Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple yrittää estää uusimmissa iPhoneissa lukituksen poiston

9
Markus Lehtiniitty

Apple yrittää estää uusimmissa iPhoneissa lukituksen poiston
Apple on saatavilla olevan tiedon mukaan päivittänyt tuoreissa valmistamissaan iPhone 3GS -puhelimissa laitteen BootROM-ohjelmistoa, jonka myötä aiemmat lukituksen poistamismenetelmät (jailbreak) eivät enää pure laitteeseen. Asiasta on kertonut muun muassa iClarified-sivusto.

iClarified-sivuston tietojen mukaan Apple aloitti uudella ohjelmistolla varustettujen iPhonejen toimittamisen viime viikolla. Uusi versio kantaa nimeä iBoot-359.3.2 ja se tukkii aiemmin iPhonen lukituksen jailbreak-murtamisessa käytetyn 24kpwn-aukon. Tietojen mukaan kyseessä on ensimmäinen Applen tekemä iPhonen BootROM-päivitys kesken tuotteen elinkaaren - aiemmat päivitykset ovat tapahtuneet iPhonen uudistumisen yhteydessä.
Useimmiten lukituksen murtavien työkalujen takana olleeseen iPhone Dev-Teamiin kuuluva MuscleNerd-nimimerkillä esiintyvä kehittäjä on vahvistanut, että 24kpwn-aukon sulkeminen tarkoittaa, että normaalit jailbreak-ratkaisut ovat uudella ohjelmistolla varustettujen laitteiden osalta mahdottomia ainakin toistaiseksi.

Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka helposti uuden ohjelmiston suojaukset ovat kierrettävissä ja koska mahdollisesti sen lukituksen murtamisen mahdollistavat työkalut ovat tulossa saataville. Tällä hetkellä ainoa keino varmistua iPhone 3GS:n murrettavuudesta on keskittyä aiemmin valmistettuihin tai käytettyihin laitteisiin.

iPhonen lukituksen murtaminen (jailbreak) mahdollistaa myös muiden kuin Applen hyväksymien sovellusten asentamiseen iPhoneen ja laitteen laajemman yleisen muokattavuuden. Lisäksi jailbreak on myös edellytys iPhonen vapauttamiselle sen operaattorilukosta.

Kommentit (9)

taishan
taishan

1

Loputon takaa-ajo leikki käyntiin...piratismi on pahasta plä...plä...plä, mutta niin on operaattorilukituksetkin huh huh

Vastaa
Euphobia
Euphobia

2

Vois kuvitella, että Jailbreakin estämisestä olisi applelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Itselle ei ainakaan tulisi mieleenkään ostaa iPhonea, jos siihen ei saisi sellaista.

Vastaa
Steve Bl0wJ0b5 (vahvistamaton)

3

Perus Apple-meininkiä, vaihtaisivat vielä sen kuulokeliitännän takaisin johonkin Apple-only formaattiin ja (yli)hinnatkin voisi vielä vähintään tuplata... Noh, onneksi on Nokia ja Maemo joiden tulevaisuus näyttää aivan toiselta - hyvältä!

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

4

Yhtälailla esimerkiksi Nintendon taistelu Wiillä Homebrewiä vastaan ärsyttää. Siihen ei heti tunnu olevan hirveästi syytä, mutta kaipa Wii64 ja Snes9x GX riittävät syiksi. Ärsyttää kummiskin Wiin omistajana.

Vastaa
kikuu
kikuu

5

Tajuatte kai, että tuo Jailbreak on pois kehittäjiltä. Vai eikös tuon Jailbreakin idea ole se, että voit käyttää Crackättyjä ohjelmia? Ette meinaa varmasti suhtautuisi tuohon asiaan noin kevyesti, jos olisitte luoneet suurella vaivalle App Storeen erittäin suositun maksullisen pelin, ja kukaan ei siitä mitään maksaisi.

Ja myös sellainen "kyllä jotkut siitä maksavat" asenne on täysin naurettava(en vihjaile mitään)

Vastaa
Jsusi
Jsusi

6

Kikuu tajuat kai myös itse, että suurelle osalle jailbreakin käyttäjiä kräkättyjen ohjelmien käyttäminen on se viimeinen syy jailbreakata.

Et varmaan suhtautuisi tähän asiaan niin kevyesti, jos olisit löytänyt unelmiesi tekstariäänen ja tajuat, että et voi käyttää sitä koska puhelimesi valmistaja on päättäny että sinä et saa päättää, mitä ääniä puhelimsestasi pääsee.

Ja myös sellainen "kyllä te kaikki ootte varastavia luuhkia" asenne on täysin naurettava (kyllä, tarkoitan juuri sinua)

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

7

No juu. Ei tietenkään ole hyväksyttävää käyttää piraattisoftaa (itse en halua (enkä aio) moiseen alentua, paitsi vanhojen ((S)NES, N64 ja PSOne) yms.) pelien kohdalla joskus, mutta on niitäkin tullut Wiin kaupasta ostettua), mutta ainakin joku OpenTTD:n porttaus vaatii Jailbreakin. Tosin sekin taisi olla ennen AppStorea, joten varmaankin sen saa nykyään ilmankin...kait. IPhonea en omista, joten paha mennä sanomaan.
Varmaankin se tärkein syy siihen Jailbreakiin on kuitenkin se operaattorilukitus. Toivottavasti joku Jailbreakatun iPhonen ostaja voi tästäkin kertoa oman näkemyksensä.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

8

Jailbreak mahdollistaa AppStoren ulkopuolelta hankittujen ohjelmen asentamisen. Esim. vaikkapa piraatti- ja warezohjelma Google Talk, jonka Apple hylkäsi; VoIP.

iPhoneen on paljon hyviä ja laillisia ohjelmia, joita ei saa muutoin kuin puhelimen suojauksen murtamalla. Esim. MMS viestit, vaakaQWERTY ääkkösillä ja moniajo ovat olleet pitkään saatavilla murrettuihin iPhoniin. Nythän moniajoa lukuunottamatta ovat uusimmassa 3G S:kin.

Apple ampuu tällä kissa-hiirileikillään vielä omaan nilkkaansa, koska huhujen mukaan kun operaattorin kytkysopimus lakkaa (esim. 24 kk), tarkistaa tämä suojapiiri tai puhelimen suojaukset sen, että onhan operaattorilukitus päällä(?). Tämä estotarkistus estää kytkykaupasta vapautuneen iPhonen push-ominaisuuden toimimisen. Push tarkoittaa taas iPhonen tapauksessa samaa asiaa kuin moniajo. Kyseessä on merkittävä asia.

Nythän mm. Sonera saatiin kiinni housut kintuissa siitä ettei heillä ollutkaan puhelimen myynnin yksinoikeutta. Mitään järkevää syytä operaattorilukolle ei siis enää ole tai ole ollutkaan. Ainut on vain se, että Apple haluaa myydä kauttaan kaikki iPhonessa ajettavat ohjelmat. Lue: rahastaa välistä. Etuna tulee tietenkin yhtenäinen helppo ostopaikka, tietty ohjelmien laatutaso (lue: 30 erilaista pieruohjelmaa) ja miksei myös suoja pöpöiltä. Ainut mikä menetetään on vapaus päättää itse.

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

9

>Nythän mm. Sonera saatiin kiinni housut kintuissa siitä ettei heillä ollutkaan puhelimen myynnin yksinoikeutta.

Se on ollut tiedossa jo vähintään kesäkuusta.

> Mitään järkevää syytä operaattorilukolle ei siis enää ole tai ole ollutkaan.

Tottakai on. Eihän operaattorilukon tarpellisuus riipu lainkaan yksinoikeudesta myyntiin.

> Ainut on vain se, että Apple haluaa myydä kauttaan kaikki iPhonessa ajettavat ohjelmat.

*Soneran* operaattorilukon ja *Applen* softakaupan välinen korrelaatio on tasan nolla..

Faktat kuntoon ja uusi yritys?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja