Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Windows Mobile 6.5 saapui - tässä 10 uutuuspuhelinta!

8
Markus Lehtiniitty

Windows Mobile 6.5 saapui - tässä 10 uutuuspuhelinta!
Microsoftin uuden Windows Mobile 6.5 -käyttöjärjestelmän vyöryminen markkinoille alkoi odotetusti tänään. Uuden käyttöjärjestelmän rinnalla markkinoille on saapumassa myös paljon sekä täysin uusia että uuteen käyttöjärjestelmään päivitettyjä puhelinmalleja.

Windows Mobile 6.5:n tärkeimpiin uudistuksiin lukeutuvat uusiksi pistetty, paremmin sormikäyttöön soveltuva käyttöliittymä, merkittävästi päivitetty Internet Explorer Mobile -selain (perustuu IE6:n ytimeen, Flash Lite -tuki), Windows Marketplace for Mobile -sovelluskauppa sekä Microsoft My Phone -varmistuspalvelu (ainakin toistaiseksi saatavilla vasta Yhdysvalloissa). Uusi käyttöjärjestelmä on heti tuoreltaan pistetty myös testipenkkiin - muun muassa Engadget-blogi on julkaissut siitä kattavan testiartikkelin ja Phone Scoop -sivusto noin 10 minuutin mittaisen videoesittelyn.
Windows Mobile on viime aikoina menettänyt osuuttaan kilpailun kiristyessä älypuhelinmarkkinoilla. Saman kehityksen on arvioitu jatkuvan tulevaisuudessakin, sillä erityisesti Googlen Android nähdään jatkossa Windows Mobilen yhä vahvempana kilpailijana. Uudella Windows Mobile 6.5:llä Microsoft kuitenkin yrittää parantaa omaa asemaansa. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin melko pienestä päivityksestä ja merkittävämpiä uudistuksia odotetaankin vasta ehkä noin vuoden päästä tulossa olevan Windows Mobile 7:n myötä.

Windows Mobile 6.5:llä varustetut puhelimet kootaan uuden Windows phone -brändin alle. Uusien puhelinten ohella Windows Mobile 6.5 tulee saapumaan päivityksinä myös useille vanhemmille puhelinmalleille. Näistä tulemme kertomaan lisää myöhemmin aina tapauskohtaisesti - tänään kuitenkin saatiin tieto, että Samsung ei olisi tuomassa päivityksiä aiempiin Windows-puhelimiinsa.

Suomessa markkinoille on tulossa loppuvuoden 2009 aikana yhteensä kymmenen Windows Mobile 6.5:llä varustettua puhelinmallia HTC:ltä, Samsungilta sekä Sony Ericssonilta. Maailmanlaajuisesti loppuvuoden aikana markkinoille odotetaan noin kolmeakymmentä uutta Windows phone -puhelinta. Myöskään uudesta Windowsin sovelluskaupasta, jossa alussa on tarjolla noin 250 sovellusta, suomalaiset eivät vielä toistaiseksi pääse sovelluksia ostamaan, vaan joutuvat vielä tyytymään vain kaupan ilmaistarjontaan.

Alla on lyhyesti esitelty kuvien kera toistaiseksi Suomeen julkistetut uudet Windows Mobile 6.5 -puhelimet:


HTC HD2 - tänään julkistettu uusi huippupuhelin, tulossa marraskuussa, suositushinta 749 euroa


HTC Touch2 - uusi, edullinen Windows-puhelin, suositushinta 395 euroa


HTC Snap - vanha malli, joka nyt päivittyy Windows Mobile 6.5:een


HTC Touch Diamond2 - vanha malli, joka nyt päivittyy Windows Mobile 6.5:een


HTC Touch Pro2 - vanha malli, joka nyt päivittyy Windows Mobile 6.5:een


Samsung i8000 Omnia II - alkuperäisen Omnian seuraaja, tulossa viikolla 42, suositushinta 749 euroa


Samsung B7300 OmniaLITE - uusi edullisempi Omnia, tulossa viikolla 44, suositushinta 399 euroa


Samsung B7330 OmniaPRO - pieni päivitys aiempaan B7320-malliin


Samsung B7610 OmniaPRO - esiin liukuvalla täysnäppäimistöllä varustettu Omnia, tulossa viikolla 47, suositushinta 649 euroa


Sony Ericsson XPERIA X2 - seuraaja aiemmalla XPERIA X1:lle

Kommentit (8)

Mikael (vahvistamaton)

1

Höh! Olisi tullut sellainen puhelin, joka on muuten kuin Omnia II, mutta kapasitiivisella näytöllä ja 1 GHz:n prosulla. En todennäköisesti HD2:sta tule ostamaan näytön koon takia, tuntuisi vähän siltä, että menee jo liian isoksi mölöhkäksi 4,3 tuuman näytöllä! Vaikka paksuutta ei olekaan kuin se 11 mm, mutta jotenkin tuntuisi, että liekköhän edes ylettää näytöllä joka nurkkaan? Aika hassua olisi hankkia puhelin, jota on aina pakko käyttää kahdella kädellä, jos haluaa ylettää joka suuntaan.

Vastaa
xbax (vahvistamaton)

2

Aluksi luulin, että Suomeen saapuu vain kymmenen WM6.5 -puhelinta myytäväksi... ei olisi tosin ollut mikään ihme.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

6

Minua kiinnostaa HTC HD 2 ja juuri siksi, koska se tulee Windows Mobilella. Kuvittelen saavani automaattisesti tuen .wmv videoille ja .wma musiikille ja HTC:n tapauksessa myös DivX:n. Mahdollisesti jopa Matroska koodekin. Pidän itsestäänselvyytenä tuesta HotMailille ja GMailille. Kuin myös pässinlihana, että voin avata .doc tiedostoja siinä missä .pdf:kin.

Koska resoluutio on noin iso, niin pixeli menee väkisellä jo pieneksi eli tekstin lukeminen vaikeammaksi. Niinpä tuumissa isompi näyttö lienee hyvinkin perusteltu.

HTC HD 2:ssa ostomotiivia nostaa se, että siihen on luvassa Windows Mobile 7 päivitys, joka olisi itse asiassa pitänyt tulla jo nyt v6.5.1:n sijasta. Odotan myös tietoa HTC HD 2:stä, että onko siinä videokiihdtystä. Tämä takaa pelien toimimisen ja elokuvien katsomisen ilman nykimistä (vähemmän suoritusta itse prosessorille).

Androidit taitavat olla vähän samanlainen hype kuin miniläppäreiden Linux. Versiokirjo kostautuu yhteensopivuudessa ja ohjelmamäärissä. Applen iPhone on ollut kiikarissa, mutta ei sitä tunnu saavan Suomeen. Puutteena tietty Flash, koodekit, teksitykset niihin, moniajon esto, kameran megapixelit ja kytky jne. Ehkä minua ei ne 30 erilaista pieruohjelmaa niin kiinnostakaan..

Vastaa
kitevesku
kitevesku

7

HTC ei ole luvannut HD2:lle "Windows Mobile 7" päivitystä. Ja eihän sellaista voi luvatakaan, mitä ei edes ole olemassa. On sitten eri asia mitä epävirallista rautaan voi asentaa. Mutta en usko, että HD2 tulee olemaan päivitettävissä "seiskaan". Sen sijaan muita päivityksiä voisi olettaa tulevan.

HD2:ssa on videokiihdytin omien tietojeni mukaan, koska se on vaatimus tässä "kategoriassa".

Vastaa
user (vahvistamaton)

8

> Koska resoluutio on noin iso, niin pixeli
> menee väkisellä jo pieneksi eli tekstin lukeminen vaikeammaksi.

Ei tarkkan näytön pitäisi enään nyky käyttöjärjestelmissä vaikuttaa tekstinkokoon, vaan tekstikoon valitsee esim. käyttäjä. paitsi niillä nettisivuilla joissa joku "idi*****" on keksinyt että määrittää tekstinkoon pikseleillä.
(tällä sivullakkin näkyy olevan jostain syystä px fontti määrityksiä ....)

Pienen takstin luettavuuteen tarkkan näyttö kylläkin lisää kummasti.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja