Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Adobe tuo täyden Flashin useimmille älypuhelimille, mutta ei iPhonelle

3
Markus Lehtiniitty

Adobe tuo täyden Flashin useimmille älypuhelimille, mutta ei iPhonelle
Adobe on tuomassa verkosta tutun Flash-tekniikkansa huomattavasti aiempaa laajemmin saataville myös puhelimissa. Applen iPhonea lukuun ottamatta kaikille merkittävimmille älypuhelinalustoille tulee jatkossa olemaan tarjolla täysi Flash-tuki. Adobe on kertonut asiasta vuotuisessa Adobe MAX -kehittäjätapahtumassaan.

Jatkossa siis niin Symbiania, Googlen Androidia, Microsoftin Windows Mobilea, Palmin webOS:ia kuin myös RIM:in BlackBerryä hyödyntäville laitteille on saatavilla kattava Flash-tuki uuden Flash Player 10.1:n myötä. Sen sijaan Apple ja Adobe eivät vieläkään ole löytäneet yhteistä säveltä Flash-tuen osalta. Adoben mukaan 20 suurimmasta puhelinvalmistajasta se tekee yhteistyötä 19 valmistajan kanssa.
Flash Player 10.1 tuo puhelimiinkin mukanaan täden Flash-tuen grafiikkakiihdytyksen kera, mikä mahdollistaa muun muassa YouTube-videoiden toistamisen HD-laatuisena. Lisäksi uusi Flash-versio tuo mukanaan tuen mobiililaitteiden tarjoamille ominaisuuksille, kuten kiihtyvyysanturille, monikosketukselle sekä eletoiminnoille. Lisäksi Adobe kertoo huomiota kiinnitettävän erityisesti virrankulutuksen sekä resurssien käytön minimoimiseen.

Kyseessä on merkittävä edistysaskel, sillä toistaiseksi monista älypuhelimista ei ole löytynyt Flash-tukea lainkaan tai sitten mukana on ollut vain kevyempi Flash Lite. Uusi Flash tulee tuomaan puhelinten tarjoaman selailukokemuksen jälleen yhden askeleen verran lähemmäs perinteistä tietokonetta.

Flash-uudistusta saadaan vielä kuitenkin odottaa hetken aikaa. Beta-testiversiot uudesta Flashistä julkaistaan Windows Mobilelle ja Palmin webOS:ille vielä tänä vuonna ja puolestaan Androidille sekä Symbianille alkuvuodesta. Valmiit versiot uudesta Flashistä ovat vuorossa vasta vuoden 2010 puolen välin paikkeilla.

Kommentit (3)

Tomppa12
Tomppa12

1

Harmi vaan ettei yleisesti Linux-kännyköille vaan vain Palmin WebOS:lle ja Androidille. Tämä tarkoittaa sitä, että esim. SHR (yms. Openmokon kännyköiden käyttikset) jää ilman. Maemollekinhan se jo on. Eli sellaista yleisesti (ja aidosti) Linuxin (ARM kännöksen) kanssa yhteensopivaa versiota vielä odottelen. Tai sitten kokonaan avointa Flashiä.

Tiedän ei tuossa FreeRunnerissa hirveästi tehoja ole, joten HD videot voisi unohtaa, eikös noita tehokkaampiakin laitteita ole ja edes se perusvideo olisi kiva saada toimimaan. No katsotaan miten Gnash kehittyy.

Vastaa
Nozu
Nozu

2

@1
"Maemollekinhan se jo on."

Onko? Tietääkseni Maemossa on Adobe Flash 9.4. Eli tuleeko tätä 10.1:stä siis Maemolle vai ei?

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

3

@2
Joo sori. Niin onkin. Joka tapauksessa Freerunnerille (joka kirjoitetaan näin, eikä kuten aiemmin kirjoitin...) ei saa Flashiä. :(

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja