Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian N900:ssa ei tukea MMS-multimediaviesteille

42
Markus Lehtiniitty

Nokian N900:ssa ei tukea MMS-multimediaviesteille
Nokian viime viikon torstaina julkistama uusi N900-huippumalli ei tue käytännössä kaikista nykyisistä värinäyttöpuhelimista löytyviä MMS-multimediaviestejä. N900:ssa käytetään uutta Maemo 5 -käyttöjärjestelmää, ja se on ensimmäinen puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-laite. Nokia ei kuitenkaan markkinoi laitetta puhelimena vaan mobiilitietokoneena.

Multimediaviestituen puuttuminen ominaisuuslistauksista aiheutti heti julkistuksen jälkeen hämmennystä ja ihmetystä, mutta täyttä varmuutta asiasta ei vielä tuolloin ollut. Lisäksi arvailtiin MMS-tuen olevan tulossa mahdollisesti myöhemmin päivityksenä.

Kysyimme asiaa Nokialta ja saimme tänään seuraavan vastauksen: "Maemo 5 ei tue MMS:ää, eikä allaolevaa WAP-teknologiaa. Kohderyhmä, jolle tämä laite on suunnattu, on tottunut jakamaan korkeatarkkuuksisia kuvia verkossa - lataamalla ne suoraan Flickriin, Facebookiin, Picasaan, Oviin ja niin edelleen - ja N900:ssä ja Maemo 5:ssä tämä on se, mihin olemme keskittyneet."Multimediaviestit eivät ole saavuttaneet odotetunlaista suosiota, mutta tuen puute voi kuitenkin olla monille, jollei nyt ongelma, niin ainakin harmittava seikka. Vaikka multimediaviestejä ei itse lainkaan lähettäisi, joutuu myös muiden lähettämät viestit N900:ssa tarkistamaan selaimen kautta verkkosivulta. Applen iPhonesta, yhdestä N900:n tärkeimmästä verrokista, multimediaviestien tuki puuttui myös pitkään, mutta tuli aiemmin tänä kesänä julkaistun iPhone 3.0 -käyttöjärjestelmäversion myötä.

Multimediaviestien uupumisen ohella ihmetystä julkistuksen jälkeen herätti myös FM-radion puuttuminen ominaisuuksista, vaikka laitteesta löytyykin FM-lähetin. Arvailut vahvistuivat myös tältä osin kysyttyämme asiaa Nokialta: "Emme ainakaan toistaiseksi toimita FM-radiota valmiiksi asennettuna sovelluksena N900:ssa. Odotamme kuitenkin kehittäjäyhteisön rakentavan mielenkiintoisia mash-up-sovelluksia FM-radioon ja muihin mediakokemuksiin liittyen varustettuna paikallisilla sisällöillä. Laitteesta löytyy tähän mahdollisuudet rautapuolelta."

N900:n myyntiintulon ajankohdasta Suomessa ei toistaiseksi ole oikeastaan mitään tietoa. Nokia on toistaiseksi kertonut vain N900:n saapuvan markkinoille lokakuussa 2009 "valituilla markkinoilla". Suomen kuulumisesta tähän joukkoon ei ole tietoa, kuten ei myöskään N900:n markkinoilletulosta muilla kuin kyseisillä valituilla markkinoille.

N900:n tänne saapuessa pitäisi sen kuitenkin olla tulossa suomalaisella näppäimistöllä, josta ääkköset löytyisivät omina näppäiminään. Asiasta on kertonut MobiiliBlogi Nokian viestinnän antamiin tietoihin perustuen. Nokian tämän hetken N97-lippulaivamallista ei ääkkösiä itsenäisinä näppäiminään löydy. Myöskään N900:n QWERTY-täysnäppäimistössä ei liiemmin ylimääräisiä näppäimiä ole, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka Nokia onnistuu ääkkösnäppäimet mukaan mahduttamaan. Mahdollisesti ne tulevat jollakin tavalla korvaamaan osan suuntanäppäimistä.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (42)

Thimon
Thimon

2

Elämäni aikana ehkä 2 MMS-viestiä lähettäny ja vastaanottanutkin saman verran. Eipä ittee ainakaa haittais ollenkaa.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

3

Toi on kyl vähän huono homma ittellä nyt sit varmistu että ei tarvi tota ostaa. Tarvin niitä kumminkin joka päivä useita no kattellaan jotain toista

Vastaa
msly
msly

5

Kuten 2. ja 3. kommentti jo osoittavat, osalle tämä on tärkeä juttu ja osalle tällä ei ole mitään väliä.

Itsekin tuota vähän N900:aan kaipailisin ja Nokian kannalta ainakin on ikävää, että iPhonesta MMS:t nykyisin löytyy.

Vastaa
msly
msly

6

@4.

Niin, onhan siinä myös vastaanotin, jota ei vakiona hyödynnetä.

FM-lähetin löytyy esimerkiksi helpottamaan musiikin (ja muun äänen) siirtoa vaikkapa autossa auton kaiuttimiin radion kautta. Aiemmista Nokioista se löytyy ainakin N78:sta ja N97:stä.

Vastaa
muppis
muppis

7

Olen kyllä lähettänyt mms -viestejä paljonkin, mutta pääasiassa sähköpostiin. Kun ei ole tuota dataa liittymässä, niin ei viitsi lähetellä sähköpostina kännykästä. Vaikka saattaisi tuo pidemmän päälle tulla halvemmaksi. N900:lla varmaan tulisikin sitten lähetettyä sähköpostina, koska tuollainen laita ilman dataa on aika turhake.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
xiah (vahvistamaton)

8

Ohhoh, ainakin minun iPhonessa on MMS-multimediaviestit. Miltä kivikaudelta tämä "uusi" Nokia oikein on?

Vastaa
kikuu
kikuu

9

Haha xiah :D Huumorimiehiä näköjään.


Ite oon kaikki kuvani lähettänyt sähköpostin kautta. Suht turha ominaisuus nykypuhelimissa. Ihme silti ettei tuossa stiä ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake (vahvistamaton)

10

kyll minä ainaski joskus matkoiltani lähettelen kuva-terveisiä tutuille eli ois ihan kiva jos tuo - vaikka antiikkinenkin - mms-tuki/toiminta ois 900:ssa
Toivottavasti joku maemo- tai muu developperi-jengi sais sen siihen aikaiseksi.

Vastaa
pain83
pain83

11

Juuri kun käyttäjät ovat oppineet vihdoin hyödyntämään MMS-viestejä, niin nyt sitä ominaisuutta aletaan riisuun pois. EI hyvä homma ollenkaan. No eiköhän se tähän luuriin tule päivityksen myötä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

14

Joskus iPhonen yhteydessä tuon ominaisuuden puutteesta naurettiin paljonkin. Onhan se perusominaisuus melkein kaikissa kännyköissä, mutta en rehellisesti sanottuna tiedä KETÄÄN, joka olisi elämänsä aikana lähettänyt yhtä mms-viestiä enempää. Ehkä puhelimen turhimpia ominaisuuksia. Itse olen ehkä kaksi mms-viestiä vastaanottanut ja toinen niistä oli Soneralta joku mainosviesti.

Tuon Nokiankin kannan ymmärrän varsin hyvin. mms alkaa olemaan varsin menneen talven kokeilu.

Vastaa
xetec
xetec

15

Tuomari (vahvistamaton) @ 31.8.2009 17:17
Eihän niitä tartte, Apple fanit sanoo niin. :D


No voi herran duudelis sentään. Nokialla en koskaan lähettäny yhtään MMS viestiä ja nyt kun on iPhone niin nyt on pari kokeeksi tullu lähetettyy. Silti turha ominaisuus...

Vastaa
Quiote
Quiote

16

Kun luin otsikon uutisesta niin mieleen tuli heti, että "voi harmi - ei kiinnosta pätkääkään". MMS-viestejä olen kaksi vastaanottanut, se siitä. Kaikki kuvat siirtyy muilla keinoilla, sähköpostilla tai bluetoothilla. N900 tulee varmasti ostettua kun ilmestyy Suomessa. Positiivisena pitäisin korkeintaan 600e hintaa ja sitä että Nokia vihdoin sisällyttäisi "valikoituihin markkinoihin" Suomen, kuten SE aina Ruotsin.

Vastaa
DeeGeeFi
DeeGeeFi

17

maemo.org foorumeilta lueskelin että ilmeisesti nuo mms-viestit vaativat juurikin tuon wap-tuen. Myös oli puhetta että linux kernelin yhteyksien hallinta vaati jonkin päivityksen että mms/wap olisi edes mahdollista. Ilmeisesti kyseinen päivitys on saatu, ja monet olettavatkin että tuki tulee myöhemmässä päivityksessä.
Kyseiset viesti:
http://talk.maemo.org/showpost.php?p=318717&postcount=457
http://talk.maemo.org/showpost.php?p=318745&postcount=461

Myöskin joku IPhonettaja mainitsi että IPhone käyttiksen 3.0 versiossa tuli tuo MMS-tuki.

Btw, tämän uutisen lainaukset kuullostavat kovasti samasta maemo.org forumin keskustelusta otetuilta :D
http://talk.maemo.org/showpost.php?p=318414&postcount=419
http://talk.maemo.org/showpost.php?p=318661&postcount=451
Toisaalta juurikin sama henkilö on todennäköisesti vastannut kyselyihin.

Vastaa
Malboro
Malboro

18

Kiitos päivän nauruista. Ollut sitten harvinaisen turha keksintö tuo mms. Kuten jo monet sanoivat, niin ei sitä monikaan ole tainnut elämänsä aikana käyttää. Joten eipä ole suuri menetys Nokialle.

Vastaa
eemeli5
eemeli5

19

Täytyy sanoa että harmittaa todella ja olen pettynyt ja yllättynyt!
Ei olisi uskonut että nokia jättää tälläisen ominaisuuden pois tulevasta "huippupuhelimesta" joka oli jo mennyt omalle ostoslistalle.
Itse käytän mms-viestejä parikolme kertaa viikossa kuvien lähettämiseen myös vanhemmalle sukupolvelle jotka eivät sähköpostien päälle kunnolla ymmärrä ja jotka ovat opetelleet mms-viestien olevan puhelimessa tavallisten tekstiviestien kanssa samassa paikassa ja aukeavatkin samalla tavalla. Videotkin mms:ssä ovat olleet todella hauskoja vaikka laatu on nyt mitä sattuu.
Samalla olen käyttänyt pc-suiten mms:ää jos on ollut jokin pidempi copypaste-tekstinpätkä lahetettävänä, siis jotain joka sms:iin jaettuina olisi usemman mittainen. Niin joo joo voihan sen meilata mutta joskus haluaa olla varma että vastaanottaja näkisi asian heti.
Pettynyt ja jälleen odottamaan jäävä, eiköhän nokiakin tee jonkun N900i-mallin missä mms:tkin ovat sitten mukana.
Sitä uutta täydellistä luuria jälleen odotellessa.

Vastaa
Atreus
Atreus

20

Oikeaan suuntaan ollaan menossa, hyvä että ymmärretään tiputtaa turhia featureja eikä pakata laitetta täyteen sekavia valikkoja ja asetuksia joita suurinta osaa suurin osa ihmisistä ei ikinä tule tarvitsemaan. Helpottaa sekä laitteen kehitystä että käyttöä.

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

21

Ei sitten ole mieleen tullut, että vielä tänä päivänäkään kaikki ei omista tai osaa tietokonetta käyttää saati ymmärtää sähköpostien päälle jotain? Omakaan emäntä osaa edes tietokonetta laittaa päälle, eikä ole mailia olemassa, niin laita nyt siinä kuvia sitten.. Mms-viestit sentään osaa puhelimellaan katsoa.

Vastaa
msly
msly

22

@17.

Näin näyttää olevan tuolla maemo.orgissa melkein samat vastaukset. Meille vastaukset kuitenkin tulivat sähköpostissa asiaa kysyttyämme ja pienillä eroilla. Myös meille vastaukset tulivat englanniksi, mutta yritin kääntää ne mahdollisimman tarkasti suomeksi.

Vastaa
Nozu
Nozu

23

Toivottavasti uutinen ääkkösnäppäimistä pitää paikkaansa, samankaltainen uutinen kun saatiin N97:kin ennen julkaisuaan:
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=38112 .

Lainaus: "Nokian viestinnästä kuitenkin vakuutetaan Tietokoneelle, että N97 tulee ääkkösten kanssa, kuten Nokian näppäimistöpuhelimet tähän asti. Niitä ovat muun muassa E61, E70, E71, E75 ja E90-kommunikaattori."

Niinpä niin...

MMS viestejä olen itse vastaanottanut yhden elämässäni. Yhtään en muistaakseni ole lähettänyt, joten eipä sen MMS:n puuttuminen maailmaa minun kohdallani kaada... :)

BTW. Onko N900:ssa QT jo käytössä?!

...toivottavasti Maemoon saadaan laaja softatarjonta.

Vastaa
DeeGeeFi
DeeGeeFi

24

Nozu: Käsittääkseni vielä on GTK+, mutta QT ohjelmia pitäisi pystyä jo tekemään. Maemo 6:ssa ilmeisesti mennään kokonaan QT:hen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tampula (vahvistamaton)

25

> että nokia jättää tälläisen ominaisuuden pois
> tulevasta "huippupuhelimesta" joka oli jo mennyt omalle
> ostoslistalle.

Laitetta ei markkinoida puhelimena, vaan enemmänkin nettitabletti jossa joitain puhelinominaisuuksiia (myös teknisesti) . Toivottavasti siltikin MMS viestit pian laitteeseen tulee.

Vastaa
Nozu
Nozu

26

@24
Ahaa! Eli QT:lle tehdyt softat pyörii, se on hienoa!
Mites tällaisissa laitteissa sitten tulevat käyttikset kuten mainitsemasi Maemo 6, onko odotettavissa että sen pystyy päivittään N900:een vai onko silloinkin edessä uuden laitteen osto? Todennäköisesti jälkimmäinen vaihtoehto, mutta aika näyttää...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

27

25: Tuskin keskivertokuluttajaa kiinnostaa minä laitteena sitä markkinoidaan. Itseäni ei ainakaan. Puhelin on puhelin, jos siinä on puhelinominaisuudet. Tosin läppärin laskisin läppäriksi, vaikka siinä olisikin uhelinominaisuudet. Silti tuollainen "Tämä ei oikeastaan ole puhelin, vaan pikemminkin kuution mallinen kommunikointiväline, siksi tästä on haluttu tiputtaa se ja se ominaisuus pois" -ajattelutapa vain saa kuluttajan epätietoiseksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
KuulokE? (vahvistamaton)

28

Huutaakohan nää metro iphone vammaset viittomakieliselle ihmisellekki, että videopuhelutkin on ihan turha ominaisuus ja niitä ei tartte mihkään.

Jokku tarvii jokku ei. Mä en ole tarvinnu oikeestaan koskaan, mutta käytän päivittäin, kun se vaan sattuu oleen mahodollista =)

Vastaa
DeeGeeFi
DeeGeeFi

29

@26
Tuen saaminen Nokian puolelta ei ole varmaa, mutta nyttenkin yhteisö on tekemässä Mer:iä joka on Maemo 5 tuki vanhempiin Internet Tabletteihin. Eli jos Nokia ei sitä tee, niin maemo.orgin porukka tekee.

Vastaa
eekoo
eekoo

30

@21 No jotenkin tuntuu että tuollaiset ihmiset "jotka eivät osaa pistää edes konetta päälle", eivät muutenkaan ole tämän vehkeen kohderyhmää ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MMS (vahvistamaton)

32

Se ei vaan näytä mahtuvan ihmisten kalloon että MMS:t on muutakin kun kuvien lähettämistä ja tuommoinen perusominaisuus pitäis löytyä 500 euron viestintä laitteesta. :(
T: kuvattomien MMS:ien lähettäjä.

Vastaa
amtiainen
amtiainen

33

Nyt yhtäkkiä se MMS ei nähtävästi olekaan niin tärkeä ominaisuus. Kyllä oli puheet toisenlaiset kun Applen iPhonesta puuttui MMS viestit. Jos joku edes yritti puolustella iPhonen MM puutetta samoilla argumenteilla kuin millä Nokia käyttäjät nyt puolustelevat N900 niin kyllä tuli sellaista lokaa että oksat pois.

Ja nyt kun iPhonessa on MMS niin ihmiset eivät paljoa ole enää kommentoineet tyyliin että onneksi se sitten tuli. Puhumattakaan siitä kuinka uskomattoman hyvin se on toteutettu ja kuinka monta kertaa helppokäyttöisempi se on kuin Nokian puhelimissa. Kaikesta päätellen suurimmat iPhonen MM puutteen valittajat olivat juuri tällaisia kateellisia käyttäjiä jotka eivät edes omista iPhonea.

Jos joku haluaa mielenkiinnosta katsoa miten niitä teksti- ja MMS-viestejä lähetetään iPhonelle niin tässä on videoesittely:
http://www.apple.com/iphone/iphone-3gs/messages.html#video

En omista iPhonea enkä ole hankkimassa N900 mutta näin sivusta seuranneena kyllä huomaa että kaikkea mitä Apple tekee kritisoidaan usein katkeraan sävyyn (liekö taustalla kateellisuutta tai inhotusta yli-tyytyväisiä Apple käyttäjiä kohtaan).

Vastaa
Hemilo
Hemilo

34

MMS-viestit ovat muutakin kun hauskojen kuvien lähettelyä kavereille. Digi-lipuissa MMS on käytetyin ja kätevin formaatti. Lippupalvelu/Tiketti/Lippu.fi ja monet muut konserttilippujen tarjoajat lähettävät digiliput MMS viestinä (=3D-viivakoodi) lisäksi VR on hiljattain tullut mukaan matkalippuineen.

Lähitulevaisuudessa konserttilippujen ostossa on vain kaksi vaihtoehtoa. Tulosta lippu kotona tai ota se vastaan kännykkään.

Kyllä 3D-viivakoodin voi välittää toki muullakin tavoin kuin MMS-viestinä, mutta palveluntarjoajat suosivat laajaa standardia.

Digi-liput ovat nopeasti kasvava palvelu eikä maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan lippulaivan kannattaisi jäädä tästä kehityksestä pois.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
annod (vahvistamaton)

35

Eihän tätä saa edes liitettyä tietokoneeseen. Surkea kapistus.

Vastaa
rpihla
rpihla

36

Siis täh?Ei tälläisiä saisi puhelimesta poistaa.Toivottavasti Nokia lisää sen myöhemmin...

Joo, muistan kun E90:ssä ei ollutkaan faxia kuten aikaisemmissa. Hirveä haloo, vaan en oo sittemmin tarvinnu. Olisko tuo MMS vähä sama juttu?

Vastaa
Nozu
Nozu

37

"Eihän tätä saa edes liitettyä tietokoneeseen. Surkea kapistus."

Pitääkö tämä paikkaansa? Olisi aika tärkeää saada läppärit (win & linux) tarpeentullen yhdistettyä internetiin puhelimen välityksellä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
annod (vahvistamaton)

38

@37

Eihän Nokia ole puhunut mitään PC-suite yhteensopivuudesta, tai mistään muustakaan. Ainoastaan OTA-päivityksillä hoituu päivitys. Mukana pakkauksessakaan ei tule edes datakaapelia. Tethering onnistunee bluetoothin kanssa jos silloinkaan.

Vastaa
Nozu
Nozu

39

@38
Hahaa! Löytyi epämääräinen viittaus osoitteesta:
http://maemo.nokia.com/features/calendar/

"Synchronise your Maemo device and your compatible home computer using PC Suite to keep all your calendar entries, tasks, and notes up to date. With Maemo it’s easy to stay on top of your monthly agenda."

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
annod (vahvistamaton)

40

@38

Oikeasti, kuka valmistaja enää EI toimita mukana datakaapelia? Onko taantuma vienyt Nokian varat niihin?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tavis (vahvistamaton)

41

No allekirjoittanut ainakin lähettää viikoittain MMS-viestejä. Kamerakännykällä otetut kuvat lähetettäneen suurimmaksi osaksi juuri MMS:nä eikä sähköposteina. Ainakin allekirjoittaneen gsm-liittymän osalta työnantaja on ohjeistanut käyttämään matkapuhelimen varsinaisia datayhteyksiä mahdollisimman vähän ja ulkomailla datayhteyksien käyttö on kokonaan kielletty. Taitaa nörteiltä unohtua kuinka suuri enemmistö elää.

Vastaa
Nozu
Nozu

42

@41 Tavis
Tätä puhelinmalliahan ei ole suunnattukaan taviksille, eli suurelle enemmistölle. Esim. taviksilta yritysten täytyykin kieltää kaikki datayhteyksien käyttö ulkomailla, koska he eivät kuitenkaan tajua mihin yhteysosoitteeseen ottaa yhteyttä ja kuinka hallita datamäärää. Nörtti osaakin lähettää kuvansa/sähköpostinsa käyttäen vaikka hotellin wlan yhteyttä, eikä työnantajallekaan tulisi penninpyörylää maksettavaksi tällaisesta tiedonsiirrosta. Meille nörteille tämä puhelin onkin siis suunnattu! =)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.