Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple vie rahat - iPhone tuotti alkuvuonna enemmän voittoa kuin Nokian puhelimet

8
Markus Lehtiniitty

Apple vie rahat - iPhone tuotti alkuvuonna enemmän voittoa kuin Nokian puhelimet
Apple kahmii suuren osan puhelinalan voitoista. Vaikka Applen markkinaosuus koko puhelinmarkkinoista on kappalemäärissä vain parin prosentin luokkaa, vei Apple alan voitoista jopa 32 prosenttia, kertoo Bernstein Researchin analyytikon Toni Sacconaghin uusi raportti.

Luvut käsittelevät vuoden 2009 ensimmäistä puoliskoa eli ajanjaksoa tammikuusta heinäkuuhun. Bernsteinin mukaan Applen iPhone-liiketoiminta tuotti tällä aikavälillä enemmän voittoa kuin maailman suurimman puhelinvalmistajan Nokian puhelinliiketoiminta ja Apple teki puhelinvalmistajista eniten voittoa. Applen kannattavuus on aivan omissa lukemissaan. Yhtiö saavutti iPhonellaan yli 40 prosentin liikevoittomarginaalin, kun toiseksi parhaimman RIM:n marginaali jäi alle 20 prosenttiin.
Applen osuus koko puhelinmarkkinoiden liikevaihdosta oli Bernsteinin mukaan vuoden alkupuoliskon aikana kahdeksan prosenttia, joka myös on merkittävästi Applen kappalemääräistä markkinaosuutta korkeampi lukema. Liikevaihdolla mitattuna Apple on kasvanut jo viidenneksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi.

Millään perusteella Applen valitsemaa strategiaa puhelinmarkkinoilla ei siis voida pitää huonona. Yhtiö on noussut nykyiseen asemaansa puhelinmarkkinoilla vain reilussa kahdessa vuodessa. Apple noudattaa puhelimissa pääajatukseltaan samaa strategiaa kuin tietokonepuolella, eli keskittyy lähinnä kalliimman hintaluokan hyväkatteisiin tuotteisiin. Jatkaakseen kasvua tulevaisuudessa puhelinmarkkinoilla on Applen mahdollisesti kuitenkin tuotava markkinoille myös aiempaa edullisempia iPhone-malleja sekä monipuolistettava valikoimaansa nykyisestä.

Apple toi uuden iPhone 3GS -mallinsa markkinoille suurimmilla markkinoilla kesäkuun puolenvälin tienoilla, jolla oli merkittävä positiivinen vaikutus Applen toisen neljänneksen lukuihin.

Tuoreesta raportista kertoi Wall Street Journalin alaisessa Digital Daily -blogissa toimittaja John Paczkowski. Artikkelissa raportin takana oleva analyytikko arvioi myös Applen voivan yltää iPhonellaan älypuhelinmarkkinoilla eräänlaisen de facto -standardin asemaan, samoin kuin tapahtui musiikkisoitinmarkkinoilla iPodin myötä.

Kommentit (8)

Ergopad
Ergopad

2

Apple osaa kyllä markkinoinnin. Vaikka sontaa saa myytyä ku pistetään tarpeeksi hienoon pakettiin jo höpötetään tarpeeksi kauan että se on uutta ja hienoa suklaata. Ei voi sanoa kyllä muuta, kuin että Applen markkinointi pelaa hienosti. iPhonelle on onnistuttu rakentamaan hieno imago, vaikka itse puhelimella ei voi juuri tehdä sen kummosempia kuin 5v vanhalla Nokiallakaan.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

3

Analyysi perustuu siihen että Apple myisi iphonen keskimäärin $700:lla, jolloin saadaan tuon 5mrd liikevaihtoa. Applen raportoima iphone liikevaihto on reilu 3mrd.

Lisäksi on tehty villi arvaus että jokaisesta iphonesta tulee voittoa 40%. Mikä ei näytä perustuvan oikein mihinkään.

Paitsi siihen että tuollaisilla oletuksilla Applen luvut ylittävät hiukkasen Nokian vastaavat. Kuulostaa lähinnä tarkoitushakuiselta laskelmalta.

Vastaa
msly
msly

4

@3.

-Applehan raportoi iPhone-liikevaihdon jaksotettuna 24 kuukaudelle, joka käytännössä tarkoittaa sitä että Applen ilmoittama iPhone-liikevaihto on liian piemempi kuin "aito" liikevaihto.

-Apple ei itse raportoi iPhonen tuottamaa liikevaihtoa, joten se on pakko arvioida.

-Uutisemme perustuu Bernsteinin analyysiin ja luotamme heihin ja uutiseemme, kunnes joku todistaa asioiden olevan varmalla ja tarkalla poikkeavasti. :)

Joka tapauksessa, oli tarkat luvut mitkä vaan, on Apple menestynyt suorastaan uskomattomasti puhelinmarkkinoilla. Apple on vauhdittanut kosketusnäyttöpuhelinten trendin huimaan kasvuun sekä tuonut aivan puskista ohjelmistokaupat puhelimiin. Kaikki suurimmat puhelinvalmistajat ovat joutuneet seuraamaan. Kosketusnäyttöpuhelimista kaikki kunnia ei Applelle kuulu, mutta laitteista löytyvistä, laajoista ohjelmistokaupoista mielestäni kyllä.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

5

> luotamme heihin ja uutiseemme, kunnes joku todistaa asioiden
> olevan varmalla ja tarkalla poikkeavasti. :)

oman järjen käyttö kiellettyä? no omapa on saittinne joten julkaiskaa toki ihan mitä roskaa netistä satutte löytämään. ja sitähän löytyy.

analyytikoilla on aina oma lehmä ojassa tälläisiä laskelmia julkistaessaan. eivät ne tee sitä yleisen palvelun nimissä. siksi oikea suhtautuminen analyytikoiden lausuntoihin on aina skeptisyys.

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

6

Toki kannattaa olla skeptinen, mutta analyysin luvut näyttävät kyllä varsin oikean suuntaisilta. Puhelintoiminnan liikevaihto on hieman pienempi kuin oma arvioni, liikevoitto hieman suurempi, mutta ihan oikeassa suuruusluokassa mennään.

Tosiasia on, että Apple ei lukuja suoraan ilmoita, mutta niitä voi estimoida Applen ilmoittamien GAAP ja non-GAAP lukujen perusteella, ihan tarkkaa lukua ei silloinkaan saa, mutta aika hyvän estimaatin.

Sittn tuosta iänikuisesta markkinointiläpästä, tottakai Apple osaa markkinoida. Mutta markkinoinnilla saadaan ihmiset vasta kiinnostumaan tuotteesta, jos tuote ei vastaa markkinoinnilla ladattua odotusarvoa jää se hyllyyn.

Ergopadin tokaisu: "[iPhonella] ei voi juuri tehdä sen kummosempia kuin 5v vanhalla Nokiallakaan." vaatii jo aikamoista älyllistä epärehellisyyttä. Kannattaisi ehkä tutustua siihen iPhoneen. Ja kannattaa muistaa että useinkaan ei ole kysmys *mitä* voi tehdä vaan myös *miten*. Jollakin vanhalla Nokialla varmasti pystyi teoriassa selaamaan WEB:a tai WAP:a, mutta eipä tuota kovinkaan moni tehnyt, miksiköhän? Koska ne toimivat *huonosti*.

Olisi kiva tietää millä 5v vanhalla Nokialla ihan vaikka webin selaus toimii yhtä sutjakkaasti kuin iPhonella, ja mikä on mennyt vikaan kun uudetkaan Nokiat eivät oikein pysy perässä. Entäs email, gps, kartat, WLAN ja 3G? Entäs varsin laaja kirjo *hyviä* pelejä ja sovellusohjelmia. Missä on suuri näyttö?

Ainoa minkä voin kuvitella pääsevän edes jonkinmoiselle läheisyydelle, speksien valossa, ei todellisen toiminnallisuuden, on 9500 Communicator, mutta sekään ei kyllä oikein vaikuta oikealta vastaukselta :)

Vastaa
Turex
Turex

7

Kaikille iPhone hatereille: Teidän takia ostin aikoinaan Nokia N85 puhelimen joka oli todella paska. Vaihdoin iPhoneen ja nyt ei voi sanoo muutaku jumalauta mikä puhelin. Korvas mulla läppärin käytön koska tällä pystyy OIKEASTI tekemään ne asiat mitä nokian puhelimissa vain mainostetaan. Iphone OS 3.0 ( ilmainen päivitys ) jälkeen puhelimesta tuli entistä parempi.
Ihmekkään kun nokialta katoaa asiakkaat, kun ostat "uuden" puhelimen joka onkin vain sama paska uusissa kuorissa ja sitten julkaistaan parin kuukauden päästä uus paska.
Miettikääs ny N97, helvetin kallis ja sama vanha ARM11 prosessori sisällä ilman grafiikkakiihdytystä, tuolla vehkeellä tekee samat kun communikaattorilla ( joka on muuten hyvä puhelin ikäänsä nähden).

Et sillee, päästinpä höyryjä.

Btw. Toi liikevoitto on tehty varmasti suurilta osin Applen appstorella joka on helvetin nerokas bisnesidea. Kehittäjä saa 70% tuotoista ja Apple 30% ( Apple hoitaa markkinoinnin ja jakelun). Näin pienten valmistajien on helppo tuoda softansa puhelimeen saataville. Tähän päälle iPhonen loistava SDK jota olen itse myös kokeillut.

Vastaa
kettulainen (vahvistamaton)

8

turex, totta.. ei tuota voi ymmärtää mikä ihme jengillä on iphonea vastaan.. itse ole ollut todella tyytyväinen ja eritoten iso etulyöntiasema applella on juurikin siinä mitä ne tarjoavat ulkopuolisille kehittäjille - markkinapaikan, hyvät kehitystyökalut ja todella laadukkaan sdk:n iphone alustalle.

vaikka apple ottaisi enemmänkin provikkaa myynnistä ja markkinoinnista niin kehittäjät (yksityiset ja yritykset) ovat saaneet todella paljon etua helpoista ja kattavista työkaluista ja rajapinnoista - ts. säästäneet kehityskuluissa. symbianille en ole ohjelmoinut aikoihin niin en voi verrata nykytilaan, mutta aikaisemmin se oli kyllä todella kehnoa... epäyhtenäistä ja puutteellista dokumentaatiota. nyt maemoon luotin, mutta ainakin maemo5:n sdk etenkin "simulaattori" laittoi lähinnä vihaksi - ehkä eclipseen löytyy jostain hyvä plugin setti millä saa maemon scratchboxin integraation toimimaan hyvin ja simulaattorin toimimaan moitteetta - enää pitäisi jostain löytyä hyvä gui design työkalu - vaikken itsekään ole koskaan ollut mikään gui-työkalujen fani, mutta xcoden interface builder koodin generointi jne mahdollisuuksineen selvästi helpottaa koodarin arkea. :)

onhan iphonessa huonojakin puolia.. kuten akunkesto, mutta vaikea verrata muihin laitteisiin, koska muita ei tule käytettyä yhtä paljon. lisämiinuksena on ettei nokian laturi sovi. :)

vuoden käyttökokemuksella edelleen pidän iphonea parhaana puhelimena tähän asti.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja