Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Ei Nokia luovu Symbianista, Maemo-puhelimet kuitenkin tulossa

6
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Ei Nokia luovu Symbianista, Maemo-puhelimet kuitenkin tulossa
Jälleen kerran eilen maailman teknologiasivustoja ja -blogeja lähti kiertämään villi huhu, joka perustui Saksan Financial Timesin artikkeliin. Huhun mukaan Nokia hylkäisi toistaiseksi kaikissa älypuhelimissa käyttämän Symbian-käyttöjärjestelmän ja korvaisi sen Linux-pohjaisella Maemo-käyttöjärjestelmällä, jota toistaiseksi on käytetty yhtiön Internet Tablet -laitteissa.

Luonnollisestikaan Nokia ei ole täysin hylkäämässä Symbiania. Mutta Maemo-puhelimet ovat tästä huolimatta tulossa markkinoille. Nokian odotetaan julkistavan seuraavan parin kuukauden sisällä ensimmäisen Maemo-alustallisen, myös puhelinominaisuuksilla varustetun laitteen. Laitteen kaikki tärkeimmät tekniset tiedot ja kuvat ovat jo tulleet julki, ja myöskin lopullisesta mallinimestä on melko vahva aavistus: se tullee olemaan N900.
Nokialla on siis kohta kaksi älypuhelinkäyttöjärjestelmää. Mitä järkeä tässä on? Itse asiassa siinä ei olisikaan, jos Symbian-käyttöjärjestelmä olisi hyvä, mutta se ei ole. Nokia tarvitsee siis myös vahvemman tarjokkaan käyttöjärjestelmäkilpaan ja sellaisen se voi Maemosta kasvattaa.

On siis mahdollista, että Maemo tullee valtaamaan alaa Nokian malliston yläpäästä, mutta samalla Symbian siirtyy yhä halvempiin ja halvempiin puhelimiin. Maemo-alustaa, joka perustuu täysin kosketusnäyttöön sekä vieläpä 800x480 pikselin näytön tarkkuuteen, ei saisi millään vielä vuosiin sovitettua halpapuhelimiin.

On mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan Symbianin kehitys on menossa. Toistaiseksi uusimmatkin ei-kosketuspuhelimet perustuvat vanhalle S60 3rd Editionille ja uusin versio S60 5th Edition on ainakin toistaiseksi ollut varattu vain kosketusnäytöllisille puhelimille. Periaatteessahan S60 5th Editionin käyttöliittymä sopisi käyttöön suoraan myös ei-kosketuspuhelimeen, mikä samalla tietenkin on sen suurin heikkous puolestaan kosketuspuhelimissa.

Vähemmän yllättäen Nokia on kiistänyt tuoreimmatkin väitteet Symbianin hylkäämisestä. Asiasta kertoo muun muassa GigaOM-blogi.

Nokian edustaja kommentoi GigaOM:lle kuitenkin myös: "Kuitenkaan, koska ohjelmisto muodostaa yhä suuremman osan käyttäjille tuomastamme arvosta, ei vain yksi ohjelmistoympäristö sovi kaikkien käyttäjien tai markkinoiden tarpeisiin. Kuten olemme aiemminkin todenneet, jatkamme kehitystämme uuden laiteluokan ympärille, jonka odotamme muodostavan jatkossa korkean suorituskyvyn mobiililaitteiden uuden segmentin. Maemo on hyvin vahvasti osa tätä ajattelua, mutta mitään uutta julkistettavaa meillä ei tähän liittyen ole".

Tämä käytännössä lähes vahvistaa aiemmin tässä artikkelissa mainitun käsityksen Symbianin ja Maemon tulevasta suhteesta. Puheet Symbianin täydellisestä hylkäämisestä voi heittää roskakoriin.

Kommentit (6)

jackoff (vahvistamaton)

2

@1
olet varmaan tyytyväinen siksi, koska sinulla ei ole kokemusta paremmasta, mielikuvitusta tai kokemusta symbian softan koodauksesta.


jos noista on kokemusta niin leksa lentää joka kerta ku symbian mainitaan..

Vastaa
erpe (vahvistamaton)

3

Ihme, että näin vähän kommentoijia tähän mennesä. Aina ku on sympparista puhe niin se haukutaan ja maemoa kehutaan. Toiveet voivat toteutua! :D

Vastaa
Phiideer
Phiideer

5

@2

Tarpeita on erilaisia. Jos mielikuvituksella aletaan leikkimään, niin kaikki käyttöjärjestelmät on huonoja.

Vastaa
Yesse
Yesse

6

@2
Olen kokeillut lähes jokaista uutta mallia jokaisesta merkistä ja hintaan kattoen valitsin Nokia 5800 ja olen todella tyytyväinen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja