Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia kiistää tiedot Maemon operaattorikustomoinnin puutteesta

5
Markus Lehtiniitty

Nokia kiistää tiedot Maemon operaattorikustomoinnin puutteesta
Nokia on kiistänyt viime päivinä julkisuudessa olleet väitteet Nokian haluttomuudesta kustomoida uutta Maemo-käyttöjärjestelmäänsä operaattorien toiveiden mukaiseksi. Mekin kerroimme asiasta uutistoimisto Reutersin uutiseen perustuen. Nokia kommentoi asiaa nyt virallisesti Nokia Conversations -bloginsa kautta.

Nokian mukaan väitteet operaattorikustomoinnin puutteesta Maemo-alustalla ovat yksinkertaisesti vääriä. Nokian suunnitelma Maemon kanssa on keskittyä kuluttajakokemuksen parantamiseen, mutta myös operaattoreilla tulee olemaan roolinsa tässä. Nokia tulee integroimaan niin Nokian sovelluksia ja palveluita kuin myös laajan kehittäjäkunnan sekä operaattoriasiakkaiden tarjoamia ratkaisuja.
Vaikka toistaiseksi ei ole välittömiä suunnitelmia operaattorivariantin tarjoamiseen N900:sta, sisältää se kuitenkin monia kustomointimahdollisuuksia operaattoreille. Nokia Conversations -blogin merkinnän mukaan olisi "täysin väärin olettaa, että emme tulisi tarjoamaan operaattoreille mahdollisuutta räätälöidä tulevia Maemo-laitteita sopimaan paremmin heidän tarpeisiinsa".

Nokian tuoreimpienkin kommenttien perusteella operaattorikustomointi tulee kuitenkin olemaan Maemo-käyttöjärjestelmässä pienemmässä roolissa kuin Symbianissa.

Samassa merkinnässä Nokia tarjoaa myös hieman taustanäkökulmaa asiaan. Kun nykyisin Nokian kaikista älypuhelimista löytyvä Symbian-käyttöjärjestelmä lähestyy käyttökokemusta puhelinnäkökulmasta, ovat Maemon juuret ennemminkin tietokoneiden maailmassa ja se tuo tietokoneista tuttuja ominaisuuksia taskukokoisiin laitteisiin.

Maemo-käyttöjärjestelmä ja N900, joka on ensimmäinen kyseisellä käyttöjärjestelmällä ja myös puhelinominaisuuksilla varustettu laite, ovat keränneet paljon kehuja ja positiivista palautetta. Nokian Symbian-käyttöjärjestelmää on varsinkin kosketuspuhelinten osalta haukuttu jälkeenjääneeksi, mutta Maemo on ensiarvioiden perusteella huomattavasti käyttäjäystävällisempi - vaikkakin ainakin vielä Maemo 5 -versiossaan hieman liian hankala monipuolisuudessaan.

N900:n odotetaan saapuvan markkinoille Suomessa lokakuun puolivälin paikkeilla. Se on jo ennakkotilattavissa Nokia Online Kauppa -verkkokaupasta 599 euron hintaan.

Kommentit (5)

akse
akse

1

Mitähän noilla kustomoinneilla edes tekee? Voin kyllä ite kustomoida ni ei tarvii operaattoreiden mitään kuraa sinne tunkea.

Vastaa
Nozu
Nozu

2

Minkälaisista kustomoinneista tässä on kyse? Antakaas jotain esimerkkiä, että ymmärrän. Itselläni on E51 puhelimena, enkä keksi mitä siinä ois vakiona operaattorin kustomointina? Onko tämä joku viimeaikainen villitys uusissa puhelimissa, vai?

Vastaa
Abexi
Abexi

3

Veikkaan että tässä on enempi muita markkinoita ajateltu kuin Suomen markkinoita, eikös esimerkiksi USA:ssa ole operaattoreilla valmiiksi asennettu sisään sovelluksia ja muuta turhaa, ei mitään hirmuista tuninkia. Tämä on oma ajatukseni asiasta.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

4

@3 Monet operaattorit varmasti haluavat liitäntänsä tarjoamiinsa palveluihin (musiikkikauppa tmv.) - kunhan tässä ei tarkoiteta räätälöinnillä sitä, että esim. lähtee jokin relevantti ominaisuus pois(esim. WLAN), kuten joskus ennen on tehty...

Vastaa
Terppa (vahvistamaton)

5

Kustomointia on joku ärsyttävä elisan mainos joka kerta kun pistät ostamasi ja omistamasi puhelimen päälle.

Onneksi netistä löytyi ohjeet miten esim N95:een saa fläsättyä normi softan jossa ei elisan mainoksia ole.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja