Radiosovellus kehittyy Nokian N900:lle, mutta ongelmia yhä jäljellä

2
Markus Lehtiniitty

Radiosovellus kehittyy Nokian N900:lle, mutta ongelmia yhä jäljellä
Nokian piakkoin markkinoille odotettavasta N900-laitteesta löytyy sisäänrakennettuna sekä FM-vastaanotin että -lähetinvalmiudet. FM-vastaanotinta ei kuitenkaan Maemo 5 -käyttöjärjestelmässä vakiona hyödynnetä, joka tarkoittaa, että N900:sta ei löydy valmiina FM-radiotoimintoa.

Nokia on jo aiemmin kommentoinut asiaa kertoen, että se luottaa kehittäjäyhteisön tuovan kyseisen toiminnallisuuden myöhemmin kolmannen osapuolen sovelluksena laitteeseen. Näin on myös tapahtumassa ja yksi etulinjassa kulkevista sovelluksista on Python-kielellä kehitetty pyFMRadio.

pyFMRadio-sovellusta kehittävä Martin Grimme on kertonut blogissaan, että hänen kehittämänsä sovellus mahdollistaa nyt FM-lähetyksen vastaanottamisen myös N900-laitteessa. Grimme kertoo ladanneensa testiversion sovelluksestaan saataville Maemo Extras Testing -kirjastoon. Ongelmia sovelluksen kanssa on kuitenkin yhä jäljellä ja radiovastaanoton käyttöönotto N900:ssä on melko monimutkaista.



Grimme kertoo, että FM-vastaanotin on vakiona poistettu käytöstä virran säästämiseksi ja, että sen käyttöönottamiseksi tulee aktivoida myös Bluetooth sekä I2C-viestintäväylä. FM-vastaanottimen käyttöön ottamista varten Grimme kertoo luoneensa n900-fmrx-enablerin, joka tarvittaessa aktivoi FM-vastaanottimen ja vastaavasti poistaa sen käytöstä.

Tämän jälkeen tarjolla on radion käyttöön kaksi vaihtoehtoista toteutustapaa: perinteinen ja yksinkertainen Video4Linux2 sekä laajempia mahdollisuuksia tarjoava sysfs-toteutus. Ongelmallista radiosovelluksen kehittämisessä on Grimmen mukaan myös ollut äänen kuulumaan saaminen. N900 ei vie ääntä suoraan kaiuttimille, vaan sen sijaan ääni täytyy napata PGA-linjalta ja soittaa.

Äänen jatkuvan tallentamisen ja uudelleensoittamisen myötä FM-radio kuluttaa melko paljon virtaa, joka johtaa heikkoon akkukestoon. Ainakin Martin Grimmen mukaan turvallista tietä tämän ongelman ohittamiseen ei ole. Jatkossa asiat voivat toki muuttua.

FM-vastaanottimen ohella N900:sta löytyvä infrapunayhteys on ominaisuus, jota ei mukana tulevissa ohjelmistoissa käytetä, mutta joka on kehittäjien hyödynnettävissä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (2)

badmf
badmf

1

Hyvä että rauta on monipuolinen ja sitä myötä käyttäjän päätettävissä mitä ominaisuuksia käyttöönsä ottaa.

Napinaahan huonosta akunkestosta tulisi muussa tapauksessa aivan varmasti, joten jättämällä käyttäjän päätettäväksi akun kestoon liittyvät asiat palvellaan peruskäyttäjiä, jotka eivät välttämättä kaikenmaailman ominaisuuksia tarvitse.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

2

Onhan se radio kiva, mutta sillon kun tuli kännykällä musiikkia kuunnteltua enemmän, niin harvassa ne radion käyttökerrat oli...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.