Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian Maemo 5 -käyttöjärjestelmästä jo kattava katsaus julki

7
Markus Lehtiniitty

Nokian Maemo 5 -käyttöjärjestelmästä jo kattava katsaus julki
Nokian ensimmäisen myös puhelinominaisuuksilla varustetun Maemo-käyttöjärjestelmän laitteen, N900:n, odotetaan saapuvan markkinoille loka-marraskuun vaihteessa. N900:n sisältä löytyy myös uusi Maemo 5 -käyttöjärjestelmä.

Maemo 5 -käyttöjärjestelmästä on nyt julkaistu toistaiseksi luultavasti kattavin ennakkokatsaus. Tapauksen takana on venäläinen Mobile-review-sivusto päätoimittajansa Eldar Murtazinin toimesta. Artikkeli on toistaiseksi saatavilla vain venäjäksi, mutta Google Kääntäjä -palvelulla sen kääntäminen englanniksi onnistuu melko mukavasti. Tekstin ohella artikkeli sisältää parisen sataa kuvankaappausta N900:n käyttöliittymästä. Mukana on myös videomateriaalia.

Suosittelen kaikkia N900:stä kiinnostuneita tutustumaan lämpimästi syvemmin artikkeliin, mutta alle on koottu suppea yhteenveto artikkelista:
  • Maemo vaikuttaa ulkoisesti tuoreemmalta ja houkuttelevammalta kuin Symbian S60 -alusta, mutta ei silti yllä kilpailijoiden tasolle kaikilta osin
  • ei multimediaviestitukea toistaiseksi, tulossa mahdollisesti myöhemmin
  • ainoastaan puhelintoiminnallisuus on käytettävissä pystynäyttötilassa, muuten koko Maemo toimii vain vaakanäytöllä
  • selain on merkittävä hyppäys eteenpäin, mutta parannettavaa jää vieläkin
  • karttasovellus toimii ainakin toistaiseksi erityisen heikosti
  • kokonaisuutena Maemoa vaivaa keskeneräisyys
  • Maemo ei toistaiseksi yllä Symbian S60:n tasolle tarjoamiensa ominaisuuksien osalta
  • Maemo 5 ei vielä ole Murtazinin mielestä valmis massamarkkinoille, mutta säätöhalukkaille nörteille alusta on mitä mainioin
Eldar Murtazinin arviot uudesta Maemo-käyttöjärjestelmästä eivät siis ole loppujen lopuksi kovinkaan kehuvia. Toisaalta, N900 on muuten saavuttanut erittäin positiivisen vastaanoton.
Varmastikin N900:nkin tapauksessa pätee se, että laitetta kannattaisi kokeilla itse ennen ostopäätöksen tekemistä. Monet asiat ovat kuitenkin vahvasti henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuvia. N900 on toistaiseksi kokeiltavana Helsingissä Nokia Aleksanterinkatu -lippulaivamyymälässä.

Yritämme saada N900:n Puhelinvertailu.comin testattavaksi mahdollisimman pian niin, että voimme tarjota parhaan mahdollisen apumme ostopäätöksen teossa jo ennen laitteen markkinoilletuloa.

Alta löytyy vielä kommentoituna muutama Mobile-review'n tavallista kiinnostavampi kuvankaappaus Maemon käyttöliittymästä.


Valikkokuvakkeet on tuotu suoraan tuoreimmista Symbian S60 -puhelimista, eivätkä ainakaan mielestäni istu kovinkaan hyvin Maemon muuhun ilmeeeseen.


Nokian Ovi Contacts -toiminnallisuus sekä Skype on integroitu Maemossa tiukasti kautta käyttöliittymän.


Mielenkiintoisia nimiä ainakin Eldarin osoitekirjassa, onkohan numerotkin?


N900:n saa käynnistämään Puhelin-sovelluksen, aina kun laite käännetään pystyasentoon - ja onneksi toiminnallisuuden saa myös pois päältä.


Tyylikäs ratkaisu värinän helppoon pitämiseen välillä päällä ja välillä pois päältä.

Kommentit (7)

kikuu
kikuu

1

Saisi olla kuvat erilaiset kuin symbianissa.. Jotenkin masentavat nimittäin. :) Onneksi teemat pelastavat.

Vastaa
Ratva (vahvistamaton)

2

Olisi ehkä ihan asiallista tuoda ilmi että tämä arvio on tehty laitteella jonka veli venäläinen on saanut huhtikuussa ja ohjelmistoversioon joka on sekin vähintään kuukauden vanha. Julkaisuofirmishän ei ole edes vielä pihalla.

Ja kun koko arvioinnin lukee niin suurimmat marinat oli ilmeisesti siinä että äänenvoimakkuuden säätö ei onnistunut herraa miellyttävällä tavalla soitto-ohjelmassa ja että siitä puuttui EQ.

Mutta ei minulla muuta, jatkakaa.

PS. Maemossa on edelleen ainoa kännykkäselain jossa täysi flash-tuki, ja lisäksi on saatavalla selain johon saatavilla suuri osa firefoxin työpöytäversion plugineista.

Vastaa
ake (vahvistamaton)

3

@2

Väärin, Skyfire Windows Mobilelle on tukenut full-Flashia jo jonkun aikaa.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

4

@3

Niin Skyfire toimii myös Symbianilla (3 ed.) mutta nämä pakkaavat selaimet toimivat kunnolla vain siellä missä niitä tuetaan eli Skyfiren kohdalla Pohjois-amerikka ja Englanti.

"
Q: Can I use Skyfire where I live?
A: Currently, we are officially launched in the US, Canada, and UK. Although you might be able to use Skyfire outside the US, Canada and UK, our focus is providing the best user experience for our active countries. Using Skyfire outside these countries is at your own discretion. We are unable to provide service guarantees of any kind outside of our launched countries, and our ability to provide user support outside of our active countries is limited. However, once users create an account in Skyfire, they are able to participate in our User Forum. The User Forum serves as a useful community tool for users in active and non-active countries to share experiences and troubleshooting tips."

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

5

@2
Hyvä pointti!

Itsekin tuota keskeneräisyyttä aloin heti ihmetteleen, kun mitä ite pääsin viikko sit kokeileen niin en kyllä havainnut keskeneräisyyttä missään. Ja se vähä mitä karttasovellustakin kokeilin, niin näytti kyl hyvältä ja tuntu toimivan. Ei menny kauaa (n. 10 s ehkä) ku kartta hyppäs komeesti "avaruuden kautta" Jenkeistä Suomeen, kun luuri tajus olevansa kotomaassa. :)

Luuri on tilattu.

Ainoa mitä ite toivoisin näkeväni mahdollisimman pian, olis ainakin viestisovelluksen kääntäminen pystyyn (siis vaihtoehdoksi myös pystyasento) ja siihen oheen virtuaalinäppis (qwerty ja numeerinen) pystyyn myös.

Vastaa
ldezem (vahvistamaton)

6

Insinöörijengi toivoo, että n900 löisi itsensä läpi ja nostaisi nokian ohjelmistot alennustilasta. Laite voi olla linux mutta haisee symbianilta. Nokia käy kahden rintaman sotaa ja tekee molemmilla rintamilla kompromisseja, jotka syö uskottavuutta. Maemo viidelle esitellyt ja demotut ohjelmat houkuttelee sosiaalisen median ystäviä. Nokialaiset luulee, että joku ostaa laitteen ihan päästäkseen facebookkiin ja johonkin kuvapalveluun helposti.. Kun on valinnut Linuxin miksi tuhlaisi aikansa Picasassa?

Joo se pesee n97kan mennen tullen ja sille on helppo tehdä ohjelmia vaikka qtllä mutta iphone. Koko n-sarja söi koko lafkan uskottavuuden. Odotelkaa maemo 6tta. Esitilaaminen on sian ostamista säkissä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

7

@6
Esitilaaminen eli ennakkotilaaminen ei ole sen enempää sikaa säkissä ostamista kuin muutenkaan, jos on laitetta käynyt kokeilemassa. ;)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja