Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Maemosta Nokian pelastaja?

13
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Maemosta Nokian pelastaja?
Tämän päivän suurin uutinen mobiilirintamalla on ehdottomasti ollut Nokian tuleva, luultavasti N900-nimen lopulta saava laite. Merkittävän laitteesta tekee sen sisältämien ominaisuuksien sijaan uusi Maemo-käyttöjärjestelmä. Kyseinen laite tulee olemaan ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-käyttöjärjestelmällinen laite.

Nokia ottaa siis käyttöön älypuhelimissaan pitkään suosimansa Symbianin ja S60:n yhdistelmän lisäksi myös toisen, erillisen ja aivan erilaisen käyttöjärjestelmän. Tämä on positiivista, sillä Nokia tarvitsee ehdottomasti tuleviin huippumalleihinsa uutta verta.
Kun Nokian uusinta lippulaivamallia, N97:ää, verrataan sen tärkeimpiin kilpailijohin nousevat usein esiin seuraavat asiat:
  • laitteen S60-käyttöliittymän heikkous
  • resistiivinen kosketusnäyttö kapasitiivisen sijaan
  • ohjelmistovalikoiman suppeus
Nyt Maemo-käyttöjärjestelmän Nokia vaikuttaisi olevan korjaamassa näistä ensimmäisen. Mobile-review'n artikkelista löytyvien kuvien perusteella uusi Maemo-käyttöliittymä vaikuttaa tyylikkäältä ja järkevästi toteutetulta. Mukana on myös muutamia erityisiä hienouksia, kuten erittäin laajasti muokattavissa oleva aloitusnäyttö ja tyylikkäästi toteutettu avoimien sovellusten esitys. Lopullisen käsityksen muodostamiseen uuden käyttöliittymän hyvyydestä toistaiseksi saatavilla olevat tiedot ja kuvat eivät vielä riitä, mutta ne antavat luvan odottaa paljon.

Vaikka Maemo-käyttöjärjestelmä on nyt ja jatkossa yhä vahvemmin tulossa Nokian huippumalleihin, säilyy myös Symbianin asema vahvana edullisemmissa puhelimissa. Jatkossa yhä suurempi osa Nokian keskihintaisestakin mallistosta on älypuhelimia ja perustuu Nokian oman suljetun Series 40 -alustan sijaan Symbianille. Vuoden 2011 alkupuolella asiat käyvät todella kiinnostaviksi: silloin myös Symbianin odotetaan saavan rajusti uudistetun käyttöliittymän Symbian^4-käyttöjärjestelmäversion myötä. On mielenkiintoista nähdä, miten Maemon ja Symbianin keskinäinen asema tulee kehittymään pidemmällä aikavälillä.

Palatakseni edellä listassa mainittuihin Nokian nykyisten Symbian-kosketuspuhelinten heikkouksiin, täytyy Nokian ihastusta resistiivisiin näyttöihin yhä ihmetellä. Myös tänään mobiilimaailmaa vavisuttaneesta N900:sta löytyy yhä resistiivinen kosketusnäyttö eikä (ainakaan yleensä) huomattavasti herkempää ja paremman käyttökokemuksen tarjoavaa kapasitiivista kosketusnäyttöä. Nokia alkaa jäämään resistiivisten kosketusnäyttöjensä kanssa melko yksin, sillä niin Applen, HTC:n, Samsungin kuin LG:nkin uusimmat huippumallit on varustettu kapasitiivisilla näytöillä.

Jonkinlainen kysymysmerkki on myös uuden Maemo-alustan sovellustarjonta. Maemo-käyttöjärjestelmähän perustuu Linuxiin, joten sovelluskehityksen sille voisi olettaa olevan helpompaa kuin tältä osin todella paljon parjatulle Symbianille. Mutta pystyykö Nokia tukemaan kahta erillistä älypuhelinkäyttöjärjestelmää? Nokia osaltaan yrittänee ratkaista tätä ongelmaa tuomalla Qt-kehitysrajapinnat sekä Symbian- että Maemo-kehitykseen. Toistaiseksi tämä on kuitenkin kaukana tulevaisuudessa ja kyseessä on enemmän vuoden 2011 kuin tämän päivän juttu. Lyhyellä tähtäimellä Maemo-alustan sovellustarjonta voikin jäädä heikohkoksi, mikä on sääli.

Kokonaisuutena tämä päivä ja Maemo-käyttöjärjestelmän vakuuttavuus onnistuivat kuitenkin ainakin allekirjoittaneen mielestä tuomaan paljon lisää valoa Nokian tulevaisuudennäkymiin. Maemosta voi siis hyvinkin olla Nokian huippupuhelinten pelastajaksi, mutta kun nyt ollaan alkuun päästy, niin resistiivisistä kosketusnäytöistäkin pitäisi huippumalleissa myös Symbianin ja S60:n ohella luopua. Oikeasti. Sitä odotellessa.

Kommentit (13)

niko207
niko207

1

voisitte tonne puhelinvertailupuolelle missä noita luureja vertaillaan niin pistää semmosen vertailukohteen kanssa ku toi kosketusnäytön tyyppi, just resistiivinen / kapasitiivinen

Vastaa
Puppek
Puppek

2

Mikä vika resistiivisissä näytöissä on? Multitouchin puute?

Eikös Apple ole patentoinut monikosketuksen? Jos on, niin miksi pitäisi vaihtaa kapasitiiviseen kun monikosketusta ei voi kuitenkaan käyttää?

PS. N900 on todella ruma möhkäle.

Vastaa
msly
msly

3

@2.

Mielestäni monikosketuksen puute ei ole se juttu tässä, vaan vain selkeästi herkkyys ja yleinen käytettävyys. Vaikka resistiiviset näytöt ovat parantuneet tämän suhteen viime aikoina, ovat ne vielä jäljessä.

Vastaa
TeroLehto
TeroLehto

4

Applen patentteja en ole lukenut, enkä välttämättä ymmärtäisi vaikka lukisin.

Sen sijaan olen kokeillut HTC Heroa, jossa on kapasitiivinen kosketusnäyttö ja samanlaiselta tuntuva kosketusohjaus kuin iPhonessa. Esimerkiksi zoomaaminen tapahtuu samanlaisella liikkeellä.

Apple siis lienee patentoinut yhdenlaisen tavan tehdä "monikosketus", mutta ei koko ideaa sinänsä.

Vastaa
msly
msly

5

Yleisesti on myös ajateltu, että vaikka Applella olisikin jonkinlainen patentti monikosketukseen, niin muilta valmistajilta löytyy vastaavasti niin paljon muita Applen tarvitsemia patentteja, jotta Apple ei ole viittinyt alkaa räyhätä. :)

Kyllä monikosketustuki on vahvasti tulossa kautta linjan: esimerkiksi tänään aiemmassa jutussamme videoesittelyssä olevassa LG:n BL40:stäkin se löytyy...

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

6

Apple on senverta juoni että odottaa muiden käyttävän tuota monikosketusta monissa puhelimissaan ja sitten jos alkaa mennä huonosti niin alkaa oikeustaistelu :P

Vastaa
kallelievejarvi
kallelievejarvi

7

Mitä se monikosketus on iPhonessa? Zoomaus esim. kartassa ja kuvassa. En ainakaan muista että muualla sitä olisi hyödynnetty (tai en ole osannut käyttää). Toki kiva käyttää, mutta ei elinehto.

Resistiivisen näytön etuna yleisesti unohdetaan, että se MAHDOLLISTAA styluksen käytön. Peruskäytössä tämä on tietysti pelleilyä ja siksi sille naureskellaan. Mutta yritäpä piirtää mitään iPhonessa (nimim. yritetty on). Tai kirjoittaa kiinaa. N900:ssa styluksen saa koneen sisään, mikä on ehdoton ominaisuus. N97 stylusta harva jaksaa mukana killutella, eikä sitä tarpeen tullen sitten enään löydä.

Resistiivisen huono maine raahautunee vanhoista puhelinmalleista. 5800 -mallissa näyttöä sai vielä tosissaan painaa, N97 alkaa olla jo aika lähellä iPhonea (joka on välillä liiankin herkkä: jos puhelin on auki kädessä ja välillä höntsää jotain muuta, niin joku ihon kulma osuu aina johonkin valikkonappiin). N900 kuulemma vielä parempi.

Vastaa
Puppek
Puppek

8

Ibanezille piruilinkin aikaisemman uutisen kommenteissa, että pitää olla hiton heikot sormet jos resistiivisen näytön käyttämistä pitää kuvailla painamiseksi.

Omassa 5800:ssa riittää, että laskee sormen/kynnen/styluksen/muun näytölle. Nokia olisi voinut kyllä lisätä kaikenlaisia gesture-toimintoja jotka onnistuvat yhdelläkin kosketuksella: esim. liikuta sormea edestakaisin näytöllä ja ohjelma sammuu.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

9

Voisikohan olla, että resistiivisellä näyttötekniikalla Nokia jotenkin pohjustaisi haptikosta? Epäilisin Nokian resistiivisten kosketuspintojen olevan nokian oman kehitystyön tulosta jna näin ollen jotenkin auttavan haptikoksen kehityksessä.

Suuntakin on ollut selkeä: 5800:ssa melko tahmainen ja epäherkkä kjosketuspinta, N97:ssa huomattava parannus ja ilmeisesti N900:ssa taas harppaus eteen päin n97:aan verrattuna.

Vastaa
elain1
elain1

10

Resistiivinen näyttö ei edelleenkään estä multitouchin käyttöä:
http://www.youtube.com/watch?v=Bv3X5y-ajtc

Kapasitiivinen näyttö on varmasti parempi "normaaleissa" puhelimissa, mutta en nyt itse pystyisi kuvittelemaan että ilman stylusta haluaisin tuollaista ns. net tablettia käyttää. esim. nettiselaus, piirtäminen ja scummvm sujuu vaan paljon paremmin kynällä.

Ja tuota N900:n kosketusnäyttöähän kehuttiin hyväksi tuossa mobile-reviewn artikkelissa.
"The phone’s 800x480 pixel resistive screen (pretty responsive, by the way) is great for watching videos and the kickstand mounted on the N900 only helps the experience."

"Due to variety of visual effects, smooth transitions and decent reaction time of the touch screen (which is a significant improvement over the Nokia N97), the N900 feels more like the Apple iPhone."

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

11

Huoh. molemmissa näytöissä on hyvät ja huonot puolet, molempia tarvitaan....

Alkuaikojen resistiiviset kärsivät myös kineettisen vierityksen puutteesta. Lisäksi näyttö voi olla hiukan himmeämpi kalvosta johtuen (jonka pitää joustaa). Lisäksi käytettiin halvempia (huonompia) näyttöjä halpoihin puhelimiin...

Ehdottomana hyvänäpuolena voi pitää monipuolisuutta. Käyttöjärjestelmään pystyy tekemään sekä sormiohjauksen (epätarkka) että stylys ohjauksen (esim. taulukkolaskenta ym.)jolloin selvitään erittäin pienillä ikoneilla ja koko näyttö jää käyttöön. Bonuksena piirtäminen ym.

Näyttäisi lisäksi siltä että resistiiviset näytöt kehittyvät selvästi nopeammin.

http://www.symbian-freak.com/news/009/06..._technology.htm


Kapasitiivinen näyttö tietty voidaan tehdä lasista haittapuolena tunnottomuus mutta helppo vieritys ja kevyt kosketus. Monikosketus voidaan toteuttaa molemmilla tosin hiukan eri tavoin.

Huonoja puoliakin on. Kallis, vaatii erillisen prosessorin, vie virtaa enemmän, vaatii isot toiminta napit sormille.

http://www.interlinkelectronics.com/forc...capacitive.html


Jokainen osaa valita sen oikean itselleen. Myynnillisesti resistiiviset johtavat toistaisesti selvästi.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

12

Kineettinen scrollaus ei ole mitenkään riippuvainen kosketuspinnasta, vaan puhtaasti käyttöjärjestelmästä.

"kineettisen" scrollauksen voisi toteuttaa perjaatteessa vaikka joystickilla.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

13

Sori menin ihan hakoteille otsikosta kun törmäsin tähän näyttö vastaan näyttö jauhantaan.

Kyllä Nokian "pelastaa" Symbian Foundationin käyttöjärjestelmä jota tullaan älypuhelin markkinoille työntämään yli 200 miljoonaa yksikköä 18kk aikana kunhan se se nyt saadaan markkinoille vuoden alusta.

Tähän aikaan ensivuonna niin sanotut "älypuhelimet" ovat suorastaan halpoja ja niillä silti tehdään tulosta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja