullut automaattitarkennus ja videokuvausominaisuus. Videoita voi myös muokata suoraan laitteessa. Mallinimen S-kirjain tulee Applen mukaan englanninkielen sanasta "speed" eli nopeus. iPhone 3GS:ssä onkin edeltäjäänsä tehokkaampi prosessori, tuplasti RAM-muistia ja myös HSDPA-tiedonsiirron maksiminopeus kaksinkertaistettu. Lisäksi vielä myös tallennusmuistikapasiteetitkin on tuplattu: uusi iPhone 3GS on saatavissa 16GB- ja 32GB-malleina. Testiversiomme on 32-gigainen malli.

Edellä mainittujen lisäksi tärkeimmät uudistukset lienevät sisäänrakennettu digitaalinen kompassi sekä ainakin Applen mukaan parantuneet toiminta-ajat. Ulkoisesti iPhone 3GS on aivan kuin edeltäjänsä. Mitään muutoksia ei ole tehty. Tämänkertainen iPhone-mallipäivitys tuntuu hieman vaatimattomalta, kun uusi iPhone 3.0 -käyttöjärjestelmäversio on saatavissa myös vanhempiin iPhoneihin. Uusi ohjelmisto tuo paljon uudistuksia - niistä lisää aiemmassa uutisessamme.

Itselläni ei ole aiemmista iPhoneista niin kattavaa käyttökokemusta, jotta voisin kommentoida sen perusteella iPhone 3GS:n nopeutta niihin verrattuna. Itsenäisesti arvioiden sekä Nokian kosketusnäytölliseen N97-lippulaivamalliin verrattuna iPhone 3GS kuitenkin tuntuu varsin nopealta. Muun muassa valikot, selain ja karttasovellus toimivat kaikki aistikkaasti. Nopeutensa puolesta iPhone 3GS on ongelmaton.

Tänään koetun melko harmaan sadepäivän vuoksi iPhone 3GS:n kameraa on myöskin melko turha toistaiseksi arvioida - jätämme arviot kamerasta myöhemmin ilmestyvään laajaan artikkeliin. Teoriatasolla voidaan kuitenkin sanoa, että vaikka iPhone 3GS:n kamera edustaa merkittävää parannusta edeltäjästä, niin on se edelleen merkittävästi lähes kaikkia kilpailijoita perässä.

Uudistuksista digitaalinen kompassi toimii hyvin, juuri niin kuin odottaa sopiikin. Ehdottoman hyvä lisäys aiempiin iPhoneihin verrattuna.

Kokonaisuutena iPhone 3GS on toistaiseksi ollut erittäin vakuuttava. Itselläni on nyt alla muutaman viikon käyttökokemus Nokian kosketusnäyttöisellä N97:llä, joten siihen uutta iPhoneakin on helppo verrata. Ja totuus on se, että iPhonea on nautinnollisempaa käyttää: valikot ovat tyylikkäitä, näyttö on leveämpi, kosketusnäyttö käyttökokemukseltaan kuin eri planeetalta ja käyttöliittymä tuntuu ihanan yksinkertaiselta, ja myös näyttää tyylikkäältä. Jo alle päivän käyttökokemuksella kunnollisen moniajon puute on kuitenkin alkanut ärsyttämään.

Ohjelmistokaupoista on mainittava jo tässä vaiheessa myös sen verran, että App Storesta mielekästä sisältöä löytyy paljon kun taas Nokian ja N97:n Ovi Store on sisällöltään erittäin, erittäin köyhä. Kauppojen käytettävyyden osalta eroa ei mielestäni ole läheskään yhtä paljon kuin sisällön, mutta myös käytettävyyden osalta Apple on hieman edellä.

Tutustuminen uuteen iPhoneen on vielä pahasti kesken, mutta ensivaikutelma on ehdottoman posiitivinen. Apple ei tällä kierroksella tehnyt iPhoneen suurta uudistusta, vaan korjasi lähinnä edellisten iPhonejen pahimpia puutteita - erityisesti kameran osalta. iPhone 3GS on hyvä kokonaisuus, ja jo tässä vaiheessa uskallan suositella sitä lämpimästi - omat ongelmansa on tässäkin, mutta ainakin toistaiseksi ne ovat jääneet reilulla marginaalilla hyvien puolien varjoon.

Kommenteissa voi kysellä kaikkea iPhone 3GS:n liittyen, mitä mieleen juolahtaa. Pidemmittä puheitta, alta löytyy muutamia kuvia uudesta iPhone 3GS:stä. Laajemmin kerromme iPhone 3GS:stä, sen plussista ja miinuksista ja kaikesta mahdollisesta, sitten parin viikon päästä.iPhone 3GS toimitetaan tyylikkäässä ja kompaktissa pakkauksessa. Lisäksi mukana toimitetaan minimaaliset käyttöohjeet, USB-kaapeli, laturisovitin ja laturin seinäpistoke, kuulokkeet sekä tietenkin SIM-kortin poistamisessa käytettävä erikoistyökalu...


Koti/valikkonäkymä


Sormenjälkiä kertyy helposti niin taka- kuin myös etupuolelle.


Sanelin-sovellus on uusi iPhone 3.0 -käyttöjärjestelmäversiossa.


Sisäänrakennettu digitaalinen kompassi kuuluu iPhone 3GS:n uutuuksiin.


Paljon puhuttu App Store


Puhelinvertailu.com iPhonen Safari-selaimessa


Nokia N97 ja iPhone 3GS vierekkäin. N97 on hieman pidempi, merkittävästi paksumpi.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (39)

Mikael (vahvistamaton)

1

Iiiiiiiiso miinus Applelle siitä, että iPhone 3G:ssä ei ole tukea UMTS900 taajuudelle! Ja jos saisi Suomesta ilman sonera-pakkoa, voisin jopa ehkä harkita, mutta nykytilanteessa ei toivoakaan!

Vastaa
Habska
Habska

4

Säälittävä esitys...

Urpot levittelee taas lompakkoaan yhdestä S-kirjaimesta, joka on lisätty kuoreen!

...mutta onhan täsä uusia ominaisuuksiakin mukana kuten copy-paste. Tervetuloa tälle vuosituhannelle vaan! HAHAHAA!

Morjens!

Vastaa
keke (vahvistamaton)

5

Mielestäni voisit ottaa samanlaisen kärkkään asenteen myös artikkelissa n97:aan verrattaessa. Varsinkin, koska et ole ilmeisesti pahemmin iphonea ai n97:aa aijemmin käyttänyt niin niin raaka vertailu olisi mielestäni tosi hyvä näkökulma tulevassa artikkelissa.

Vastaa
vilis4 (vahvistamaton)

7

Onko suomen kielisessä versiossa puheen tunnistus komennot suomeksi ja toimivatko ne hyvin?

Vastaa
vilis (vahvistamaton)

9

Toimiiko suomenkielisessä versiossa äänikomennot suomeksi ja toimiiko ne hyvin?

Vastaa
jee (vahvistamaton)

11

Symbian -heppuja ei kiinnosta yhtään että tämä uus on nopea käyttää. Tottuneet jumitteleen noksuillaan,

Vastaa
msly
msly

12

Suomenkeliset äänikomennot näyttää löytyvän. Toimivuudesta en osaa sanoa tarkempaa kuin, että parilla testikerralla toimivat.

Vastaa
voisin siirtyä (vahvistamaton)

15

Nyt kun nokia luopuu sporttrackerista ja se pahimmassa tapauksessa muuttuu maksulliseksi niin itse voisin hyvin siirtyä Iphoneen miellyttävämmän käytökokemuksen takia. Käytön sulavuus saa kyllä ison painoarvon täältä ja siin iphone onnistuu. Sonera sitten pilaa senkin ilon hinnoillaan. Kuhan saadaan käyttökokemus, luurin koko ja fyysinen näppis ja hinta kohilleen niin lähen uudestaan puhelinkauppaan.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

17

tosi makee luuri... siis toi iPhone!

miksihän Apple ei tehnyt luureistaan halkoja niinkuin nokialla on ollut tapana... ehkä heidän luureja ei suunnitella int..sa.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
maukku92
maukku92

18

"joor (vahvistamaton) @ 31.7.2009 17:36
"Uudistuksista digitaalinen kompassi toimii hyvin, juuri niin kuin odottaa sopiikin. Ehdottoman hyvä lisäys aiempiin iPhoneihin verrattuna."

Mihin sitä kompassia oikeesti tarttee? "

Arvaan että jos kompassi olisi N97:n uusi ominaisuus niin se olisi mielestäsi tosi kätevä ja fiksu lisä puhelimeen...

Vastaa
msly
msly

19

@13.

Samsungin Omnia HD on ollut testissämme. Katsopa oikeaan sivupalkin yläreunaan. ;)

Jos tarkoitit, että Omnia HD:sta ja iPhone 3GS:stä pitäisi tehdä erillinen vertailujuttu, niin...yksinkertaisesi resursseja/mahdollisuuksia meillä ei siihen ole...

Mutta varmasti ostopäätös helpottuu, sitten kun iPhone 3GS:stä on myös iso juttu julki - kuten Omniastakin.

Vastaa
Apple@Lord (vahvistamaton)

20

@18, loltsi, tuomme kompassin uututena puhelimeen ja tuote on täysin uusi, menee meidän faneille kuin heinää vaan.

Vastaa
Apuavirus
Apuavirus

23

Testatkaas myös jailbreakkii. Sellasella ohjelmalla ku backgrounder onnistuu moniajo ja sbsettings ohjelmalla on niitä ja muutakin (wlan, ssh yms.) helppo hallita. Tuo kyllä uusia ulottuvuuksia (vaikkei niin paljoa kuin ennen päivitysten ja App Storen myötä).

Vastaa
Apuavirus
Apuavirus

24

Testatkaas myös jailbreakkii. Sellasella ohjelmalla ku backgrounder onnistuu moniajo ja sbsettings ohjelmalla on niitä ja muutakin (wlan, ssh yms.) helppo hallita. Tuo kyllä uusia ulottuvuuksia (vaikkei niin paljoa kuin ennen päivitysten ja App Storen myötä).

Vastaa
mikkox (vahvistamaton)

25

Aja jonnekkin korpeen. Juokse hullun lailla metsässä.
Paikallista tämän jälkeen lyhin reitti, mene sitä autolle.
Käyttö kokemukasia kompassin hyödyllisyydestä.

Vastaa
msly
msly

26

@23.

Valitettavasti jailbreakia emme oikein voi testata - tämä testissä oleva puhelin kun kuitenkin on Soneran... :D

Vastaa
Kartsa_K
Kartsa_K

27

Mulla 0n 3G ja pikkasen himoittaisi päivittää se 3Gs malliin. Vanhana Nokian käyttäjänä en enää halua palata nokialaisiin.

Vuoden verran iPhonea olen käytellyt, Noksu pysyy lipaston laatikossa. Uusi N97 ei miellyttänyt, kun sitä selailin. Kuten testaaja sanoi, iPhonen kosketusnäyttö on ihan eri planeetalta.

Ainoa miinus on Soneran kytky, itse käyttelen TeleFinlandin kortilla, toimii ilman kikkailuja suoraan....

Vastaa
EmDzei
EmDzei

28

Applen iPhone 4 voisi olla jo mielenkiintoinen puhelin: AMOLED näyttöllä, 8 Mpix HD kameralla ja moniajolla. Samsungin Omnia HD on lähellä tätä, mutta pilattu Symbian S60 5th:llä.

Soneran yksinoikeus ja kytkysopimukset harmittavat minuakin, mutta ehkä FCC potkii asioita eteenpäin ja tämä todetaan monopoliksi ja asiakkaita sortavaksi. Toivottavasti jenkkien päätös heijastuisi sitten myös tänne meille Suomeenkin.

Englanninkielisten vertailujen mukaan iPhone 3G:n omistajien ei kannata vaihtaa tähän uuteen 3G S-versioon. Ne ketkä tuovat nyt vertailukohteeksi Nokia N97:n, niin kannattaa lukea vaikkapa Muron artikkeli S60 5th Edition puhelimista (N97 ja Samsung Omnia HD). Omnia HD pesee N97:n mennen, tullen ja palatessa: kapasiitivinen kosketusnäyttö, 7,2 Mb/s, 8 Mpix, 600 MHz CPU jne.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

29

@8

En nyt ole varma, onko asia näin, mutta esim. navigoinnissa tuo sähköinen kompassi voisi antaa suunnan ilman, että pitää liikkua jonnekin suuntaa. Eli auttaisi karttasovelluksessa orientoinnin suhteen.

Vastaa
mikke (vahvistamaton)

30

Tukeeko iphonen 3GS:n bluetooth-ominaisuus nettiradioiden kuuntelua bt-kuulokkeilla?

Vastaa
Superi79
Superi79

31

"Mihin sitä kompassia oikeesti tarttee?"
<br/>
<br/>Nyt vähän mielikuvitusta peliin. Navigoinnissa näkymä vastaa heti sitä, minne nokka näyttää. Pelkällä GPS:llä pitäisi liikkua johonkin, että kartta tajuaisi suunnan. Viihdepuolella vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkia hauskaa voi tehdä, kun kompassin tieto yhdistetään kiihtyvyysanturiin. Tuossa olikin hyvä esimerkki yllä. Tässä taas esimerkki laajennetusta todellisuudesta:
<br/>
<br/><a rel="nofollow" href="http://www.youtube.com/watch?v=U2uH-jrsSxs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=U2uH-jrsSxs</a>
<br/>
<br/>"Tukeeko iphonen 3GS:n bluetooth-ominaisuus nettiradioiden kuuntelua bt-kuulokkeilla?"
<br/>
<br/>3.0 päivityksen myötä bt-stereokuulokkeiden tuki tuli kaikkiin malleihin. Eiköhän ne nettiradioiden kanssa toimi siinä tavallisetkin kuulokkeet.

Vastaa
Insinööri A102 (vahvistamaton)

32

mikke (vahvistamaton) @ 2.8.2009 21:36: Tukeeko iphonen 3GS:n bluetooth-ominaisuus nettiradioiden kuuntelua bt-kuulokkeilla?

Miksi ei olla tuettu ominaisuus. Kyllä se olla tuettu jos löytä yhteensopiva bt- kuuloke. Lisäksi 3GS on nopea, videon laatu on hyvä ja laite on helppokäyttöinen (mitä ei voi sanoa Nokian luureista).

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

33

jännää nähä mitä jännää käyttöä keksivät tuolle kompassille.

toivottavasti yhtä hauskoja sovelluksia kuin kiihtyvyysantureillekkin.

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

34

Todellakin kompassille löytyy jo nyt yksi "tappajasovellus" ja se on juurikin yllä mainittu kartta. Juuri ulkomailta palanneena olisin ehdottomasti kaivannut karttaa joka automaattisesti kääntyy oikeaan asentoon sen mukaan mihin nenä osoittaa, valitettavasti en vielä käytä uutta iPhonea.

Kaupassa sitä ja juuri tuota ominaisuutta koittaneena on pakko sanoa että paljon matkustavalle, kuten minulle, oikeastaan jo tuo on päivityksen arvoinen (puhelimen google maps jo tukee, oletettavasti muutkin karttasoftat tukevat pian), ja uusi puhelin tuntui paljon nopeammalta kuin nykyinen.

Vastaa
joke1ra (vahvistamaton)

35

Hei,
Olisko mahdotonta saada testeihin mukaan myös kuuluvuusongelmat -jos niitä on.Vantaalla on sellainen pientaloalue kun Petas (kehä III ja vanhan hämeenlinnantie
kutveessa) jossa on suuria kuuluvuusongelmia riippumatta operaattorista.Nokian N95 kuuluu aina mutta esim.nokian 5800 pätkii jottei selvää saa varsinkin pilvisäällä.Siitä on pakko luopua koska entuudestaan tiedän että sonyericsson 990i ja P1i mallit kuuluvat kaikilla säätyypeillä.Eli Nokia care kyllä puhuu potaskaa kun inttää että kaikilla laitteilla on "suunnilleen"sama kuuluvuus ja operaattoreissa on vika!

Vastaa
Claptrack
Claptrack

37

Teillä joilla ei kokemusta ole iPhonesta tai touchista, voitte tulla takaisin kommentoimaan sen jälkeen kun olette kokeilleet jompaakumpaa. Teki mieli heittää 97 seinään kokeilun jälkeen, kaikkea muuta kuin jouheva käyttää, selaillessa piti käyttää kynää ettei painais väärin jatkuvasti. iPodilla kirjoitan yhtä nopeasti kuin tietokoneen näppäimistöllä, joo, kaikkeen tottuu, mut 97aan MÄ en totu!

Vastaa
Huoh... (vahvistamaton)

38

Ne jotka väittää n97 paremmaksi ei oo päässyt kunnolla kokeilemaan iPhonea. Tosin kyseessä on mielipidekysymys, joten ihan turha haukkua iPhonea paskaksi. N97: Kamerassa salama ja on se näppäimistö. iPhone: Niin paljon parempi ja jos iPhoneen saataisi umts ja salama
voisin sanoa että se on niin hyvä kun matkapuhelin voi olla. Tosin tämä on vain minun mielipide.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja