Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mitä uutta tuo Symbian^2?

24
Markus Lehtiniitty

Mitä uutta tuo Symbian^2?
Symbian Foundation valmistelee käyttöjärjestelmästään seuraavaa, Symbian^2-nimellä kulkevaa versiota. Muun muassa Nokian tuoreissa kosketuspuhelimissa käytetään Symbian^1-versiota, joka tunnetaan myös Symbian OS 9.4:n ja S60 5th Editionin yhdistelmänä.

Symbian Foundation on nyt julkaissut kehittäjäsivuillaan ensimmäisen luonnoksen tulevan Symbian^2:n ominaisuuksista.
Nykyiseen Symbian^1:een verrattuna tuleva Symbian^2 tulee tuomaan monien pienten uudistusten lisäksi myös muutamia merkittävämpiä asioita. Uudistuksiin kuuluvat Nokian N97:stä tutun, widgeteillä personoitavissa olevan kotinäytön tuleminen vakiotavaraksi alustaan, joustava tuki useille laitetyypeille ja tekstinsyöttömenetelmille sekä uusi sijaintirajapinta.

Sen sijaan uusi Symbian^2-versio ei tuo muutoksia näytön tarkkuuteen, joka pysyy edellään 360x640 pikselissä (ainoa tuettu tarkkkuus). Tuettu näytöntarkkuus asettaa ei-kosketusnäytölliset puhelimet hieman hämyiseen asemaan, mutta ilmeisesti jatkossa myös niissä tullaan käyttämään edellä mainittua näyttötarkkuutta. Symbian^2 tukee kuutta erilaista käyttö/tekstinsyöttövaihtoa: kosketusnäyttö, täys-QWERTY, puoli-QWERTY, perinteinen puhelinnäppäimistö sekä joko puhelinnäppäimistön tai kosketusnäytön ja täysnäppäimistön yhdistelmä.

Symbian^2 tulee olemaan ensimmäinen avoin versio Symbian-käyttöjärjestelmästä. Nokia osti Symbianin viime vuonna, minkä jälkeen käyttöjärjestelmän kehitystyö on siiretty alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Symbian Foundation -säätiön alaisuuteen minkä yhteydessä käyttöjärjestelmä on myös avautumassa.

Symbian-käyttöjärjestelmän uusien versioiden tahdin odotetaan olevan jatkossa varsin tiuha: noin puolen vuoden välein on uusi versio. Todella merkittäviä muutoksia alustaan odotetaan Symbian^4-version myötä, jolloin aiotaan luopua vanhaa perua olevista käyttöliittymäkomponenteista ja korvata ne Qt:lla ja sen Orbit-käyttöliittymämäärittelyillä.

Nokian tuleva älypuhelinten käyttöjärjestelmästrategia on ollut paljon pinnalla viime aikoina. Nokian odotetaan julkistavan 2. syyskuuta ensimmäisen Maemo-käyttöjärjestelmällä varustetun, myös puhelinominaisuuksilla varustetun laitteen. Tämän hetken arvioiden mukaan Nokia tulee käyttämään Maemo-käyttöjärjestelmää jatkossa huippumalleisaan, kun taas Symbian siirtyisi enemmän kohti edullisia ja keskihintaluokan puhelimia. Qt-rajapintojen avulla Nokia yrittää helpottaa sovelluskehitystä alustoille ja ehkäistä kahdesta erillisestä alustasta muodostuvia haittoja.
Töihin AfterDawniin

Kommentit (24)

keke (vahvistamaton)

1

Tuntuu, että Nokialla ei oikein tiedetä mihin suuntaan pitäisi edetä..

Myöskin nuo uutisessa mainitut tuetut ominaisuudet vaikuttavat enemmänkin rajoituksilta, joilla suljetaan muita vaihtoehtoja pois. Näytön koon rajoitus on hieman hämmentävä. Vastahan se 3rd editionin myötä tuotiin. Ilmeisesti tällä halutaan kuitenkin helpottaa ohjelmistokehitystä.

Voi myös olla, että Nokia on häivyttämässä Linuxin ja Symbianin rajaa juurikin QT:llä, yms.

Vastaa
Puppek
Puppek

3

Alkaa itsestäkin tuntua siltä, että Nokia hukkuu eri mallien ja ohjelmistojen määrään. Nyt on ööh... S40, S60 3rd, S60 5th, Maemo... muita? Ja tulossa on uusi Maemo, Symbian^2 ja Symbian^4. WTF? Ja joka kuukausi tulee uusi puhelinmalli ja puolessa vuodessa se unohdetaan.

Arvaan, ettei mitään noista uusista järjestelmistä saa 5800:seen. Nokia unohtaa vanhat alustat (ja vanhojen mallien käyttäjät) ja keskittyy uudempiin. Sitten kun ne uudet on saatu valmiiksi, ne ovat vanhentuneita ja eivät pärjää kilpailijoille. Sitten ihmetellään että mitä tehdään, kun on 10 eri järjestelmää joista mikään ei myy.

Pakko alkaa nostamaan hattua Applelle ja iPhonelle. Parissa vuodessa vain 3 eri versiota, joihin ilmeisesti kaikkiin saa uusimman softan. Kumpa se ei olisi niin leveä ja siinä ei olisi niitä rajoituksia >:(

Vastaa
jartar
jartar

5

Kaikkia puhelinvalmistajia kiinnostaa maksimaalinen voitto. Ei puhelinbisnes ole mitään hyväntekeväisyyttä.

Nokia on saanut kritiikkiä käyttöliittymästään ja nyt kun se pyrkii parantamaan sitä niin heti tulee valitusta.

Mahdotonta on ihmisten miellyttäminen...

Vastaa
Abexi
Abexi

6

@3
Muistetaan että nokia on lähes kokonaan ja pelkästään puhelimia tekevä yhtiö jonka vuoksi uusia mallejakin löytyy, kun applella taas toimii monilla muillakin markkinoilla.

Vaikka 5800 ei saakaan seuraavia symbian versioita, saa se silti uusia ominaisuuksia softapäivitysten muodossa.

@4
Ai että sinua ei kiinnostaisi voitto lainkaan yritysmaailmassa. Nyt jos sitten mietitään että millaita peliä apple pelaa ja mietitään uudestaan ketä kiinnostaa maksimaalinen voitto. (sinä kun sen nimeen aina niin vannot)

Vastaa
Puppek
Puppek

7

Abexi, miksi iPhoneen saa sen OS X:stä uuden version, mutta 5800:seen ei uutta Symbiania? Päivityksiä on tullut aika monta, mutta uusia ominaisuuksia ovat ööh... sanakirja. Selain on yhä buginen ja käyttöliittymä kömpelö. Muuten pelaa kyllä hyvin, toisin kuin viime vuoden puolella. Uudet ominaisuudet olen saanut lataamalla netistä softaa milloin mistäkin - voip/fring, taskulamppu, piirtoalusta jne.

Alkanut mennä jo usko, että tulisi jokin oikeasti käyttökokemusta parantava päivitys.

Ibanez voisi kuitenkin lopettaa iPhonen ja Applen jumaloimisen. Tyypillä varmaan kotona alttari, jossa se palvoo puhelintaan ja omppulogoa sekä uhraa niille käyttämättömiä Nokian puhelimia. :D

Vastaa
Abexi
Abexi

8

@7
No siis eikö tuohon 5800 ole luvattu esimerkiksi se kotinäyttö homma jota on kehuttu puhelimissa joissa se on ollut (n97 varmaan nyt ainut :D) mutta sen piti parantua ainakin, tulla vähintään samanlainen kuin 5800xm pikkuvelimallissa jossa on kevyt versio tuosta n97 kotinäytöstä.

Joku asiasta varmasti tietävä voi kertoa miksi nuo eivät ole ylöspäin päivitettäviä.

En nyt halua kiihdyttää mitään apple vs nokia keskustelua, mutta siis eihän tuo iphonen 3.0 softa ollut mikään hulvaton uudistus, toi mukanaan ominaisuuksia jotka löytyvät jo valmiiksi esimerkiksi 5800. Eri asia on että miten 5800 käyttö takkuaa ja miten iphonen ei.

Vastaa
Aapo (vahvistamaton)

10

@8 Joo Nokia pyrkii päivityksillänsä lähinna vakauttamaan puhelinta korjaamalla bugeja. Joitain muitakin päivityksiä voi tosin olla, esim. ainakin e71:n kameraa on parannettu (surkea tälläkin hetkellä, mutta enpä sitä kameran vuoksi hankkinutkaan). Mielestäni on aika ymmärrettävää, ettei varmaankaan ole järkevää tarjota/myydä uudempaa OS:iä vanhempaan puhelimeen, vaan ainoastaa päivittää bugeja. Muutamakin kysymys herää, jos uutta OS:ää tarjottaisiin:

1. Toimiiko uudempi OS välttämättä vanhassa raudassa?
2. Kuinka suuri lisäpanostus tarvittaisiin integrointiin? Valtavasti lisää kombinaatioita ja testausta. Toisiko se merkittävästi lisäarvoa kuluttajalle / maksaisiko kuluttaja siitä?
3. Paljonko vähentäisi uusien mallien myyntiä? Tosiasia on, että Nokian valinneita on hirmuinen määrä ja samainen määrä ostaa uudemman nokialaisen, kun uusi on päivittynyt tarpeeksi ie. uusi OS käytössä. Näin saadaan myytyä softan lisäksi uusi rautakin.
4. Eikös kuluttaja ole ostanut juuri sen alkuperäisen OS:n? Kaikki eivät välttämättä tykkää esim uudesta käyttöliittymästä, mutta haluavat varmasti puhelinta vakauttavan päivitetyn softan jos sellainen on tarjolla.

Kyllä näitä asioita pitää ajatella business-lähtökohtaisesti. Tosin en tarkoita sitä, etteikö asiakkaiden tyytyväisyys tarkoittaisi sitä yleensä. Kuitenkaan sellaista ei kannata ruveta tekemään mistä asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan. Minkään marginaali-puhelin-fanaatikkojen takia ei ainakaan varmasti kannata tähänkään ruveta. Suurin osa Nokian tuotosta tulee kuitenkin aivan muualta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

11

@2

"Alkaa itsestäkin tuntua siltä, että Nokia hukkuu eri mallien ja ohjelmistojen määrään. Nyt on ööh... S40, S60 3rd, S60 5th, Maemo... muita? Ja tulossa on uusi Maemo, Symbian^2 ja Symbian^4. WTF?"


Siis mitä ihmettä sinä nyt höpötät. Ainahan käyttöjärjestelmistä tuklee uusia versioita. On se nyt kumma, että ensin valietaan, että ei muka tule mitään uutta ja sitten kun tulee, niin sitten valitetaan taas.

Ensinnäkin tuota sun listaasi voidaan siistiä näin:

1. S40 on peruspuhelimien käyttöjärjestelmä, sillä ei ole mitään tekemistä Symbianin kanssa eikä S40:ää käytetä lainkaan älypuhelimissa.

2. Nokian nykyisissä älypuhelimissa käytetään Symbian käyttöjärjestelmää ja sen päällä Nokian S60 ohjelmistoalustaa. S60 4th edition on S60-ohjelmistoalustan uusin versio, ja sitä käytetään kosketusnäöyttöllä varusttuissa älypuhelimissa. S60 3rd edition on S60 5th editionia vanhempi versio S60:stä ja sitä käytetään niissä Symbian älypuhelimissa, joissa ei ole kosketusnäyttöä. Sekä S60 5th edition-, että S60 3rd edition- puhelimissa käyttöjärjestelmänä on Symbian.

3. Symbian^2 on ensimminen avoimen lähdekoodin Symbian, jonka Symbian Foundation julkaisee. Symbian^2:stä lähtien Nokian S60-alusta on sulautettu osaksi itse Symbiania. Eli siis tämä tarkopttaa sitä, että S60:n toiminnallisuus on sisällytetty itse Symbianiin. S60 lakkaa olemasta erillisenä alustana, eikä S60:ää enää kehitetä tai käytetä uusissa puhelimissa. jatkossa on vain Symbian, ei enää erillistä S60-alustaa.

4. maemo on Nokian internettableteissa käyttämä ohjelmistoalusta, joka perustruu linux-käyttöjärjestelmään. Nokia N900:stä lähtien laitteissa on myös matkapuhelintoiminnot.


Tästä päästään siis siihen, että jatkossa Nokia käyttää näitä:
- S40 peruspuhelimissa
- Symbian älypuhelimissa
- Maemo internettableteissa/älypuhelimissa

Joten kuten tuosta nähdään, niin niitä tuettavia alustoja on tasan kolme. Kuten sanoin S60 lakkaa olemasta erillinen alusta kunhan Symbian^2 julkaistaan.

Toki Symbianista tulee aina uusia versioita kuten Symbian^2, Symbian^3, Symbian^4 tuohan on luonnolista, koska kehitys ei koskaan lopu ja aina tulee uusi versio käyttöjärhjestelmästä. On siis itsestään selvää, etä uudemmissa puhelimissa on jatkossakin uudempiversio Symbianista kuin vanhemmissa, mutta eikäö tuo nyt ole täysin luonnollista?

En siis alkuunkaan käsitä mitä ihmettä sinä oikeen ruikutat.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

12

Sitäpaitsi, arvaan että jotkut valittaa, että "miksei vanhalle puhelimelle tule uutta käyttisversiota". Ettet tunnu oikeen tajuavan, että:

1) Nokialla on hirmuinen määrä erilaisia puhelinmalleja, jotka eroaa toisistaan enemmän. Jos alettaisiin julkaisemaan aina vanhoillekin puhelinmalleille uusi versio käyttiksestä, niin siitä seuraisi ihan hirveästi työtä. JKoettakaan nyt tajuta, että ei sitä uutta käyttisversiota voida noin vaan ottaa ja lätkästä kaikkiin vanhoihin puhelimiin. Siitä ei ole mitään takeita, että uusi käyttisversio toimisi niissä kaikissa kunnolla, tai edes osassa. Uusi käyttisversio pitäisi testata ja sovittaa vanhoillekin laitteille, ja se vaatisi paljon työtä ja maksaisi paljon. ohjelmoijat ja testaajat kun ei tee työtä ilmaiseksi. On myös olemassa suuri riski, että uusi käytti tuo epäyhteensopivuuksien takia vanhoihin puhelimiin ongelmia, jotka sitten vain ärsyttää käyttäjiä. Siksi on paljon parempi päivittää vanhojen puhelinten käyttistä bukikorjauksilla ja parempi uniohtaa se uusi käyttisversio vanhoissa puhelimissa. Kännykän käyttistä ei myöskään voida kehittää samaan tapaan kuin esim Windowsia. Windows on olemassa olonsa aikana paisunut kuin pullataikina ja mukana on raahattu yhteensopivuutta vanhojen rajapintojen ja vanhan raudan kanssa. Kännyköissä ei voida toimia näin, ensinnäkin koska kännyköiden resurssit on paljon pienemmät kuin pöytäkoneiden ja toisekseen siksi että liiallinen yhteensopivuuden tavottelu vanhojenkin kamojen kanssa johtaa täyteen sotkuun ja tietopturvaongelmiin, josta Windows on hyvä esimerkki. Windowsia ei enää edes saa mitenkään turvalliseksi, koska siinä raahataan mukana yhteensopivuutta ikivanhojen ohjelmien ja ohjelmointirajapintojen kanssa.

2) Nokia on yritys ja yrityksen ainoa olemassaolon tarkoitus on tehdä rahaa sijoittajille. Yritys ei ole hyväntekeväisyysjärjestö. Miksi siis vanhoihin puhelimiin pitäsi antaa kaikki uudet ominaisuudet? Eihän se ole kannattavaa, vaan ihmiset pitää saada haluamaan uutta puhelinta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

13

@1

"Tuntuu, että Nokialla ei oikein tiedetä mihin suuntaan pitäisi edetä.. "

Miten niin muka? minusta Nokian toimet on ollut hyvinkin päättäväisiä ja loogista askel askeleelta edistymistä. Esimerkiksi Symbianin kohdalla on edetty askel askeleelta kohti selkeää tavoitetta Symbianinn uudistamiseksi, Symbnianin avoimuuden lisäämiseksi ja sen johtavan markkina-aseman tukemisesksi. Aivan loogista kehitystä alkaen Symbianin ja Trolltechin (Qt) ostamisesta j jatkuen Symbian Foundationin perustamisella, Symbianin kehityksen siirtämisellä Symbian Foundationille, Qt:n porttaamisella S60:lle, Symbianin avaamisella avoimen lähdekoodin projektiksi, S60:n ja Symbianin sulauttamisella yhdeksi tuotteeksi, ja selkeän tavotteen asettamisella Symbianin kehittämiseksi ja Symbian-ohjelmoinnin helpottamiseksi.

Sama koskee Maemoa. Nokia on jo vuosia kehittänyt Symbian-'älypuhelinten rinnalla Maemo-pohjaisia internettabletteja. Puhelinominaisuuksien lisääminen Maemoon oli looginen ja odotettavissa leva siirto. Nokia obn myös tehnyt hyvin selväksi, että Maemo ei ole syrjäyttämässä Symbiania ja Symbian tulee olemaan jatkossakin Nokian älypuhelinten tärkein käyttöjärjestelmä. Eli Nokia minusta ihan selkeästi tietää mitä haluaa. Maemo-pohjaiset tabletit/älypuhelimet vain täydentää valikoimaa.

Saam koskee myös palvelujen kehittämistä. nokia on panostanut paljon oman palvelukokonaisuuden kehitämiseen. Lisäksi mm. Navigointi ja erilaiset sosiaalisen median palvelut on tärkeässä asemassa.

Eli siis minä en kyllä näe Nokian toimissa mitään sellasta, että olisi jotenkin pallo hukassa ja ei muak tiedettäisi mitä ollaan tekemässä. kyllä ihan selvästi tavote on hyvinkin selvillä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

Sama koskee Nokian softakauppaa. Aiemmin oli useita eri Nokian tukemia tai omistamia ohjelmistokauppoja ja ohjelmistojenlatauspalveluja. Niitä oli jo vuosia ennen Applen softakauppaa. Palvelut oli kuitenkin selvästi hajanaisempia ennen kuin Nokia perusti Ovi -sivuston ja Ovi Storen. Nokian tarkoituksena selkeästi on koota palvelut Ovi-sivuston alle. Ovi Store yhdisti useat eri ohjelmistopalvelut yhteen paikkaan. Lisäksi esimerkiksi Nokian Video-keskus on atrkoitus intergroida Ovi Storeen jonne on suunniteltu myäös varsinaista videokauppaa. Eli puhelinten videokeskus tullaan integroimaan Ovi Storeen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

15

@1

"Myöskin nuo uutisessa mainitut tuetut ominaisuudet vaikuttavat enemmänkin rajoituksilta, joilla suljetaan muita vaihtoehtoja pois."

Mitähän kummaa sinä tuolla tarkoitat? Itse en kyllä näe uutisessa mitään tuollaista mainittavan. Anatasitko jonkin esimerkin, että mitä meinaat?


"Näytön koon rajoitus on hieman hämmentävä."

Kyse ei ole näytön koosta, vaan resoluutiosta, joka ei ole sama asia kuin näytön koko. Olisihan se toki hyvä, jos useampi näyttöresoluutio olisi tuettuna, mutta tuo päätös on varmaankin tehty yleisesti saatavilla olevien kohtuuhintaisten näyttöjen perusteella. Pitää nyt myös muistaa, että Symbian^2 on välivaiheen Symbian-versio. Symbianin käyttöliittymän uudistaminen noin yleisesti alkaa Symbian^3:sta ja suurin muutos tulee Symbian^4:ssä. Eiköhän tuki suurempiresoluutioisille näytöille tue aikanaan.

Nykyään suurin osa kännyköiden näytöistä on resoluutioltaan vain 320 x 480. Symbian^2:n tukema selvästi tarkempi 360x640 on siis erittäin hyvä resoluutio. Nykyisissä puhelimissa tilanne on seuraavanlainen. Esim:

iPhone 3GS: 320x480
Nokia 5800 SpressMusic: 360x640


"Vastahan se 3rd editionin myötä tuotiin"

Niin mikä tuotiin?


"Voi myös olla, että Nokia on häivyttämässä Linuxin ja Symbianin rajaa juurikin QT:llä, yms."

Sikäli totta, että sillä pyritään paitsi helpottamaan ohjelmointia ja modernisoimaan käytöliittymää, myös helpottamaan ohjelmien kehittämistä usealle alustalle sekä porttaamista alustalta toiselle. Qt tulee olemaan yhdistävä tekijä Symbianin, Linux-pohjaisen Maemon ja muiden laitevalmistajien käyttämän Windows mobilen välillä. Qt:lla ohjelmien tekeminen helpottaa huomattavasyi ohjelmien siirtämistä alustalta toiselle, koska suuri osa koodista on kaikille yhteinen ja laitekohtaiset koodin osat voidaan eristää yhteisestä koodista, mikä helpottaa kehitystä huomattavasti. Parhaimmassa tapauksessa sama ohjelma voi kääntyä ja toimia eri alustoilla ilman ainuttakaan muutosta ohjelmakoodiin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

typokorjaus:

"Nykyisissä puhelimissa tilanne on seuraavanlainen. Esim:

iPhone 3GS: 320x480
Nokia 5800 SpressMusic: 360x640 "


tuon piti tietenkin olla:

iPhone 3GS: 320x480
Nokia 5800 XpressMusic: 360x640

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

"Pakko alkaa nostamaan hattua Applelle ja iPhonelle. Parissa vuodessa vain 3 eri versiota, joihin ilmeisesti kaikkiin saa uusimman softan. Kumpa se ei olisi niin leveä ja siinä ei olisi niitä rajoituksia >:("

No toisaalta asiaa voidaan katsoa myös toisesta näkökulmasta. Voisi itseasiassa sanoa, että Applen on syytäkin toimittaa uusi softa vanhoillekin iPhone-versioille sen verta paljon ominaisuuksien puolesta vajavaisia ja kilpailijoitaan jäljessä Applen ohjelmistoversiot on ollut tähän päivään asti. Etenkin kun asiaa miettii puhelinten korkeaa hintaa ajatellen. Apple on pikkuhiljaa lisäillyt iPhoneen ominaisuuksia, joita on ollut muiden valmistajien halpispuhelimissakin jo vuosia.

Applen gitaan puhelinten julkasutahdin huonona puolena on myös valinnanvaran puute. Apple ilmeisesti ajattelee, etä yksi malli sopii kaikille. Käytännössä noin ei ole, esim näihin toiveisiin mikään iPhone ei vastaa:

- Kaikki ei halua älypuhelinta, vaan mieluummin peruspuhelimen jolla voi soittaa
- Kaikki ei halua kosketusnäyttöpuhelinta
- Moni joka haluaa kosketusnäyttöpuhelimen haluaa silti myös fyysisen näppiksen (joko qwerty näppiksen, perinteisen puhelimen näppiksen tai vain muita nppeja puhelimen kontrolloimiseen)
- Osa haluaa näppiksen liukukannen alle, osa jatkuvasti esillä olevaksi.
- Kaikki ei halua käyttää kosketusnäyttöä sormin vaan moni käytäisi mieluummin stylusta
- Monelle kamera on tärkeä ominaisuus ja haluaa paremman kameran kuin iphonessa on
- Moni haluaa mahdollisuuden käyttää puhelimessa muistikorttia, joka ei ole mahdollista missään iPhonessa.
- Moni haluaa moniajaa kaikkia ohjelmia ilman mitään rajoituksia
- Osa ihmisistä haluaa isommalla näytöllä varustetun puhelimen vaikak se kasvattaa puhelinta, mutta moni haluaa mahdollisimman pienen puhelimen vaikka siihen mahtuisi vain pienempi näyttö.
- Osa haluaa simpukkamallisenm puhelimen, osa taas perinteisemmän mallisen.
- Hyvin moni haluaa helposti irrotettavan ja vaihdettavan akun.
- Osalle pienempi muistin määrä riittää, osa haluaa enemmän muistia.
- Moni haluaa puhelimeen etukameran videopuheluita jne varten
- monen mielestä puhelimen kamerassa pitää olla salama
- Minkään puhelimen ulkonäkö ei ikinä miellytä kaikkia, koska ihmiset pitää eriasioista.

jne jne jne

Nokian hyvänä puolena on se, etä puhelimissa on paljon valinnanvaraa. Ei tarvitse tyytyä yhteenainoaan malliin kuten Applen tapauksessa. Voit itse päättää mitä ominaisuuksia haluat ja voit valita puhelimen sen mukaan, koska valinnan varaa on.

Pitää myös muistaa, että tekniikka kehittyy kokoajan, sekä softa että rauta. Rautakomponentteja tulee jatkuvasti uusia. Applen hidas puhelinten julkaseminen on johtanut siihen, että jo ensimmäinen iphone oli vuosia ajastaan jäljessä sekä softan että raudan puolesta, ja niin on uusin Iphone 3GS:kin. Kilpailijat on mennyt ohi oikealta ja vasemmalta.

Vastaa
kikuu (vahvistamaton)

18

"- Kaikki ei halua käyttää kosketusnäyttöä sormin vaan moni käytäisi mieluummin stylusta"

Niin siis, ehkä 2 miljoonaa käyttäisi ennemmin sormin, alle neljännesmiljoonaa haluaa tökkiä styluksella? Eiköhän ole kuitenkin sormikysyntä suurempaa.

iPhone on myös saanut monet ihmiset (varsinkin vanhemmat henkilöt) ostamaan älypuhelimen, jotka eivät ole tiennyt niistä hönkäsen pöläystä.

Vastaa
user (vahvistamaton)

19

> Niin siis, ehkä 2 miljoonaa käyttäisi ennemmin sormin, alle
> neljännesmiljoonaa haluaa tökkiä styluksella? Eiköhän ole kuitenkin
> sormikysyntä suurempaa.

Puhelinta pitää pystyä käyttämään yhdellä kädellä, siitä kai puhelimissa lähdetään liikkeelle.

Tikku-tuki voi olla lisäarvo joissain muissa laitteen sovelluksissa ja joissain tilanteissa on melkeimpä välttämättömyys, jossain tarjoaa paremman käytettävyyden. Mutta turha tikkua tukea tikun vuoksi, vaan sen takia että siitä on jotain hyötyä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

"Niin siis, ehkä 2 miljoonaa käyttäisi ennemmin sormin, alle neljännesmiljoonaa haluaa tökkiä styluksella? Eiköhän ole kuitenkin sormikysyntä suurempaa."

Tuo väite on täysin perätön. Ton väitteen pohjaksi tuskin on olemassa minkäänlaisia todellisia perusteluja. Stylus mahdollistaa huomattavasti tarkemman kontrollin kuin sormi, Stylus on usein huomattavasti mukavampi käyttää, eikä se sotke näyttöä sormenjäljillä. Stylus myös mahdollistaa esimerkiksi puhelimen ruudulle piirtämisen, käsin tehtyjen muistiinpanojen tekemisen ja käsinkirjoituksen joka on erittäin tärkeä ominaisuus etenkin Assiassa. Suurimmat älypuhelinten markkinoiden kasvualueet on nimenomaan Aasiassa, jossa stylus on käsinkirjoituksen vuoksi k'äytännössä lähes älttämätön kosketusnäyttöpuhelimissa.

Lisähuomautuksena se, että lähes kaikki markkinoilla olevat kosketusnäytöllä varustetut älypuhelimet käyttää resistiivistä näyttöä, joka sallii sekä sormin, että tyluksella puhelimen käytön. Kalliimpaa ja helpommin särkyvää kapasitiivista näyttöä käytetään vain pienessä osassa puhelimista.

"iPhone on myös saanut monet ihmiset (varsinkin vanhemmat henkilöt) ostamaan älypuhelimen, jotka eivät ole tiennyt niistä hönkäsen pöläystä."

Kyllä taitaa kuule olla aika harvassa ne vanhukset, jotka iPhonea ostaa. Ensinnäkin sen takia, että se on aivan liian monimutkanen väittää iPhonefanipojat mitä hyvänsä. Etenkin sellasille vanhuksille, jotka ei ole koskaan ennen älypuhelimia käyttänyt. Toisekseen iPhone on aivan liian kallis pientä eläkettä saavalle, ja kolmannekseen suurin osa vanhuksista ei yksinkertasesti tarvitse eikä halua puhelinta leluksi itselleen vaan ainoastaan puhelimen, jolla voi pitää yhteyttä lapsiinsa ja joka on omana turvana jädän hetkellä jne, ja siihen riittää ihan peruspuhelin. Ja neljänneksi; koska monien vanhusten näkö on jo niin heikko, ettö on parempi ostaa puhelin jossa on fyysiset napit jollopn ei tarvitse tihrustella näyttöä, joka ei edes näy kunnolla kaikissa valaistusolosuhteissa. Monen vanhujkset käsien motorinen toiminta on myös heikentynyt, jollon kosketusnäytön käytäminen on hyvin vaikeaa.Vanhusten puhelimen tulee olla mahdollisimman yksinkertainen ilman mitään turhaa kikkailua ja hienostelua.

iPhonea ostaa lähinnä teinit.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

21

Jatketaan vielä sen verran, että monien vanhusten käsien motoriikka on tosiaan jo heikentynyt, kädet vapisee jne. Minä en kyllä sellaiselle ostaisi iPhonea jo senkin vuoksi, etä iPhonen kapasitiivinen näyttö on lasia, joka särkyy erittäin helposti, huomattavasti helpommin kuin muovinen resistiivinen näyttö. Lasi ei kestä iskuja, joten esimerkiksi lattialle pudotettu iPhone särkyy huomttavasti helpommin kuin resistiivisellä näytöllä varustettu puhelin.

Vastaa
user (vahvistamaton)

22

>jo senkin vuoksi, etä iPhonen kapasitiivinen näyttö on lasia,
>joka särkyy erittäin helposti, huomattavasti helpommin kuin
>muovinen resistiivinen näyttö.

Mistä tuollaisen ajatuksen nykäsit.

Iphonen näyttö/lasi on varsin kestävä mekaaniselle rasitukselle, monet resistiiviset ja yleisesti muovipintaiset näytöt ottavat hyvinkinpienestä nokkiinsa ja jopa ilman pudottelua saattavat käytössä nuhraantua lähes käyttökelvottomaksi. saati jos saavat jotain terävämpää esim pudotessa pintaansa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

"Mistä tuollaisen ajatuksen nykäsit.

Iphonen näyttö/lasi on varsin kestävä mekaaniselle rasitukselle, monet resistiiviset ja yleisesti muovipintaiset näytöt ottavat hyvinkinpienestä nokkiinsa ja jopa ilman pudottelua saattavat käytössä nuhraantua lähes käyttökelvottomaksi. saati jos saavat jotain terävämpää esim pudotessa pintaansa.


Älä nyt viitsi puhua roskaa. Netissä on vaikka kuinka paljon juttua haljenneista iPhonen lasinäytöistä. Kun googlella laittaa hakusanaksi "iphone screen cracked" niin hakutukloksia tulee yli 120000.

Lasinen näyttö ei koskaan ole yhtä kestävä kolhuja vastaan kuin muovinen. On täysin vääristelevää yrittää väittää muuta. Lasi on luonnostaan kova, mutta samalla hauras materiaali, se johtuu lasin luontaisesta rakenteesta. Lasi ei kestä kolhuja samalla tavalla kuin muovi. Eli on aivan 100% varmaa ettei lasinen kapasitiivinen kosketusnäyttö kestä esimerkiksi puhelimen pudottelua edes läheskään yhtä hyvin kuin resistiivinen kosketusnäyttö, joka on muovia. Kapasitiivinen näyttö on huomattavasti alttiimpi särkymiselle.

Mitä taas tulee näytön naarmuuntumiseen, niin sekä lasinen että muovinen on ihan yhtälailla alttiina sille. naarmuuntumista vastaan on kuitenkin olemassa suojakalvoja joista parhaita ei saa naarmutettua vaikka kuinka yrittäisi. Lasinen näyttö ei ole millääntavalla immuuni naarmuuntumiselle vaika se onkin kovempi materiaali kuin muovi. Myös lasinen näytö on syytä suojata suojakalvolla.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

"Mistä tuollaisen ajatuksen nykäsit.

Iphonen näyttö/lasi on varsin kestävä mekaaniselle rasitukselle, monet resistiiviset ja yleisesti muovipintaiset näytöt ottavat hyvinkinpienestä nokkiinsa ja jopa ilman pudottelua saattavat käytössä nuhraantua lähes käyttökelvottomaksi. saati jos saavat jotain terävämpää esim pudotessa pintaansa."Älä nyt viitsi puhua roskaa. Netissä on vaikka kuinka paljon juttua haljenneista iPhonen lasinäytöistä. Kun googlella laittaa hakusanaksi "iphone screen cracked" niin hakutukloksia tulee yli 120000.

Lasinen näyttö ei koskaan ole yhtä kestävä kolhuja vastaan kuin muovinen. On täysin vääristelevää yrittää väittää muuta. Lasi on luonnostaan kova, mutta samalla hauras materiaali, se johtuu lasin luontaisesta rakenteesta. Lasi ei kestä kolhuja samalla tavalla kuin muovi. Eli on aivan 100% varmaa ettei lasinen kapasitiivinen kosketusnäyttö kestä esimerkiksi puhelimen pudottelua edes läheskään yhtä hyvin kuin resistiivinen kosketusnäyttö, joka on muovia. Kapasitiivinen näyttö on huomattavasti alttiimpi särkymiselle.

Mitä taas tulee näytön naarmuuntumiseen, niin sekä lasinen että muovinen on ihan yhtälailla alttiina sille. naarmuuntumista vastaan on kuitenkin olemassa suojakalvoja joista parhaita ei saa naarmutettua vaikka kuinka yrittäisi. Lasinen näyttö ei ole millääntavalla immuuni naarmuuntumiselle vaika se onkin kovempi materiaali kuin muovi. Myös lasinen näytö on syytä suojata suojakalvolla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja