Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Symbian^3:ssa riittää yksi kosketus

25
Markus Lehtiniitty

Symbian^3:ssa riittää yksi kosketus
Muun muassa Nokian kosketuspuhelimista löytyvän Symbian-käyttöjärjestelmän ja S60 5th Editionin yhdistelmää, joka tunnetaan myös nimellä Symbian^1, on kritisoitu voimakkaasti heikosta käytettävyydestään ja käyttöliittymän jälkeenjääneisyydestään.

Merkittäviä muutoksia on kuitenkin tulossa useammassa erässä: ensimmäinen askel on kineettisen selauksen käyttöönotto kautta käyttöliittymän - tämä on tapahtumassa jo ohjelmistopäivityksinä vanhoihinkin laitteisiin, muun muassa Nokian N97 on saamassa kyseisen päivityksen ensi kuussa.
Käyttöliittymää on lisäksi merkittävästi kritisoitu epäjohdonmukaisuudesta: kun muun muassa kotinäytöllä ja valikossa riittää kohteen avaamiseen yksi kosketus, tarvitaan erilaisissa listoissa kohteen avaamiseen kaksi kosketusta. Nykyisin ensimmäinen kosketus vain aktivoi kohteen ja toinen vasta avaa sen. Tähän on kuitenkin tulossa jatkossa muutos.

Symbian^3-käyttöjärjestelmäversion kehityksessä tehdyn ehdotuksen mukaan kaikkien käyttöjärjestelmän vakiosovellusten listakohteidenkin avaamiseen tarvitaan vain yksi kosketus. Ehdotuksen toteutuminen vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Muutoksen hyvä puoli olisi, että se ei vaikuttaisi ei-kosketuspuhelimiin eikä kolmansien osapuolten sovelluksiin. Ensimmäiset Symbian^3-puhelimet ovat mahdollisesti tulossa vuoden 2010 syksynä. Luultavasti tätä aiempiin malleihin yhden kosketuksen uudistus ei tule kineettisestä selauksesta poiketen yltämään.

Ehdotuksen takana on suomalainen Ixonos-yhtiö. Asiaa käydään läpi Symbianin dokumentaatiowikissä, jossa mukana on myös Inoxosin jättämä ehdotus muutoksista kattavien selitysten ja esimerkkien kera (PDF-linkki), ja asia on nostettu esiin myös Symbianin pääblogissa.

Symbian Foundationilla on Symbian UI Brainstorm -blogi, johon kuka tahansa voi lähettää käyttöliittymän kehitysehdotuksia.

Symbianin blogin mukaan Symbian^3:ssa pyrkimyksenä on pienehköt, mutta silti merkitykselliset käytettävyysparannukset. Aiemmin olemme kertoneet Symbian^4:n tuovan suurempia uudistuksia käyttöliittymään. Kineettisen selauksen ja yhden kosketuksen jatkoksi Symbian^4:ssä käyttöliittymää ja sen ulkonäköä uusittaneen ja modernisoitaneen rankemmalla kädellä - käyttöön otettavat Qt-rajapinnat tuovat mukanaan myös monikosketus- ja eletoiminnot. Ensimmäisiä Symbian^4:llä varustettuja puhelimia voitaneen odotella vuoden 2011 alkupuolella.

Kommentit (25)

Bluekkis
Bluekkis

1

Kehitystä, mutta aivan liian myöhään. Voisi nokiakin tuo sympparin kuopata ja lähteä maemoa kunnolla ajamaan.

Vastaa
jari53 (vahvistamaton)

3

Symbian on kyllä pahasti jäljessä, esim. iPhone ja N97 ei ole mitenkään vertailtavissa keskenään, iPhone voittaa mennen tullen...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

5

Jep ja perus luureissa Symbian on ja tulee olemaan Nokialle vahva alusta. Perusluurien takia Nokian ei missään nimessä kannatta heittää Symbbaria roskiin. Mitä ne sit edes laittais peruslaitteisiin?

Hidastahan tuo on, mutta lähes jokaisen tällä sivulla käyvän tulis ottaa askel tai pari taakse päin ja miettiä asiaa vaikka omien perheen jäsenten kannalta. Kuinka monen äiti esimerkiksi edes tietää mikä on Symbian tai osaisi kaivata jotain muuta? :)

Vastaa
kikuu
kikuu

7

@3 iPhone ei todellakaan voita mennen tullen. Miksi pitää edes pitää ruveta vertailemaan noita kännyköitä täällä? Vai oletko ikinä kuullut sellaisesta sanasta kuin 'makuasia' ?
Faktat kuitenkin kertovat Nokialaisen puolesta; näytön tarkkuus, kamera, fyysinen näppäimistö

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

12

@8
Juu tiesin, että S60 ei oo käytössä perusluureissa, mutta käsittääkseni S40 on myös Symbian käyttis. Mutta jos jälkimmäinen meni väärin niin jatkossa S60 tai siis tulevat Symbian^x käyttikset on kait Nokian perusluurien käyttis kuitenkin, eikös ne S40:sen hylkää...

Vastaa
user (vahvistamaton)

13

>OJ_Ghost @
>S40 on myös Symbian käyttis.

Seris 40 ei ole Symbianin päällä vaan Nokian oman OSn päällä, eli ei mitään tekemistä Symbianin kanssa, eikä älypuhelimienkaan.

Symbian on tehokas matkapuhelin käyttöjärjestelmä joka erittäin vahvoilla varsinkin edullisemmissa laitteissa kun isoja massoja tavoitellaan.

S60 kosketus UIssä käytetty focusointi ja klikkaus systeemissä on omat etunsa joka tuskin on UIn syvin ongelma, vaikka joitain voi esim. Iphoneen tottuneita voi aluksi ousoksutta. Desktop puolella suuret massat ovat tuollaiseen tottuneet. Eikä sen muuttaminen yhden klikakuksen systeemiksi ole aivan yksikertaista menettämättä käytettävyyttä. Tärkeämpää on se että käyttäjä havaitsee toimintatavan / tilanteet ja sen jälkeen muutos yhteen killaukseen niin että tuplaklikkausen ominaisuudet säilyy.

Vastaa
Arthetzki
Arthetzki

15

@6 "http://www.puhelinvertailu.com/vertaa.cf...iphone_3gs_32gb

juu huippu puhelinhan toi iphone onkin ja kun toi hintakin on niin kohdillaan"

Nokia 5800 XpressMusic: Tallennustilaa 8,00390625 GB

woot?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

Ihmisille tuntuu olevan hirveän vaikea ymmärtää miksi tuplaklikkaus on ollut hyödyllinen, joten väännetäänpä rautalangasta.

Huom, nämä toiminnot ei vastaa todellista puhelinta, mutta varmasti idean saa mistä on kyse.

1 Ohjelmassa on lista, jossa on useita listan alkioita, ihmisten esimerkiksi nimiä osoitekirjassa. Lisäksi sulla on ohjelman valikko, jossa on erilaisia toimintoja.

2) Listan alkiota tuplaklikaamalla suoritetaan listan alkiolle oletustoiminto. Tässä esimerkiksissä osoitekirjan nimen tuplaklikkaaminen avaa näkymän, jossa näytetään henkilön tiedot.

3) Klikkaamalla listan alkiota yhden kerran alkio aktivoituu. Nyt listan alkiolle voidaan valita ohjelman valikosta erilaisia toimintoja. Toimintoja voisi olla esimerkiksi:

- Poista henkilö
- nimeä uudelleen
- muuta tietoja
- lähetä käyntikortti tekstiviestinä
- lähetä käyntikortti bluetoothin kautta
- soita
- lähetät tekstiviesti
- aloita videopuhelu
- aloita skype-puhelu

jne jne


Eli idea tuli varmaan selväksi? Kun listan alkiota tuplaklikataan, niin suoritetaan oletustoiminto alkiole, kun alkiota klikataan kerran niin voidaan suorittaa lisätoimintoja valitsemalla ne valikosta.

Tottakai tämä voitaisiin toteuttaa myös siten, että yksi klikkaus suorittaa oletuskomennon listan alkiolle ja pitkä painallus avaa ponnahdusvalikon, jossa on lisätoimintoja. Tässä toeutuksessa on vain pari pahaa ongelmaa:

- Käyttäjän pitää tietää, että lisää toimintoja saa esiin painamalla listan alkiota pitkään. Tämä ei ole lainkaan intuitiivista, koska normaalisti pelkkäö lyhyt painallus riittää useimmissa tapauksissa. On siis hyvin mahdollista, että käyttäjä ei osaa ajatella, että pitkä painallus tekisi eriasian kuin lyhyt painallus. Tämä ei ole yhtään sen parempi käytettävyyden kannalta kuin tuplaklikkaus.
- Edellä mainitun lisäksi lisötoimintojen löytäminen on sikälikin vaikeampaa, koska käyttäjän näkyvillä ei ole jatkuvasti valikkoa, josta lisätoiminnot löytyisi. Toiminnot löytyy vain kun keskii opaina pitkään ja ruudulle tulee ponnahdusvalikko. Tämä ei ole hyvä asia käytettävyyden kannalta. Käyttäjän on vpaljon helpompi löytää toiminnot valikosta sillon kun käytetään yhden klikkausken / tuplaklikkauksn mallia käyttöliittymäössä.

Eli yllä mainittu vaihtoehtoinen tapa, jossa käytetään pitkää painallusta kärsii toimintojen heikosta löydettävyydestä, joka on paha ongelma käytettävyyden kannalta. Käytäjältä voi jäädä kokonaan ymmärtämättä miten pitäisi toimia kun ruudulla ei ole näkyvissä mitään toimintoihin viittaavaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

"Hidasta on kehitys, kun tällaiset pitää tuoda kokonaan uuden version yhteydessä!"


Paraskin puhumaan. Apple on tuonut iPhonen ohjelmistoon tipoittain ominaisuuksia, jotka on ollut karvalakkisimmissakin Nokian puhelimissa jo vuosia. Ja iPhonen ohjelmisto ei edelleenkään ole ominaisuuksiltaan edes lähellekään yhtä kehittynyt kuin Nokian Symbian -puhelimien ohjelmisto.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

18

@3

"Symbian on kyllä pahasti jäljessä, esim. iPhone ja N97 ei ole mitenkään vertailtavissa keskenään, iPhone voittaa mennen tullen..."


Täysin perätön väite. Jos nyt ihan oikeasti aletaan vertailemaan iPhonen ja Nokian puhlinten ohjelmistojen ominaisuuksien toiminnallisuutta, niin kyllä se on iPhone joka on pahasti jäljessä. Se on monessa mielessä edelleen vuosia jäljessä Nokiaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@5

"Jep ja perus luureissa Symbian on ja tulee olemaan Nokialle vahva alusta. Perusluurien takia Nokian ei missään nimessä kannatta heittää Symbbaria roskiin. Mitä ne sit edes laittais peruslaitteisiin? "


Nokian perusluureissa ei ole koskaan ollut Symbiania, eikä tule olemaan, Nokian perusluureissa on S40 -alusta, jolla ei ole yhtään mitään tekemistä Symbianin kanssa. Niissä ei ole käyttöjärjestelmänä Symbian, ei ole koskaan ollut.

Nokia on sitäpaitsi sanonut moneen kertaan, että maemo ei ole Symbiania strjäytämässä ja Symbain tulee jatkossakin olemaan Nokialle tärkein käyttöjärjestelmä älypuhelimissa. Nokia aikoo siis käyttää Symbiania jatkossakin kalleimmissakinälypuhelimissaan. Maemo ei tule Symbiania syrjätyttämään.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@12

"Juu tiesin, että S60 ei oo käytössä perusluureissa, mutta käsittääkseni S40 on myös Symbian käyttis."

Ei pidä paikkaansa. S40 luureissa ei ole Symbiania käyttöjärjestelmänä.


"Mutta jos jälkimmäinen meni väärin niin jatkossa S60 tai siis tulevat Symbian^x käyttikset on kait Nokian perusluurien käyttis kuitenkin, eikös ne S40:sen hylkää.."

Ei edelleenkään pidä paikkaansa. S40:aa ei olla mihinkään hylkäämässä. Perus puhelimissa tulee olemaan S40 jatkossakin. Symbianista ei ole tulossa mikään peruspuhelinten käyttöjärjestelmä. Nokia on itse sanonut, että Symbian on jatkossakin heidän tärkein älypuhelinten käyttöjärjestelmänsä. Maemo ei tule Symbiania syrjäyttämään.

Tarkoitat tuolla "S40:n hylkäämisellä" ehkä sitä, että S60-alusta lakkaa olemasta erillinen ohjelmistoalusta kun Symbian^2 julkaistaan. Symbian^2:ssa S60 on sulautettu osaksi itse Symbiania. Eli S60:n toiminnallisuus sisällytetään itse Symbianiin. Tämän vuoksi S60 erillisenä ohjelmistoalustana on tullut tiensä päähän.

Eli se mikä on poistumassa käytöstä on S60, ei S40. Tämä ei kuitenkaan tarkoita Symbianin aseman muuttumista. Jatkossa vain ei enää ole S60 alustaa Symbianin päällä. jatkossa on pelkkä Symbian, joka tulee jatkossakin löytymään kalleimmistakin Nokian älypuhelimista.

Vastaa
user (vahvistamaton)

21

> Nokian perusluureissa ei ole koskaan ollut Symbiania,
> eikä tule olemaan,

Mutta Symbian tulee edullisiin puhelimiin ja ottaa tilaa Series 40:ltä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

22

"Mutta Symbian tulee edullisiin puhelimiin ja ottaa tilaa Series 40:ltä."

Pikemminkin se tulee keskihintaisiin puhelimiin, mikä ei tarkota sitä että Symbian olisi jonnekin väistymässä kalleimmista älypuhelimista.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

Siis nimenoman keskihtaisiin ÄLYPUHELIMIIN, halpojen peruspuhelimen käyttöjärjestelmää Symbianista ei ole tulossa. ja kuten sanottua tuo ei tarkota sitä, että Symbian olisi väistymässä kallleimman luokan älyluhelimista.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

Siis nimenoman keskihtaisiin ÄLYPUHELIMIIN, halpojen peruspuhelimen käyttöjärjestelmää Symbianista ei ole tulossa. ja kuten sanottua tuo ei tarkota sitä, että Symbian olisi väistymässä kalleimman luokan älypuhelimista.

Vastaa
user (vahvistamaton)

25

> Siis nimenoman keskihtaisiin ÄLYPUHELIMIIN,

Siellähän se on jo ollut pidempään, sopii hyvin myös halpohin älypuhelimiin (aina alle 100e) , jonne se leviää ja syö Series 40 laitteiden tilaa.

> halpojen peruspuhelimen käyttöjärjestelmää
> Symbianista ei ole tulossa.

Ei tietenkään, Symbian on älypuhelimien käyttöjärjestelmä, eikä peruspuhelimien, jos peruspuhelimella tarkoitetaan ei älypuhelimia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja