Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Suomen ensimmäinen Google-puhelin testissä - ensikokemukset HTC Herosta

27
Matti Vähäkainu

Suomen ensimmäinen Google-puhelin testissä - ensikokemukset HTC Herosta
Odotettu Googlen Android -puhelinalusta on vihdoin rantautunut myös Suomeen ja on nyt ensimmäistä kertaa myös Puhelinvertailun testattavana. Alunperin Saunalahden oli tarkoitus tuoda ensimmäisenä Google-puhelin Suomeen HTC Magic -mallin myötä, mutta lanseeraus sittemmin peruuntui syystä tai toisesta. Googlen älypuhelinalusta on nyt kuitenkin Suomessa uudemman HTC Hero -mallin saavuttua hiljattain kauppoihin. Kirjoitushetkellä puhelinta myy muun muassa Verkkokauppa.com, jossa sillä on hintaa 600 euroa, sekä Saunalahti, jonka kytkykauppapaketissa puhelimella on hintaa 21 euroa/kk tai 504 euroa kertamaksuna. Kyseessä ei ole siis kovinkaan halpa puhelin.

Puhelimen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat 3,2 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, viiden megapikselin kamera, 3G-yhteydet, WLAN, A-GPS ja microSD-muistikorttipaikka. Lisäksi puhelimesta täytyy mainita 3,5mm kuulokeliitin, joka on puuttunut aiemmista HTC:n Android-puhelimista. Tarkemmat tekniset tiedot löydät vertailustamme.
Varsin simppelin pakkauksen sisältä löytyvät englanninkielinen pikaopas, muutamia mainos- ja takuulehtisiä, USB-piuha ja verkkovirta-adapteri, kuulokkeet, akku, muistikortti ja itse puhelin.Laite on erittäin laadukkaan oloinen ja tuntuinen, kuten 600 euron hintalappu antaa odottaakin. Kuoren materiaalit ovat ensiluokkaisen tuntuisia, vaikka puhelimen ulko-osat ovat valmistettu käsittääkseni täysin muovista. HTC:lla on mitä ilmeisemmin ollut myös käytettävyys mielessä materiaaleja valitessa, sillä puhelimen näyttöä lukuunottamatta sormenjälkitahroja ei jää mihinkään. Takakannen muovi on päälystetty kumimaisella pinnoitteella, jonka matta pinta tuntuu kädessä pehmeältä eikä luista kirkaan ja kiilloitetun muovin tapaan.Puhelimen takakannen irroitus onnistuu helposti eikä sitä kiinnittäessäkään tunnu, että muovi halkeaisi. Takakannen alta paljastuu 1350 mAh akku ja microSD-muistikorttipaikka, sekä akun alla sijaitseva SIM-korttipaikka. Takakannen yläosassa on kameran linssi, jolla ei valitettavasti ole kaverina minkäänlaista salamaa.

Puhelimen etuosaa dominoi tavalliseen tapaan 3,2 tuuman kosketusnäyttö, jonka resoluutio on iPhonestakin tuttu 320x480. Näytön alapuolelta löytyvät soitto- ja lopetus-/virtanappi, koti-, menu-, haku- ja takaisin-näppäimet sekä erikoisimpana ilmestyksenä trackball-ohjain. Puhelimen alaosa on HTC:n aiemmista Android-puhelimista tutusti kallistettu eräänlaiseksi "leuaksi", jonka logiikkaa allekirjoittanut ei ole vielä täysin sisäistänyt. Puhelimen yläpuolelta löytyy 3,5mm kuulokeliitin, vasemmalta puolelta äänenvoimakuuden säädin ja alapuolelta miniUSB-liitin.Ehdottomasti puhelimen mielenkiintoisin osuus on kuitenkin Googlen luoma Android-käyttöjärjestelmä ja sen päälle rakennettu HTC:n Sense UI -käyttöliittymä. Sense UI:ssä voi havaita yhtäläisyyksiä Windows Mobile -puhelimien TouchFLO-käyttöliittymään, jota HTC on käyttänyt ahkerasti kosketusnäyttöpuhelimissaan. HTC on selvästi panostanut Heron käyttöliittymään ja se haastaa toiminnaltaan myös iPhonen, joka on paitsi puhelimen tärkeimpiä kilpailijoita, myös selkeä tasomittari. Toimintanopeudessa HTC Hero ei ole aina iPhonen tasolla, mutta käyttöliittymän muokattavuus ja erityisesti widgetit puoltavat Heroa.Vaikka puhelin on tarjonnut ensimmäisten käyttötuntien aikana erittäin positiivisen käyttökokemuksen, niin muutama asia on oudoksuttanutkin. Koska puhelimen tukee moniajoa, niin ohjelmia voi jättää taustalle päälle. Ongelma tässä on se, että en löytänyt kuinka ohjelmia suljetaan. Toinen ongelma koskee laitteen fyysistä olemusta. Puhelimen käytössä olennainen takaisin-nappi on sijoitettu oikeaan alareunaan, joka yhdellä kädellä (oikealla) käytettäessä on erittäin epämiellyttävässä paikassa. Pitemmän käytön jälkeen osaan luonnollisesti arvioida paremmin kuinka pahoja ongelmia nämä ovat.

Tässä pikaiset ensikokemukset Suomen ensimmäisestä Android-puhelimesta. Tulossa on tavalliseen tapaan myös laajempi testiartikkeli, joten pysykää kuulolla!

Kameran testikuvat:Kommentit (27)

Joo (vahvistamaton)

1

Ennakkotiedot kertovat että puhelimen raudassa ei riitä potku alkuunkaan?

Saisiko tähän vahvistusta puoleen tai toiseen...

Vastaa
Siggy
Siggy

2

En sanoisi ettei riitä alkuunkaan... kyllä puhelin jaksaa pyörittää useimmissa tapauksissa käyttöliittymää ja softaa vähintään tyydyttävästi. Ohjelmien käynnistymisessä tai orientaation vaihdossa saattaa ajoittain kestää sekunti tai kaksi, mutta mitään dramaattisia hyytymisiä ei ole tähän mennessä tullut eteen.

Pyrimme saamaan videokuvaa käyttöliittymästä lopulliseen testiin, joten siitä selviää helpommin minkälaisesta suorituskyvystä on kyse.

Vastaa
Malix82
Malix82

3

Sen leuan funktio lienee suojella ruutua, painikkeita ja ohjauspallukkaa vääriltä syötteiltä mikäli laite lasketaan ruutu alaspäin esimerkiksi pöydälle.

Vastaa
Diazzi
Diazzi

4

Nokian 600 euron N97:n muovinen takakuori on käsittämätön sen hintaluokan laitteessa, mutta HTC:n Herossa se ei haittaa?

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

6

@4 Nokiassa on todella paljon muutakin huonoa verrattuna tuohon. Siinä on resistiivinen näyttö kun taas tässä on kapasitiivinen jne.

Vastaa
Korva (vahvistamaton)

7

@4, heh sama. Sääli että nykyään kaikki arvostelut netissä ovat liian voimakkaasti subjektiivisia ja tavalla tai toisella näkyvän puolueellisia. Etsitään laitteista pienimmätkin epäoleelliset ominaisuudet ja esitetään ne toisen mallin paremmuutena, jättäen kuitenkin saman tekemättä toisin päin. Eipä se auta muutakuin itse kävellä kauppaan testaamaan laitteita ja jättää toisten arvostelut yleensä omaan arvoonsa.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

8

@2 Siggy

Täytyy käydä itse vielä tutustumassa mikä on tilanne.

@6 Ibanez

Itse suosin resistiivisiä monipuolisuuden takia.

Vastaa
kikuu
kikuu

9

Ibanez90 tulee taas tänne haukkumaan Nokiaa, vaikka ei esimerkiksi kosketusnäytön tekniikoista tiedä mitään. Muutenkin erittäin tyhmä ihminen.

Seuraava puhelimeni voisi aivan hyvin olla Android puhelin.

Vastaa
BlasterX
BlasterX

10

@Siggy

Taustaohjelmat saa suljettua hyvin, hyvin näppärästi task killer nimisellä ohjelmalla, jonka löytää varsin helposti androidmarketista.

@Joo

Mitä olen kansainvälisiä foorumeita melko intensiivisesti tutkinut, ei lähes kukaan ole maininnut mitään negatiivista androidin toimintanopeudesta. Ehkä jää vähän iPhonelle, mutta täytyy ottaa huomioon, että Androidi on vasta nyt rantautumassa maailmaan kunnolla. Ja Googlella on jo työn olla toimintaa parantava Donut-päivitys, joka tullaan julkaisemaan vuodenvaihteen paikkeilla.

Vastaa
teosto
teosto

12

Ibanez90
sä et taida muuta eroa noissa luureissa tietää ko noi vatun näytöt
joka ikisessä uutisessa oot vinkumassa samasta asiasta.

tarvii kait ostaa tollanen luuri testii jossaivaiheessa

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

14

@ Siggy

Perustu toi aikaisempi kysymys puutteelisista tehoista tähän.

Kun tulee jakoon niin täytyy käydä testaamassa mutta vähän arveluttaa jo. Hieno syksy tulossa julkistuksissa...

"but it seems to be at the expense of performance. We could almost feel the 528MHz processor struggling to keep us as we paged through seven homescreens of widgets -- most accessing data in the background -- and when we took at a look at the task list, it was clear that most of our memory was being sucked up with scores of little processes. It seems like HTC has made a software suite for their next generation of phones, but tacked it onto its current one, and the combo is a bit messy at times. We won't knock them for aiming high, but we don't know how much we enjoy the lag and stutter of the current Hero build".

http://www.engadget.com/2009/07/23/htc-hero-review/

Vastaa
qwert666
qwert666

15

Minusta kans tuntuu ettei tuo kamera välttämättä ole kovin hyvä, mitä katselee noita testikuvia..

Täytyy joskus käydä verkkokauppa.comissa testaamassa..

Vastaa
BlasterX
BlasterX

16

Juu, kamerat ei muutenkaan HTC:n vahvimpia puolia ole. Tässä herossa on kuitenkin kaksi asiaa, minkä takia aion puhelimen passata ja odotan i7500:sta Samsungilta.

1)Sisäinen muisti 512Mt. Ohjelmia ei voi asentaa muistikortille, ja sisäinen muisti on aina muistikorttimuistia nopeampaa eikä huku työpöydälle siirron yhteydessä.

2)Leuka. Olen kuullut, että tuo ei taskussa tunnu kaikkista mukavimmalta asialta, etenkään jos on vähänkin pienempi tasku tai tiukempi housumateriaali yleensä.

@Joo
Jos oikein ymmärsin HTC:n Sense UI:n saa kytkettyä pois päältä ihan valikkojen kautta. Varma tästä en ole, mutta semmoinen kuva jäi. Ja aika hauska, kun testaajalla on toistakymmentä widgettiä ja ohjelmaa päällä ja pystyy vielä haukkumaan lagaavaksi - tulikohan tämä kaverille yllätyksenä?

Vastaa
Siggy
Siggy

18

msly:

Aivan. Ihmettelinkin, että voiko teflon tosiaan olla tämän tuntuista. Yhtä kaikki, erittäin hyvältä tuntuu ja ei jätä sormenjälkiä. :)

Vastaa
juupa juu... (vahvistamaton)

19

Hei. Olisi kiva kuulla käyttökokemuksia niiltä, joilla tämä uusi HTC Android-luuri nyt on. Esim. millaista sitä on käyttää, onko eteen ilmestynyt bugeja (niitä nyt löytyy jokaisesta luurista, joten sillä ei kai ole mitään väliä), miltä tuntuu kädessä tai taskussa tuo leuka jne...

Nämä asiat olisi kiva tietää, kun itseäni tuo HTC:n Sankaripuhelin on alkanut kiinnostaa.

Vastaa
juupa juu... (vahvistamaton)

20

Hei. Olisi kiva kuulla käyttökokemuksia niiltä, joilla tämä uusi HTC Android-luuri nyt on. Esim. millaista sitä on käyttää, onko eteen ilmestynyt bugeja (niitä nyt löytyy jokaisesta luurista, joten sillä ei kai ole mitään väliä), miltä tuntuu kädessä tai taskussa tuo leuka jne...

Nämä asiat olisi kiva tietää, kun itseäni tuo HTC:n Sankaripuhelin on alkanut kiinnostaa.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

21

@9 ja @12

Vastasin vain kysymykseen. Lukisitte edes mitä muut kirjottaa ja pitäisitte turpanne kiinni. Olen testannut monia kosketusnäytöllisiä kännyköitä ja todennut että kapasitiivinen on parempi koska resistiivistä saa painaa niin kovaa eikä se tuo multi touchea jolloin todella monet pelitkään ei toimi.

Vastaa
JiM Beam (vahvistamaton)

23

"et pelitkään ei toimi."

Jep, ja tästä eteenpäin onkin sama mitä kommentoit.

Pitää kyllä ottaa pitempään testiin ifone että pääsen kans haukkumaan ysiseiskani.

Vastaa
Halvemmallasaa (vahvistamaton)

24

Tiedoksi niille joita tämä 600e hintalappu hirvittää; puhelimen saa tilattua mm. britaniasta reilusti alle 500e hintaluokkaan, eli suosittelen puhelimen tilausta muualta kuin suomesta jos säästöä halajaa.

Vastaa
ifoo
ifoo

26

Siggy:
osaatko arvioida koska ehtisit tekemään laajemman artikkelin tuosta HTC Herosta. Itseäni kiinnostaisi tuo hankkia mutta ihan lähistöllä ei ole paikkaa josta sitä voisi kokeilla.
Itseäni kiinnostaa lähinnä puhelimella nettiin meneminen (selain), Tekstinsyöttäminen esim. meilissä, erilaiset widgetit, kuvausmahdollisuudet (kuva ja video).
Varmasti soittaminen yms. perustoiminnallisuudet ovat ok?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja