Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä on ensimmäiset kunnon kuvat Nokian tulevasta Maemo-puhelimesta

17
Markus Lehtiniitty

Tässä on ensimmäiset kunnon kuvat Nokian tulevasta Maemo-puhelimesta
Nokian tulevasta ensimmäisestä, myös puhelinominaisuuksilla varustetusta, Maemo-alustan laitteesta on vihdoin vuotanut ensimmäiset kunnon live-kuvat julkisuuteen indonesialaisen kaskus-keskustelupalstan kautta. Eilen kerroimme laitteen käyneen Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:n testeissä.

Uudet kuvat vastaavat MobileCrunch-sivuston aiemmin esittelemää piirroskuvaa laitteesta.
Kuvien perusteella kyseessä on rakenteeltaan melko perinteinen sivusta esiin liukuvalla QWERTY-täysnäppäimistöllä varustettu laite. Laitteen näppäimistön jaottelu muistuttaa hyvin paljon jo N97-mallista tuttua järjestystä.

Tulevan laitteen lopullisesta mallinimestä ei vielä toistaiseksi ole täyttä varmuutta, mutta mitä luultavimmin se tulee olemaan N900. Sen lisäksi malli tunnetaan myös kehitysnimellä Rover sekä koodinimellä RX-51.

Laitteen ominaisuuksiin kuuluvat Maemo 5 -käyttöjärjestelmä, 3,5 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 800x480 pikseliä, viiden megapikselin kamera automaattitarkennuksella, Carl Zeissin optiikalla, linssinsuojuksella sekä kaksois-LED-kuvausvalolla, GPS-paikannus, 32 gigatavun sisäinen tallennusmuisti, microSD-muistikorttipaikka, FM-lähetin, tuki neljälle GSM-taajuudelle (850/900/1800/1900 MHz) ja kolmelle 3G-taajuudelle (WCDMA 900/1700/2100 MHz) sekä GPRS-, EDGE-, HSPA-, stereo-Bluetooth- ja WLAN-yhteydet.

Laitetta pyörittää OMAP3-alustalla ARM Cortex A8 -perustainen prosessori, luultavasti 600 megahertsin kellotaajuudella. Vastaava prosessori löytyy myös Applen iPhone 3GS:stä sekä Palmin Prestä.

Nokia tullee julkistamaan uuden Maemo-laitteensa joko Nokia World 09 -tapahtumassa 2. syyskuuta tai Maemo Summit 2009 -tapahtumassa 9. lokakuuta. Toistaiseksi varmaa tietoa siitä, kummassa tapahtumassa julkistus tulee tapahtumaan, ei ole. Laitteen tarkasta markkinoilletuloajankohdasta ei ole toistaiseksi myöskään tietoa. Muun muassa Yhdysvaltain markkinoilla uusi Maemo-laite on tulossa saataville T-Mobile-operaattorin kautta.Kommentit (17)

keke (vahvistamaton)

1

Mikä viehtymys Nokialla on resistiivisiin näyttöihin? Kiinan markkinoille ymmärtää, mutta on se Nokia ennenkin kohdistanut laitteitaan eri markkinoille. Joskus kun omistin 5800:n ja kokeilin iPhonea, tuntui suorastaan maagiselta kuinka herkästi se kosketuksen tunnistaa. 5800:lla sai runnoa minkä sormista jaksoi. Noin niinkuin kärjistettynä.

Vastaa
Yesse
Yesse

2

Mistä nää kaivaa näitä prototyyppejä tai näitä puhelimia etuajassa.Miten joku saa niitä käsiin, paitsi joku nokialla työskentelevän isän lapsi.

Vastaa
Maemo (vahvistamaton)

3

Näyttääpä lupaavalta laitteelta. Toivottavasti uusi käyttis tarjoaa haastajan androidille yms. 8)
Kamera osio takana vaikuttaa sen verran isolta, että luulis luurissa olevan hyvä optiikka/kuvausvalo.
Hyvä Nokia! 8)

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

4

Sentään kunnon rautaakin sisällä tuossa :) Mutta tuo resistiivinen näyttö pilaa senkin :( Tuommoinen kännykkä androidilla ja resistiivisellä näytöllä olisi varma ostos mutta tuo jää kyllä kaupan hyllylle.

Vastaa
Jusa45 (vahvistamaton)

6

huhut on huhuja, kunnes todeksi muuttuvat, mutta oon kuullut silti ja vain huhun, ett näyttö ois nukuisen N810:ssä olevan kokoinen... ~4,1"... vaikka itse laite onkin hiukka N810:ä pienempi.

Mutt taitaa olla pakko odottaa ton virallista julkistusta ennen kauppaan syöksymistä ;)

Vastaa
xbax (vahvistamaton)

7

Juuri jotain tällaistä osasin odottaa. Surkea muovilelu ja vielä resistiivisellä näytöllä. Miksei muka noin suurella näytöllä onnistuisi kiinalaisten merkkien teko kapasitiivisella näytöllä? iPhonellakin onnistuu.

Vastaa
Superi79
Superi79

8

No nyt alkaa olemaan vähän enemmän yritystä Nokialla. Hyvä! Mutta edelleen resistiivinen näyttö. Ei voi käsittää... Aikamoinen lautanen on ja paksukin vielä, mutta silti näppäimistö on noin ahdas. Ei tuota taida taskuun tunkea kovin helposti. Toivottavasti näyttö on edes mainio, niin tuon suuren koon sietää.

Vastaa
N900 (vahvistamaton)

9

xbax painukoon vaan vittuun kiinalaisine merkkeineen. Aletaanpa vertaamaan näyttöjen tarkkuuksia. Omenalelu 320 x 480 vs. uus Nokia 800x480. Hahaa haistakaa paska Omenapojat.

Vastaa
sggds (vahvistamaton)

10

näytön tarkkuudella ei oo vittuukaan väliä siinä vaiheessa kun se on käyttökelvoton, kuten nämä nokian näytöt ovat

Vastaa
Abexi
Abexi

11

Kertokaa miksi se on käyttökelvoton, tuo näyttö, haluan siis ihan oikeasti perusteltuja vastauksia, olen kokeillut iföönin näyttöä ja n97 näyttöä ja hyvin ne molemmat pelittivät.
Onko tässä nyt kyse että ei ole multitouchia?

Vastaa
abcdefg (vahvistamaton)

12

Järkyttävän kokoinen laite. Missä se intuitiivinen käyttöliittymä viipyy kun Kallasvuo finglishillä sitä lupaili jo 2007.

Vastaa
Jusa45 (vahvistamaton)

13

On se jännä juttu, kun Samsungin Omnia HD:ssä on iso näyttö, niin se on mahtava (positiivinen?) ja upee, mutt kun se on saman kokoinen Nokiassa, niin sitä sanotaan järkyttäväksi (negatiivinen?)...
Tietty kokeileva käsi voi olla eri noissa arvioissa, mutt mä luulen ett arvio on enempi asenteellinen.

Ja jos näyttö on 3,5", niin laite on pienempi kuin Samsung Omnia HD ja jos näyttö on 4,1", niin laitteet lie suht saman kokoiset...

Tietää (kokee) kun näkee - nyt vain arvaillaan ja haukutaan 'varmuuden vuoksi', vai...?

Vastaa
pain83
pain83

14

Itsellä on tällä hetkellä Xperia puhelimena ja rupesi vähän kaduttamaan jo sen osto, kun Nokia julkisti tämän puhelimen heti sen jälkeen, kun olin mennyt Xperian ostaamaan... Resistiivinen näyttö on toiminut Xperiassa hyvin. Ainoa tosiaankin mikä puuttuu on multitouch ja sillä ei oikeasti ole hirveästi merkitystä. Innolla tietenkin odotan hybridi paneelien tuloa, jolloin saadaan parhaat ominaisuudet molemmista tekniikoista. Vähän jää harmittamaan, kun eivät ole tähän luuriin tehneet näyttöä samaan tapaan kallistuvaksi kun N97:ssa on.

Vastaa
Mushi (vahvistamaton)

15

Jaha, tällainen siis on syksyllä tulossa. Hyvä tietää, nyt kannattaa myydä Nokian osakkeet pois kun niistä vielä jotain saa...

Vastaa
5trummer
5trummer

16

Siis mikä tuon resistiivisen näytön ongelma on? Itse en noista tekniikoista tiedä, mutta käsittääkseni se tunnistaa sekä kynällä että sormella tökkimisen. Miten tälläinen voi olla ongelma? Onko tää taas sitä että Apple-tapa on se oikea, vaikka iPhonea voisi käyttää vain valomiekalla piirtämällä niin sitä ylistettäisiin?

Vastaa
keke (vahvistamaton)

17

16. sun pitäisi itse kokeilla niin taatusti huomaisit eron. Resistiivisesä on paljon hankalampi hahmottaa kuinka kovaa näyttöön pitää painaa. Sen takia resistiivistä tuleekin usein huomaamatta runnottua melko kovaa. Myöskään sormi ei liu'u näytöllä samalla tavalla, koska sitä pitää ensinnäkin painaa huomattavasti kovempaa ja toisekseen näyttö on hieman pehmeä. Kapasitiivisessa tietää aina, että pelkkä hipaisu riittää.

Olenkin huomannut, että iPhonekäyttäjille on todella hankalaa käyttää Nokian kosketusluureja, koska ne on tottunut vain hipaisempaan näyttöä.

Itsellänihän oli Nokian 5800 ja seuraava luuri tulee olemaan joku, missä on joko kapasitiivinen kosketustekniikka, se uusi super-resistiivinen tai sitten haptikos. Rupesi aina ärsyttämään oman 5800:n kankeus kosketuksen suhteen, kun oli kokeillut jonkun iphonea.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja