Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple sensuroi käsittämättömästi iPhone-sanakirjasovellusta

6
Markus Lehtiniitty

Apple sensuroi käsittämättömästi iPhone-sanakirjasovellusta
Applen toiminta yhtiön iPhone- ja iPod touch -laitteiden App Store -kaupan sovellusten hyväksymisen osalta on kerännyt rankkaa kritiikkiä jo pitkään. Viimeisin outo tapahtuma tällä saralla on, että Apple pakotti kehittäjän sensuroimaan iPhonelle tarkoitettua sanakirjasovellusta.

Ninjawords-nimisen sanakirjasovelluksen hyväksymisprosessi kesti kokonaisuudessan kolme kuukautta. Sovelluksen kehittäjän mukaan Apple ei hyväksynyt sovellusta "kyseenalaisen sisällön" vuoksi ja lähetti mukana sovelluksesta kuvankaappaukset, joissa näkyivät englannin kielen "fuck"- ja "shit"-sanat.
Kehittäjän mukaan he kuitenkin olivat kiinnittäneet erityistä huomiota, että erilaiset ei niin kauniit sanat eivät näkyisi hakutuloksissa kuin vasta sitten, kun käyttäjä on ne kirjoittanut kokonaisuudessaan. Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että Apple ei hyväksynyt Ninjawords-sanakirjasovellusta vaikka App Storesta löytyi jo ennestään useita sanakirjasovelluksia, jotka paljastivat Applelle epämukavat sanat paljon helpommin.

Kolmen kuukauden vatvomisen, useiden hylkäysten ja sensuroinnin jälkeen Apple kuitenkin lopulta hyväksyi Ninjawords-sovelluksen ohjelmistokauppaansa. Edellä mainittujen sanojen ohella myös muun muassa sanat "ass", "snatch", "pussy", "cock" ja "screw" eivät Applelle kelvanneet, ja kehittäjä joutui poistamaan ne sovelluksestaan. Sanojen sensuroinnista vielä naurettavampaa tekee se, että sovelluksen ikärajaksi on asetettu 17 vuotta.

Asiasta Daring Fireball -blogissa kertonut John Gruber onkin osuvasti todennut (vapaasti suomennettuna): "Apple vaatii käyttäjältä 17 vuoden ikää, jos haluaa ostaa sensuroidun sanakirjan, josta on jätetty pois puolet sanoista joita (Applen pääjohtaja) Steve Jobs käyttää joka päivä".

Viime aikoina merkittävin uutinen App Storen hyväksymisrintamalta on ollut Google Voice -sovelluksen hylkääminen ja jo hyväksyttyjen kolmansien osapuolten sovellusten heittäminen ulos kaupasta. Lisäksi kerroimme eilen Applen ensin hyväksyneen yli 900 melko turhaa sovellusta App Storeen heittääkseen ne myöhemmin kaikki kerralla ulos. Applen App Store -politiikkaa vaivaavat satunnaiset ominaisuudet sekä erityisesti suuri linjattomuus - kehittäjät eivät koskaan voi tietää, mitä Apple seuraavaksi keksii.

Kaikesta negatiivisesta App Storea ympäröivästä julkisuudesta huolimatta se on ollut järjetön menestys Applelle. Apple avasi App Storen reilu vuosi sitten ja ensimmäisen vuoden aikana kehittäjät toivat kauppaan ladattavaksi yhteensä yli 65 000 sovellusta ja peliä, joita käyttäjät latasivat yhteensä yli 1,5 miljardia kertaa. Käytännössä kaikki puhelinvalmistajat ja mobiilialustojen kehittäjät ovat jo seuranneet tai ovat seuraamassa Applen esimerkkiä ohjelmistokaupoissa.

Kommentit (6)

lolboy (vahvistamaton)

6

Aasi, napata, kissanpentu, kukko ja ruuvi ovat ilmeisesti pahoja sanoja....:P

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja