Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia antamassa Maemo-laitteidensa valmistusta ulkopuolisille?

9
Markus Lehtiniitty

Nokia antamassa Maemo-laitteidensa valmistusta ulkopuolisille?
Nokia saattaa jatkossa valmistuttaa Maemo-käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteitaan myös sopimusvalmistajilla. DigiTimes on kertonut asiasta kiinankielisen Commercial Times -lehden tietoihin perustuen. Nokia ei ole ainakaan toistaiseksi kommentoinut asiaa mitenkään.

Tietojen mukaan Nokia olisi lähestynyt taiwanilaisia sopimusvalmistajia, mukaan lukien Compal Communications ja Chi Mei Communication Systems, niin sanotulla RFI-pyynnöllä ("request for information"). Kyseisten RFI-pyyntöjen tarkoituksena on yleensä selvittää valmistajien valmiuksia laitteiden tuotantoon ja ne edeltävät varsinaisia tarjouspyyntöjä.
Nokia ei ole aiemmin antanut älypuhelintensa valmistusta ulkopuolisten ODM-valmistajien ("original design and manufacturing") hoiviin, vaan on valmistanut ne itse. Viime vuosina Nokia on kuitenkin käyttänyt ODM-valmistajia erityisesti CDMA-puhelimiensa osalta, joka onkin nostanut esiin spekulaatioita, että mahdollisesti tulossa oleva Maemo-laitteiden ODM-valmistuskin voisi koskea erityisesti Yhdysvaltain markkinoille suunnattuja, mahdollisesti CDMA-verkkoa hyödyntäviä laitteita.

Nokialla on yhteensä kymmenen omaa puhelintehdasta yhdeksässä eri maassa. Kalliimman hintaluokan älypuhelinmalleja on toistaiseksi valmistettu kuitenkin lähinnä Salon tehtaalla Suomessa, Pekingin tehtaalla Kiinassa sekä Masanin tehtaalla Etelä-Koreassa muiden tehtaiden keskittyessä edullisempien hintaluokkien puhelinten tuotantoon.

Ensimmäisen myös puhelinominaisuuksilla varustetun Maemo-laitteen, N900:n (kuvassa), odotetaan saapuvan markkinoille tuoreimman tiedon mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Ennakkoarvioissa N900 on kerännyt paljon kehuja ja onpa Nokian jopa arvioitu aliarvioineen N900:n hyvyyden sekä samalla myös tulevan menestyksen.

Sekalaisten huhujen mukaan seuraava uusi Maemo-käyttöjärjestelmällinen laite, nimeltään mahdollisesti N920, olisi tulossa joskus vuoden 2010 kesällä tai syksyllä. Siitä ei löytyisi N900:sta tuttua esiin liukuvaa fyysistä QWERTY-täysnäppäimistöä, vaan N920:ssa luotettaisiin täysin vain kosketusnäyttöön, joka mahdollisesti olisi toteutettu kapasitiivisella tekniikalla. Kooltaan N920 olisi toistaiseksi saatavilla olevien tietojen mukaan N900:aa ainakin ohuempi - sekä myös mahdollisesti muutenkin kompaktimpi. Käyttöjärjestelmänsä osalta N920 perustunee vielä N900:n kanssa samalle Maemo 5 -pohjalle. Joskus vuoden 2010 lopussa tai vuoden 2011 alussa tulossa olevan Maemo 6:n myötä Maemo-laitteita lieneekin sitten odotettavissa jo runsaammin.

Kommentit (9)

keke (vahvistamaton)

1

Hmm.. Mielenkiintoisia nuo spekulaatiot n920:stä. Milloinkohan olisi taas luvassa jonkinlainen "huhukatsaus"? Tai no taas ja taas, mutta olikos se 2008 keväällä sellainen ainakin oli, jossa käytiin läpi hurjimmatkin huhut ja konsepti/feikki/vuotaneet kuvat. Tai jotain sen suuntaista.

Vähän mietityttää tuo uutisen todenperäisyys. Mikäköhän olisi saanut Nokian muuttamaan strategiaansa kännyköiden tuotannossa? Ei se ainakaan volyymi voi olla, sillä sehän on vuoden takaisesta pienentynyt.

Vastaa
lmp (vahvistamaton)

3

Jos eivät monikosketusta osaa implementoida Maemo 6-järjestelmään niin se on jo melkoisen säälittävää. Okei, monikosketus on turhin keksintö koska Apple sen toi suuren maailman tietoisuuteen kännyköissä, mutta ihan kiva lisä silti.

Vastaa
mulla ei o aiphonea (vahvistamaton)

4

Lainaus http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.c...naytto_molemmat

Nykyisin markkinoilla olevista kosketuspuhelimista esimerkiksi Applen iPhonen kosketusnäyttö on tekniikaltaan kapasitiivinen, kun taas esimerkiksi Nokia on päätynyt resistiivisen tekniikan käyttöön toistaiseksi kaikissa kosketuspuhelimissaan. Yleinen mielipide näyttötekniikoiden kokonaisvaltaisen paremmuuden suhteen on kallellaan kapasitiiviseen päin.


Lainaus tästä artikkelista:

Siitä ei löytyisi N900:sta tuttua esiin liukuvaa fyysistä QWERTY-täysnäppäimistöä, vaan N920:ssa luotettaisiin täysin vain kosketusnäyttöön, joka mahdollisesti olisi toteutettu kapasitiivisella tekniikalla.




Lainaus http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.c...naytto_molemmat

Vastaa
LaruX (vahvistamaton)

5

Taustalla saattaa olla myös arvioitua suurempi suosio. Nokiahan on pyrkinyt "vähättelemään" N900:n vallankumouksellisuutta sanomalla sen olevan vasta neljäs askel viidestä. Entä jos ennakkotilauksien määärä onkin jotain valtavan suurta? Jos tästä tulikin "yllättäen" hitti?

t. yksi ennakkotilaajista

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

7

mä en uskalla ennakkotilata! Mun N97:män vei kokeiluhalut! Mitäs jos tämäkin on täynnä bugeja ja firmware versio on joku beta-raakile joka toimii miten sattuu? Kertokaa joku hyvä syy miksi pitäisi / kannattaisi ennakkotilata... edes hinta ei oo parempi. Grrr :O

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

8

@1
Kuten uutisessakin pohdittiin, niin täähän voi liittyä täysin Amerikan markkinoiden puhelimiin. Niitä ilmeisesti on ennenkin alihankittu.

@2
Mun ymmärtääkseni ja muistaakseni on todettu, että N900:seen voi päivittää Maemo 6:sen aikanaan.
---
Hyvä ettei tarvi N900:sta lähtee heti ens vuonna vaihtaan, jos N920 luurissa ei ole näppistä. :) Voi sit rauhassa odotella Maemo 6 luureja. :)

T: kolmas ennakkotilaaja

P.S. @7 eihän ennakkotilaamalla mitään muuta saa kuin ehkä nopeemmin sen luurin. Itsekään en kokeilematta lähtis ennakkotilaan (mitään yleensäkään). Pääsin N900:sta kokeileen ja seuraavana päivänä pistin tilauksen vetään.

Vastaa
user (vahvistamaton)

9

> Ei se ainakaan volyymi voi olla, sillä sehän on
> vuoden takaisesta pienentynyt.

Q3:lla ennustetaan että määrät ovat olleet isompia kuin vuosi sitten.

Nokia supisti alkuvuodesta alihankintatuotannon minimiin ja jos ala alkaa aaltoillen piristyyn niin luonnollista hankkia lisää kapasiteettia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja