Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä se on: Nokian julkistamaton Maemo-puhelin N900, yli 20 laite- ja 80 käyttöliittymäkuvan kera

30
Markus Lehtiniitty

Tässä se on: Nokian julkistamaton Maemo-puhelin N900, yli 20 laite- ja 80 käyttöliittymäkuvan kera
Venäläinen Mobile-review-sivusto on julkaissut Nokian vielä julkistamattomasta, ensimmäisestä myös puhelinominaisuuksilla varustetusta Maemo-laitteesta, nimeltään mitä luultavimmin N900, ensikatsausartikkelin. N900 tullaan julkistamaan vajaan kahden viikon kuluttua, 2. syyskuuta, Nokia World 09 -tapahtuman ensimmäisenä päivänä.

Artikkelin julkaisua edelsi parin käyttöliittymäkuvan ja yhden laitekuvan julkaisu, josta kerroimme eilen. Nyt julkaistussa artikkelissa mukana on yli 20 kuvaa itse laitteesta ja yli 80 kuvaa sen Maemo 5 -käyttöjärjestelmästä. Englanninkielistä artikkelia pääsee lukemaan ja kuvia katsomaan klikkaamalla tästä. Artikkelin on luonnollisesti kirjoittanut Mobile-review'n perustaja Eldar Murtazin ja se perustuu jo useamman kuukauden käyttökokemukselle.
N900 tunnetaan myös RX-51-koodilla ja Rover-kehitysnimellä. Markkinoille sitä odotellaan vielä tämän vuoden puolella, vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja hinnaksi Mobile-review kertoo 550 euroa.

N900:n tärkeimmät ominaisuudet ovat:
-Maemo 5 -käyttöjärjestelmä, perustuu Linuxiin, muokattava koti/aloitusnäyttö
-puhelintoiminnot
-3,5 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö, tarkkuus 800x480 pikseliä (WVGA)
-sivusta esiin liukuva kolmirivinen QWERTY-täysnäppäimistö
-viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera Carl Zeissin linssillä, vastaava kuin N97:ssä, kameran käyttöliittymä lainattu S60:stä
-videokuvaus WVGA-tarkkuudella (aiempien tietojen perusteella)
-kaksois-LED-kuvausvalo, linssinsuojus
-kakkoskamera edessä
-GPS-paikannus ja karttasovellus
-laaja videoformaattituki
-32 gigatavun sisäinen tallennusmuisti
-microSD-muistikorttipaikka, tuki maksimissaan 32 gigatavun korteille
-FM-radio ja -lähetin
-tuki neljälle GSM- (850/900/1800/1900 MHz) ja kolmelle 3G-taajuudelle (WCDMA 900/1700/2100 MHz) (aiempien tietojen perusteella)
-GSM-verkossa tuki GPRS- ja EDGE-datayhteyksille, 3G-verkossa HSPA-tekniikoille (sekä HSDPA että HSUPA) (aiempien tietojen perusteella)
-WLAN- ja Bluetooth-yhteydet
-microUSB-liitäntä (lataus, tietokoneyhteys)
-3,5 millimetrin standardi kuulokeliitäntä
-TV-ulostulo
-Texas Instrumentsin OMAP3430-alusta
-ARM Cortex-A8 -prosessori (luultavasti 600 megahertsin kellotaajuudella)
-256 megatavua fyysistä RAM-muistia, 768 megatavua virtuaalista (aiempien tietojen perusteella)
-1320 mAh:n akku
-"kickstand"
-Application manager - sovellusten lataus, päivitykset ja asennettujen hallinta keskitettynä yhdestä paikasta
-tuki ainakin joillekin Ovi-palveluille
-Facebookin ja Twitterin käytön mahdollistavat sovellukset esiasennettuna

Painoa laitteella on aiempien tietojen mukaan 180 grammaa mittojen ollessa 59,7 x 111 x 18,2 millimetriä.

Mobile-review'n huomioita laitteesta tiivistettynä:
-Maemo on ensimmäinen täysin vertikaalinen, eri laitetyyppeihin laajentuva, käyttöjärjestelmä puhelimissa, Mobile-review uskoo vertikaalisuudesta muodostuvan suuren trendin
-laatutuntuma E75:n tasolla, eli hyvä
-kosketusnäyttö paljon herkempi kuin N97:ssä, vaikka yhä resistiivinen
-käyttöliittymä hyvin erinäköinen kuin aiemmissa Nokian puhelimissa, myös hyvin erilainen esimerkiksi Applen iPhone-käyttöjärjestelmään verrattuna
-käyttöliittymässä mukana paljon visuaalisia tehosteita ja kineettinen selaus
-yhteensopivuus vanhojen sovellusten kanssa on vaihtelevaa
-selain jo vakaa, tukee täysin Flashia
-kaikki kontekstivalikot ovat popuppeja, jotka on helppo sulkea painamalla vain jonnekin muualle näytöllä
-syö enemmän akkua kuin N97, tosin valmiusajassa ei kovin suurta eroa (laite kuitenkin toistaiseksi vasta prototyyppi)
-tehokkain laite markkinoilla, mukavalla ja paljon toimintoja sisältävällä käyttöliittymällä
-laitteesta ei odoteta suurta menestysmallia, ennemminkin kyse on tärkeästä virstanpylväästä kehityksessä

Mobile-review'n ensikatsausartikkelissa laitteen ominaisuuksiin ei sukelleta kovinkaan syvälle, koska myös Nokialle haluttiin jättää jotain julkistettavaa. Tuon julkistuksen aika on 13 päivän päästä Nokia Worldissä.

Aiemmin olemme kertoneet laitteesta muun muassa sen ominaisuuksien vuodettua, sen käytyä FCC:n testeissä ja ensimmäisten live-kuvien paljastuttua.

Kommentit (30)

msly
msly

1

On se hieno laite, mutta

-jos kosketusnäyttö olisi ollut kapasitiivinen, saavuttaisi laite aivan erilaisen arvostuksen (tosin testaamatta ei voi sanoa, etteikö resistiivistäkin näyttöä olisi pystytty oikeasti parantamaan merkittävästi).

-melko kookas ja painava.

-onko käyttöliittymä selkeä? Kuvien perusteella vaikuttaa S60:een verrattuna kuin eri planeelta (siltä paremmalta), mutta myös hieman sekavalta.

Vastaa
msly
msly

4

Katselin nyt oikein ajan kanssa noita käyttöliittymäkuvia ja kyllä se vaikuttaa ihan lupaavalta.

Ehdottoman hienoa on kineettinen selaus kautta linjan. Lisäksi kontekstivalikoiden toteutustapa on järkevä. Käyttöliittymä vaikuttaa ainakin käytössä olevalla teemalla kauttaaltaan melko värittömältä, mutta kuitenkin tyylikkäältä. Task manager -toiminnallisuus on todella tyylikkäästi toteutettu.

Koti/aloitusnäytön muokkaus jne. jää toistaiseksi hieman arveluttamaan, tiedä siitä sitten...päävalikko näyttää hieman "aneemiselta" ja myös tulevan sovellustarjonnan monipuolisuus on vielä kysymysmerkki. Saa nähdä, mitä tästä kehittyy. :)

Vastaa
unregistered (vahvistamaton)

5

Ihan mielenkiinnosta, miksi sen näytön pitäisi olla kapasitiivinen? Hieman kokeillut sekä N810:ä, että Touchia, ja molemmissa on selkeät hyvät puolensa.

Vastaa
msly
msly

6

@5.

Koska ainakin omien kokemusteni mukaan kapasitiiviset näytöt tarjoavat ainakin toistaiseksi vielä ylivertaisen käyttökokemuksen herkkyytensä vuoksi.

Vrt. esim. iPhone 3GS ja N97.

Vastaa
Trone (vahvistamaton)

7

"Maemo on ensimmäinen täysin vertikaalinen käyttöliittymä puhelimissa, Mobile-review uskoo vertikaalisuudesta muodostuvan suuren trendin."

Ei vertikaalinen käyttöliittymä (vertical UI) vaan vertikaalinen käyttöjärjestelmä (vertical OS). Eli samaa käyttöjärjestelmää voi käyttää myös muissa laitteissa kuin puhelimissa: "The market will require vertical OS, which can be applied in cell phones, communicators, laptops and MID devices, i.e. various device types with different architectures, performance levels and so on."

Vastaa
Trone (vahvistamaton)

8

"Maemo on ensimmäinen täysin vertikaalinen käyttöliittymä puhelimissa, Mobile-review uskoo vertikaalisuudesta muodostuvan suuren trendin."

Ei vertikaalinen käyttöliittymä (vertical UI) vaan vertikaalinen käyttöjärjestelmä (vertical OS). Eli samaa käyttöjärjestelmää voi käyttää myös muissa laitteissa kuin puhelimissa: "The market will require vertical OS, which can be applied in cell phones, communicators, laptops and MID devices, i.e. various device types with different architectures, performance levels and so on."

Vastaa
msly
msly

9

@7.

Itse asiassa on myös vertikaalinen käyttöliittymä, kunnollinen ensimmäinen. Olet myös oikeassa - molemmat olemme oikeassa.

Vastaa
Trone (vahvistamaton)

11

@9.

Paitsi että Mobile-review ei usko että vertikaalisesta käyttöliittymästä muodostuisi suuri trendi. Mobile-reviewin artikkelin kun ei puhu mitään vertikaalisista käyttöliittymistä vaan vain ja ainoastaan vertikaalisista käyttöjärjestelmistä.

N900:n käyttöliittymä ei ole vertikaalinen eli pystysuora vaan horisontaalinen eli vaakasuora. Vertikaalinen eli pystysuora käyttöliittymähän löytyy jo sadoista puhelimista, joten eiköhän siellä niitä kunnollisiakin käyttöliittymiä ole ;o) N900:n horisontaalinen käyttöliittymä toki näyttää ihan kunnolliselta, mutta ei se nyt sentään ensimmäinen kunnollinen horisontaalinen käyttöliittymä ole (eikä sen puoleen vertikaalinenkaan).

Jos puolestaan viittaisit käyttöliittymän vertikaalisuudella siihen, että samaa käyttöliittymää voidaan käyttää myös muissa laitteissa kuin puhelimissa, niin kyllähän kunnollisia vertikaalisia käyttöliittymiä on jo olemassa, vaikkapa nyt iPhonessa ja iPod Touchissa (joissa pyörii myös sama vertikaalinen käyttöjärjestelmä)

Vastaa
EmDzei
EmDzei

12

Vihdoin käyttis on ajateltu kosketusnäyttökäyttöä ajatellen, mutta Nokia ei vieläkään usko ettei resistiivinen kelpaa ihmisille.

Toinen mikä puuttuu on 3D grafiikkakiihditys. Se on yhtä must kuin kapasitiivinen kosketusnäyttökin ja AMOLED.

Näyttää siltä, että Nokialla on jo vainu muttei vielä ajoa.

Vastaa
Kenneth (vahvistamaton)

13

Vaikkuttaa aika jännältä.. Mutta oon tyytynyt enemmän perus muotoon eli ei mitään liuku/läppä puhelimia mulle.. huonoja kokemuksia.. :( Mutta olis kiva kyl nähdä toi vaikka kaupan hyllyllä joka olis kokeilussa.

Vastaa
msly
msly

14

@11.

Hah, pakko myöntää, olenpa ollut tyhmä. :) Enkä edes tajunnut virhettäni heti.

No, sitä sattuu. Alun perin kirjoitin tästä artikkelista "raakaversion" joskus viime yönnä kahdentoista jälkeen aamuksi valmiiksi - pistetään sen piikkiin.

Olen sekoittanut vertikaalisen ja horisontaalisen. Käytännössä täysin horisontaalisia käyttöliittymiä, kuten Maemo, ei ole puhelimissa juuri nähty. Monissahan näyttöasettelu toki kääntyy, mutta Maemossa ilmeisesti vain Puhelin-sovelluksen saa pystynäytölle?

iPhone ja iPod touch ovat niin samankaltaisia laitteita ettei mielestäni sen perusteella voida puhua vielä käyttöjärjestelmien vertikaalisuudesta. Sen jälkeen kun tabletti julkistetaan samalla alustalla, on kyseessä vertikaalisuus. Androidistahan tätä samaa on povattu ja melkein nähtykin, mutta Google tuokin erillisen Chrome OS:n miniläppäreihin.

Vastaa
elain1
elain1

15

EmDzei @ 20.8.2009 12:14

"Nokia ei vieläkään usko ettei resistiivinen kelpaa ihmisille.

Toinen mikä puuttuu on 3D grafiikkakiihditys."

Itselleni ainakin kelpaa resistiivinen näyttö tällaisessa laitteessa. Kaikkea ei vain pysty mielestäni fiksusti tekemään sormella tökkimällä.

En kyllä huomannut missään mainintaa että 3D kiihdytys puuttuisi ja en näkisi siinä mitään järkeä kun GPU käsittääkseni tuon kuitenkin mahdollistaisi.

Vastaa
Ahmeeli
Ahmeeli

16

Varmaan muutkin huomasivat että Product-kohdassa on mainittu NXX, voiko olla että on kuitenkin kahden numeron mallinimi?

Vastaa
msly
msly

17

@16.

En usko tuohon, sillä sen pitäisi olla sitten olla N98. Sitä Nokian en taas usko haluavan ottaa vielä käyttöön vaan N97:n annetaan vielä pitää suurinta Nxx-mallinimeä hallussaan.

Uskon yhä N900-mallinimeen.

Varmastihan ei vielä tiedetä, mutta 13 päivää on vain hetki. :P

Vastaa
kamrat (vahvistamaton)

18

Niin muovinen, että jälleenmyynnin pitäisi tapahtua vain Etolan kautta.

Vastaa
jako (vahvistamaton)

19

Kuvista päätellen Nokia siirtyy kehityksessä taaksepäin ja ottaa käyttöön ristipääruuvit..

Vastaa
jako (vahvistamaton)

20

Kuvista päätellen Nokia siirtyy kehityksessä taaksepäin ja ottaa käyttöön ristipääruuvit..

Vastaa
Thor1993
Thor1993

21

Kyllä vaikuttaa aika mahtavalta toi käyttis. Omaan silmään näyttää tyylikkältä ja hienolta ja monilta osin just sellaselta kun ite olisin asiat tehny. Mahtaakohan tulla vähän halvempii malleihi miten pian. Johonkin 400-300e hintaluokkaan jos tulis :)

Mitä ite puhelimeen tulee ni voi kyllä aika mahtava olla. Todennäkösesti siihen saadaa tehtyä tosi hyviä ohjelmia ja pelejä, koska omninaisuuksia joita voi hyödyntää on paljon ja teho ei ainakaan lopu kesken ihan heti.

Vastaa
grinx
grinx

22

Näyttää kyl melko siistiltä puhelimelta, mutta mielestäni näyttö saisi olla suurempi verrattuna etukanteen ja kuori saisi olla jotain alumiinia tai jonkinlaista terästä.

Vastaa
Ahmeeli
Ahmeeli

23

@21. Maemollehan saa (770&N800&N810) esim. Doomin ja Duke Nukemin suoraan pläjäytettyä jos haluaa, varmasti myös muut tuon aikakauden pelit rukkaamalla. Lukemattomasti ilmaisia pelejä ja ohjelmia, mediasoittimista navisoftiin. http://maemo.org/downloads/OS2008/ ihmettelen suuresti jos Nokia jättää tuen näiltä pois. Taisi siinä mobile reviewssa olla maininta että suurin osa vanhoista softista toimii, en sitten tiedä mille alustalle tarkoitettuja.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

26

iPhone 3GS:n mitat ja paino:
korkeus 115,5mm, leveys 62,1mm, syvyys 12,3mm, paino 135 grammaa

Samsung B7610 Omnia Pro:n mitat ja paino:
korkeus 113mm, leveys 58mm, syvyys 16 mm, paino 160 grammaa

Nokia Maemo N900:n mitat ja paino:
korkeus 111 mm, leveys 59,7mm, syvyys 18,2mm, paino 180 grammaa

no... taas kerran ei tarvitse olla ennustaja kun TIETÄÄ miksi nokia ei pärjää iPhonelle/Samsungille...

nokia on taas onnistunut tekemään markkinoiden paksuimman/painavimman luurin, taas kerran!

ps. pian ei Jorma Ollilakaan pysty pelastamaan yhtiötä, valitettavaa!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
Superi79
Superi79

27

Hmm...Kuvien perusteella puhelin näyttäisi olevan varustettu samalla rakastetulla, sinisellä linssinnaarmuttajalla kuin eräs toinen nokialainen.

Vastaa
Nanobot (vahvistamaton)

28

@26. heti kun samsungista ja iPhonesta löytyy alta työntyvät näppäimistöt samalla paksuudella, tuollaiset kommentit ovat ajankohtaisia.

Ja asiaan kuulumattomana, mielenkiintoinen mainos tuossa sivun yläreunassa, jossa myydään N97 kopioita, joku DHgate.com.

Vastaa
niinpä (vahvistamaton)

29

@27 niinpä niin, jos vaivautuisi katsomaan kuvat läpi (14 ja 15 kuva alusta laskien) niin voisi puusilmäkin huomata että itse linssi syvemmällä kuin ympäristönsä, jolloin tuosta ei ole pelkoa.

Vastaa
hirb (vahvistamaton)

30

@29

Eihän se nyt itse linssiä naarmuta, vaan päällä olevaa pleksiä kylläkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja