Tulossa Nokialta: Maemo 6 tuo kapasitiiviset näytöt ja monikosketuksen

21
Markus Lehtiniitty

Tulossa Nokialta: Maemo 6 tuo kapasitiiviset näytöt ja monikosketuksen
Maemo-käyttöjärjestelmällä tulee jatkossa olemaan oma merkittävä roolinsa Nokian laitteissa. Eilen Amsterdamissa käynnistyi viikonlopun kestävä Maemo Summit 2009 -tapahtuma, jonka ensimmäisen päivän järjesti Nokia. Tapahtumassa kuultiinkin muutamia uusia asioita liittyen Maemo-käyttöjärjestelmään ja sen tulevaisuuteen.

Ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-laite, N900, on saapumassa markkinoille kuukauden sisällä. N900:n sisältä löytyy Maemo 5 -käyttöjärjestelmä. Jo eilen kuitenkin puhetta riitti paljon jo myös tulevasta Maemo 6 -versiosta, joka aikataulun puolesta sijoittuu jonnekin lähelle vuosien 2010 ja 2011 vaihdetta.

Maemo 6:n myötä Maemo-alustasta tulee "valmis" ja sen käyttö Nokian laitteissa tullee laajenemaan nykyisestä. Näillä näkymin Maemo 5 saatetaan nähdä N900:n ohella vain yhdessä toisessa, joskus ensi kesänä tulossa olevassa laitteessa. Maemo 6:n myötä laitteita lienee odotettavissa useampiakin, vaikka yhä silloinkin Maemo tulee luultavasti löytymään vain Nokian malliston huippulaitteista.Uusia Maemo 6:n mukanaan tuomia asioita ovat muun muassa kapasitiiviset kosketusnäytöt, monikosketus sekä eletoiminnot - kaikki erittäin odotettuja ominaisuuksia. Näiden lisäksi Maemo 6:n myötä Qt-rajapinnoista tulee pääasiallinen kehitysalusta Maemo 5:ssä ensisijalla olevien GTK-tekniikoiden sijaan. Eilen Nokia julkisti olevansa tuomassa Qt-tukea virallisesti myös Maemo 5:lle. Qt:n ohella Maemo 6:lle voi kevyempiä sovelluksia kehitää Nokia Web Runtimeen perustuen.

Merkittävää on myös, että Maemo 6:n pitäisi kauttaaltaan tukea niin näytön pysty- kuin vaakatilaa, kun Maemo 5:ssä ja N900:ssa ainoastaan puhelintoiminnot ovat käytettävissä näyttö pystyasennossa. Lisäksi Maemo 6:ssa viedään eteenpäin jo Maemo 5:ssä monipuolista työpöytää ja ilmeisesti myös tuodaan lisää kehittyneitä graafisia efektejä käyttöliittymään. Kokonaisuutena Nokian mukaan Maemo 6:n pitäisi tuoda "ikoninen käyttökokemus sekä integroidut internetpalvelut yhdessä esteettisessä paketissa".

Jotkut asiat pysyvät Maemo 6:ssa myös aiempaa vastaavina - sekin perustuu Maemo 5:n tavoin Texas Instrumentsin OMAP3-alustaan, sisältää tuen OpenGL ES -grafiikoille ja näytön tarkkuus pysyy jatkossakin WVGA:na (480x800 pikseliä).

Maemo 6:n ohella kerrottiin Maemo Summitissa eilen myös muutamia lähempään tulevaisuuteen liittyviä merkittäviä asiota. Ensinnäkin Maemo 5 -käyttöjärjestelmä tulee saamaan vielä loppuvuoden aikana päivityksen, joka tuo pystynäyttötilan selaimeen. Lisäksi myös Ovi Store -sovelluskauppa on tulossa mukaan myös Maemoon vielä tämän vuoden puolella. Ovi Storen kautta Maemolle tulee saataville maksullisiakin sovelluksia ilmaisten ohella. Ilmaisten sovellusten jakelu tapahtuu jatkossa ilmeisesti sekä Ovi Storen että maemo.orgin kirjastojen kautta. Maemo 6:n myötä alustaan on tulossa myös tuki Windows PlayReady DRM -kopiosuojauksille.
Kuvat: UMPCPortal-sivusto


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -24%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Hobby Hall
859 € Proshop
900 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 900 €

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -17%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
155 € Multitronic
172 € Proshop
199 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 186 €

Motorola Moto G42 – hinta laskenut -14%

Motorola Moto G42
133 € Hobby Hall
141 € Proshop
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 155 €

OnePlus Nord 3 – hinta laskenut -11%

OnePlus Nord 3
399 € Power
399 € Telia
399 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 449 €

Kommentit (21)

Stonik
Stonik

2

Eli ainakin periaatteessa tekniikan suhteen tuo vaikuttaisi siltä, että Maemo6 olisi päivitettävissä myös N900:een (Omap, OpenGL ES, 800x480). Se mikä on Nokian kanta asiaan ensi vuonna onkin kokonaan toinen juttu, mutta toisaalta ainakin N900:n ennakkomyynti on sujunut sen verran hyvin, että luulisi Nokian tukevan päivityksiä myös seuraavaan versioon.

Muuten maailma on pullollaan vihaisia geekkejä. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Noksufani (vahvistamaton)

3

Usko nokiaan ei sittenkään mennyttä. Iso laiva kääntyy hitaasti mutta voimalla! :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
bastardo (vahvistamaton)

4

Oisko toi asteettinen kuitenkin esteettinen?

Kauan menee Nokialla kapasitiivisiin näyttöihin siirtyessä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oppa (vahvistamaton)

5

Harmi vaan(tai oikeastaan pelkästään hyvä), että jos Maemo 6:lle kehitetään juuri kapasitiivisiä näyttöjä vaativia ohjelmia, niin eiväthän ne ainakaan sellaisina toimi N900:lla. En tule vielä N900 ostamaan, taidan hankkia HD2:n ja sitten jäädä odottelemaan Maemo 6 ja paremman näköisiä laitteita kuin N900, sekä WM7:aa. :)

Toivottavasti eivät kyllä jymähdä käyttämään OMAP3-pohjaisia ratkaisuja. Siihen mennessä kuin Maemo 6 laite/laitteet ovat tulossa markkinoille on markkinoilla jo varmasti paljon tehokkaampia Snapdragoneita ja Tegroja. Ei hyvä tältä kantilta.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

7

Edelleen hyvällä linjalla jatkaa Nokia.

"Ensinnäkin Maemo 5 -käyttöjärjestelmä tulee saamaan vielä loppuvuoden aikana päivityksen, joka tuo pystynäyttötilan selaimeen."
Tämä on hyvä, vielä kun saatais viestisovellukselle vastaava ja siihen numeerinen virtuaalinäppis kaveriks pystyasentoon. Tätä Nokialta oon kysellyt. Selain on hyvä avaus tähän suuntaan. :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

8

@5
Mitäpä niitä gigahertsien prossuja käyttämään jos ei ole tarvis. Fiksumpaa insinöörityötähän se on, jos saadaan sama tulos pienemmillä tehoilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oppa (vahvistamaton)

9

@8

Teknologia kehittyy, ei tarvitse pysyä mukana jossei halua. Eihän nuo Snapdragonit nyt jatkuvasti gigahertsin taajuudella käy, sitäpaitsi niissä on todella alhainen virrankulutus. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että esimerkiksi Maemo 6:lle kehitettäisiin oikeasti tehoja käyttäviä ohjelmia. Lähinnä nyt tarkoitan pelejä, vaikken niiden vuoksi laitetta nyt hankikaan niin ovat ne kuitenkin kiva lisä.

Kun Apple julkaisee uuden iPhonen ensi vuonna, Android tuo jossain vaiheessa (Eclair tai Flan) 3D-ohjelmat, Windows Mobile 7:n vaatiessa myös nykyisiä tehokkaampia komponenttejä, niin jos Maemo ei pysty vetoamaan tavallisiin kuluttajiin jää se pelkästään nörttien leluksi.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

10

@9
Toki kehittyy, niin kehittyy teknologian käyttäminenkin. En toki missään nimessä tarkoittanut, että ei pitäisi pysyä kehityksen mukana. Ja usko pois, kyllä ne Nokiankin insinörtit varmasti tutkii, miettii ja kokeilee Snapdraagoneita ja muita.

En toki tiedä mitä eroja näillä OMAP ja Snapdragon härveleillä on keskenään, mutta kuluttajista sen eron tietää noin 3 prosenttia ja huomaa kenties vielä vähemmän. :) Noin massamarkkinoilla. Ja jos homma toimii OMAPillakin, kuten N900:nen ainakin toimii, niin ei mulla mitään sitäkään vastaan ole.

En ihan tajunnu pointtias tässä: "Kun Apple julkaisee uuden iPhonen ensi vuonna, Android tuo jossain vaiheessa (Eclair tai Flan) 3D-ohjelmat, Windows Mobile 7:n vaatiessa myös nykyisiä tehokkaampia komponenttejä, niin jos Maemo ei pysty vetoamaan tavallisiin kuluttajiin jää se pelkästään nörttien leluksi."
Eli siis pelkillä komponenteillako sitä vedotaan kuluttajiin, varsinkin TAVALLISIIN kuluttajiin?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oppa (vahvistamaton)

11

@10
No en tietenkään tarkoittanut asiaa noin, höpsö. Väännät taas omiasi ja laitat sanoja mun suuhun. Tarkoitin vain, että tehokaammat komponentit tulevat näkymään muun muassa käyttöliittymässä ja ohjelmistotarjonnassa. Miksi iPhone on niin suosittu? Tietenkin suurimmiksi osaksi App Storen takia. Peleistä ja muista tulee näyttävämpiä, kaiken maailman Linux/Maemo-emulaattorit ja muut nörttien väkerrykset ja ties mitä kaikenlaista säätöä niissäkin on, ei oikein vetoa minuun kun en niistä mitään tiedä, harvat tietävät. Mutta katsotaan nyt mitä aika tuo tullessaan. :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

12

@11
Omia sanojashan ne oli. ;)

iPhone on suosittu, koska se tuli kosketusnäytöllä tasan oikeeseen aikaan ja samalla tais tuoda uudenlaisia piirteitä käyttöliittymässään (tämä toki suurelta osin kosketuskäytön takia). App Store oli se toinen napakymppi Applelta.

Mutta en mä kyllä missään kohtaa ole mieltänyt iPhonea mitenkään raudaltaan tai komponenteiltaan ylivertasena tai edes parhaana. Joten en ihan vieläkään löytänyt sun pointtias. Ei kait se uutenakaan mikään tykki ollut? Ja eikös siinä ole nykysin sama prossu kuin N900:ssa? Aikooko Apple vaihtaa Snapdragoniin tai muuhun sitten, sitä en tiedä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oppa (vahvistamaton)

13

Taas keksit omiasi. ;)

Ei raudaltaan niinkään ylivertainen, vaikka oli ensimmäinenkin jo melko paljon tavallista älypuhelinta nopeampi. Tarkoitinkin nyt lähinnä sovelluskehityksen helppoutta. Applen SDK:n vuoksi iPhonelle on naurettavan helppoa kehittää ohejlmia. Ja toivon vaan, että QT:n ansiosta myös N900:lla nähtäisiin edes jotain yhtä vakuuttavaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jysky (vahvistamaton)

14

Tämänhetkinen Maemo SDK on aivan hirveä, huomaa kyllä että se on debian nörttien tekemä debian nörteille. En usko että tavan käyttäjä saa edes asennettua sitä saati sitten luotua jotain simppeliä ohjelmaa, kun taas applen SDK on ihan toista luokkaa ja ohjelmoija siitä huolimatta oliko rautainen ammattilainen vai nysväilijä voi keskittyä olennaiseen, ohjelmointiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
xbax (vahvistamaton)

15

Ei voi kyllä ymmärtää miksei Nokia voinut laittaa N900:aan kapasitiivista näyttöä tulevaisuutta varten, kun aivan varmasti tiesivät jo silloin, että Maemo 6 tulee ja hyödyntää sitä.

Noh mutta, rahastaminen on se tärkein tekijä bisneksessä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asd (vahvistamaton)

16

@15

Oli taas typerin kommentti tällä palstalla pitkään aikaan. Miksei ole sitä, miksei laitettu tätä... diipadaapaaa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

@15
Miksi olisi pitänyt laittaa? Saa sitä mielipiteensä perustella ihan kysymättäkin! Oletko xbax kokeillut N900:sta?

a) Aasia lienee Nokialle yksi tekijä, joka puoltaa resistiivistä kynäkäytön takia
b) Jos kynää haluaa käyttää silloin tällöin, ei siitä haittaakaan ole
c) Omilla sormilla N900:sen resistiivinen näyttö on oikein hyvä. Rinnakkain en ole vertaillut, mutta en kyllä sitä pidä ollenkaan huonompana kuin mitään muutakaan nyky ruutua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
xbax (vahvistamaton)

18

@17
Miksi olisi pitänyt laittaa? Oletko tyhmä? Mitä nyt et ymmärtänyt? Maemo 6 tulee ja käyttää kapasitiivisiä näyttöjä ja hyödyntää monikosketusta ja ties mitä muuta kapasitiivisellä voi vielä tehdä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun N900:n päivittää Maemo 6:een, jää suuri osa näistä uusista ominaisuuksista laitteen omistajan ulottumattomiin - ei auta kuin ostaa uusi laite.

a) N900 on tulossa myyntiin vain valikoiduilla markkinoilla, itse en ainakaan ole kuullut mitään ilmoitusta, että N900 tulisi edes myyntiin Aasiassa.
b) Totta, väitinkö vastaan?
c) Tiedän kyllä, että se on suht herkkä, mutta Maemo on alunperinkin suunniteltu sellaiseksi, että kynää ei tarvita.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

19

@18
Älä nyt sinäkin heti hyppää takajaloilles jos vähän keskustellaan. ;)
Enkä pidä itseäni myöskään tyhmänä. Toki kaikesta en kaikkea voi tietää, sen myönnän.

Melko hankalaa lähteä spekuloimaan ihan vain Maemo 6:sen pohjalta. Vai onko sinulla varmaa tietoa, että esim. olisivat päättäneet Maemo 6:sen ruudun tekniikan jo esim. puolivuotta tai vuosi sitten? Jossain kohtaa N900:sen tekniikkakin on kuitenkin pitänyt lyödä lukkoon. Ja edelliset Maemot on ollut resistiivisiä.

Lisäks N900:sta myydään Maemo 5:lla, ei Maemo 6:lla, joka tulee ehkä joskus vuoden, puolentoista päästä. Aina ei vanhat laitteet pysty samaan kuin uudet. Ei voi mitään.

Mitä Aasiaan tulee niin olen ymmärtänyt, että tuo maailmankolkka on yksi syy sille, että Nokia on resistiivistä suosinut tähän mennessä. Joten miksi se ei sitä olisi jossain kohtaa N900:llekin. Ehkä se ei heti tuu Aasiassa myyntiin, mutta luulis jossain kohtaa tämänkin tapahtuvan.

Niin ja edelleen se monikosketus on mahdollinen resistiiviselläkin. Toki ei varmaankaan pelkällä softapäivityksellä vanhoilla ruuduilla... Mutta pakko sanoo tähän tyypillisen hienoon letkautukseesi: "...monikosketusta ja ties mitä muuta kapasitiivisellä voi vielä tehdä." Niin ku se olis lähtökohtasesti ainoa ja oikea. :) Mulle ihan sama kumpi näyttö koneessa on.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
xbax (vahvistamaton)

20

@19
Ei asioita päätetä ihan parissa päivässä tai viikossa. Kyllä se oli varmasti jo tiedossa Maemo 5:n kehityksen aikaan, että kapasitiiviset näytöt vetoavat enemmän massaan ja sitä tullaan myöhemmin Maemo 6:ssa hyödyntämään. Eikä näytön vaihtaminen laadusta toiseen tämän tullessa ilmi olisi ollut ongelma eikä mikään.

Tiedossa oli myös se, että N900:ssa tulee olemaan Maemo 6-päivitysmahdollisuus. Maemo 6:n pohjalle tehdyt laitteet tulevat perustumaan myös OMAP3-alustalle, kuten N900. Eli mitään valtavaa suorituskyvynlisäystä ei tulla näkemään laitteissa joissa on jo valmiina Maemo 6 verrattuna N900:aan. N900:aa ei siis voida noin vuoden päästä pitää "vanhentuneena", paitsi näyttötekniikan osalta.

Aasiassa myyntiin tulo on pelkkää spekulaatiota, sen näkee sitten kun jotain virallista ilmoitetaan. Eikä tämän hintaluokan laitteella ole Aasiassa myyntiä kuin Kiinan rikkaille. Japanissa Nokiaa ei edes myydä. Kaakkois-Aasiassa tämän hintaluokan laitteen myyntivolyymi ei tulisi tuomaan mitään valtavaa lisäystä kokonaismyyntiin. Kiinan suurin operaattorikin alkaa myymään iPhonea, eikä kapasitiivistä näyttöä nähdä siellä minään ongelmana. Kapasitiiviselle näytölle on myös mahdollista kehittää stylus. Taas näitä Nokian tekosyitä. Toisivat sitten vaikka omat mallinsa eri markkinoille.

Parhainhan kaikille olisi jos tulisi ne molempien näyttöjen parhaat puolet yhdistävät hybridinäytöt tulisivat myyntiin. Taitavat kuitenkin olla liian kalliita. :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

21

@20
Kappas, sitähän saa nykyisin ihan viisastakin keskustelua näillä kommentointipalstoilla. Kiitokset siitä sinulle xbax, vaikka alotitkin hivenen erilailla... ;)

Se nähdään sitten vuoden päästä, että onko resistiivinen ruutu "vanhentunutta tekniikkaa". En edelleenkää allekirjoita sitä, että auttamatta pitää olla kapasitiivinen. Ainoa mikä itelle tulee mieleen on se, että kapasitiivisen kanssa voidaan käyttää lasiruutua.

N900:ssa nyt kuitenkin on resistiivinen ruutu. Onko se sitten perua edeltäjistään vai mistä, mutta niiden pohjalta Maemo 5:nen kait on kehitetty. Jos asia olisi mustavalkoisesti kuten sinä sanot, niin kai se kapasitiivinen sitten olisi N900:ssa. Toki hintakysymys vaikuttanee myös.

Mutta en pidä pahana, että laitteessa on mukana stylus. Odotan itseltäni, että käytän sitä satunnaisesti esim. surfailussa. Ei sillä, että pelkkä surfailu kyllä sujuu ongelmitta peukalokäytölläkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.