Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Applen markkinointijohtaja kommentoi sanakirjasensurointia

6
Markus Lehtiniitty

Applen markkinointijohtaja kommentoi sanakirjasensurointia
Kerroimme eilen Applen pakottaneen kehittäjän sensuroimaan Ninjawords-nimistä, iPhone- ja iPod touch -laitteiden App Store -sovelluskauppaan tarkoitettua sovellusta. Nyt Applen markkinointijohtaja (SVP of Worldwide Product Marketing) Phil Schiller on vastannut syytöksiin. Hänen mukaansa ne eivät pidä paikkaansa.

Ninjawords-tapahtumista kertoi ensimmäisenä Daring Fireball -blogissa John Gruber, jolle myös Phil Schiller vastasi sähköpostilla ja kertoi asiasta.
Schillerin mukaan saatuaan tietää asiasta, hän tutki sitä yhdessä App Store -sovellusten hyväksymisestä vastaavan tiimin kanssa. Hän kertoo, että Apple ei sensuroinut sovellusta eikä hylännyt sitä sen sisältämien epämukavien, mutta melko tavallisten sanojen - kuten "fuck", "shit" ja "ass" - vuoksi. Schiller kertoo, että ensimmäinen hylkäys tapahtui Ninjawords-sovelluksen sisältämien, edellä mainittuja sanoja vielä mauttomimpien, slangiperäisten sanojen vuoksi, joita ei myöskään löydy perinteisistä sanakirjoista. Samalla Apple suositteli kehittäjälle, että he lähettäisivät sovelluksensa uudestaan sitten, kun lapsilukkorajoitukset olisi otettuun käyttöön iPhonen 3.0-ohjelmistoversion myötä, jolloin sovellus voitaisiin hyväksyä.

Tämän jälkeen kehittäjä itse päätti kuitenkin poistaa sanakirjasta mauttomia sanoja päästäkseen nopeammin markkinoille, mutta niitä jäi kuitenkin yhä jäljelle niin paljon, että sovellus sai yhä ikärajakseen 17 vuotta App Storen hyväksymisprosessissa.

Schiller myös painottaa, että sanakirjaa ei olisi tarvinnut sensuroida, koska se sai 17 vuoden ikärajan. Schillerin mukaan sensurointi johtuikin täysin kehittäjän tekemistä päätöksistä, ei Applen.

Schillerin kommenttien perusteella Ninjawords-sovellus joutuikin lähinnä huonon ajoituksen uhriksi. Alun perin kehittäjät lähettivät sen hyväksyttäväksi jo 13. toukokuuta, mutta ikärajarajoitukset tulivat saataville vasta 17. kesäkuuta iPhone 3.0 -ohjelmistopäivityksen myötä. Kehittäjä halusi sovelluksensa nopeasti markkinoille ja tämän vuoksi oli valmis sensuroimaan sitä.

Kaikesta huolimatta asia pysyy yhä hieman outona, sillä Ninjawords-kehittäjien mukaan Apple osoitti heille hylkäysilmoituksen yhteydessä vain sanat "fuck", "shit" ja "cunt". Nämä sanat löytyvät kuitenkin monista App Storesta löytyvistä sanakirjoista, joiden ikärajarajoitus on alimmillaan vain neljä vuotta. App Storen hyväksymisprosessia vaivaa siis yhä suuri linjattomuus ja epäjohdonmukaisuus.

Phil Schillerin, korkean tason Apple-johtajan, kattava vastaus kuitenkin osoittaa myös, että Apple on oikeasti kiinnostunut parantamaan toimintaansa App Storen osalta ja tiedostaa, että toistaiseksi erityisesti sovellusten hyväksyminen tuottaa heille liikaa ongelmia.

Lisätietoa asiasta löytyy Daring Fireball -blogin merkinnästä.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (6)

nervuli
nervuli

1

Vähän ihmetyttää Markuksen tyyli syöttää jatkuvasti uutisen sisään upotettua henkilökohtaista skismaa Applea kohtaan.

Varmaan löytyisi muiltakin merkeiltä epäkohtia, jos nimenomaan kaivamalla haluaisi kaivaa.

Vastaa
msly
msly

2

@1.

a) emme ole pelkkä kuiva uutissivusto, olemme "blogahtava" uutissivusto :)

b) tässä artikkelissa ei oikeastaan edes ollut omia mielipiteitä, jutun kaksi viimeistä kappaletta pohjautuvat pitkälti Daring Fireballin merkinnässä kerrottuihin ajatuksiin, jotka kuitenkin jaan

Mielestäni myöskään emme todellakaan millään tasolla anti-Apple, vaan melko neutraali. Olemme kritisoineet myös muun muassa Nokian Ovi Storea aiemmin, muun muassa sisällön naurettavasta suppeudesta.

Tulossa on myöskin testiartikkeli iPhone 3GS:stä sekä erillinen "N97 vs. iPhone" -artikkeli, joissa molemmissa kyllä mielpide tulee jäämään hyvin vahvasti Applen puolelle.

iPhone 3GS on upea mobiililaite ja App Store on sovelluskaupoista ylivertainen. Tällöin pienet jutut, kuten tämä sanakirjasovellushässäkkä, saavat helpommin palstatilaa.

Vastaa
kikuu
kikuu

3

Johan nyt on älytöntä tehdä tälläinen juttu jostain sanakirjan sensuroinnista. Saisi olla ikäraja vaikka 3 vuotta, kyllähän lapset tuollaisia sanoja kuulevat muutenkin. Nauran kyllä Applelle, aivan idioottimaista.

Nii en siis syytä tämän uutisen kirjoittajaa, vaan Applea :)

Vastaa
johtaja59 (vahvistamaton)

4

Onhan se hyvä, kun asiat kerrotaan rehellisesti turhia kaunistelematta (ja ilman apple-/nokialaseja

Vastaa
johtaja59 (vahvistamaton)

5

Onhan se hyvä, kun asiat kerrotaan rehellisesti turhia kaunistelematta (ja ilman apple-/nokialaseja

Vastaa
hape
hape

6

@2

Niin no, onhan Afterdawn aina ollut 'kantaa ottava' uutissivusto. Ainahan tarkoituksena on ollut vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja ottaa vahvasti kantaa tietosuoja-asioihin 'uutisillaan'. Ei Afterdawnia aivan täysin lähdekritiikittömästi ole koskaan voinut lukea, mutta tuntuu että pahempaan suuntaan ollaan menossa.
Ei siinä, ihan hyvällä asialla olette, mutta mikäli uutisiin toimittaja haluaa omia mielipiteitään laukoa, erottakaa ne selvästi uutisesta, jossa kuitenkin tulee puhua pelkkää faktaa eikä arveluita.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja