Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Miksi Nokia ostaisi Palmin?

4
Markus Lehtiniitty

Miksi Nokia ostaisi Palmin?
Huhut Nokian aikeista ostaa yhdysvaltalainen pieni älypuhelinvalmistaja Palm ovat jälleen otsikoissa. Edellisen kerran vastaavat huhut olivat voimakkaammin esillä parisen kuukautta sitten.

Jo tuolloin ammuimme mahdollisuuden, että Nokia ostaisi Palmin, vahvasti alas ja totesimme sen olevan vain typerien analyytikkojen tyhmyydessään esille nostamaa spekulaatiota. Nokialla ei yksinkertaisesti ole syitä ostaa Palmia.
Tällä kertaa kyseessä ovat ennen kaikkea huhut eivätkä analyytikkoarviot. Palmin osake on huhujen ansiosta kohonnut huippulukemiinsa lähes kahteen vuoteen.

Oikeastaan Palmin ostamiseen voisi Nokialle olla vain kaksi edes jonkinlaista syytä, jotka nekään eivät ole kovin vakuuttavia. Ensinnäkin Palmin ostolla Nokia mahdollisesti voisi vahvistaa asemiaan Yhdysvalloissa. Palm on kuitenkin liian pieni Nokialle eikä silläkään ole sen vakuuttavampia operaattorisuhteita. Toinen syy ostaa Palm voisi olla hinta, jos Palmin saisi poikkeuksellisen halvalla. Tällä hetkellä Palm ei kuitenkaan ole erityisen edullinenkaan, vaan ennemminkin tajuttoman kallis.

Monet arviot siitä, että Nokia voisi Palmin ostolla kiriä kilpailijoiden etumatkaa älypuhelinten ohjelmistossa, ovat melko hullunkurisia. Nokia ostaisi vain yhden alustan lisää jo nykyisten Symbianin ja Maemon rinnalle. Eipä siinä paljoa järkeä olisi. Palmin ostaminen sekoittaisi merkittävästi Nokian palapeliä ja sen ostosta olisi sen vuoksi loppupeleissä luultavasti jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Palm-huhuista ovat kertoneet muun muassa uutistoimistot Reuters ja Bloomberg. Tälläkin kertaa suomalaiset Nokiaa seuraavat analyytikot ovat kommentoineet asiaa huomattavasti yhdysvaltalaisia kollegojaan realistisemmin. Muun muassa Taloussanomat on haastatellut eQ Pankin Jari Honkoa, joka tyrmää Palmin oston.

Yritysostot eivät ole kuuluneet Nokian strategiaan puhelinliiketoiminnassa pitkään aikaan. Sen sijaan palvelupuolella Nokia on ostanut useita, pienempiä teknologiafirmoja, ja käytännössä rakentanut koko nykyisen palveluliiketoiminsa ostosten luomalle perustalle.

Kommentit (4)

isohkodee (vahvistamaton)

1

IMO, ainoa järki Palmin ostamisessa olisi brändi, joka on tietyissä (bisnes-)piireissä Jenkeissä tunnetumpi/vahvempi kuin Nokia. Mutta eiköhän Nokia ole monen brändin taktiikankin 90-luvun puolivälissä testannut ja huonoksi todennut. "palm by Nokia" .. Näeh :-)

Vastaa
ake (vahvistamaton)

2

"Toinen syy ostaa Palm voisi olla se, että sen saisi poikkeuksellisen halvalla. Tällä hetkellä Palm ei kuitenkaan ole erityisen edullinenkaan, vaan ennemminkin tajuttoman kallis."

Siis, että miten se meni?

Vastaa
730 (vahvistamaton)

3

Ensimmäinen syy että nokia ostaisi Plamin on että nokia saisi siitä edes yhden toimivan mallin.

Vastaa
ake (vahvistamaton)

4

Jopa Windows Mobile (6.5 ja ylöspäin) on parempi älypuhelinpohja kuin Symbian. Saisi Nokia keskittyä siihen Maemoon, että siitä saataisiin ihan puhelinominaisuuksien pohjalta tehtyä parempi alusta. Mutta näin ei vaan suostuta tekemään... harmi sinänsä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja