Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Katsaus Nokia Worldin pienempiin ja suurempiin uutisiin sekä huomiseen

18
Markus Lehtiniitty

Katsaus Nokia Worldin pienempiin ja suurempiin uutisiin sekä huomiseen
Nokian vuoden tärkeimmän tapahtuman, Nokia World 09:n, ensimmäinen päivä on nyt takana. Olemme jo tänään julkaisseet monen monta Nokia-uutista. Tämän jutun tarkoituksena on luoda katsaus pienempiin uutispaloihin, joihin emme ole ennen tätä ehtineet vielä tarttua sekä kerätä yhteen myös päivän merkittävämmät uutiset. Lisäksi koska Nokia World 09 -tapahtuma jatkuu myös vielä huomenna, luomme ennakkokatsauksen myös tulevaan.

Nokia World -sivuilla on nähtävillä tallenne tämän päivän esityksistä.
Pieniä uutispaloja Nokia Worldistä

Nokian toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon osuudesta:
 • Nokian strategia käsittää useita alustoja useisiin eri tarpeisiin useanlaisille kuluttajille
 • jatkossa Nokian laitteet jakautuvat puhelimiin, älypuhelimiin ja mobiilitietokoneisiin
 • kosketuspuhelimia (5800 XpressMusic + N97) on myyty yli 10 miljoonaa viimeisen 10 kuukauden aikana ja vauhti kiihtyy, sillä viimeisen 3 kuukauden aikana näitä on myyty noin viisi miljoonaa
 • N97:n myynti on alkanut nopeammin kuin aikoinaan supersuositun N95:n
 • Nokia odottaa viime viikolla julkistetusta 5230:sta suurta hittiä, se demokratisoi älypuhelimet tuomalla ne alhaisen hintansa vuoksi useampien saataville
 • jatkossa Nokian ja Microsoftin taannoin solmiman kaltaisia yhteistyösopimuksia on luvassa lisää
 • Nokia tähtää suurimman mobiilin palveluiden jakelualustan luomiseen
 • Nokian puhelin on päivittäisessä käytössä jo 1,1 miljardilla ihmisellä
 • tällä hetkellä Nokialla on 55 miljoonaa aktiivista palveluiden käyttäjää, tavoitteena on 300 miljoonaa vuoden 2012 lopussa
 • Ovi Store: tuhansia sovelluksia, 100 puhelinta, 180 maata, operaattorilaskutus 27 operaattorilla 8 maassa 5 eri kielellä, kehittäjiä yli 65 maasta
 • Comes with Music ei ole vain "minä myös" -palvelu, vaan tuo kokonaan uudenlaisen liiketoimintamallin, saatavilla toistaiseksi 10 maassa
 • Nokia Music Store 21 maassa ja 28 puhelimessa, yli 6 miljoonaa musiikkikappaletta tarjolla
 • Ovi Mail saatavilla yli 20 kielellä, lähes joka maassa kautta maailman, yli miljoona tiliä luotu, erittäin tärkeä osa pidemmän linjan strategissa kehittyvillä markkinoilla
 • Nokia Life Tools tulee laajentumaan Intiasta muille kasvaville/kehittyville markkinoille
 • palvelujulkistuksiin muutos: jatkossa palvelut tulevat nopeammin, yleensä joko heti tai melkein, saataville julkistuksen jälkeen
 • Ovi ei ole alusta vain Nokian palveluille, vaan myös Nokian kumppaneille
 • palvelut eivät ole Nokialle minkäänlainen "sivubisnes", vaan kriittinen osa tulevaisuutta - paluuta ei Kallasvuon mukaan ole ja Nokia ei aio epäonnistua
 • "Joku on joskus sanonut, että muutoksen läpiviemiseksi isossa organisaatiossa hyvä suunnitelma ja karismaattinen johtaja ovat avuksi. No, meillä on ainakin hyvä suunnitelma."
Anssi Vanjoki, Nokian Markets-yksikön johtaja, jatkoi Kallasvuon jälkeen:
 • N900 edustaa neljättä askelta Maemon viisiportaisella kehityspolulla seuraavan sukupolven tietokoneeksi
 • N97:ää on myyty jo lähes 2 miljoonaa kappaletta
 • N97 ministäkin löytyy N900:n tavoin "Designed in Finland" -teksti
 • Series 30 on yhä tärkeä alusta - satoja miljoonia puhelimia myyty, samoin myös Series 40 jatkossakin - maailman eniten myyty mobiilialusta, Symbianin ja S60:n yhdistelmä maailman eniten myyty älypuhelinalusta, Maemo seuraavan sukupolven (mobiili)tietokoneisiin
 • Nokia on muuttunut teknologian ajamasta yhtiöstä kuluttajien ohjaamaksi yhtiöksi
 • jatkossa mobiilimaailmassa siirrytään erikseen luoduista yhteyksistä yhä enemmän kokoaikaiseen kommunikointiin ja jakamiseen
 • sosiaalinen media ajaa asioita eteenpäin
 • kritiikin mukaan Nokian älypuhelimet eivät ole kilpailukykyisiä - silti Nokia on täysin kiistaton markkinajohtaja niissä ja markkinaosuus on koko puhelinmarkkinaa korkeampi, Nokia ei aio myöskään luovuttaa vaan taistelee ja on hyökkäyksessä
 • erilaisia tuotteita kaikille segmenteille, ei vain yhtä samaa laitetta kaikille, lisäksi vain eliitin sijaan Nokia tähtää massoihin
 • kartta on muuttumussa staattisesta dynaamiseksi, Nokialla on jo paikkatietoina saatavilla 33 000 ravintolaa, 31 000 hotellia ja 15 000 kauppaa
 • kolmasosa Nokian Musiikkikaupan latauksista tapahtuu puhelimella
 • Comes with Music -palvelun siivellä Singaporessa on ladattu jo yli viisi miljoonaa musiikkikappaletta
 • "Nokia ei ole puolustusasemissa, vaan hyökkäyksessä"
Pikakertaus merkittävimmistä tämän päivän Nokia-uutisista

Jotain tämän päivän Nokia Wolrdin merkittävyydestä tapahtumana kertoo sekin, että olemme aiemmin tänään julkaisseet jo seitsemän erillistä juttua liittyen Nokia World -uutuuksiin. Alta löytyy linkit ja pieni johdanto noihin juttuihin.

Nokia julkisti N97 minin - pienempi ja edullisempi painos N97:stä

Pitkään huhuissa pyörinyt N97 mini muuttui tänään vihdoin viralliseksi julkistuksen myötä. Kyseessä on hieman pienempi, karsittu ja edullisempi versio N97:stä.

Nokia julkisti X3- ja X6-musiikkipuhelimet

Xseries näki päivänvalon kahden musiikkipuhelimen voimalla. X3 on edullinen simpukkapuhelin, kun taas X6 on muun muassa viiden megapikselin kameralla ja 32 gigatavun tallennustilalla varustettu kosketuspuhelin. Nseriesiä ja Eseriesiä lyhyemmät, vain yhden numeron sisältävät mallinimet olivat yllätys.

Nokia ja Facebook yhteistyöhön

Jatkossa Nokian Ovi Maps -karttapalvelun kautta voi jakaa sijaintiaan Ovi lifecasting -sovelluksella.

Nokia Booklet 3G -miniläppärin tiedot ja hinta julki

Jo viime viikolla ennakkojulkistusta Booklet 3G -miniläppäristä paljastettiin kaikki tekniset tiedot sekä hinta, joka on 575 euroa ennen veroja, tänään. Markkinoille se on tulossa siinä käytettävän Windows 7 -käyttöjärjestelmän tullessa saataville.

Nokian uusi Facebook-sovellus on Ovi lifecasting

Ovi lifecasting, uusi beta-testiversio Ovi Mapsista ja beta-testiversio sosiaalisen viestinnän mukanaan tuovasta Nokia Messaging -versiosta alleviivasivat kaikki Nokian jatkuvaa kiinnostusta paikannukseen ja karttoihin keskittyneisiin palveluihin.

Nokian N97:n tuleva suuri ohjelmistopäivitys tuo kineettisen selauksen, Skype-valmiuden sekä muuta

N97 ministä löytyvä uudistunut ohjelmisto tulee saataville myös N97-isovelimallille lokakuussa. Ehdottomasti tärkein, ja erittäin merkittäväkin, uudistus on kineettisen selauksen tuleminen mukaan kautta käyttöliittymän.

Tätä on odotettu: Nokian X6:ssa on kapasitiivinen kosketusnäyttö

Mielenkiintoisten käänteiden jälkeen varmistui, että Nokia X6 on kuin onkin Nokian ensimmäinen kapasitiivisella kosketusnäytöllä varustettu puhelin.

Mitä huomenna?

Huomenna ei enää tulla näkemään uusia laitejulkistuksia, mutta palvelujulkistuksia voi vielä luvassa olla. Ja ainakin vähintäänkin lisätietoja ja päivityksiä saadaan jo aiemmin julkisuuteen tuoduista palveluista.

Tänään luvattiin huomenna erityisesti kerrottavan lisätietoa muun muassa Nokia Moneysta, teknologioiden tulevasta avaamisesta sekä innovaatioiden laajentamisesta sekä Facebook-yhteistyöstä ja siihen liittyvistä sovelluksista.

Huominen Nokia World -päivä starttaa Nokian esitysten osalta kello 10:40 Suomen aikaa. Ensin vuorossa on palveluliiketoiminnan johtajan Niklas Savanderin osuus otsikon "Delivering on People & Places" alla, jota seuraa kello 11:15 Nokian kehitysjohtajan Mary T. McDowellin osuus "Bridging the gap: Mobile solutions for the next billion".

Puhelinvertailu.com tulee tämän päivän tapaan seuraamaan erittäin tiiviisti Nokia Worldin tapahtumia myös huomenna ja tuomaan uutiset mahdollisimman nopeasti ja kattavasti heti niiden julki tultua.

Kommentit (18)

Mikael (vahvistamaton)

1

"Nokia ei aio myöskään luovuttaa vaan taistelee ja on hyökkäyksessä"

Eipä itseäni paljoa Nokian taistelut hetkauta. Luovutin Nokian kanssa jo puoli vuotta sitten, kun eivät saaneet 5800 millään kuntoon, vaikka vietti huollossa enemmän aikaa kuin itselläni. Ja muutenkin on ollut "vähän" huonoja kokemuksia. Ja se yritys ei kyllä pahoittele, vaikka tilaisuuksia olisi. Esim. 5800:n takia tuli palautetta annettua, mutta ei kyllä kukaan sanonut, että "sori, kun sulle nyt sattui tulemaan joku vähän huonompi yksilö. Parhaamme teemme, mutta virheitä sattuu aina joskus".

Vastaa
kamrat (vahvistamaton)

2

Suuret on puheet, mutta surkea on itse toteutus. Kyllä nyt suomalainen muotoilu nousee uudelle tasolle kun ihmiset maailmalla tajuaa, että tällaisiä tiilikiviä täällä suunnitellaan. Tuntuu Nokia kehittyvän lähinnä kehittyville markkinoille kokoajan.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

3

"Nokia Music Store 21 maassa ja 28 puhelimessa, yli 6 miljoonaa musiikkikappaletta tarjolla"
Tuota en kyllä hirmuiseksi menestykseksi kutsuisi, jos löytyy vasta 28:sta puhelimesta 1,1 miiljardista;)

Pitää kyllä sanoa, että Nokialla on kyllä huomattu alan muutos ja suunnitelmat ovat erittäin agressiiviset.

Vastaa
Abexi
Abexi

4

@3 ...huomattu alan muutos ja suunnitelmat ovat erittäin agressiiviset...

Mielestäni agressiiviset, hieman myöhään tulee kylläkin muutokset, mutta suunta ehdottomasti parempaan suuntaan.

Vastaa
msly
msly

5

@4.

"Mielestäni agressiiviset, hieman myöhään tulee kylläkin muutokset, mutta suunta ehdottomasti parempaan suuntaan."

Mielestäni Nokia on kylläkin aivan etujoukossa tämän suuremman muutoksen kanssa. Vai miten Nokian tärkeimmät kilpailijat Samsung ja LG ovat mukana? Hyvin heikosti.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

6

Kyllä minun mielestäni Samsung ja LG ja HTC ja tietysti Apple ovat kosketusnäyttöpuhelimissa valovuoden edellä. Mutta monet ostaa nokian vain sen takia että ennen vanhaan se oli laadukas. Nykyisin laatu on laskenut todella paljon

Vastaa
Abexi
Abexi

8

@5

Siis en tiedä nyt sitten mitä tässä haetaan, mutta sanoisin että nokia reagoi trendeihin ja uusiin tuuliin varsin hitaasti. Kosketusnäyttöpuhelimet ovat hyvä esimerkki. Ja vaikka miniläppärit, ja tietysti tuo uusi maemo käyttis (on kyllä ollut, mutta ei puhelinominaisuuksilla), onhan s60 kritisoitu jo kauan kauan kauan (vaikka itse en vieläkään ymmärrä peruskäyttäjän silmin että mikä siinä on niin heikkoa).

Mutta totta on että nokia varustelee luurinsa, ainakin uusimmat hieman kalliimmat mallit, lähes poikkeuksetta uusimmilla tekniikoilla.

Vastaa
msly
msly

9

@6. ja @7.

En tarkoittanut kosketusnäyttöpuhelimia, vaan suurempaa muutosta koko puhelinmarkkinoilla. Tämän muutoksen tärkein osa lienee siirtyminen laitteista yhä enemmän laitteiden ja palveluiden muodostamiin kokonaisuuksiin. Tässä Nokia on mielestäni paremmin mukana kuin yksikään "vanhoista", suurista ja perinteisistä puhelinvalmistajista kuten Samsung, LG, Sony Ericsson tai Motorola.

@8.

Totta on, että Nokia on myöhästynyt:
a) simpukoissa
b) ohuudessa
c) kosketusnäytöissä
( d) sovelluskaupoissa )

Nokia on ehkä hieman hidas mukautumaan trendin omaisesti tuleviin uudistuksiin, kuten nyt kosketusnäyttöihin, mutta suuntaa vaihdettuaan jyrää vakuuttavasti eteenpäin. Nokialla tulee tämän vuoden joulumarkkinoilla olemaan jo vähintään seitsemän kosketusnäyttöpuhelinta eikä ole epäilystäkään siitä, että Nokia tulee voittamaan Applen jopa varsin selkeästi myyntiluvuissa kosketuspuhelinten osalta.

Noh, äsköinenhän oli kyllä ohi aiheenkin hieman. Bottom line kuitenkin on se, että laajentamisessa laitteiden ulkopuolelle Nokia on tärkeimpiä kilpailijoitaan, joita ovat yhä Samsung ja LG, edellä.

Vastaa
Ahmeeli
Ahmeeli

10

@6 ja yleisesti. Oliskohan niin että ihmiset ostavat Nokiaa sen tähden että se on helppokäyttöinen? Massat kuitenkin ostavat peruspuhelimia ja vähiten myydään high-end tuotteita. Laatu ei ole "nykyisin" laskenut, vaan se on ollut nykyisellä tasolla N-sarjan tulon jälkeen. Fakta on että 20-30% Nokialaisista lähtee huoltoon, kun esim. Samsungeja n. 10%. Usein se kuitenkin rajoittuu niin että sama puhelin käy useamman kerran tai pelkkä päivitys riittää jonka voit itse tehdä kotona. Itselläni on ollut useita, useita Nokialaisia ja nyt N95 8GB:n kaiutin särisee. Ensimmäinen huoltokeikka meikäläiselle. Onneks paikallisen huollon kanssa voin sopia ajan jolloin sen huollatan, enkä joudu olemaan ilman 2-4 viikkoa, vrt. muihin valmistajiin.

Samsungin Touchwiz varsinkin Jetissä on loistava, mutta niin näyttää N900n käyttiskin erinomaiselta, jopa paremmalta. Saapi nähdä mitä Android näille muille tekee, WM ei tule ottamaan tuulta alleen. Kapasitiivisen näytön puutteestakaan ei enää voi haukkua, toivottavasti X6 lunastaa odotukset muuten.

Ovi Storea on yleisesti täällä haukuttu, verratkaa sitä muiden vastaaviin (pl. Apple). Ei kauhean vakuuttavaa toimintaa HTC:ltä, Samsungilta, LG:ltä ym. Eli ei Nokia missään sudenkuopassa vielä ole. Innovatiivisuutta Nokialta osoittaa myös Facebook-yhteistyö. Nokia on siellä missä massat. Monet voivat antaa anteeksi pienet viat, kun homma toimii sen suhteen mille antaa painoarvoa.

Sovelluksissa ja palveluissa Nokia on muita edellä tai vähintään samassa linjassa. Itse arvostan Nokian sähköposti-ohjelmaa, sillä se on ainoa ohjelma joka tukee Yahoo:n pop3:sta. Nokia Money toimivana olisi mukava lisä, sillä ainakin itseäni häiritsee halpojen tuotteiden (0-5€)maksaminen kortilla, käteistä kun en mukanani kanna. Ulkomailla monet paikat eivät edes hyväksy alle 5€/5£ korttimaksua.

Comes With Music tulee Suomeenkin vielä tänä syksynä. Ilmaiset ja lailliset musiikkilataukset vuodeksi kiinnostavat ainakin henkilökohtaisesti. Toivottavasti tulee myös N900:n kanssa saataville.

Btw. Ibanez90, kävit X6n artikkelin puolella haukkumassa sitä haloksi. Käyppä tsekkaamassa muutkin speksit kuin paksuus luurin kohdalta. http://www.puhelinvertailu.com/vertaa.cf...2gb&p2=nokia_x6

X6:n kohdalta puuttuu paino, se on 122g. Voit käydä uudelleen kommentoimassa kun olet tarkistanut ;)

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

11

Juu, varmasti nokia myy jatkossa paljon kosketuspuhelimiakin. Mielenkiintoista olisi tietää kuka niitä oikein ostaa, samalle kohderyhmälle voisi myydä jotain muitakin kidutusvälineitä kalliilla.

Siis oikeasti kaksi miljoonaa myytyä N97:aa, ihan käsittämätön määrä kun puhelin kuitenkin on ihan objektiivisestikin tarkasteltuna mitä on. Ihan käsittämätöntä kuinka ihmiset vaan ostavat Nokiaa, vaikka tuote on vuosikaudet ollut osin käsittämättömän huono.

N900 *voi* muuttaa tilanteen, mutta sitäkään ei kovin moni ulkopuolinen ole vielä käyttänyt.

Vastaa
Aapo (vahvistamaton)

12

Mielestäni kyseessä on massanhitaus. Ei iso voi onnistua muuttamaan strategiaa yhtä nopeasti kuin (paljon) pienemmät kilpailijat. MUTTA näyttää siltä, että nyt alkaa vyörytys ja jyräys näiden kaikkien uusien laitteiden myötä! Strategia ei ole ollut tehdä yhtä parasta (vaikka N900 eittämättä onkin), vaan saada aikaan laaja rintama hyvin ominaisuuksin varusteltuja laitteita, ja sitä kautta laittaa kaikki muut ahtaalle. Sanokaa mun sanoneen, näin tulee käymään.

Vastaa
Plasticma
Plasticma

13

Mitä itselläni on omaa ja lähipiirissä kokemuksia Nokiasta, niin kyllä tuollainen reilu 5 vuotta sitten oli jatkuvaa huoltoravia nokialaisten kanssa. Sieltä karvaat kokemuksenikin johtuvat. Nykyään tuntuu jo Nokiatkin toimivan paremmin, tosin olen itse omistanut SE:n viime vuodet. Olenkin väittänyt vahvasti pitäytyväni irti Nokialaisista, osin juuri huonon menneisyyden takia ja SE:n hyvien kokemusten vuoksi.

MUTTA, nyt on alkanut näiden viime uudistusten aikana Nokiakin tuntumaan vaihtoehdolta. Suunta vaikuttaa olevan todella paljon parempaan päin. Nokia on herännyt sosiaalisen median ja verkostoitumisien aikakauteen ja uskon, että tulee menestymään kyseisellä saralla. Esimerkiksi Facebook yhteistyö vaikuttaa erittäin lupaavalta Nokian tulevaisuutta ajatellen. Itse en ole naamakirjoissa tai muissa vastaavissa gallerioissa. Nokia on mielestäni astunut askeleen lähemmäksi ihmistä. Ennen tuntui olevan, karrikoidusti sanoen, "palikoiden liukuhihnasuoltaja", mutta nyt on alettu kuunteleen kansaa ja sitä mitä ihmiset haluavat, tai ainakin pyritty pääsemään kohti sitä.

Olen ollut pitkään erittäin Nokia kriittinen, mutta nyt täytyy antaa pisteet Nokialle. Suunta on lupaava.

Tarkoitukseni ei ole ylistää kyseistä yhtiötä, vaan kertoa mielipiteeni uudistuksista.

Vastaa
ak (vahvistamaton)

14

"N97 ministäkin löytyy N900:n tavoin "Designed in Finland" -teksti"

Nokian nettisivujen kuvien mukaan tuota tekstiä ei löydy. Hyvä niin.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

15

@10 Nokia ei todellakaan ole niin helppokäyttöinen kuin voisi olla. Nokia vasta vuosien valitusten jälkeen tajuaa että sympioosa on täyttä paskaa.

Vastaa
Aapo (vahvistamaton)

16

@15 Mistä tiedä kauanko Maemoa on kehitetty tätä varten? Et mistään. Mistä siis tiedät milloin mitäkin on tajuttu/päätetty? Et mistään taaskaan. Tiedätköhän yleensäkään mistään....

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja