Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nämä ominaisuudet ovat suosiossa älypuhelimissa

1
Markus Lehtiniitty

Nämä ominaisuudet ovat suosiossa älypuhelimissa
Ovum-konsulttiyhtiö on julkaissut ensimmäisen älypuhelinten ominaisuusseurantaselvityksensä. Siinä käsitellään vuoden aikajaksoa vuoden 2008 toiselta neljännekseltä vuoden 2009 ensimmäiseen neljännekseen. Jatkossa Ovum aikoo julkaista vastaavan selvityksen joka vuosineljännes.

Selvityksen mukaan GPS ja WLAN ovat "kuumia" ominaisuuksia nykyisissä älypuhelimissa. Koeaikana havaituista 77 eri älypuhelinmallista 59 kappaletta sisälsivät GPS-paikannusominaisuuden ja 49 sisälsivät puolestaan langattoman WLAN-lähiverkkoyhteyden. GPS ja WLAN siis kuuluvat jo älypuhelinenemmistön ominaisuuksiin. GPS-paikannustuen laajeneminen on avannut sovelluskehittäjille laajat kehitysmahdollisuudet, mutta toistaiseksi sovellukset ovat keskittyneet lähinnä navigointikäyttöön. Lisäksi Ovumin mukaan käyttäjät odottavat älypuhelimilta WLAN-ominaisuutta operaattorien vastaan hankailusta huolimatta.
TV-ulostulo ei toistaiseksi vastaa suosioltaan aivan GPS:ää ja WLAN:ia, mutta tulevaisuudessa Ovum ennustaa sen suosion kasvavan erityisesti mediakäyttöön suunnatuissa älypuhelimissa. Toistaiseksi vasta iPhone-, Symbian- ja Windows Mobile -alustat ovat tukeneet TV-ulostuloa - ja Samsung on ollut erityisen vahva peluri tällä saralla.

Myös prosessorien osalta on lähitulevaisuudessa odotettavissa merkittävää kehitystä. Toistaiseksi useimmat älypuhelimet perustuvat ARM11-prosessoreille, mutta uuden sukupolven ARM Cortex A8 sekä moniytiminen ARM Cortex A9 alkaavat valtaamaan alaa 2009 loppuvuoden sekä ensi vuoden aikana. Näiden rinnalla Qualcommin Snapdragon ja NVIDIA:n Tegra tarjoavat myös uusia tehokkaita vaihtoehtoja.

Ovumin selvityksen mukaan paljon puhutut, internet-sisältöä hyödyntävät widget-pikkusovellukset eivät ole toistaiseksi ottaneet paljoakaan tuulta alleen. Havaituista älypuhelinmalleista vain joka kymmenennestä löytyi widget-rajapintojen tuki.

Adoben Flash- ja Flash Lite -teknologiat ovat levinneet puhelimiin hieman voimakkaammin: 41 havaituista 77 älypuhelinmallista sisälsi jonkinlaisen Flash-tuen. Näistä Symbian-puhelimia oli 25 eli Symbian hallitsee tätä sektori selkeästi. Windows Mobilen Flash-tuki on toistaiseksi heikko, eivätkä kaikki valmistajat sitä käyttöön laitteissaan ota. iPhone-alustasta ja Googlen Androidista Flash-tuki puuttuu ainakin toistaiseksi kokonaan.

Seuraavassa älypuhelinten ominaisuusseurantaselvityksessä Ovum odottaa erityisesti laitteisiin valmiiksi asennettujen ohjelmistokauppojen nostavan suosiotaan melkoisesti. Tässä ensimmäisessä selvityksessä vain Applen iPhonesta, Android-alustan muutamista puhelimista sekä Nokian useimmista puhelimista löytyi jonkinlainen sovellusten hankintasovellus.

Selvityksestä on kertonut muun muassa Symbian-Freak.com-sivusto.

Kommentit (1)

EmDzei
EmDzei

1

Listaan lisäisin vielä kapasitiivisen kosketusnäytön, AMOLED näytön ja nyt jo itsestäänselvyytenä 3,5 mm kuulokeplugin. Reunaehtoihin voisi vielä raapusta kytkymättömän puhelimen ja puhelinkohtaisen ohjelmistokaupan.

GPS tai A-GPS on toivottu asia puhelimissa, mutta joillakin puhelinvalmistajalla iskee ahneus veloittaa navigointiohjelmasta liikaa fyrkkendaalia (kuukauden tai vuoden lisenssit jne.). Tai vastaavasti ohjelmisto palvelee vain autoilijaa, ei kävelijää tai pyöräilijää. Autoilijolla kun on jo yleensä "TomTomit" entuudestaan. Kävelijät & fillaristit haluaisivat myös topografiset kartat, joista näkisi maaston korkeuserot. Fillaristille kun se ylämäki kyllä tuntuu reisilihaksissa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja