Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia N97 vastaan Apple iPhone 3GS - kumpi vie voiton?

43
Markus Lehtiniitty

Nokia N97 vastaan Apple iPhone 3GS - kumpi vie voiton?
Apple, joka on ollut puhelinmarkkinoilla vasta reilut kaksi vuotta, on vallannut älypuhelinmarkkinoilla tuoreimpien tietojen mukaan jo reilusti yli 10 prosentin markkinaosuuden. Samaan aikaan Nokian osuus myydyistä älypuhelimista on pudonnut jopa yli 60 prosentista reiluun 40 prosenttiin. Näiden lukujen valossa ei siis ole epäselvää, kuka viime aikoina on menestynyt kaksikosta paremmin.

Nokian ensimmäistä iPhone-haastajaa, edullisemman hintaluokan 5800 XpressMusicia seurannut Nokian nykyinen lippulaivamalli N97 on parasta, mitä maailman suurimmalla puhelinvalmistajalla on toistaiseksi tarjota kamppailussa iPhonea vastaan. Applen tuore iPhone 3GS puolestaan on toinen päivitysversio yhtiön alun perin 2007 tammikuussa julkistamasta iPhonesta. Sekä N97 että iPhone 3GS saapuivat Suomessa markkinoille heinäkuun aikana: N97 alkupuolella ja iPhone 3GS aivan lopussa.
Olemme aiemmin julkaisseet sekä N97:stä että iPhone 3GS:stä omat testiartikkelinsa:
Testissä Applen iPhone 3GS - kolmas kerta toden sanoo?
Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?

Tämän artikkelin sisältö tulee koostumaan pääosin tekstistä, joten jos puhelimista tai niiden käyttöliittymistä haluaa nähdä kuvia, suosittelen tutustumaan edellä mainittuihin itsenäisiin artikkeleihin. Tarkoituksena on ollut myös pitää tämä artikkeli verrattain kompaktina - ei megapitkänä pilkunviilauksena jokaisen puhelinten välisen pienimmänkin eron osalta.

Emme ole aiemmin Puhelinvertailu.comissa julkaisseet ainuttakaan vertailevaa testiartikkelia kahden tai useamman puhelimen välillä. Kyseessä on siis eräänlainen hyppy tuntemattomaan. Yritin ensin keksiä jotain osa-aluejaoteltua ja pisteytettyä vertailumallia, mutta totesin sen lopulta turhaksi. Siitä olisi tullut liian monimutkainen. Tämän vuoksi lopun yhteenvedon päätös voittajasta ei perustu mihinkään erillisiin arvostelukohtiin vaan yksinkertaisesti kokemukseen laitteista kokonaisuuksina. Osa-alueiden osalta kuitenkin mainitaan myös selkeästi voittaja - tai jos sellaista ei löydy, niin kyseeseen tulee tasapeli.

Artikkelin sisältö tulee melko varmasti nostattamaan myös kritiikkiä kiitosten ohella. Kritiikki on kuitenkin myös toivottua ja omien mielipiteiden esittäminen kommenteissa vieläkin toivotumpaa. Siellä jokainen kykenevä voi tehdä oman vertailunsa näiden puhelinten välillä. Ja toivottavaa vielä olisi, että jokainen myös perustelisi oman mielipiteensä. Äärimmäisen hienoa olisi jos puhelinten paremmuudesta syntyisi kommenteissa laadukasta keskustelua. Sitä odotellessa.

Artikkelin sisältö

-Myyntipakkauksen sisältö
-Muotoilu ja rakenne
-Näyttö
-Yhteydet
-Muisti
-Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
-Tekstinsyöttö
-Toiminta puhelimena
-Viestitoiminnot
-Sähköposti
-Selain
-Kamera, kuvat ja videot
-Musiikki
-Kartat ja navigointi
-Ajanhallinta- ja hyötysovellukset
-Ohjelmistokauppa
-Toiminta-ajat
-Saatavuus
-Hinta
-Yhteenveto - kumpi vie voiton?

Myyntipakkauksen sisältö

iPhone 3GS:
-iPhone 3GS -puhelin
-USB-kaapeli
-laturi ja laturin seinäpistoke
-kuulokkeet säätimellä ja mikrofonilla
-SIM-korttipaikan käyttötyökalu
-pikaopas ja tuotetietovihkonen suomeksi ja ruotsiksi
-kaksi Applen logotarraa

N97:
-N97-puhelin
-irrallinen akku
-laturi
-laturiadapteri
-datakaapeli
-kuulokkeet ja erillinen säädin
-yksi stylus
-puhdistusliina
-Nokia Ovi Suite -DVD-levy
-suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet

N97:n myyntipakkauksen sisältö on niukasti kattavampi, vaikka suuria eroja ei olekaan. Ainakaan itse en kuitenkaan pidä Applen ratkaisusta käyttää yhtä ja samaa USB-johtoa sekä tietokoneyhteyksiin että seinästä lataamiseen. Lisäksi tässä yhteydessä N97:ää voidaan myös "palkita" erillisestä, irroitettavasta ja helposti itse vaihdettavissa olevasta akusta.

Voittaja: N97

Muotoilu ja rakenne, laatutuntumaOikeastaan iPhone 3GS:n ja N97:n rakenteen vertaileminen on hieman jopa typerää - sillä kyse on perusidealtaan erilaisista laitteista. iPhone 3GS perustuu vain kosketusnäyttöön ja on rakenteeltaan yksinkertaisempi kuin N97, josta löytyy myös kannen alta paljastuva täysnäppäimistö.

iPhone 3GS tarjoaa kuitenkin kaksikosta paremman laatutuntuman. Siitä on lähes mahdoton saada esiin mitään nitinää tai natinaa edes kovalla vääntämisellä. Lisäksi puhelin näyttää paremmalta ja myös ainakin omiin käsiini tuntuu paremmalta. N97:n takakuori on halvan näköinen.

Voittaja: iPhone 3GS

Näyttö

iPhone 3GS:n on toteutettu kapasitiivisella ja N97:n resistiivisellä tekniikalla. Tämä on merkittävin ero näyttöjen välillä. Molempien näyttöjen kooksi ilmoitetaan 3,5 tuumaa, mutta tästä huolimatta iPhone 3GS:n näyttö on suurempi: se on yhtä korkea, mutta hieman leveämpi. Tarkkuutta N97:n näytössä on enemmän: 360x640 pikseliä iPhone 3GS:n 320x480 pikseliä vastaan.

iPhone 3GS:n näyttöä on ilo koskettaa, sillä kapasitiivisen tekniikan ansiosta se on hyvin herkkä. N97:n näytön käyttö taas tuntuu iPhoneen verrattuna jatkuvalta taistelulta ja ihmettelyltä. Näytön tarkkuuksien käytännön ero ei ole kovin merkittävä - myös iPhone 3GS:n näyttö on aivan riittävän tarkka. Näytön osalta selkeääkin selkeämpi voittaja on iPhone 3GS.

Voittaja: iPhone 3GS

Yhteydet

N97 ja iPhone 3GS tukevat kumpainenkin neljää GSM-taajuutta ja kolmea 3G/WCDMA-taajuutta. Puhelinten välillä on kuitenkin merkittävä ero tuettujen 3G-taajuuksien osalta. iPhone 3GS tukee taajuuksia 850, 1900 ja 2100 megahertsiä, N97 puolestaan 900, 1900 ja 2100 megahertsin taajuuksia. 850 ja 1900 megahertsin taajuuksia ei Euroopassa käytetä, mutta 900 megahertsiä käytetään. Sen tuen ansiosta N97 pääsee kiinni 3G-verkkoon huomattavasti iPhone 3GS:ää useammin, millä on todella suuri merkitys käytännön datasiirtonopeuksiin.

Molemmat tukevat 3G-verkossa latauksia nopeuttavaa HSDPA-tekniikkaa, mutta Apple tukee sitä 7,2 megabittiin asti N97:n tyytyessä 3,6 megaan. Käytännössä, ainakin toistaiseksi, tämän merkitys ei ole vielä niin suuri kuin se äkkiseltään voisi kuulostaa.

Lähiyhteyksien osalta molemmat tukevat langattomia Bluetoothia ja WLAN:ia. iPhonessa Bluetoothia ei kuitenkaan voi käyttää tiedostojen lähettämiseen tai vastaanottamiseen. Tämä sinetöi N97:n voiton yhteyksien osalta.

Voittaja: N97

Muisti

Sekä N97:stä että iPhone 3GS:stä löytyy 32 gigatavua sisäänrakennettua kiinteää tallennusmuistia. N97:stä löytyy lisäksi microSD-muistikorttipaikka, mutta suuren sisäisen muistin myötä muistikorttipaikan tarve jäänee useimmilla käyttäjillä melko vähäiseksi. Tämän ja muistikortin pakkauksesta puuttumisen vuoksi Muisti-osa-alueen kamppailu päättyy tasapeliin.

Voittaja: Tasapeli

Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisestiTämän osalta ei ole paljoa mietittävää, sillä iPhone on tällä osa-alueella suorastaan ylivoimainen. Käyttöliittymä on yksinkertaisuudessaan ihana käyttää. Se sisältää monia hyviä, N97:aa parempia ratkaisuja.

N97:n S60-käyttöliittymä on liian vaisun näköinen, monimutkainen, epäjohdonmukainen ja yksinkertaisesti tylsä verrattuna iPhonen hiottuun, tyylikkääseen ja erittäin selkeään käyttöliittymään.

Selkeä käyttöliittymä ja herkkä kosketusnäyttö yhdessä takaavat iPhonessa loistavan käytettävyyden. N97:stä ei löydy selkeää käyttöliittymää, herkkää kosketusnäyttöä eikä näin ollen myöskään loistavaa käytettävyyttä.

Voittaja: iPhone 3GS

Tekstinsyöttö

N97:n kannen alta paljastuvan QWERTY-täysnäppäimistön perusteella voisi olettaa, että tämä osa-alue päättyisi helposti N97:n voittoon. Näin ei kuitenkaan näppäimistön puutteellisuuden vuoksi ole. Ääkkösten ja käytännössä kaikkien erikoismerkkien hakeminen toisen painalluksen takaa syö näppäimistön käytettävyyttä huomattavasti.

Edellä mainitun vuoksi iPhone yltää näytöllä näkyvällä virtuaali-QWERTY-näppäimistöllään yllättävänkin lähelle N97:aa, mutta ei kuitenkaan ohi asti. Itse kaipaisin kuitenkin myös N97:een virtuaalinäppistä tulevien ohjelmistopäivitysten myötä (nykyisin saatavana vain peruspuhelinnäppäimistö).

Voittaja: N97

Toiminta puhelimena

Puhelintoiminnallisuuksien osalta näiden kahden välille ei mielestäni pysty keksimään niin paljon eroa, että jomman kumman voisi kruunata tämän osa-alueen voittajaksi. Kumpikin ajaa asiansa puhelimena jopa erinomaisesti - toiminnot ja toteutustavat hieman eroavat, mutta kokonaisuutena kumpaakin on äärimmäisen miellyttävää käyttää.

Voittaja: Tasapeli

Viestitoiminnot

Molemmat tarjoavat perushyvät tekstiviestitoiminnot. N97 nousee kuitenkin voittajaksi tällä osa-alueella, lähinnä parin iPhonesta puuttuvan yksityiskohdan. iPhonesta ei nimittäin löydy viestiä kirjoitettaessa jäljellä olevien merkkien laskuria eikä tukea välitystiedoille.

Voittaja: N97

Sähköposti

Jos N97 vei voiton teksti- ja multimediaviestien osalta, niin sähköpostin osalta vertailu päättyy puolestaan iPhone 3GS:n voittoon. Jos N97:n mukana toimitettaisiin esiasennettuna ja integroituna Nokia Messaging, olisi kisa tiukempi. Nyt iPhone 3GS vie voiton sähköpostisovelluksen sujuvalla käytettävyydellä ja muun muassa HTML-viestien tuella. Mail-sähköpostisovellus on myös nostettu iPhonessa hienosti keskeiseksi ominaisuudeksi ja se on esillä erilaisissa jakovalikoissa kautta käyttöliittymän.

iPhonen Mail-sovellustakin voi kuitenkin moittia käytettävyyspuutteesta: tarjolla ei ole helppoa ja nopeaa mahdollista merkitä useampia viestejä luetuiksi.

Voittaja: iPhone 3GS

Selain

Selaimen osalta jouduin miettimään melko pitkään kumman nostaa osa-alueen voittajaksi. Lopulta päädyin iPhone 3GS:ään, mutta joidenkin mielestä puolestaan N97 voi olla selainkäytössä parempi laite.

Itse pidän kuitenkin enemmän iPhonen Safari-selaimen tavasta sovittaa sivut näytölle kuin N97:n mukana tulevan S60-alustan verkkoselaimen tavasta näyttää sivut sellaisenaan. Osa tykkää toisesta, osa toisesta. iPhonen selain näyttää sivut ehkä hieman N97:ää nopeammin.

iPhonen Safari-selaimessa selkeästi parempaa on kuitenkin kunnollinen useiden samanaikaisten sivujen tuki. Lisäksi esimerkiksi sivun lähentäminen ja loitontaminen toimii iPhonessa todella kätevästi ns. nipistämällä monikosketustuen ansiosta. Näiden syiden vuoksi iPhone 3GS voittaa.

Voittaja: iPhone 3GS

Kamera, kuvat ja videot

Tämä on ehkäpä N97:n ylivoimaisimmin voittama osa-alue. Vaikka iPhone 3GS:ssä on edeltäjiinsä nähden keskitytty juuri kameraominaisuuksien parantamiseen, ovat ne yhä selvästi kilpailijoita jäljessä.

N97 on parempi kamerana suuremman tarkkuutensa, kuvausvalonsa, linssinsuojuksensa sekä monipuolisemman kameran käyttöliittymänsä ansiosta. Myös kuvien ja videoiden jatkokäsittelymahdollisuudet ovat N97:ssä laajemmat.

Voittaja: N97

Esimerkkikuva iPhone 3GS:n kameralla:


Esimerkkukuva N97:n kameralla:


Musiikki

Jos kameran ja kuvien osalta N97 voittaa iPhone 3GS:n on iPod-mediasoittimien kautta puhelinmaailmaan tullut Apple vahvoilla musiikin saralla.

iPod-sovellus on yksinkertaisesti erittäin hyvä ja vie näyttävyydessä ja käytettävyydessä N97:n soitinta kuin pässiä narussa. Erityisen hieno on Cover Flow -ominaisuus. Lisäksi iPhonen mukana toimitettavat kuulokkeet ovat ainakin omasta mielestäni paremmat kuin Nokian vastaavat.

Musiikkikauppojen osalta kilpailua ei juuri ole, sillä Nokia Musiikkikauppa on niin heikko esitys Applen iTunesiin verrattuna.

Voittaja: iPhone 3GS

Kartat ja navigointi
Sekä iPhone 3GS:stä että N97:stä löytyy sisäänrakennettuna sekä GPS-paikannus että kompassi.

Ainakin oma N97:ni toimitettiin vielä Nokia Kartat 2.0 -sovelluksella varustettuna. Nokia tarjoilee kuitenkin puhelimeen jo asennettavaksi Ovi Maps (Kartat) 3.1 -versiota. Applen iPhone 3GS:stä puolestaan löytyy Applen kehittämä, Google Mapsiin perustuva, Kartat-sovellus.

Karttojen ja navigoinnin osa-alueella voittaja on melko selkeä ja se on N97. Tähän on kaksi pääsyytä. Ensinnäkin iPhonen Kartat-sovellus ei mahdollista karttojen lataamista laitteen muistiin vaan niitä ladataan käytettäessä jatkuvasti verkon yli. Toinen syy N97:n paremmuuteen on sen tarjoamat navigointiominaisuudet, joita iPhonen Kartat-sovellus ei tarjoa. iPhone tarjoaa vain reittiohjeet, kun taas N97:n mukana tulee 12 kuukauden lisenssi ääniohjattuun käännös käännökseltä -navigointiin.

Voittaja: N97

Ajanhallinta- ja hyötysovellukset

Tämä on itse asiassa yksi tiukimpia osa-alueita. N97 tarjoaa enemmän ominaisuuksia sovelluksissa, mutta pidin esimerkiksi iPhonen Kalenteri-sovelluksesta juuri sen yksinkertaisuuden vuoksi. Toisaalta esimerkiksi Laskimen osalta iPhone on se, joka tarjoaa enemmän. Mutta erilaisia, tärkeämpiä sovelluksia N97:stä löytyy enemmän kuin iPhonesta.

Kun jompikumpi täytyy valita, niin N97 vääntäytyy tällä osa-alueella voittajaksi Aktiiviset muistiinpanot -sovelluksen sekä valmiina mukana tulevien Sanakirja-, Muunnin- ja Zip-sovellusten ansiosta.

Voittaja: N97

Ohjelmistokauppa

Ohjelmistokauppojen osalta tilanne on melko selkeä. Apple vie App Storellaan voiton sekä käytettävyydessä sekä erittäin selkeästi sisällössä.

App Storen käyttö on Nokian Ovi Storea sulavampaa ja yksinkertaisempaa, mutta ero tältä osin ei ole mitenkään tähtitieteellinen. Sitä se kuitenkin sisällön osalta. Ovi Storen sisällön määrä N97:lle on toistaiseksi joiltakin osin jopa naurettavan suppea, kun taas App Storen sisällön määrän voisi kuvailla lähes rajattomaksi.

Voittaja: iPhone 3GS

Toiminta-ajat

Ilmoitetut toiminta-ajat, iPhone 3GS vs. N97:
Puheaika GSM-verkossa: 12 vs. 9,5 tuntia
Puheaika 3G-verkossa: 5 vs. 6 tuntia
Valmiusaika: 300 vs. 430/400 tuntia
Musiikin toisto: 30 vs. 40 tuntia
Videoiden katselu: 10 vs. 5,5 tuntia

iPhone 3GS oli testissämme niin vähän aikaa, ettemme sen perusteella voi tehdä luotettavia arvioita sen tarjoamista toiminta-ajoista. Jonkinlaisena näppituntumana kuitenkin väittäisin, että N97 on tällä osa-alueella parempi. Tämä on yksi asia, josta erityisesti toivon keskustelua kommenteissa.

Ilmoitettujen toiminta-aikojen perusteella N97 on iPhonea vahvempi - tosin iPhone 3GS murskaa N97:n ilmoitetussa videoiden katseluajassa.

Voittaja: N97

Saatavuus

iPhone 3GS on Suomessa saatavilla vain Soneran kautta, kun taas N97 on saatavilla kaikkien suurten operaattoreiden pakettien yhteyteen kuin myös täysin lukitsemattomana. Pidemmittä puheitta, selkeä voittaja tämän suhteen on N97.

Tämä kohta voi myös monille ratkaista puhelinongelman. iPhone 3GS putoaa laskuista pois, jos ei ole Soneran asiakas tai halua murtaa iPhoneaan (jailbreak).

Voittaja: N97

Hinta

Hinnan osalta kyseessä on hieman kaksiteräinen miekka, sillä iPhone 3GS on kyllä edullisempi mutta vain Soneran liittymän kanssa ostettuna. Koska saatavuus tuli kuitenkin mielestäni käsiteltyä jo edellisessä osa-alueessa, niin hinnan osalta iPhone 3GS on näin ollen yksinkertaisesti edullisempi.

N97:stä joutuu maksamaan yli 600 euroa, kun iPhone 3GS 32GB:n saa käsiinsä reilusti alle 600 eurolla. Ajan myötä hintaero kuitenkin tullee suppenemaan.

Voittaja: iPhone 3GS

Yhteenveto - kumpi vie voiton?

Loppujen lopuksi, omasta näkökulmastani on mielestäni jopa melko selkeää kumman laitteista haluaisin omistaa ja se on iPhone 3GS.

Syitä iPhone-valintaani on useita: tärkeimmät niistä ovat yleisestikin iPhonen kohdalla paljon hehkutetut selkeä käyttöliittymä, ihana kosketusnäyttö ja App Store. Omassa puhelimen, tai pitäisikö sanoa mobiililaitteen, käyttöprofiilissani kamera- tai paikannusominaisuuksilla on pienempi rooli. Monille näillä on kuitenkin suurempi merkitys ja heille N97 voi olla iPhonea parempi valinta.

Selkeää yksinkertaista vastausta iPhone 3GS:n ja N97:n paremmuudesta en voi antaa kuin oman itseni kohdalta ja tällöin valinta kohdistuu Applen tarjokkaaseen. Omana puhelimenani pysyy kuitenkin ainakin toistaiseksi vielä N97, sillä ehdin ostaa sen ennen iPhone 3GS:ään rakastumista. iPhone-ikävä on kuitenkin niin kova, että tekee todella kipeää odottaa seuraavaan iPhone-päivitykseen saakka. N97:n kanssa tulee kyllä toimeen, mutta iPhonea jopa kaipaa.

Voinkin lämpimästi suositella iPhone 3GS:ää! Jos kamera ei ole puhelimessasi tärkein ominaisuus, pitäisin todennäköisenä, että tulet pitämään iPhonestasi hyvin paljon.

Voittaja: iPhone 3GS---

Ja lopuksi muistutan vielä kerran, että jos iPhone 3GS:stä tai N97:stä haluaa tätä artikkelia kattavampaa tietoa, niin kannattaa tutustua näihin itsenäisiin artikkeleihin puhelimista:
Testissä Applen iPhone 3GS - kolmas kerta toden sanoo?
Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?

Jos jotain kysyttävää ilmenee, niin vastaan mielelläni kommenteissa.

Kommentit (43)

erzoonty (vahvistamaton)

1

Asiallinen ja arvoneutraali testi, näitä lisää! Kiitos ja kumarrus!

Vastaa
A-J-M (vahvistamaton)

2

Melko hauska vertailu. Minusta puhelimia voi aivan hyvin verrata keskenään. Ne ovat kahden eri valmistajan yrityksiä houkutella uusia ja vanhoja asiakkaita puolelleen. Molemmilla ollut kantavana ideana rakentaa multimediapuhelin ja kahteen eri ratkaisuun on päädytty.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Nokialainen on kulkenut taskussa. Puolet siitä ajasta olen tuskaillut mac yhteensopimattomuuden kanssa. Aika vaihtaa jenkkiin.

Vastaa
A-J-M (vahvistamaton)

3

Ehkä Nokian ei kannatakaan kilpailla Applen vesillä. Kilpailla voi samoilla markkinoilla loputtomiin asti. Uusilla innovaatioilla uusia aluevaltauksia ja uusille markkinoille. Ei "rinnalle ja ohi" vaan "ohi".

Vastaa
Hmm (vahvistamaton)

4

"N97:stä löytyy lisäksi microSD-muistikorttipaikka, mutta suuren sisäisen muistin muistikorttipaikan tarve jäänee useimmilla käyttäjillä melko vähäiseksi."

Mulla on avaimenperässä microSD-USB adapteri, aika kätevästi saa mistä vain koneesta matskua mukaan. Ei se tila aina, vaan käytettävyys tai mahdollisuudet.

Vastaa
moi (vahvistamaton)

6

Hmm: mahtavasti sanottu " Ei se tila aina, vaan käytettävyys tai mahdollisuudet." eli tarkottaako tää sitä että n97 saa minkä vaan muistitikun liitettyä

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

7

Kiitos ja kumarrus hyvästä arvostelusta! Näitä lisää. Näitähän voisi tehdä sillein että aina "voittaja" menee jatkoon ja seuraavaksi olisi iphone 3gs vs esim Htc:n Hero.


@5 olen samaa mieltä että korealaisetkin ovat paljon Nokiaa edellä mutta kai sitä halutaan verrata made in finland nokiaan.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

8

Muuten tosi hyvä ja perusteltu arvostelu, mutta itsekin ihmettelen muisti-osion tasapeliä. Luulisi muistin laajennettavuuden vaikuttavan huomattavasti asiaan vaikkei muistikorttia mukana toimitettaisikaan. Jos laitteissa on saman verran muistiä, tämän luulisi olevan jopa selkeä ero.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

9

"Edit:" Ja muistin laajennettavuus tarkoittaa myös tavallaan yhtä liitäntämuotoa tietokoneeseen. Monella kaverilla varmasti on joko microsd-muistikortteja itsellään tai vaihtoehtosiesti muistikortinlukija. Tämä mahdollistaa monta kätevää tapaa siirtää esim. kuvia kaverille.

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

10

Onhan iphone mainio laite käyttää...kahdella kädellä jos kokoajan sitä pystyy käyttää. Tätä 3gs versiota en ole päässyt kokeileen, mutta 3g versiota kyllä. Olen jälkimmäistä päässyt kaverilta käyttään useampia päiviä yhteensä ja siitä voi sanoa sen että omaan käteen sitä on ihan mahdoton yhdellä kädellä käyttää, vaikka oma koura on aika iso. Se on yhtä helvettiä pitää yhdessä kädessä ja käyttää samalla. N97 voin käyttää yhellä kädellä. Toinen iso ja aika tärkeä juttu on se, että n97 on oikee näppis, kirjottelen luurilla paljon ja sen oikealla näppiksellä kun oppi kirjottaa niin se pärjää kyl melkeen omalle kymmensormijärjestelmällä tietokoneella kirjottelulle.

Nokian puolesta on sääli, miten keskeneräisenä softana n97 tuli markkinoille. Tällä viikolla tullut päivitys paransi taas paljon sen toimintaa. Käsittämätöntä, miten hirveän tärkeä ensivaikutelma tuhotaan tälleen. Okei vieläkään rss feedit ei osaa päivittyä enää ollenkaan ... Jos noksu tois ees joskus yhtä valmiina softat kehiin mitä apple niin n97:lla ois huomattavan paljon parempi ennakkomielikuva. Nythän koko luurista ei kerrota missään mitään positiivista, vaikka windows mobile luurit se voittaa satanolla. Akkukesto on muuten yks hieno homma tässä. Kestää navigoidakkin useampi tunti.

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

11

ja muuten iphone ei todellakaan ole edullisempi :D:D:DD huhhuh. Jos iphonel haluu jotain tehdäkki niin tiskiin on lyötävä vähintään 80-90 eur että saa samat datat ja minuutit ja tekstarit kehiin ko esim sauniksella tällä hetkelä :/

Vastaa
kamrat (vahvistamaton)

12

@11

Kyse on varmaankin Minun Sonera-liittymästä, joka ei todellakaan ole mitenkään erityisen kallis.

Vastaa
jehu80
jehu80

13

iPhone vie tosiaan tästä parista helposti voiton, vaikka ominaisuuslista ei olekaan yhtä kattava. Ehkäpä tulevasta N900:sta voisi olla vastusta iLuurille, kunhan hinta ei karkaa ihan käsistä...

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

14

Muuten vertailu vaikuttaa minusta asialliselta ja hyvältä, kun tarpeeksi usein muistetaan mainita että suurin osa tuloksista perustuu omaan mieltymykseen. Siksi kiinnittäisin enemmän huomiota sellaisiin asioihin, joita voidaan suoraan diskreetisti vertailla. Yksi tällainen on hinta. Vaikka laitteiden hinnat rahastetaankin eri tavoin, miksei voi vertailla N97:n hankintahintaa ja summaa, jonka sitoituu maksamaan Iphonen hankkiessaan? Eihän tällä ole mitään tekemistä laitteen saatavuuden kanssa, mihin vertailussa vedotaan??

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

15

Mutta mitä tekee luurila jonka akku ei kestä päivää edes pientä surffailua? N97 muuttaa aika vähän akusta lämmöks vrt vaikka n95. N97 kuumenee vain hieman vaikka sitä käyttää wlantukiasemana latauksessa ollessaan. okeiokei iha turha iluuria haukkuu mut ei se hemmetin noksu sentäs niin surkea ole :P

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

16

Ihmettelen kyllä suuresti miten helvetissä joku ei pysty käyttämään iphonea yhdellä kädellä jos siihen ei pysty ei varmasti pysty käyttämään kaukosäädintä yhdellä kädellä jne. Minun normaali kokosilla käsillä onnistuu leikiten yhden käden käyttö. Vaaka tasossa käytän kahta kättä mutta muuten kyllä yhtä.

Vastaa
Laske vaik ite (vahvistamaton)

17

Kuka kehtaa väittää, ettei minun sonera ole kallis? Iphone jo 8 giganenkin maksaa samoilla kilkkeillä liittymässä 2400 euroa 2 vuodessa kun nokia n97 esim saa lisäksi vielä nopeammalla datalla 1440 eurolla 2 vuoden paketissa? Koska noitten molempien kans on ainakin dataa oltava rajattomasti.

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

18

@16 iphone on liian leveä, kyl se sellasella nahkakotelolla varustettuna menee yhdel kädelki mut ei se mitään herkkua ole käyttää vrt hieman käteen sopivammat luurit.

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

19

mut pakko tähän on sen verran sanottava, että jos iphonen sais järkevästi jotenki muuten ku natsikytkynä saksalaisen ilman ostajalta, ostaisin varmasti sen kakkosluuriksi, vaikkapa netinkäyttöön.. Ainoaks luuriks siitä ei kyl missään nimes ole.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

20

@19 miksihän siitä ei muka ainoaksi luuriksi ole?

@18 itsellä ei ainakaan mitään nahkakoteloa ole vaan pelkkä iphone ilman mitään turhuuksia.

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

21

iphone on perkuleen liukas pidettäväks kädessä kun siitä ei saa hyvää otetta :)äpise mitä äpiset mut iphonen tyylikuoriin jää sormenjäljet, noksuun ei jää :P

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

22

ja siks siitä ei ole ainoaks luuriks ko sillä ei pysty tekeen sellasia juttuja mitä oon voinu nokialla tehdä jo monta vuotta. Okei 3gs:n taitaa pystyy laittaa esim wlantukiasemaks? Tartten yrityksessäni tälläsii kätsyjä juttuja :)

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

23

ok kiitos selvityksestä :P itellä on iphone 2g ni ei jää sormenjäljet takakanteen :D mutta eiköhän jossain vaiheessa 3gs tule tännekkin päin :P

Vastaa
Mäksä (vahvistamaton)

24

@17

Itsellä oli DNA:lta paketti (käsittääkseni suht samat hinnat kuin sauniksella), se makso noin 33euroa/kk, siihen 22e iphonesta päälle (jos ois siis unlockannut)..eli 55euroa.

Nyt Soneran tarjousten ansiosta saan puhua 90min enemmän kuukaudessa, 50txt enemmän, ja saan dna:n 384 netin sijasta max 3,6megan netin yhteishintaan 45e, sisältäen puhelimen. Tuo netti on ollut huonoimmillaan nyt soneralla megan luokkaa mitä oon jkl:n alapuolella suomes reissannut.

Säästöä DNA:n nähden siis suoraan 240euroa (10e/kk * 24kk) ja jos laskee, sen että DNA:n 2megasesta netistä ois joutunu maksamaan lisää noin 20euroa, niin säästö ois 30e/kk, joten säästöä 2v aikana: 720euroa.

Iphonehan oli 528euroa tuo 2v ja 32gigan malli.

Eli miltä osin nyt sonera on niin kallis? olkootkin että on tarjousten avittamaa, säästän DNA:n nähden yli puhelimen hinnan sillä että otin soneran...

Vastaa
Johtaja (vahvistamaton)

25

Hieno fanitus artikkeli, sori että sivustonne poistui juuri suosikeista. Hyvät jatkot.

Vastaa
msly
msly

26

@7.

"Kiitos ja kumarrus hyvästä arvostelusta! Näitä lisää. Näitähän voisi tehdä sillein että aina "voittaja" menee jatkoon ja seuraavaksi olisi iphone 3gs vs esim Htc:n Hero."

Ei muuten välttämättä pöllömpi idea, olisi ihan hauska, mutta aika vaikea käytännössä.

"@5 olen samaa mieltä että korealaisetkin ovat paljon Nokiaa edellä mutta kai sitä halutaan verrata made in finland nokiaan."

Tämä artikkeli tehtiin lähinnä siksi, että siihen kerrankin oli mahdollisuus kun lyhyen ajan sisällä kaksi uutta, saman kategorian puhelinta oli testattavana.


@8.

"Muuten tosi hyvä ja perusteltu arvostelu, mutta itsekin ihmettelen muisti-osion tasapeliä. Luulisi muistin laajennettavuuden vaikuttavan huomattavasti asiaan vaikkei muistikorttia mukana toimitettaisikaan. Jos laitteissa on saman verran muistiä, tämän luulisi olevan jopa selkeä ero."

Mietin tuota jonkin aikaa, mutta koin lopulta, että koska korttia ei tule mukana ja molemmissa on jo todella paljon muistia sisäisenä, niin tuo on monille kovin merkityksetön ero.

Mutta kuten sanoin, niin hyvä että kommenteissa tulee muitakin kuin oma mielipiteeni esiin. :)


@11.

"ja muuten iphone ei todellakaan ole edullisempi :D:D:DD huhhuh. Jos iphonel haluu jotain tehdäkki niin tiskiin on lyötävä vähintään 80-90 eur että saa samat datat ja minuutit ja tekstarit kehiin ko esim sauniksella tällä hetkelä :/"

Jailbreak it. ;)


@14.

"Muuten vertailu vaikuttaa minusta asialliselta ja hyvältä, kun tarpeeksi usein muistetaan mainita että suurin osa tuloksista perustuu omaan mieltymykseen. Siksi kiinnittäisin enemmän huomiota sellaisiin asioihin, joita voidaan suoraan diskreetisti vertailla. Yksi tällainen on hinta. Vaikka laitteiden hinnat rahastetaankin eri tavoin, miksei voi vertailla N97:n hankintahintaa ja summaa, jonka sitoituu maksamaan Iphonen hankkiessaan? Eihän tällä ole mitään tekemistä laitteen saatavuuden kanssa, mihin vertailussa vedotaan??"

No, iPhonen hankkiessaan sitoutuu maksamaan maksimissaan 564 € + 12 * 1,99 € = alle 600 €, edullisempi kuin iPhone. :)


@25.

"Hieno fanitus artikkeli, sori että sivustonne poistui juuri suosikeista. Hyvät jatkot."

Kiitos samoin. :) Hienoa toki myös, että perustelit mielipiteesi.

Vastaa
no_hei (vahvistamaton)

27

tuossa nyt ei otettu huomioon kuinka paska laite iphone on jos haluaa käyttää puhelimen kautta nettiä kannettavassa joka ratkaisee pitkään minun kännykkäni käytön. N97 nyt olisi ehkä minun valintani muutekin jos kosketusnäyttö puhelin pitäisi hommata tuon näppäimistön ansiosta mutta taidan pysyä vielä ihan originaaleissa puhelimissa.

Vastaa
Superi79
Superi79

28

@27

Tarkoitatko tetheringiä? Millä tavalla perustelet sen, että se on iPhonessa paskasti? USB tai Bluetooth - toimii parilla napsautuksella ilman eri ohjelmia ainakin kun viimeksi testasin. Se, että ei tarvita säätöä sieltä ja asetusta täältä ja jotain ohjelmaa vielä siihen lisäksi on minusta kyllä vain plussaa. Yksinkertainen ja helppo ei välttämätä tarkoita puutteellista.

Vastaa
PPP (vahvistamaton)

29

tämähän on sama kun vertailisi ahdasta urheiluautoa ja hyvin varusteltua skodaa

Vastaa
Ahmeeli
Ahmeeli

31

@26@11 Minusta on hölmöä että suoraan suosittelet jailbreikkausta(mieluummin lukituksen poistokortti), mitä järkeä maksaa laitteesta 600€ jos ei mene takuuseen?

@26@14 Tarkoitat varmaan edullisempi kuin N97.

Vastaa
noopi (vahvistamaton)

32

Molempia päivittäin käyttävänä sanoisin että jos N97 olisi kapasitiivisellä ja kineettisellä näytöllä olisi se silloin ykköskone. ASIAN merkitys on vaan niin SUURI. Nyt iPhone voittaa. Lisäksi TomTomin erinomaisen navigointisoftan saa nyt myös iPhoneen ja se peittoaa mennen tullen Ovi Maps 3:n.

Vastaa
PPP (vahvistamaton)

33

Juu ei voi kyllä käsittää tota resistiivistä näyttöä.. hyvä jos kerran tai kaks viikossa tulee käytettyä plektraa tai STYLUS kynää.

Vastaa
Noksun huoltaja (vahvistamaton)

34

En ala applea haukkumaan/morkkaamaan syystä, etten ole käyttänyt ko. kapulaa, mutta onko tosiaan näin, että siitä puuttuu se muistikortti paikka?
Tuo 32Gt tila kyllä ihan varmasti riittää useimpien tarpeeseen, jos nyt ei välttämättä tarvitse uskomattoman laajaa por.. musiikkivideo valikoimaa puhelimeen, mutta - varmuuskopiointi, jota ihmiset tekee muutenkin liian harvoin puhelimestaan, on kätevä ominaisuus muistikortilla, josta sen voi palauttaa useimpiin nokian puhelimiin entisen rikkoutuessa (takuuvaihdettuna tiedot katoaa entisen laitteen mukana, tai esim. veteen tippuessa taas tiedot on mennyttä useimmissa tapauksissa).
Työssäni korjaan nokialaisia ja ihmettelen miksi ihmiset itkee siinä tiskillä vuoden vanha kastunut puhelin kädessä, että mistä ne saadaan ne 428 puhelin numeroa, jotka katosi tässä mukana?? Kuka korvaa ja kenen vika? Se varmuuskopiointi varmasti onnistuu iPhonessakin PC/MAC:ille, mutta huomattavasti helpompi ja nopeampi se on tehdä muistikortille. Ja se helpompi ja nopeampi on mukavempi tehdä, kuin vaikeampi ja hitaampi (lue: ei kehdata edes yrittää, vaikka se voisi olla helppoakin)
Tehkää ihmiset niitä varmuuskopioita (8/10 ei sitä tee)!

Vastaa
Romiano
Romiano

35

jehu80 @ 20.8.2009 21:42
iPhone vie tosiaan tästä parista helposti voiton, vaikka ominaisuuslista ei olekaan yhtä kattava. Ehkäpä tulevasta N900:sta voisi olla vastusta iLuurille, kunhan hinta ei karkaa ihan käsistä...

aika moni on sanonut ett ei iphonea voi käyttää yhdellä kädellä, siis ei tietenkään voi käyttää yhdellä kädellä jos haluaa kirjoittaa nopeesti vaikka sähköpostin, mut n97 on paljon vaikeampi käyttää yhdellä kädellä vaikka sähköpostin kirjoittamiseen eli on pakko avata se qwerty ja kirjoittaa ja se on mahoton yhell kädell

tosiaan noksu on hyvä ite oon vähän miettinyt hankkia uutta puhelinta ton vertailun mukaan on jotenkin pakko hankkia iphonea koska minulla tärkein on kuitenkin tyyli ja musiikki joka on iphoness, ja se on halvempi hankkia usa:st, briteist, vaikka hollannist tai jostain puolast... ainakin briteiss kokeilin siel oli suomenkieli ja aika moni muukin itell riittäis vaan enkkukin

and i agree with noksun huoltaja :) pitäis varmaan varmuuskopioida ne paskat täst mun puhelimestkin jossain vaihees

Vastaa
Superi79
Superi79

36

@34

No tuon iPhonen idea on, että se synkkaa koko ajan MobileMe:n kautta (maksullinen) ja jos sitä ei halua käyttää niin aina koneeseen liitettäessä automaattisesti. Uskon, että useimmat kytkevät vähintään viikottain, koska leffat, musat yms pitää kuitenkin päivittää aika ajoin. Itsellä se on aina tuossa dockissa pöydällä. Varmuuskopiot tulee otettua siinä sivussa automaagisesti. Varmuuskopiot näkyvät päivämäärineen listana ja ne voi halutessaan kryptata.

@35 Sillä ei ole paljoakaan väliä, mistä iPhonen ostaa. Siinä on ne 32(?) kieltä asetuksineen, näppäimistöineen, sanakirjoineen asennettuna riippumatta siitä, mistä ostaa. Käyttiksen kielen vaihtaa lennossa boottailematta. Näppäimistö muuttuu myös käyttötarkoituksen mukaan dynaamisesti. Sähköpostiosoitetta syötettäessä oleelliset merkit, postinumeroa syötettäessä numerot, urlia syötettäessä siihen liittyvät merkit jne. Lisäksi eri kielialueiden näppäimistöjä voi olla useita käytössä ja yhdellä näppäimistön napilla niitä voi vaihtaa lennossa. Itsellä kieliopinnoista johtuen suomi, japani-hiragana/katakana, kiinalaiset kanji-merkit näytölle piirtäen ja hupimielessä emojit eli ne "hymiöt".

Vastaa
Louko
Louko

37

Olen itse töissä matkapuhelin alalla ja työskentelen paljon erinlaisten puhelimien kanssa. Olen koulutusten kautta päässyt kokeilemaan myös paljon molempia laitteita, Jonka jälkeen itse päädyin <a href="http://fin.afterdawn.com/laitteet/laitteen_tiedot.cfm/16080/apple_iphone_3gs_16gb" class="forum_link" target="_blank">Iphone 3gs 16gb</a> versioon(mielestäni muistin tarve ei ollut niin tärkeää).
<br/>
<br/>Yksinkertaisesti ja selkeästi valitsin iphonen <a href="http://fin.afterdawn.com/laitteet/laitteen_tiedot.cfm/15359/nokia_n97" class="forum_link" target="_blank">N97</a> sijaan että N97 puhelimen kosketus näyttö on tönkkö ja ehkä hieman karmea käyttää varsinkin kun on kokeillut molempien näyttöä.
<br/>Mielestäni N97 suurin puute on nimenomaan hyvin toimiva kosketusnäyttö.
<br/>Myös iphonen "taika" eli käyttäminen on vain hauskaa ja se pistää hymyilemään toisin kuin N97 on vain "puhelin"
<br/>
<br/>Ennen puhelimen ostoa en ollut kokeillu Itunesia mutta vanhan <a href="http://fin.afterdawn.com/laitteet/laitteen_tiedot.cfm/4925/nokia_n96" class="forum_link" target="_blank">N96</a> myötä <a href="http://fin.afterdawn.com/laitteet/valmistaja.cfm/nokia" class="forum_link" target="_blank">Nokia</a> ovi store oli tuttu paikka yllätyin todella itunesin laajuudesta ja app storesta. app store nostaa iphonen vielä korkeammalla.
<br/>
<br/>Lisäksi haluan lisätä että minun iphone on tilattu italiasta ilman lukituksia. hintaa laitteelle alle 600e. Moni käyttäjä ketkä ovat päässeet käyttämään iphonea on luultavin pitäneet kädessään lukittua mallia. Iphonesta avautuu vielä tuhat ja sata kivaa lisä muokkaus / säätö / ohjelmisto / ominaisuutta / parannusta lukonpoistuttua.
<br/>
<br/>Miinus Iphonelle joka ei vertailuussa tullut ilmi että hyvin usein olen kuullut että Iphonen päivitykset jumittavat/lukottavat koko puhelimen täysin. jollain palautus toiminto ei onnistu ja jos ei takuuta laitteessa ole niin se on sitten ikävä juttu.
<br/>
<br/>Molemmat laitteet Hienoja joka tapauksessa
<br/>mielipidekysymys kumman laitteen kukin tahtoo taskuunsa.

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

38

>varmuuskopiointi, jota ihmiset tekee muutenkin liian harvoin puhelimestaan, on kätevä ominaisuus muistikortilla

*Kaiken* saa varmuuskopioitua muistikortille ja palautettua helposti? Miten?

> josta sen voi palauttaa useimpiin nokian puhelimiin entisen rikkoutuessa (takuuvaihdettuna tiedot katoaa entisen laitteen mukana, tai esim. veteen tippuessa taas tiedot on mennyttä useimmissa tapauksissa).

Eli siis pitää muistaa vaihdella muistikorttia tasaisin väliajoin jotta se varmuuskopio ei ole mukana kastumassa?

> Se varmuuskopiointi varmasti onnistuu iPhonessakin PC/MAC:ille, mutta huomattavasti helpompi ja nopeampi se on tehdä muistikortille.

Kuinka se tehdään muistikortin kanssa? On hieman vaikea hahmottaa kuinka se voisi olla *helpompi* kuin automaattisesti tehtävä varmuuskopiointi aina laitetta synkronoitaessa.


> Tehkää ihmiset niitä varmuuskopioita (8/10 ei sitä tee)!

Arviolta 95% iPhone-käyttäjistä tekee. Loput sitten käyttävät jotain kolmannen osapuolen softaa synkronointiin tai käsin estävät backupin jokainen kerta.

Vastaa
Noksun huoltaja (vahvistamaton)

39

>*Kaiken* saa varmuuskopioitua muistikortille ja palautettua helposti? Miten?

Nokiassa on sellainen hieno Muistikortti -niminen valikko, mistä näkee muistikortin vapaan tilan määrän, josta valinnat -> "kopioi puhelimen muisti", tekee täydellisen varmuuskopion puhelimen muistissa olevista tiedostoista ja asetuksista, jonka voi sitten palauttee tarvittaessa saman valikon kautta takaisin.

>Eli siis pitää muistaa vaihdella muistikorttia tasaisin väliajoin jotta se varmuuskopio ei ole mukana kastumassa?

En ole vielä työssäni tavannut muistikorttia, joka olisi mennyt piloille kastuessaan. Ja olen nähnyt niin vesisateessa käytettyjä puhelimia rikki menneenä, kuin vessanpönttöön tai pesukoneeseen vahingossa menneitä puhelimia. Tietysti järven pohjaan mennyt puhelin vie myös kortin mennessään, mutta siksi itse olenkin skeptinen ja pidän varmuuskopion puhelimesta muistikortin lisäksi omalla läppärillä, kuin myös työpaikan pc:llä. Mutta muistikortille sen teen huomattavan paljon useammin kuin pc:lle. En minä kytke puhelinta kiinni pc:seen kiinni muuten, kuin tiedostoja siirtäessäni. Enkä tee sitä joka päivä - läheskään.

>Arviolta 95% iPhone-käyttäjistä tekee. Loput sitten käyttävät jotain kolmannen osapuolen softaa synkronointiin tai käsin estävät backupin jokainen kerta.

95% iPhonen käyttäjistä on melko pieni määrä ihmisiä, kun vertaa kaikkiin kännykän käyttäjiin. Ja jos luku pitää paikkansa, niin ainakin ne käyttäjät on sitten asian ymmärtäneet.

Vastaa
TsP0394
TsP0394

40

Mielenkiintoista olisi ollut, jos näyttö-osiossa olisi vertailtu kummankin käyttöä ulkona päivänvalossa. Mitä tulee kyseiseen vertailuun, sanoisin oman kokemuksen mukaan N97:n näytön pärjäävän hitusen paremmin ulkoilmassa, kun taas iPhonen näyttö heijastelee pahemmin. On toki mainittava, että iPhone pärjää kirkkaassa päivänvalossa huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi Samsungin kosketusnäyttöiset luurit. Ulkoilmassa voittaja on N97 (tai melkein mikä tahansa resistiivinen näyttö), sisällä kapasitiiviset ovat näyttävämpiä.

Muuten varsin mielenkiintoinen vertailu, vaikka olin huomaavinani testaajassa hienoista kallistumista iLuurin suuntaan. Lisäksi, kuten arvioija itsekin mainitsi, puhelimen valinta on pitkälle makuasia, joista luonnollisesti on ihan turha nahistella.

Vastaa
kittap
kittap

42

Itselläni on N95 8Gb ja tyytyväinen olen ollut.
Ainut haitta on ylimääräiset ohjelmat (kuten viivakoodinlukija yms) joita ei ole tullut käytettyä. Itse asiassa poistinkin ne jo kerran, mutta huollon jälkeen tulivat päivityksessa takaisin.
Ja pisteet huollolle, joka fiksasi kaiuttimen nopeasti, eikä luuria lähetetty mihinkään kiinaan!
Olisin alunperin ostanutkin iPhonen: juuri käyttäjäystävällisyyden takia. mutta miksi vi#u$$@ ne pakotti kytkykauppaan? Ja graafisuudestaan tunnettuna talona erinomainen kamera on minimi vaatimus. Ihan hävettää iPhonen moinen pikselimössö.
Harmi sinänsä iTunes on ihan paras soitto-ohjelma.
Puhelinnumerot saa tallennettua sim-kortille niin ne pysyvät tallessa!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja