Yli 50 päivää Nokian N97:n käyttöä - tässä kokemuksia

25
Markus Lehtiniitty

Yli 50 päivää Nokian N97:n käyttöä - tässä kokemuksia
Nokian N97 saapui Suomessa markkinoille heinäkuun alussa, laajamittaisemmin 9. heinäkuuta. Tuosta päivästä lähtien olen käyttänyt N97:ää ykköspuhelimenani - takana on siis jo yli 50 tehokasta käyttöpäivää. Tässä jutussa on tarkoitus luoda pieni katsaus fiiliksiin hieman pidemmän käytön jälkeen ja nostaa muutamia asioita esille.

Olemme jo aiemmin käsitelleet N97:ää kattavasti käyttökokemusten pohjalta:
-N97 kaupoissa ja Puhelinvertailun käsissä
-Kommentti: N97 - fiilikset vuorokauden käytön jälkeen
-Kommentti: N97 - laturisekoilua
-Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?
-Nokia N97 vastaan Apple iPhone 3GS - kumpi vie voiton?Vajaan parin kuukauden aikana N97:n yleinen hintataso on tippunut 650 eurosta jo noin 600 euroon. Kyseessä on kuitenkin yhä Nokian lippulaivamalli, jollaisena se myös tulee pysymään N900:n markkinoilletuloon asti.

Aiemmissa artikkeleissamme niin sanotut perusasiat puhelimesta on jo tullut käsiteltyä, joten puhelimesta kiinnostuneille suosittelen lämpimästi niiden lukemista. Pidemmittä alkupuheitta alla nostetaan kymmenen erillistä pointtia esille N97:stä sekä muodostetaan jonkinlainen yleismielipide pidemmän käyttökokemuksen perusteella.

1. Ensimmäinen ohjelmistoversio uskomattoman surkea

10-sarjan ohjelmistoversio, jolla ensimmäiset toimitetut N97:t Suomessa käyttäjille saapuivat, oli lyhyesti kamala ja todella keskeneräinen.

Aktiiviset muistiinpanot -sovelluksen sai helposti kaatumaan, lukituskytkin ei toiminut kunnolla, puhelin ei reagoinut liu'un avaamisen kovinkaan rivakasti ja myös puheluiden kanssa oli suuria ongelmia.

Nokian ei olisi pitänyt toimittaa N97:siä 10-ohjelmistoversiolla. Se oli virhe, jonka kuitenkin ymmärtää. Nokian tavoitteena on varmasti ollut tuoda N97 niin aikaisin myyntiin kuin vain mahdollista, koska mallia kipeästi tarvittiin.

Uudemmat ohjelmistoversiot ovat parantaneet, korjanneet ja nopeuttaneet N97:n toimintaa merkittävästi. Yhä riittää kuitenkin töitä.

2. Ohjelmiston päivittäminen

Sain vihdoin menneenä viikonloppuna päivitettyä N97:ni uusimpaan 12.0.024-versioon. Aiemmin käytössä oli 10-sarjan alkuperäinen ohjelmistoversiolla, jolla ensimmäiset Suomessa toimitetut N97:t oli varustettu.

En tiedä syytä, miksi päivitys ei ikinä onnistunut tietokoneen kautta. Yritin sitä kolme kertaa 11-sarjan ohjelmiston julkaisun jälkeen ja kertaalleen 12-sarjaan, mutta ilman onnea. 12.0.24-päivityksen tultua saataville myös suoraan puhelimena FOTA-päivityksenä onnistui päivittäminen vihdoin.


Risuja Nokialla siitä, että päivitys tietokoneen kautta on onnistumiseltaan niin epävarmaa. Päivitykset olisi myös pitänyt tuoda nopeammin saataville FOTA-päivityksinä.

3. Puheluongelmat

Käytin N97:ääni ensimmäisellä 10-sarjan ohjelmistoversiolla melko pitkään. Sen kanssa N97 toimi ehkä heikoiten ikinä mistään puhelimistani.

Ongelma oli, että puhelua soitettaessa se aina onnistunut ja vastavuoroisesti puhelut eivät aina tulleet perille. Soitettaessa näytöllä näkyivät muun muassa varoitustekstit "Verkko varattu" ja "Ei sallittu". Useammankin kerran 50 päivän aikana myös sain tietää jonkun yrittäneen soittaa minulle - ilman että N97 olisi hälyttänyt lainkaan, ilman että soittoääni olisi soinut tai ilman että puhelusta olisi jäänyt mitään merkkiä.

Tämänkaltaiset ongelmat puheluiden kanssa eivät voi olla hyväksyttäviä enää tänä päivänä - ne kuuluvat jonnekin 10-15 vuoden taa. Edelleen, Nokian ei olisi pitänyt päästää N97:ää myyntiin 10-sarjan ohjelmistolla.

4. Kameran linssiongelmat

Paljon puhuttu asia N97:n yhteydessä on ollut sen ongelmat kameran linssinsuojukseen liittyen. Linssinsuojus naarmuttaa kameran linssiä - se ei siis suojaa kuten sen pitäisi, vaan vahingoittaa.

Omassa N97:ssäni kameran linssiin on ilmestynyt yksi suurempi ylimenevä naarmu.

Olemme kertoneet tästä ongelmasta jutuissamme aiemminkin - viimeksi tänään kerroimme Nokian myöntäneen ongelman ja takuun kattavan vian.

5. Kotinäyttö miellyttää edelleen

Yli 50 päivänkin käytön jälkeen N97:n myötä lanseerattu uusi kotinäyttötila tuntuu vieläkin erittäin mukavalta ja on yksi N97:n parhaimpia puolia.


Itselläni kotinäytön kokoonpano on vakiintunut sisältämään sovellusten ja henkilöiden pikavalintapalkit, sähköpostipalkin sekä kaksi RSS-syöteuutispalkkia. En tosin ymmärrä RSS-syötteiden päivittymislogiikkaa aivan täysin - aina välillä vaikuttaa siltä, että vain toinen niistä päivittyy.

Kotinäyttöjä olisi kuitenkin mukavampaa olla enemmän kuin yksi, kuten aiemmin olemme todenneet.

6. Ovi Storen sisältötarjonta vieläkin heikkoa

Pidemmässä käytössä Ovi Store on jäänyt aika paitsioon eikä se enää sellaiselta mullistukselta kuin alun perin. Tämä tosin johtuu lähes täysin sisällön niukkuudesta - jos sisältöä olisi merkittävästi enemmän, tulisi Ovi Storeakin käytettyä vastaavasti enemmän.

Nyt olen asentanut Ovi Storesta yhteensä vain reilu kymmenen sovellusta ja peliä. Sinällään Ovi Store on kohtalainen suoritus, mutta suuri ongelma toistaiseksi on sisällön puute.

Kehittäjien on toistaiseksi liian kallista (ja vaikeaakin) saada sovelluksensa Ovi Storeen - tämän tulee muuttua ja nopeasti, jos Nokia aikoo menestyä tällä saralla.

7. Käyttötuntuma parempi ilman värinävastetta

N97:stä löytyy värinävasteominaisuus, joka tarkoittaa, että koko puhelin värisee aina näyttöä kosketettaessa. Värinävasteelle on valittavissa kolme voimakkuutta tai sen voi kytkeä kokonaan pois päältä.

Käytin aluksi N97:ää koko ajan värinävaste pienimmällä voimakkuudella. Yllätyin kuitenkin, kuinka paljon käyttötuntuma ja -fiilis parani, kun jätin sen kokonaan pois käytöstä. Oma mielipiteeni on, että värinävaste tuo mukanaan eräänlaisen halpuuden tunteen ja ehdottomasti mieluummin käytän N97:ääni ilman sen päälläoloa.

8. Näppäimistö ja liukusysteemi eivät miellytä

N97:n QWERTY-täysnäppäimistö on mielestäni yhä käytettävyydeltään surkea. Ä- ja ö-kirjainten sekä pilkun hakeminen, joka kerta toisen painalluksen takaa syö kirjoitusnopeutta merkittävästi ja ajaa jopa itseni kirjoittamaan välillä niitä välttäen.


Ajan myötä liukusysteemin viehätys on jatkuvasti laskenut. Ottaisin mieluummin laitteeseen tavallisen liukurakenteen N97:n "ylöspomppaavan" rakenteen sijaan. En käyttökokemukseni perusteella koe näin monimutkaista rakennetta tarpeelliseksi ja pitäisin itse enemmän siitä, että näyttö olisi näppäimistön kanssa samassa linjassa. Tämä on toki myös pitkälti makukysymys ja monet varmasti pitävätkin N97:n erikoisliukurakennetta perinteistä, yksinkertaista parempana.

9. Kestävyys

Oma N97:ni on saanut kokea käyttöaikanaan myös ikäviä hetkiä, joista se kuitenkin on selvinnyt hengissä.

Pieniä ruhjeita putoamiset, iskut ja hankaukset ovat kuitenkin N97:een jättäneet. Keskelle ylhäälle näyttöön on tullut muutama naarmu, joiden syntytaustaa en tiedä.

Lisäksi luultavasti putoamisten myötä liukurakenne on hieman löystynyt ja auki ollessaan liikkuu hieman. Kestävyydeltään yhtä palaa oleva puhelin olisi aina paras...

10. Tottuuko kosketusnäyttöön ja käyttöliittymään?

N97:n ehkäpä kritisoidummat puolet ovat, ansaitusti, olleet sen resistiivinen kosketusnäyttö sekä heikosti kosketusnäyttökäyttöön kilpailuun verrattuna taipuva S60-käyttöliittymä. Mutta ovatko nämä tottumiskysymyksiä?

Tavallaan ainakin käyttöliittymään tottuu ajan myötä - sen kanssa oppii elämään. Siltikään tämä ei ole mikään puolustus sille, että käyttöliittymä on surkea käytettävyydeltään sekä myös tyylikkyydeltään. N97 on myös melko vaikea puhelin käyttää käyttöliittymän sekavuutensa ansiosta.

Kosketusnäyttöön olen ehkä hieman tyytyväisemmäksi myös tullut ajan myötä - siltikin iPhonen kapasitiivisen näytön herkkyyttä kaipaa lähes joka kerta, kun puhelinta käyttää.

---

Mitä luultavimmin N97 tulee vaihtumaan N900:aan heti kun se markkinoille Suomessa saapuu. Aiemmin iPhone 3GS:ää testattuani olen todennut jääväni odottamaan seuraavaa iPhonea, mutta en halua elää N97:n kanssa niin kauaa. Ja N900 on ainakin toistaiseksi saatavilla olevien tietojen perusteella tehnyt allekirjoittaneeseen suuren vaikutuksen.


N97 ei missään nimessä ole kokonaisuutena mitenkään surkea tai edes huono laite. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa - kuten varmasti kaikissa asioissa elämässä.

Tässä kuitenkin lyhyt suositus: jos et tarvitse uutta puhelinta (=mobiililaitetta) aivan vielä ja haluat nokialaisen, niin odota hetki ja hanki N900. Se vaikuttaisi jättävän N97:n kauas taakseen. Jos olet avoin myös muille valmistajille, harkitse Applen iPhone 3GS:ää. N97:ää en enää voi suositella.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (25)

Anonyymi käyttäjä
Juhiz (vahvistamaton)

1

Muita ominaisuuksia/vikoja: (minnehän näitä voisi kertoa Nokialla?)
- Puhelin ei hälytä, kun vie akun loppuun. Kaksi kertaa loppunut akku yöllä ja olen nukkunut pommiin. Jos akku menee loppuun, niin herätyskellon luulisi edes toimivan.
- Kun akku loppuu, niin se todellakin loppuu. Ei saa edes puhelinta sen verran päälle, että voisi lähettää tekstiviestin "akku loppunut, soitan myöhemmin".
- Oletuksena tallentaa C-asemalle missä on jopa 17 MB tilaa, kun E-asemalla olisi 31 GB. Asetuksista pitää muuttaa tätä ja siirtää/asentaa sovellukset E-asemalle. Tosin kaikki Push Email softat eivät suostu tallentamaan E-asemalle posteja, koska se on "massamuisti". Kun C-asema tulee täyteen, niin puhelin toimi ollenkaan.
- Kun kapulaa ottaa vyökotelosta missä on magneettinen suljin, niin kamera menee päälle tai GPS. Sitten puhelin kuumenee ja syö akun loppuun. Tähän ei auta vaikka olisi näppäinlukko päällä, niin kamera tulee kuitenkin päälle itsestään. Monta kertaa on joku netti tai muu päällä, kun ottaa puhelinta vyökotelosta.
- Hätänumeroon soittaminen ei ole nopeaa.
- Kaikki puhelut eivät tule läpi. Tekstiviestit tulevat.
- Yrität soittaa, niin valittaa et numero ei ole sallittu. Jos painat punaista luuria kunnes se katkaisee datayhteydet, niin sitten voi soittaa. Luulisi puheluiden olevan ensisijaisia?
- Kameran linssissä on tuttu viiva.

Vastaa
Rropsu
Rropsu

2

Noita virheitä voi lähetätä suoraa Nokialle. :)

"http://www.nokia.fi/asiakastuki-ja-ohjelmistot/yhteystiedot/kysy-nokialta" josksus saattaa tulla vastauskin.

Vastaa
tlindstr
tlindstr

3

Olen täysin samaa mieltä artikkelin kirjoittajan kanssa.

Itselläni on ollut kyseinen "lippulaiva" myös heinäkuun alusta pitäen. Reilun puolentoista kuukauden aikana on saanut tuskailla liikaa aivan perusasioiden kanssa. En ymmärrä miten jo viime vuoden lopulla julkistettu puhelimen testaus/hyväksyjä on voinut päästää näin mahdottoman paljon bugeja läpi myyntiin tulevaan malliin.

Peruskäytöllä löytää useita bugeja ilman mitään erityistä tonkimista. Eikä tilanteet ole muuttuneet v12 myötä kovin paljoa paremmaksi. Toki puhelin ei enää kaadu ihan niin usein, mutta tällä hinnalla luulisi jo perusasioiden toimivan.

Kuten myös ensimmäisen kommentoijankin viestistäkin näkee niin valituksen aiheita on todella paljon.

Tässä jotain mielestäni merkittäviä ongelmia, jotka koskevat varmasti suurinta osaa laitteen omistajista:
- Pc suitea / ovi suitea / karttoja ei löydy Nokia sivuilta tälle N97:lle, mahtavaa.
- GPS navigointi ei toimi kunnolla, käytännössä käyttökelvoton. - Naarmuuntuneella linssillä saa salamalla vain vasemman reunan valottuneita kuvia.
- Näppäimistöstä ei saa numeroita kirjainta pohjaan painamalla vaikka ohjekirjakin niin väittää.
- Nettiselain tahtoo kaatumaan vähintään kerran joka surffaus kerralla.
- Näytön valo ei syty aina kun avaa näppäimistön/näppäinlukon.
- Yleiset hidastelut
- Selkeät bugit, jne...

Itse en käytä mitään aktiivista(nettiä käyttäviä) widgetiä aloitusnäytöllä, koska muuten akku kuluuu aivan liian nopeasti eikä kesken päivän voi koko aikaa olla lataamassa puhelinta. Jos puhelinta markkinoidaan juuri näillä aktiivisillä widgeteillä niin silloin olisi hyvä mainita myös akun kestosta, joka on luokkaa 10-15h.

Eniten tässä N97 harmittaa kuitenkin se, että N900 julkaistiin kutakuinkin heti tämän perään ja todennäköisesti vielä halvemmalla hinnalla! Väistämättä tästä N97 jää todella karvas maku. Korjauksia ja huoltotoimenpiteitä saa odottaa aivan liian kauan.

Kiva lähtee kauppaamaan tätä puhelinta eteenpäin:
"Muuten tää ihan hyvä, mutta ei vaan toimi kuten pitäisi" :-|

Vastaa
Juhiz75
Juhiz75

4

Muita ominaisuuksia/vikoja: (minnehän näitä voisi kertoa Nokialla?)
- Puhelin ei hälytä, kun vie akun loppuun. Kaksi kertaa loppunut akku yöllä ja olen nukkunut pommiin. Jos akku menee loppuun, niin herätyskellon luulisi edes toimivan.
- Kun akku loppuu, niin se todellakin loppuu. Ei saa edes puhelinta sen verran päälle, että voisi lähettää tekstiviestin "akku loppunut, soitan myöhemmin".
- Oletuksena tallentaa C-asemalle missä on jopa 17 MB tilaa, kun E-asemalla olisi 31 GB. Asetuksista pitää muuttaa tätä ja siirtää/asentaa sovellukset E-asemalle. Tosin kaikki Push Email softat eivät suostu tallentamaan E-asemalle posteja, koska se on "massamuisti". Kun C-asema tulee täyteen, niin puhelin toimi ollenkaan.
- Kun kapulaa ottaa vyökotelosta missä on magneettinen suljin, niin kamera menee päälle tai GPS. Sitten puhelin kuumenee ja syö akun loppuun. Tähän ei auta vaikka olisi näppäinlukko päällä, niin kamera tulee kuitenkin päälle itsestään. Monta kertaa on joku netti tai muu päällä, kun ottaa puhelinta vyökotelosta.
- Hätänumeroon soittaminen ei ole nopeaa.
- Kaikki puhelut eivät tule läpi. Tekstiviestit tulevat.
- Yrität soittaa, niin valittaa et numero ei ole sallittu. Jos painat punaista luuria kunnes se katkaisee datayhteydet, niin sitten voi soittaa. Luulisi puheluiden olevan ensisijaisia?
- Kameran linssissä on tuttu viiva.

Vastaa
ramu2000
ramu2000

5

Noita samoja virheitä löytyy myös xm5800. Täysin surkea pläjäys. Ostin silloinkun tuli ja en ole ollut tyytyväinen missään vaiheessa. Mulle ei enää symbianpläjäystä ikinä, vaikka olisikin kuinka hyvä. N900 voisi olla hyvä mutta katotaan nytten.

Vastaa
mcmopo
mcmopo

6

Itse kokeilin tuota puhelinta. Nyt en voi olla kuin tyytyväinen että olen pitänyt E90 kommunikaattorin ykköspuhelimenani, ja niin tulee tapahtumaan seuraavat pari vuotta ainakin.

Vastaa
inkognito
inkognito

7

On se merkkiuskollisuus vaan jännä asia. Puhelin on sanalla sanoen surkea ja kilpailijalla on valmis lähes täydellin tuote valmiina odottamassa, mutta ei.. siinä kärvistellään ja jäädään odottelemaan jotain tulevaisuuden lupausta josta ei tiedetä vielä kuin valmistajan ilmoittamat speksit..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

8

inkognito:

Kuten joskus olen jo sanonut, aplessa on se vika, että niin susi paska firma tekee niin hävyttömän hyviä tuotteita.

Vastaa
Puppek
Puppek

9

"Jos olet avoin myös muille valmistajille, harkitse Applen iPhone 3GS:ää."

Kyllähän sitä voisi harkita, mutta pitäisi olla myös avoin Soneran kytkydiilille. En ole.

Vastaa
Dreamlore
Dreamlore

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Puppek:

"Jos olet avoin myös muille valmistajille, harkitse Applen iPhone 3GS:ää."

Kyllähän sitä voisi harkita, mutta pitäisi olla myös avoin Soneran kytkydiilille. En ole.

Tai vaihtoehtoisesti ottaa silmä käteen, tilata puhelin ulkomailta ja unlockata se. Maailma ei ole niin mustavalkoinen.

Vastaa
kikuu
kikuu

12

Saisivat julkaista Nokia N97S puhelin uudella firmiksellä ;) Jos joku kehittäjistä tämän ketjun lukisi, niin kyllä olisi helppoa parantaa tuota puhelinta aika reilusti :)

Vastaa
Puppek
Puppek

13

"Tai vaihtoehtoisesti ottaa silmä käteen, tilata puhelin ulkomailta ja unlockata se. Maailma ei ole niin mustavalkoinen."

Entäs sitten kun pitäisi pistää takuuseen?

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

14

Onnekas! 50 päivää käytössä! :P Kuten "Testissä Nokian Lippulaiva" kommenteissa kerroin, oma N97 "kuoli" vajaan kuukauden käytön jälkeen. Siis sen akku tyhjeni kokonaan mutta laturilla se ei alkanutkaan lataamaan uudestaan... Kiitos joille kertoivat luultavia syitä! No, lomilla ollessani sain viestin Nokia Carelta että laite on korjattu, että hae se ja että "muista päivittää itse sen softa". Vahinko että olin silloin lomilla 4000km päässä korjaamosta. Nyt kotona olen hakenut N97, sain raportin korjauksesta: Vika: 110 - Softwaren päivitys. Elikkä olen ollut kuukauden ilman 599,00 euron puhelintani kun en tajunnut itse päivittää uuden puhelimeni softaa! Sh**
Muuten, hävittääkö páivitys omat asetelmat, muistin, operaattorin asetukset? Toisin sanoin, mitä se hävittää. Nokialta puhelin tuli peruslukemilla englanninkielellä! En uskalla vielä edes katsoa mitä kaikkea olen hukannut! Minne voi valittaa?
Kiitti kiinnostavista uutisista ja kommenteista!

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

15

@13 lähettää sen sinne mistä on ostanut -.-

Ihmettelen vain sitä että miksi ihmiset ei lue puhelimesta tietoja vaan heti tilaa sen ja hetken päästä ihmetellään kun tuli niin paska kännykkä. Googleen kun olisi pistänyt nimen niin olisi kaikki selvinnyt. Esim touch pro2:sta voisi pitää tämän isoveljenä.
Mutta miksi suomalainen voisi ostaa htc kun eihän se ole made in finland?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

16

"Puhelin ei hälytä, kun vie akun loppuun. Kaksi kertaa loppunut akku yöllä ja olen nukkunut pommiin. Jos akku menee loppuun, niin herätyskellon luulisi edes toimivan.
- Kun akku loppuu, niin se todellakin loppuu. Ei saa edes puhelinta sen verran päälle, että voisi lähettää tekstiviestin "akku loppunut, soitan myöhemmin". "


No eh. Akun loppuminen TARKOTTAA sitä, että akku loppuu. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa käsittää? Oletatko sä myös, että jos otat tietokoneen töpselin irti seinästä pistorasiasta, niin sun pitäs silti saada tietokonee päälle vielä sen verran että voit mennä nettiin lähettämään sähköpostia?

Sitäpaitsi Litium-ioni akuille on tyypillistä, että niitä ei saa yliladata ja sen lisäksi niiden täysin tyhjäksi purkaminenkaan ei ole suositeltavaa. Täysin tyhjäksi akun purkaminen voi vahingoittaa akkua. Tömän vuoksi Li-ion -akuissa on suojapiiri, joka estää ylilatauksen ja akun purkamisen liian tyhjäksi.

Eli kun puhelimesta loppuu akku, niin se akku ei ole täysin tyhjä, mutta jos puhelin käynnistyisi vielä sen jälkeen, niin akku voisi mennä liian tyhjäksi ja tämä voi hyvin vahingoittaa akkua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

17

"Noita samoja virheitä löytyy myös xm5800. Täysin surkea pläjäys."

Ja höpö höpö. Itselläni on Nokia 5800 XPressMusic, ja en ole omassa puhelimessani nähnyt ainuttakaan näistä tuossa artikkelissa ja tässä keskustelussa mainituista ongelmista. En ainuttakaan.

Asia saattoi olla eri ensimmäisillä firmwareversioilla, mutta Nokia 5800XM:n on tullut jo useampi firmwarepäivitys joissa alun ongelmia on korjattu. Jos joku puhelimen omistaja sitten on niin laiska ettei viitsi päivittää firmwarea uudempaan versioon, niin se ei ole Nokian vika. Nykyään firmwaren päivittminen on kaikenlisöksi erittäin helppoa, puhelinta ei edes tarvitse kytkeä tietojkobneeseen vaan päivitykset tulee langattomasti FOTA:n kautta.

N97:n firmwareenkin on jo tullut päivityksiä, joten älkää valiottako vaan päivittäkää se puhelimen firmware.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

18

"Elikkä olen ollut kuukauden ilman 599,00 euron puhelintani kun en tajunnut itse päivittää uuden puhelimeni softaa! Sh**"

No olisi kyllä syytä opetella päivittämään se. Minä ainakin aina uuden puhelimen hankittuani selvitän onko puhelimelle firmwarepäivityksiä, ja jos on niin päivitän firmwaren. Kokeilen myös säännöllisin väliajoin, löytyykö uusia päivityksiä. Päivittäminen ei edes ole vaikeaa. Esim Nokia 5800 XPressMusic luurissa firmware voidaan päivittää lennossa FOTA:n (firmware over the air) kautta näin:

Asetukset -> Puhelin -> Puhelim. hallinta -> Laitepäivitykset

ja sitten:

Valinnat -> Tarkista päivitykset

Jos firmwarepäivityksiä löytyi, niin sen voi valita asennettavaksi, jonka jälkeen firmware haetaan automaattisestti ja asennetaan puhelimeen. Lopuksi puhelin käynnistyy uudelleen.


"Muuten, hävittääkö páivitys omat asetelmat, muistin, operaattorin asetukset? Toisin sanoin, mitä se hävittää."

Jos teet päivityksen FOTA:n kautta, niin sen ei pitäisi hävittää mitään, päivityksen kun voi tehdä FOTA:n kautta lennossa ilman, että puhelinta tarvitsee edes kytkeä tietokoneeseen. Jos haluat olka täysin varma asiasta, niin ota puhelimesta varmuuskopio ennen kuin päivität. Jos taas päivität firmwaren perinteiseen tapaan kytkemällä puhelimen tietokoneeseen USB-kaapelilla ja päivitt käyttäen Nokia software Updateria, niin se saattaa pyyhkiä puhelimen muistin, en ole tästä täysin varma. Olen tuosta lukenut mutten enää muista miten se oli. Itse olen oman Nokia 5800XM puhelimeni päivittänyt vain FOTA:n kautta.


"Nokialta puhelin tuli peruslukemilla englanninkielellä! En uskalla vielä edes katsoa mitä kaikkea olen hukannut! Minne voi valittaa?"

No koska Nokialla on mitä ilmeisimmin vedetty täysi resetti puhelimeen varmuuden vuoksi, jolloin on varmistettu, että puhelin on puhdasta kikesta epämääräisestä roinasta ja firmware on voitu päivittää puhtaaseen puhelimeen.

Puhelimesta pitäisi aina ottaa varmuuskopio jos mahdollista ennen puhelimen huoltoon viemistä. Tuo ei ole millään tavalla Nokiakohtaista, vaan koskee jokaista puhelinta jokaiselta valmistajalta. jos et ota varmuuskopiota ennenkuin viet puhelimen huoltoon saat syyttää ihan itseäsi. Aina se ei tietenkään ole mahdollista, jos puhelin on ihan jumissa tai pimeä jne. Siksi tärkeät tiedot kannattaakin täyden varmuuskopioinnin lisäksi synkata säännöllisesti tietokoneelle tai esim netissä olevaan kalenteripalveluun. Esim kun itse muutan kalenteria tai yhteystietoja tietoja jne, niin synkronoin ne heti netissä olevaan palveluun. Sillon tiedot on tallessa vaikka hävittäisit puhelimen.

Puhelimen ongelmien selvittämiseksi on usein syytä resetoida puhelin tehdas-asetuksille, jolloin voidaan varmistaa ettei ongelmat johdu jostain mitä käyttäjä on puhelimen asntanut, tai esim viruksesta tai muusta haittaohjelmasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

19

"Jos taas päivität firmwaren perinteiseen tapaan kytkemällä puhelimen tietokoneeseen USB-kaapelilla ja päivitt käyttäen Nokia software Updateria, niin se saattaa pyyhkiä puhelimen muistin, en ole tästä täysin varma. Olen tuosta lukenut mutten enää muista miten se oli. Itse olen oman Nokia 5800XM puhelimeni päivittänyt vain FOTA:n kautta. "


Tämä koskee siis N97:ää, 5800XM:ää ja muita uusimpia puhelimia. Vanhempien Symbianpuhelinten kohdalla päivittäminen pyyhkii aina puhelimen muistin eli omat kamat katoaa puhelimen muistista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

20

"Jos taas päivität firmwaren perinteiseen tapaan kytkemällä puhelimen tietokoneeseen USB-kaapelilla ja päivitt käyttäen Nokia software Updateria, niin se saattaa pyyhkiä puhelimen muistin,"

Tämä koskee siis vain N97:ää ja 5800XM:ää sekä muita uudempia puhelimia. Vanhempien Symbianpuhelinten kohdalla päivitäminen pyyhkii aina puhelimen muistin, eli oman kamat katoaa puhelimen muistista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
miksuh (vahvistamaton)

21

Kannattaa muuten huomata, että esim Ovi Storesta haetut ohjelmat voi hakea uudelleen esim sen jälkeen kun puhelin on resetoitu tehdassetuksille. Kun menee puhelimen Ovi Store ohjelmalla kohtaan My Stuff, niin sieltä löytyy kaikki ne ilmaiset ohjelmat jotka olet hakenut aiemmin. Voit asentaa ne uudelleen. Ostetun maksullisen ohjelman voi asentaa uudelleen lähettämällä Nokialle viestin, jossa kerrotaan Ovi Storen käyttäjätunnus ja sen ohjelman nimi, jonka haluaa hakea uudelleen. Ohjeita on Ovi Storen FAQ:ssa.

http://www.ovi.com/services/support/subp...pport_store_faq

Vastaa
Sokar80
Sokar80

22

Lainaus:

Nokian ei olisi pitänyt toimittaa N97:siä 10-ohjelmistoversiolla. Se oli virhe

Nokitel oli jo 3kk myöhässä joten se oli pakko tulla kauppojen hyllylle vaikka housut nilkoissa

Lainaus:

Paljon puhuttu asia N97:n yhteydessä on ollut sen ongelmat kameran linssinsuojukseen liittyen. Linssinsuojus naarmuttaa kameran linssiä - se ei siis suojaa kuten sen pitäisi, vaan vahingoittaa.Lainaus:

N97:n QWERTY-täysnäppäimistö on mielestäni yhä käytettävyydeltään surkea. Ä- ja ö-kirjainten sekä pilkun hakeminen,

Samsung omnia HD on ääkköset

Lainaus:

Pieniä ruhjeita putoamiset, iskut ja hankaukset ovat kuitenkin N97:een jättäneet. Keskelle ylhäälle näyttöön on tullut muutama naarmu, joiden syntytaustaa en tiedä.

täytyy olla tyhmä käyttäjä jos ei hanki Zagg InvisibleSHIELD suoja kalvoa

ite tilasin omaa puhelimeen suoja kalvon jo ennen kuin puhelin ostin koska näyttö on niin kallis et pihvi aterian hintainen suoja kalvo on pikku hinta sen tuomaan suojaan

Lainaus:

Lisäksi luultavasti putoamisten myötä liukurakenne on hieman löystynyt

eipä puhelimia ole suuniteltu että niitä heitetään seinään

eihän kannettaviakaan lattialle tiputella varmasti hajoisi jos lattialle putoisi

Lainaus:

heikosti kosketusnäyttökäyttöön kilpailuun verrattuna taipuva S60-käyttöliittymä. Mutta ovatko nämä tottumiskysymyksiä?

tuo nyt käyttäjästä kiinni Samsung omniassa tuo S60 v5 toimii hyvin ja työ kaverin Noksussa minusta se toimii ihan hyvin

Lainaus:

On se merkkiuskollisuus vaan jännä asia

minä olin nokitel fani ollut 16 eri noksua viimeisin N95 8G

nokitelin N-sarja oli teknologinen hyppy eteen päin

N90 -> N93 n93i (oli turha ulkokuori päivitys) N95 wow_wii huippu laitte hetken mieli johteesta vaihdoin N95 8G malliin tähän saakka nokitel oli hurjassa nousu kiidossa sitten nousi pissa päähän ja ja ne teki susi\floppi N96 mallin ja N97 jatkaa susi linjalla

mut eipä tuo haitta muo koks aostin Samsun omnia HD mallin jossa tuo S60 v5 toimi täysin jo laatikosta ottaessa itellä ei oo ollut mitään ongelmaa i8910 kanssa

Vastaa
Juhiz75
Juhiz75

23

"No eh. Akun loppuminen TARKOTTAA sitä, että akku loppuu. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa käsittää? Oletatko sä myös, että jos otat tietokoneen töpselin irti seinästä pistorasiasta, niin sun pitäs silti saada tietokonee päälle vielä sen verran että voit mennä nettiin lähettämään sähköpostia? "

Edelliset Nokian puhelimet piippasit monta kertaa esim. puhelun aikana, että akku on loppumaisillaan. Sitten kun se loppui, niin puhelimen sai vielä päälle et sillä pystyi soittamaan kerran tai lähettämään edes tekstiviestin yhteistyöyrityksen tyypille, että akku on loppunut ettei luullut et löin luurin korvaan.

Sitten akku loppui yöllä (vaikka olin ladannut sen täyteen illalla), jolloin se ei herättänyt klo. 5 töihin. Silloin ei paljon hymyilyttänyt, kun heräsi tunteja myöhässä. N97:n lisäksi minulla on N95 ja kasa muita puhelimia, mutta N95:nenkin on parempi kuin tämä N97.

Muutenkin akkumittari heittelee, koska välillä se juoksee nopeasti alaspäin ja sitten kun sammuttaa puhelimen välissä sekä laittaa päälle, niin se näyttää taas täyttä. Onko kukaan muuten puhunut esim. automatkalla kaiuttimen kautta? Pätkiikö se mikrofoni? Minulla toimii hyvin, jos käyttää handsfreetä tai normalisti puhuu puhelimeen, mutta jos on kaiutin päällä, niin toinen ei saa selvää et mitä puhun.

Vastaa
veijob
veijob

24

Mitenkähän tuon N97 saa lataamaan autolaturilla tai tavallisella laturilla jossa on N97 adapteri, Puhelin ilmoittaa näin;
Akku latautuu, irroita laturi seinästä energian säästämiseksi, ja sitten akku ei lataudu, pilpattaa kokoajan. Omaani ei voi ladata kuin PC kaapelilla ja orkkislaturilla, autossa ei lainkaan joten se siitä matkapuhlein nimestä, pitäisi pitää kotona latingissa koska autossa syö virtaa bluetooth, sähköpostit ja handsfree ja ajan työssö paljon,piti palata kunnon kommunistiksi

Vastaa
Akaaro
Akaaro

25

N97 mini kokemuksia: viikonloppuna jouduin soittamaan ambulanssin 112:sta, ja puhelimella ei päässyt lävitse, kävi yhdistämään, mutta puhelin ilmoitti sitten, että verkko ei sallittu. Tapahtui DNA verkossa ja uusimmalla Nokia N97 mini ohjelmistolla, kaikki ohjelmat ovat siis ajantasalla nyt 22.3.2010. Puhelin meni myös ns. jumi tilaan, eikä tuosta tilanteesta päässyt soittamaan uudestaan lennosta. Ottaa päähän tälläiset puhelimet, ei olisi koskaan pitänyt päästää tätä markkinoille, onneksi ei ihmishenkiä menetetty tällä kertaa, kun oli isäni puhelin käden ulottuvilla, jos näin ei olisi ollut, ei olisi päässyt soittamaan hätäkeskukseen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.