Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kapasitiivinen vai resistiivinen kosketusnäyttö? Molemmat!

7
Markus Lehtiniitty

Kapasitiivinen vai resistiivinen kosketusnäyttö? Molemmat!
Kosketusnäytölliset puhelimet ovat vallanneet alaa viime aikoina puhelinmarkkinoilla ja jatkossa niiden voittokulku tullee vain jatkumaan. On kuitenkin kaksi tapaa toteuttaa kosketusnäyttö: kapasitiivinen ja resistiivinen tekniikka. Tekniikoiden välillä on selkeitä eroja ja niiden ominaisuudet eroavat.

Kapasitiiviset näytöt ovat nopeampia, herkempiä, mahdollistavat monikosketuksen ja tarjoavat yleisesti ottaen ylivertaisen käyttökokemuksen. Toisaalta resistiiviset kosketusnäytöt ovat kapasitiivisia huomattavasti edullisempia, tarkempia ja mahdollistavat styluksen käytön ja näin ollen tekstinsyötön näytölle kirjoittamalla, mikä on tärkeää erityisesti joillakin Aasian markkinoilla. Lisäksi resistiivisiä kosketusnäyttöjä voi koskettaa myös kynsillä tai hanskat kädessä, kun taas kapasitiiviset näytöt vaativat varsinaista kosketusta suoraan sormen kanssa.

Molemmilla on siis omat vahvuutensa ja heikkoutensa. BlackBerry-laitteistaan tunnettu RIM on kuitenkin jättänyt patenttihakemuksen hybridikosketusnäytöstä, jossa yhdistyisivät molempien nykyisten näyttötekniikoiden parhaat puolet. RIM on jättänyt patenttihakemuksensa jo 29. tammikuuta 2008, mutta julkisuuteen se on tullut vasta nyt.Kapasitiivisten näyttöjen hintaongelmaa uusi kosketusnäyttötekniikka ei ratkaisisi, sillä luultavasti se tulisi olemaan vielä sitäkin kalliimpi - ainakin aluksi. Muut ongelmat se kuitenkin jättäisi historiaan. Teoriassa kyseessä on melko yksinkertainen toteutus: samaan näyttöön on vain yhdistetty tekniikat tunnistamaan kosketus sekä nykyistä resistiivistä että kapasitiivista tekniikkaa vastaavasti. Käytännön tasolla toteutus lienee kuitenkin hieman mutkikkaampi.

Minkäänlaista tietoa uudenlaisen kosketusnäytön ilmaantumisesta markkinoille asti ei toistaiseksi ole. RIM:n patenttihakemuksesta kertoi ensimmäisenä Unwired View -sivusto.

Nykyisin markkinoilla olevista kosketuspuhelimista esimerkiksi Applen iPhonen kosketusnäyttö on tekniikaltaan kapasitiivinen, kun taas esimerkiksi Nokia on päätynyt resistiivisen tekniikan käyttöön toistaiseksi kaikissa kosketuspuhelimissaan. Yleinen mielipide näyttötekniikoiden kokonaisvaltaisen paremmuuden suhteen on kallellaan kapasitiiviseen päin.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
jonathan (vahvistamaton)

3

Tuotanoin, eikös BlackBerry *käytä* nimenomaan tätä tekniikkaa kosketusnäyttöpuhelimissaan, ainakin minulle kerrottiin jo aikoja sitten että näin olisi asian laita, koska UI on tehty siten että kapasitiivisella näytöllä ikäänkuin siirretään osoitinta ja resistiivisellä tehdään valinta.


Joten teoreettinen uutisointi patenttihakemuksesta lienee vähän turhaa? :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Capasitive. (vahvistamaton)

4

Molemmilla/molemmissa on siis omat vahvuutensa ja heikkoutensa!.
Kapasitiivi on "kokonaisuutena" kuitenkin vähän parempi,hinta/laatu suhteutettuna!!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Yukki (vahvistamaton)

5

Niin, se on iha mite sen ottaa, monelle ensimmäinen kosketusnäyttö kuitenkin kannattaa olla resistiivinen.

Vastaa
rikse94
rikse94

6

Itellä on resistiivinen ja kylla se ihan hyvä on. Puhelimen firmware vaan on vähän hidas lataan muuten se reagoi kosketukseen heti. Mutta kyllä toi hyvä olis "resistiivinen + kapasitiivinen"

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.