Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Nokian Maemo vakuuttaa

55
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokian Maemo vakuuttaa
Nokia julkisti tänään N900:n ja Maemo 5 -käyttöjärjestelmän (katso myös videot!). Julkistuksen odotettiin tapahtuvan vasta ensi viikolla Nokia World -tapahtumassa, mutta kuten tämän viikon aiempienkin yllätysjulkistusten kohdalla, Nokia päätti tuoda ensimmäiset tiedot julki jo nyt.

N900 itsessään tarjoaa laitteena lähes kaiken, mitä vaan tällä hetkellä puhelimista voi odottaa löytävänsä - silti kovin juttu uutuudessa on sen Maemo-käyttöjärjestelmä ja -liittymä.
Maemo tarjoaa muutaman erityisen kovan jutun vanhoihin Symbian S60 -alustan puhelimiin verrattuna:
  • tyylikkyys ja yhtenäisyys
  • kineettinen selaus
  • kätevä avointen sovellusten vaihtovalikko, Dashboard
  • alusta asti kosketusnäytöille suunniteltu
  • parempi selain
  • laajat kotinäyttötoiminnot
Itse omistan N97:n, jota käytän päivittäin vaikka en pidä sen käyttämisestä. Kun katson Maemoa videoilla ja kuvissa, vaikuttaisi se olevan kuin eri vuosituhannelta. Ero kahden ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan melko vastaavan laitteen välillä muuttuu käsittämättömän suureksi käyttöliittymän myötä.

N900:ssa käytetään yhä resistiivistä kosketusnäyttö Nokian aiempien kosketuspuhelinten tapaisesti, mutta ainakin toistaiseksi videoiden perusteella näyttö näyttäisi aiempaa herkemmältä. Toivottavasti se on jo "riittävän herkkä", sillä olisi mainiota, jos Nokia pystyisi korjaamaan kaksi N97:n heikointa kohtaa yhdellä iskulla N900:ssa.

Yksi asia itseäni huolestuttaa yhä Maemon suhteen ja se on sovellustarjonta. Kehittäjänäkökulmasta Maemon olettaisi olevan mukavampi kuin Symbian, jolle koodaamista pidetään todella todella ikävänä joten toivottavasti huoleni Maemo-sovellusten saatavuudesta osoittautuukin aiheettomaksi.

Jos ei muuta, niin ainakin N900:n myötä Nokia jälleen kirii huomattavasti Applen iPhonen etumatkaa kiinni. Mutta meneekö N900 jo iPhonen ohikin? Ei, sillä Apple hyötyy erittäin laajasta sovellusvalikoimasta. Maemo edustaa kuitenkin todella merkittävää hyppäystä eteenpäin Nokialle. N97 on nyt historiaa. Nokialla on nyt iPhonen kanssa ainakin lähes samalle viivalle yltävä laite - vieläkin joillain osa-alueilla N900 ja Maemo jäävät iPhonesta, mutta monilla myös voitetaan. Nokia on palannut.

Kommentit (55)

erpe (vahvistamaton)

3

Tarpeeksi monella osa-alueella N900 voittaa iPhonen, jotta valitsisin sen iPhonen sijasta.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

4

Ei mene iphonesta ohitse peleissä, ohjelmissa jne. Monessa muussa asiassa varmasti meneekin. Kunhan kosketusnäyttö olisi hyvä niin sitten ollaan jo lähellä :) Ainakin n97 tuo voittaa leikiten.

Vastaa
ZaGaali
ZaGaali

5

Musta on aivan turhaa verrata sovellusten saatavuuteen puhelimissa.
iPhone on ollut jo niin kauan saatavilla niin tottakai siinä on paljon sovelluksia ja pelejä.
N97nkin suhteen ärsytti kun ihmiset valittaa ettei ole sovelluksia ja pelejä, ei tietenkään, sehän niin uusi laitekin..
Ja varmasti n900 suhteenkin ihmiset vetoaa samaan.

On väärin miettiä että mitä on jo olemassa, musta on paljon mielenkiintoisempaa se että mitä sillä pystyy tekemään..

Vastaa
kikuu
kikuu

6

Ihme, ettei nokia ole tuohon valinnut kapasitiivista kosketusnäyttöä, sekä multi-touchia. En väitä, että resistiivinen olisi huonompi, mutta kapasitiivinen ja kineettinen sopivat niin hyvin yhteen :)

Vastaa
erpe (vahvistamaton)

7

Tuota Nokian näppäimistöä en kyllä ymmärrä alkuunkaan. Ei kai se nyt niin vaikiaa ois lisätä yhtä riviä spacelle ja parille muulle näppylälle. Ois ees semmonen ku E75:ssa.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

8

Peleistä ja ohjelmista...

Parastahan tässä on että tässä ostat laitteen jossa voit ajaa mitä softaa haluat.

http://flors.wordpress.com/2009/08/27/so...-comes-maemo-5/

Maemo yhteisössä on Nokian viime lausunnon mukaan 19.000 aktiivista kehittäjää.

On mainittu että ~25.000 ilmasta Linux apista pystytään kääntämään Maemolle vain tekstifilen muutoksilla.

Iphonen ohjelmat on mahdollista mahdollista portata Maemolle samoin kun Androidin,ym. joten kovin kauaa ei mene...

Tuolta Maemo Garagesta voi bongata projekteja erilaisten filtterien läpi...

https://garage.maemo.org/softwaremap/trove_list.php?form_cat=199

Vastaa
Kommentti (vahvistamaton)

9

Tosi hieno vehje... oikeen selkäpiitä karmi ku tuota esittelyvideota kattoi. Siniristilippu korkealle tankoon!!! Ihanaaaaaa Nokia!!! Hyvät basson jytkeet ja kaikki tuossa videossa!! Tuota pitäisi pyörittää leffateattereissa ja Super Bowl:ssa ja muualla.

Tämä iskee teknofriikkeihin kuten minuun. Mutta suuri yleisö ei tätä vielä varmaankaan omaksu, mutta tästä on hyvä jatkaa. Ei kaikkea saa kerralla ja tämä oli hieno pelinavaus Nokialta.

Täytyy kyllä olla tyytyväinen, että Apple tuli mukaan kännykkämarkkinoille. Ilman iPhonea ei tätä puhelinta todennäköisesti olisi tässä.

Ja muuten nyt näyttäisi tulevan hyvät kuulokkeetkin Nokialaisen mukana.

Eli uskon, että iPhone iskee vielä suureen yleisöön. Mutta Nokialta erittäin kova vastaisku, joka ei vielä selätä iPhonea mutta kyllähän se tiedetään Keilaniemessäkin. Hyvä hiljaa tulee. Tsemmpiä kaikille Nokialaisille, jotka tätä lukee. Tämä poika on otettu!!!

Vastaa
kikuu (vahvistamaton)

10

Höh, tässäkö ne julkistukset sitten olivat? Ensi viikolla ei varmaankaan julkisteta enää mitään mielenkiintoista?

Vastaa
pain83
pain83

11

Artikkelin kirjoittaja voisi vierailla maemo.org sivustolla. Ehkä sieltä valottuu vähän paremmin tuo Maemon ohjelmistotarjonta.

Vastaa
OILgame
OILgame

12

"Ei, sillä Apple hyötyy erittäin laajasta sovellusvalikoimasta."
Kyllähän tohon softaa löytyy, tässähän on linux...

"Täytyy kyllä olla tyytyväinen, että Apple tuli mukaan kännykkämarkkinoille. Ilman iPhonea ei tätä puhelinta todennäköisesti olisi tässä."
Olihan nokialta maemo ennen omena-puhelinta. N900 julkasuhan on ollut vain ajan kysymys 2,5v.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

13

Te jotka sanoitte että pelit voi kääntää maemolla niin ei varmaan tule onnistumaan ainakaan helposti kun melkein kaikista minun peleistäni löytyy multitouch kontrollit.

Vastaa
epii
epii

14

Linux tuossa kyllä kiinnostaa eniten. Omassa koneessakin se on. Mahdollisuuksia on paljon ja monipuolistaminen onnistuu helposti. Odotellutkin tätä kovasti Nokialta :)

Täytyy kyllä sanoa, että videolla zoomaus ei ollut yhtä helppoa, kuin iPhonessa. Muutenkin Applella tuntuu olevan hyviä yksinkertaisia ideoita. Kuten iPodin rulla, MacBookin magneettipäinen laturi ja hieman erillään olevat näppäimet.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

15

Toivoa saattaa, että tästä lähtien ohjelmistoja kehitetään Maemo käyttikselle, eikä N900 puhelinmallille.

Kaikki, jotka on s60 koodaukseen tutustunu tietää mistä puhun.

Vastaa
pain83
pain83

16

@Ibanez90

Sinulta jäi varmaan huomaamatta, että tuossa luurissa on qwerty näppis. Itse ainakin käytän sitä mieluummin pelaamiseen kuin näyttöä jolloin sormet vievät huomattavan tilan näyttöalasta...

Vastaa
kääntäjä (vahvistamaton)

17

ainakin vanhalle maemolle löytyy vakuuttavaa tavaraa

Pelit - esim Jagged Alliance 2, 2cd pc peli
http://talk.maemo.org/showthread.php?t=16138
(ristikko-ohjain ollut kyllä hanurista vanhemmissa maemo laitteissa, mikä häirinnyt action peleissä)

Maemo bluetooth näppiksenä ja hiirenä
http://www.valeriovalerio.org/?page_id=174

Carman - autosta ODB dataa
http://www.youtube.com/watch?v=OTwYn1ZP9EY
(mahtaako olla muita GPS vehkeitä läppärit poislukien jotka tekee tuon)

Vastaa
lucius (vahvistamaton)

18

N97 on todellakin jo historiaa, tosin hieman kyseenalaisella tavalla. Se on nimittäin jo heti syntyjään kaikkien aikojen järkyttävin, epäluotettavin, kankein ja katteettomin "mobiilitietokone"!
Itse erehdyin päivittämään E66:n (joka toimi kuin junan vessa) tähän viimeistähuutoa olevaa N-sarjan "lippulaivaan". Speksit tietenkin nostivat tämän vihonviimeisen rakkineen korkeimmalle jalustalle, mutta uunituoreen luurin saatuani huomasin tulleeni karsaasti petetyksi. En jaksa edes alkaa tarkkaan erittelemään kaikkia niitä ilmenneitä vikoja, mutta riittänee jos sanon, että osan vioista saa hetkellisesti korjattua poistamalla akun hetkeksi puhelimesta. Kyllähän tietysti monille puhelimille joutuu joskus tekemään tällaisen resetin, mutta jos sen joutuu tekenään 4-7 kertaa päivässä, niin sitten Kyllä joidenkin nokian insinöörien kannattaisi alkaa miettimään alan vaihtoa!

Kannattanee siis varmaankin lukea huolella mitä blogeissa sanotaan N900:sta muutaman viikon jälkeen sen myyntiin tulosta, jos sen hankintaa kukaan uskaltaa tosissaan harkita.

Vastaa
Jusa (vahvistamaton)

19

Kyllä uskaltaa ja moni - minä niiden monien mukana!

Upee vehe! sekä ominaisuuksiltaan että designiltään.

Vastaa
erkki (vahvistamaton)

20

Desingia? Odota kunnes näette sen livenä. Paksu natiseva muovinen tiiliskivi. Kaunista.

Vastaa
erkki (vahvistamaton)

21

Desingia? Odota kunnes näette sen livenä. Paksu natiseva muovinen tiiliskivi. Kaunista.

Vastaa
erkki (vahvistamaton)

23

@22

Ei niin, ei puhuttukaan siitä laatuvaikutelmaltaan yhdestä parhaista puhelimista markkinoilla, ja kokoonsa nähden suhteellisen kevyestä sellaisesta. Mitä sinä sekoilet?

Vastaa
epii
epii

24

On muuten hienoa, jos tuolla Maemolla saa toimimaan Winen ja sitä kautta vaikka spotifyn. Kiitos Afterdawnille Spotify ohjeista. Ainakin odotellessa varsinaista sovellusta, olisi kiva käyttää jos vain toimii.

@22,22 ja 23: Odoteltaisko ekana, että laite tulee kauppoihin ennenkö sen tiiliskimäisyyttä ja natisemista arvotellaan. Kiitos.

Vastaa
Tuomari (vahvistamaton)

25

23. Väärin, Nokialaisestahan tämä uutinen juuri oli, sinä taas toit esille natisevan ja muovisen tiilikives, aka iPhone?

Vastaa
erkki (vahvistamaton)

26

@25

Palaa todellisuuteen. Ota iPhone ja esimerkiksi 5800XM käteesi ja sano kumpi niistä on laadukkaammin tehty. Samanmoinen ruma muovinen takakansi on tässä N900:ssa kuin 5800XM:n vastaava

Vastaa
eekoo
eekoo

27

On se nyt perkele kuinka te saatte nämä uutiset aina kääntymään fanipoikasodiksi. Ostetaan se puhelin mikä itseä miellyttää, eikä sitä ostopäätöstä tarvi täällä pönkittää selittelemällä. Applella on hyvä laatukonsepti, mutta se nyt ei vaan liittymäkytkyineen ja hintoineen oikein kaikille sovi, joten tämä luuri vaikuttaa toistaiseksi erittäin hyvältä.

Vastaa
vililikku
vililikku

28

Eihän tämä Maemo ole mitenkään uusi juttu. Se on löytynyt jo aikaisemmista 770-, N800- ja N810-laitteista, ja niillehän löytyy todella paljon ohjelmia, sillä Maemo perustuu Linuxiin ja vielä tarkemmin Debianiin. Joten Linux-ohjelmien sovittaminen Maemolle ei ole mitenkään vaikeaa. Olisi voinut jutun kirjoittaja vähän tutkia asian taustatietoja eikä heitellä vain arvauksia.

Vastaa
Aapo (vahvistamaton)

29

Positiivista porukkaa täällä!! :D Puhelimista ja uusista asioista voi kiinostua kuka tahansa, mutta täysi-ikäiset ei ala tuommoiseen väittelemiseen (tai lainaten eekoota fanipoikasotaan D: ).

Mutta asiaan, näyttää todella lupaavalta tuo käyttöliittymä. Pientä nykimistä oli havaittavissa, mutta sekin voi kadota ennen kauppoihin tuloa. Näppäimistö vaatii tässäkin vehkeessä oman tilansa, mutta silti pidän sen olemassaoloa parempana vaihtoehtona. Ominaisuuksiltaan tämä laite tosissaankin lähenee tietokonetta, joten siitä syystä suurempi koko on välttämätön paha. Tietenkään n900 ei ole ihmisille, jotka vain soittelevat puhelimella ja lähettävät tekstiviestejä sillä silloin menevät rahat hukkaan. Vähän sama juttu kuin Symbianinkin kanssa, omenapojat pysyköön lestissään ;) Eli kuten sanottu, käytetään sitä laitetta joka miellyttää.

Vastaa
Tuomari (vahvistamaton)

31

@26 Meanwhile in planet earth, teknisesti ja laadullisesti N900>N97>iPhone>N5800.

Vastaa
hostige
hostige

33

@Tuomari

Tyhmäkö olet? Itselläni on aina ollut Nokiaa enkä iPhonea halua Soneran takia, mutta olet kyllä todellinen idiootti jos väität iPhonea paksuksi natisevaksi ja muoviseksi tiileskiveksi. Kuten erkki sanoi, on iPhone yksi, jossei laadukkain puhelin markkinoilla. Nokian puhelimet ovat tähän asti olleet paksuja ja muovisia, N900 ei varmaankaan ole poikkeus.

T. Tyytyväinen Nokia 5800 käytttäjä.

Vastaa
Dugeroow
Dugeroow

34

Ihan täysin saumattomastiko tämä linux porttaaminen maemolle onnistuu? Tällä hetkellä maemon ohjelmisto ja pelitarjonta on varsin vaatimaton iphoneen verrattuna. Samoin monia sivustoja on räätälöity suoraan iphonelle. Iphoneja on myyty montakymmentä miljoonaa.

Tuo resistiivinen nokian näyttö ei tue multi touchia eikö näin ole? Milläs tuolla nyt sitten pelaat kun mitään ristiohjaintakaan ei ole. Tuolla pienellä näppäimistölläkö yrität? Rauta on sama kuin iphone 3gs-puhelimessa paitsi parempi kamera nokiasta kyllä löytyy. Se ei ole itsellä ratkaiseva tekijä. Eniten minua kiinnostaa tulevaisuus ja nykyhetki.

Nokiassa toimii flash täysin, tosin mitä siitä täydestä tuesta mahtaa lopulta olla hyötyä? Iphonessa saa toimimaan flash-liten jolla videot ainakin pyörii. VNC:llä yhteys kotikoneeseen ja sieltä PC:n selaimella saa lopunkin tuen. Kumman kelkkaan sitä siis hypätä.

Iphonen ennakkovaraus on ollut vetämässä heinäkuun puolivälistä, vielä ei puhelinta kädessä ole, joten vielä voin hypätä tähän veneeseen. Suurimman osan ratkaisee softatarjonta myös tulevaisuudessa, sillä iphone jyrää tällä hetkellä. Cydia pelastaa osan siitä mitä apstore sensuroi. Tähän saakka ohjelmistot ovat iphonella toimineet versiopäivitysten jälkeenkin ja myös vanhoilla iphone malleilla. Uuden käyttiksen on saanut myös vanhoihin puhelimeen. Nokialla ei taida mennä ihan näin. Vanhoista maemo ohjelmista ilmeisesti osa toimii (ei kuitenkaan välttämättä). Maemo kuudesta puhutaan jne. Mitä sitten kun ensi vuonna isketään tuo uusi käyttis pöytään, loppuuko tämän laitteen tuki käytännössä siihen ja kaikki uudet innovatiiviset softat ja viritykset ovatkin siitä eteenpäin uuden laitteen hankinnan takana? Tässäpä ajatuksia ja toivoisinkin että joku aidosti auttaisi minua pohtimaan kumpaan kelkkaan tässä kannattaa hypätä. Ajatus olisi pitää puhelinta mahdollisimman kauan.

Vastaa
Dugeroow
Dugeroow

35

Ihan täysin saumattomastiko tämä linux porttaaminen maemolle onnistuu? Tällä hetkellä maemon ohjelmisto ja pelitarjonta on varsin vaatimaton iphoneen verrattuna. Samoin monia sivustoja on räätälöity suoraan iphonelle. Iphoneja on myyty montakymmentä miljoonaa.

Tuo resistiivinen nokian näyttö ei tue multi touchia eikö näin ole? Milläs tuolla nyt sitten pelaat kun mitään ristiohjaintakaan ei ole. Tuolla pienellä näppäimistölläkö yrität? Rauta on sama kuin iphone 3gs-puhelimessa paitsi parempi kamera nokiasta kyllä löytyy. Se ei ole itsellä ratkaiseva tekijä. Eniten minua kiinnostaa tulevaisuus ja nykyhetki.

Nokiassa toimii flash täysin, tosin mitä siitä täydestä tuesta mahtaa lopulta olla hyötyä? Iphonessa saa toimimaan flash-liten jolla videot ainakin pyörii. VNC:llä yhteys kotikoneeseen ja sieltä PC:n selaimella saa lopunkin tuen. Kumman kelkkaan sitä siis hypätä.

Iphonen ennakkovaraus on ollut vetämässä heinäkuun puolivälistä, vielä ei puhelinta kädessä ole, joten vielä voin hypätä tähän veneeseen. Suurimman osan ratkaisee softatarjonta myös tulevaisuudessa, sillä iphone jyrää tällä hetkellä. Cydia pelastaa osan siitä mitä apstore sensuroi. Tähän saakka ohjelmistot ovat iphonella toimineet versiopäivitysten jälkeenkin ja myös vanhoilla iphone malleilla. Uuden käyttiksen on saanut myös vanhoihin puhelimeen. Nokialla ei taida mennä ihan näin. Vanhoista maemo ohjelmista ilmeisesti osa toimii (ei kuitenkaan välttämättä). Maemo kuudesta puhutaan jne. Mitä sitten kun ensi vuonna isketään tuo uusi käyttis pöytään, loppuuko tämän laitteen tuki käytännössä siihen ja kaikki uudet innovatiiviset softat ja viritykset ovatkin siitä eteenpäin uuden laitteen hankinnan takana? Tässäpä ajatuksia ja toivoisinkin että joku aidosti auttaisi minua pohtimaan kumpaan kelkkaan tässä kannattaa hypätä. Ajatus olisi pitää puhelinta mahdollisimman kauan.

Vastaa
Tuomari (vahvistamaton)

36

33. Omani ainakin on natiseva paska, ja töiden puolesta käyttämi N97 on huomattavasti laadukkaamman oloinen. Sori to tuottaa pettymys.

Vastaa
kääntäjä (vahvistamaton)

37

34. Samoin monia sivustoja on räätälöity suoraan iphonelle.

Maemossa onkin se hyvä puoli ettei niiden sivujen tarvitse olla erikseen sille räätälöityjä...

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

38

N900 vaikuttaa softansa puolelta aika välimallilta. Maemo 6 tullee joskus ensi vuonna, vasta siinä on käytössä Qt. Kehittäjät kiittävät.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

39

@Dugeroow

Eikös nuo maemo-laitteet ole ennenkin saanut päivitettyä seuraavaan? :)
Enpä tiedä onko kovin kätevää yhdistää kännystä kotikoneelle etäyhteydellä. Toisinpäin se on kylläkin aika kätevää. :)

Kieltämättä tuohon N900:een kaipaisin ristiohjainta, koska en ole lainkaan varma onko tuollaisella nuolinäppäimistöllä kovin hyvä pelata. :/

Onko tuossa N900:ssa liiketunnistimia eli voiko sitä käyttää kääntelemällä puhelinta, koska olen sen Duke Nukem 3D:n ja FreeRunnerin kanssa varsin toimivaksi todennut. :)

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

40

Pöh. Yksi kysymysmerkki jäi... :P Voihan siellä viestissäni olla muitakin virheitä tietty.

Piti vielä sanoa (ei Dugeroowille tietenkään), ettei se Wine (yksikseen) kyllä auta niiden Windows ohjelmien pyritykseen. Tuossa kun on ARMi ja PC:t käyttävät x86:sta (uudemmissa tietty myös x86_64).

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

42

@41 Ehkä se on, ehkä se ei ole. Joka tapauksessa vielä jonkin aikaa kärvistellään GTK:n kanssa ja sen jälkeen saadaan softat kirjoittaa uusiksi Qt:ta käyttäen. Vähintäänkin mielenkiintoinen veto, jos kyseessä ei ole kehittäjille ja nörteille suunnattu välimalli. Markkinointi näyttää vähän muulta.

Vastaa
julma (vahvistamaton)

43

@42 Selvitin tuota asiaa aikasemmin keväällä, mutta nyt en tunnu löytävän asiasta enään mitään dokumentaatiota. Noh nähtäväksi jää. Tuskin prosessoriarkkitehtuuria ollaan kuuitenkaa heti vaihtamassa taas uuteen. Voihan siihen tulla ihan rajoitteita tietenkin nokialtakin..

Vastaa
grinx
grinx

44

Kukaan kuullut projekti mallista jonka nimi on Alvin? Pitäisi olla kapasitiivinen kosketusnäyttö ja piakkoin julkistettava.

Vastaa
Jusa (vahvistamaton)

45

@33:lle

ei munkaan mielestäni iPhone ole paksu, mutt leviä läpsykkä se kyll on!
pienikätisen sormet ei ympäri ylety, joten kaksin käsin täytyy kiinni pitää

...toisilla sitä on iso maha ja toisilla leviä perä... you know ;)

Vastaa
xbax (vahvistamaton)

46

@44

Enpä löytänyt mitään tietoa tuosta. Ja Nokialta on turha odottaa kapasitiivista näyttöä ja monikosketusta ainakaan edes vuoden sisään. Maemo ei taida sitä osata hyödyntää.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

47

@43 Eihän Qt:lla ja GTK:lla ole mitään tekemistä prosessorien kanssa, koska ne ovat käyttöliittymäkirjastoja. Tuo vaihdos on kyllä hyvä juttu, mutta aika kumma ettei sitä ole tehty vielä. Eikä se vaihtaminen estä kirjoittamasta jatkossakin sovelluksia GTK:lla.

Vastaa
julma (vahvistamaton)

48

@47 Joo eihän se GTK ja Qt vaihdoksesta ole kiinni,mutta Maemo 6 voidaan olla kirjoitettu eri prosessoriarkkitehtuurille niinkuin maemo 4 -> maemo 5.

Vastaa
vililikku
vililikku

49

@42: Öö, miten niin kärvistellään? Mitä vikaa GTK:ssa on? :O

@46: Miksi se osaisikaan hyödyntää kun ei sitä ole? :D Eli totta kai se tuki koodattaisiin jos noi Maemo-tabletit sitä tukisivat.

@47: Mitä erityisen hyvää tuossa vaihdossa on?

@48: Öö nyt menee jo aikalailla metsään. Ohjelmia ei erityisesti koodata tietylle prosessoriarkkitehtuurille, vaan ne käännetään niille. Eli vaikka pikaviestin Pidgin, joka on oletuksena monissa Linux-jakeluissa, voidaan kääntää mille vain arkkitehtuurille, kuten i386, amd64, sparc, powerpc ja armel.

Vastaa
julma (vahvistamaton)

50

@49 Juuh täytyy myöntää että koodaamisesta en tiedä juuri mitään, paitsi sen, että se koodi pitää kääntää aika erikseen jokaiselle prosessoriarkkitehtuurille (tuli selväksi ps3:n ppc + linux yhdistekmällää.)

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

51

@49: Ei kai siinä muuta ole kuin Nokian omat työkalut kehittämiseen ja se, että sen jälkeen (tietenkin tuon Qtn pitää löytyä myös Symbianista, mutta sehän on tulossa) ne Qt ohjelmat käyvät sekä Maemo, että Symbian laitteisiin. Itse on en ole kehittäjä, joten joku muu voi sitten huomauttaa jos olen väärässä... :P

@50: Eikös ainakin Androidin porttaamisessa FreeRunnerille ollut jotain ongelmia, kun se ei suoraan kääntynyt (niiltä osin jotka olivat avoimia tietty) sen vähän vanhemmalle suorittimelle? (tätä eivät tietenkään kaikki tiedä, mutta kommentoikoon se joka tietää) Eihän se vieläkään toimi (ihan) kunnolla, mutta ilmeisesti ovat korvanneet (ainakin melkein) sen uudemmalle suorittimelle olevan koodin eli ongelmat ovat jo muualla...

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

52

@ vililikku:

Ei moderni, ei Nokian omistama, ei tuonkaan alustan tulevaisuus.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja