Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: pelastuuko Motorola?

3
Markus Lehtiniitty

Kommentti: pelastuuko Motorola?
Motorola julkisti eilen ilalla Suomen aikaa ensimmäisen Google-taustaisella Android-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimensa. Kyseinen puhelin tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä CLIQ ja muualla DEXT-nimellä.

Jatkossa Motorolan mallistosta valtaosa tulee perustumaan Androidille. Motorola on laskenut tulevaisuutensa puhelinvalmistajan näiden mallien varaan: sen tulee onnistua parantamaan asemiaan - älypuhelimissa Motorola lähtee käytännössä nyt uudelleen liikkeelle nollasta.
Motorolan markkinaosuus on laskenut vauhdikkaasti muutaman vuoden takaisesta yli 20 prosentista, jolloin Motorola uhosi jopa ohittavan Nokian (kannattaa lukea esimerkiksi tämä nykynäkökulmasta huvittava Taloussanomien juttu), nykyiseen noin 5 prosenttiin. Motorolan puhelimia valmistava yksikkö on viime vuosien aikana tehnyt yhteensä miljardien dollarien tappiot ja on erityisen rajuista säästötoimista huolimatta yhäkin tappiollinen.

Android-puhelinten hartioille on siis ladattu ainakin tarpeeksi vastuuta. Mutta pystyvätkö ne lunastamaan lupaukset ja pelastamaan Motorolan?

Yksi malli ei kesää tee, mutta uusi CLIQ/DEXT ja sen MOTOBLUR-Android-kustomointi ovat luoneet moniin lupaavan ensivaikutelman. Esimerkiksi Engagdet- ja MobileCrunch-sivustot ovat julkaisseet laitteesta varsin positiiviset ensikokemuksensa.

Hinnoittelu ratkaisee uutuuden kohdalla paljon ja tuoreiden tietojen mukaan se saattaa olla varsin kohdallaan. Yhdysvalloissa CLIQ:n hinta saattaa olla ilman liittymää melko edullinen 399,99 dollaria ja liittymän kanssa puhelimen saisi mahdollisesti jopa ilmaiseksi. CLIQ ei tarjoa ominaisuuksien osalta varsinaisesti mitään uutta, mutta jos hintatiedot pitävät paikkaansa, on uutuus kilpailukykyisesti hinnoiteltu ainakin Yhdysvalloissa.

Kotimarkkinoillaan Yhdysvalloissa CLIQ:n menestys tuleekin varmasti olemaan parhain, mutta esimerkiksi Euroopassa se voi jäädä monilta hyllyyn. Motorolan brändin arvo on viime vuosina laskenut melkoisesti huippuvuosista eivätkä Motorolan markkinointipanostukset välttämättä tule riittämään Euroopassa. Omasta mielestäni ei myöskään ollut mitään järkeä nimetä puhelinta kahdella eri nimellä, niin kuin Motorola nyt teki.

MOTOBLUR, sosiaaliset yhteisöpalvelut kiinteästi puhelimeen sitova kokonaisuus, vaikuttaa yhdeltä parhaimmista Android-kustomoinneista toistaiseksi. Ideahan tässä on vähän sama kuin Palmin webOS:issa sekä hieman pienemmässä mittakaavassa HTC:n Sensessä. MOTOBLUR ei kuitenkaan pidemmällä aikavälille liene kovinkaan suuri kilpailuvaltti Motorolalle - muutkin valmistajat ovat jo heräämässä sosiaalisten yhteisöpalveluiden integroimiseen. Motorolan mallit voivatkin hukkua tulevaan Android-puhelinten tulvaan.

Lyhyesti: Motorolan alkuaskeleet Androidin kanssa ovat lupaavat, mutta pelastumiseen tarvitaan vielä paljon lisänäyttöjä. Niitä kuitenkin on ilmeisesti tulossa, sillä Motorolan mobiililaitteiden liiketoimintaa johtava Sanjay Jha lupasi eilen koko portfolion Androidilla ja MOTOBLUR:illa varustettuja laitteita laajalla rakennevalikoimalla. Kahden tai kolmen vuoden päästä nähdään, oliko Motorolan tarjonta tarpeeksi hyvä.

Kommentit (3)

Supi (vahvistamaton)

1

Toivokaamme, että Motorola pysyisi kuviossa mukana, sillä kilpailu hyödyttää aina kuluttajaa. Monopolit ovat pahasta.

Vastaa
mcmopo
mcmopo

2

En usko että motorolaa voi mikään pelastaa enää. Onhan se tehnyt niin paljon tappiota ettei tuosta enää hirveän helposti nousta. Muutama vuosi sitten oli eri asia kun kaikkia merkkejä ei saanut kaikkialla, mutta nykyään on asia toisin.

Vastaa
jartar
jartar

3

En itsekkään usko Motorolan mahdollisuuksiin. Pelkällä hinnalla kilpailu on silkkaa itsemurhaa koska vahva kilpailija voi tiputtaa jo olemassa olevan vastaavan mallin hinnan samalle tasolle tai tuoda markkinoille suoran kilpailijan sitä vastaan.

Siinä voi ottaa vastapuoli vähän tappiotakin sillä ne tietävät Motorolan ahdingon. Nyt kun yritykset pelaa oikein niin Motorolaan ei enää ole...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja