Microsoft julkisti OneApp-puhelinsovellusalustan

2
Markus Lehtiniitty

Microsoft julkisti OneApp-puhelinsovellusalustan
Microsoft on tänään julkistanut OneApp-sovellusalustan. Pääasiassa niin sanottuihin peruspuhelimiin suunnattu OneApp-alusta on Java-sovellus, jonka sisällä voidaan puolestaan ajaa XML:llä ja JavaScriptillä kehitettyjä, yksinkertaisia sovelluksia.

Ensimmäinen versio OneAppistä tarjoaa muun muassa seuraavat pienoisohjelmat: Facebook, Twitter, Windows Live Messenger, uutis-, pörssi-, urheilu-, säätietosovellukset sekä RSS-lukija. OneApp on kuitenkin suunniteltu operaattoreiden kustomoitavaksi ja käyttöönotettavaksi, ja sen sisältö voi vaihdella operaattoreittain. Microsoftin mukaan OneApp tarjoaa mahdollisuuden käyttää monenlaisia sovelluksia myös edullisemmilla peruspuhelimilla.

OneApp vie itsessään vain 150 kilotavua muistia ja pilvipalvelun kautta puhelimella pääsee kiinni erilaisiin sovelluksiin. Pääasiassa OneApp on tarkoitettu vain Javaa sovellusten osalta tukeviin puhelimiin ja kehittyville markkinoille. OneAppin ensimmäinen kumppani tuleekin olemaan Blue Label Telecoms Etelä-Afrikassa.



Toistaiseksi OneAppin tuettujen laitteiden lista sisältää Nokian Series 40:llä ja S60:llä varustettuja puhelimia, Samsungin U900 Soul -mallin sekä useita Sony Ericssonin omalla alustalla varustettuja puhelinmalleja.

Microsoft aikoo tarjota OneApp-sovelluskehitysympäristön kehittäjille vuoden 2009 kolmannen neljänneksen aikana.

OneApp-alusta on mielenkiintoinen siinä mielessä, että Microsoft laajenee sen kautta jälleen mobiilimaailmassa muuten kuin oman Windows Mobile -käyttöjärjestelmänsä kautta. Pari viikkoa sitten Microsoft ja Nokia solmivat yhteistyön Office- ja muiden tuottavuussovellusten tuomiseksi ensimmäistä kertaa natiivisti Microsoftin ulkopuoliselle mobiilikäyttöjärjestelmälle.

Alta löytyy liitettynä YouTubesta video, jolla OneAppia esitellään Nokian E65-puhelimella:



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Xiaomi 12T – hinta laskenut -37%

Xiaomi 12T
406 € CDON
438 € Proshop
550 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 648 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

1

Milles markkinoille tässä koitetaan hyökätä? Miksi? Jotenkin outoa, että MS käyttää java-pohjaista sovellusalustaa, joka on Sunin omistuksessa.

Vastaa
kitevesku
kitevesku

2

Tässä laajennetaan nimenomaan "älypuhelimien" ulkopuolelle kehittyville markkinoille, jossa J2ME on oikeastaan ainoa vaihtoehto ja laitekanta on miljardiluokkaa. Microsoft haluaa avata kumppaneilleen ohjelmistokehittämisen ja jakelun myös näille alustoille. Ja tässähän on mukana yhtenä sovelluksena myös "mobiililompakko".

Windows Mobile on älypuhelinalusta ja sen sovelluskauppa on Windows Marketplace for Mobile, jota kautta kehittäjät voivat jakaa sovelluksiaan globaalisti ja jossa on erilaisia maksumenetelmiä.

Julkinen OneApp SDK ja työkalut näkevät päivänvalon vuoden lopussa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.