Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian älypuhelinmarkkinaosuus romahti, "N97 pärjäsi erittäin hyvin"

7
Markus Lehtiniitty

Nokian älypuhelinmarkkinaosuus romahti, N97 pärjäsi erittäin hyvin
Nokia julkaisi tänään vuoden 2009 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksensa. Pääkohdat tulosjulkistuksesta on jo käyty kattavasti läpi kymmenissä tämän päivän suomenkielisissä Nokia-uutisissa, joihin voi tutustua muun muassa Ampparit.comin kautta "nokia"-haulla. Me käymme tässä jutussa läpi monia pienempiä, tuotteisiin liittyviä, uutisia. Tiedot perustuvat Nokian tiedotteeseen sekä analyytikkopuheluun.

 • yhteensä Nokia toimitti neljänneksen aikana 108,5 miljoonaa puhelinta, 8 % laskua vuoden takaiseen, mutta 5 % kasvua edelliseen neljännekseen
 • markkinaosuus pysyi 38 prosentissa
 • laitteiden toimitusmäärä Yhdysvalloissa laski 31,1 % viime vuoteen verrattuna, kun keskimääräinen lasku oli 15,4 %
 • Palvelujen (Services-yksikkö) liikevaihto oli 148 miljoonaa euroa, kasvua 29 % vuodentakaiseen ja 6 % edelliseen neljännekseen, aktiivisten käyttäjien määrä nousi neljänneksen aikana 46 miljoonasta 61 miljoonaan

 • älypuhelimia Nokia toimitti 16,4 miljoonaa, joista 4,5 miljoonaa oli Nseries-laitteita ja 4,6 miljoonaa Eseries-laitteita - vuosi sitten älypuhelimia meni kaupaksi 15,5 miljoonaa ja toisella neljänneksellä 16,9 miljoonaa
 • markkinaosuus älypuhelimissa laski edellisen neljänneksen 41 prosentista 35 prosenttiin, mutta pysyi samana vuodentakaiseen verrattuna
 • Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon mukaan "N97 pärjäsi erittäin hyvin"
 • yhteensä Nokia toimitti kolmannella neljänneksellä 5,7 miljoonaa kosketuspuhelinta, joista N97:n osuus oli 1,8 miljoonaa (yhteensä N97:ää on siis toimitettu syyskuun loppuun mennessä 2,3 miljoonaa kappaletta)
 • kosketuspuhelinten toimitusmäärä nousi 35 prosenttia, tuottama liikevaihto 42 prosenttia
 • N97 oli Nokian eniten liikevaihtoa sekä bruttomarginaalia tuottanut laite, 5800 XpressMusic oli molempien osalta toiseksi paras, E71 pysyi viiden parhaimman joukossa molempien osalta
 • E63 pärjäsi erityisen hyvin kehittyvillä markkinoilla
 • keskihintaluokassa 6700 classic sai hyvän lähdön
 • edullisemmassa hintaluokassa 5130 XpressMusic pärjäsi erityisen hyvin
 • älypuhelinten bruttomarginaali nousi toiselta neljännekseltä
 • laitteiden keskimääräinen myyntihinta oli 62 euroa, sama kuin edellisellä neljänneksellä ja 10 euroa pienempi kuin vuosi sitten
 • älypuhelin- ja mobiilitietokoneratkaisujen (Symbian-älypuhelimet, jatkossa myös Maemo-laitteet, ja niiden palvelut) liikevaihto oli 3,1 miljardia euroa, samalla tasolla kuin edellisellä neljänneksellä - keskimääräinen myyntihinta oli 190 euroa, kasvua edellisen neljänneksen 182 eurosta
 • matkapuhelinten ja niihin kiinteästi kuuluvien palveluiden (Series 30 ja Series 40 -puhelimet ja niiden palvelut) liikevaihto oli 3,8 miljardia euroa, kasvua edellisen neljänneksen 3,5 miljardilla eurolla - keskimääräinen myyntihinta oli 41 euroa, sama kuin edellisellä neljänneksellä

 • kolmannella neljänneksellä Nokian puhelintoimituksia rajoitti kautta linjan tarkemmin määrittelemätön komponenttipula - Olli-Pekka Kallasvuo: "Olisimme myyneet enemmän puhelimia ja älypuhelimia ilman komponenttipulaa"
 • Nokia jatkaa vahvuuksiensa hyödyntämistä: matalat kustannukset, skaalaedut, brändi ja jakelu
 • Devices & Services -raportointiyksikön toimintakulut laskivat 77 miljoonaa toiselta kolmannelle neljännekselle
Kokonaisuutena Nokian kolmannen vuosineljänneksen tulos voidaan tiivistää melko hyväksi esitykseksi laitteiden ja palvelujen osalta, minkä Nokia Siemens Networksin alaskirjaukset kuitenkin vesittivät ja vetivät raportoidun tuloksen miinukselle.

Merkittävä osuuden laskeminen älypuhelimissa on huolestuttavaa - Nseries-laitesarjan myynti on edelleen todella surkeaa. Jos N97:n poistaa Nseries-sarjan luvuista niin kaikkia muita N-sarjalaisia toimitettiin kolmannella neljänneksellä yhteensä 2,7 miljoonaa kappaletta - N79, N86 8MP ja muut myynnissä olevat mallit eivät siis ole olleet kovinkaan suuria menestyksiä. Lisäksi Yhdysvaltain surkeus jatkuu ja jatkuu.

Ilahduttavaa puolestaan on kosketuspuhelinten myynnin kasvu, mikä tulee varmasti jatkumaan viimeisellä neljänneksellä uusien mallien, kuten N900:n, N97 minin, 5230:n, X6:n sekä 5530 XpressMusicin laajemman saatavuuden myötä. Kosketuspuhelinten osuuden lisääntyessä Nokia tullee kääntämään myös älypuhelinmarkkinaosuutensa jälleen kasvuun.

Kommentit (7)

Thor1993
Thor1993

1

Ei kyllä toisaalta kovin hyvin menny Nokialla, mutta tulevaisuus näyttää kumminkin hyvältä. Etenkin sitten, kun Maemo 6 saadaan ulos ja se sisällään muutama kunnon puhelin. Toisaalta myös Symbianissa on tulossa parannuksia ja paljon, mutta siihenkin menee ainakin vuosi vielä.

Vastaa
Vinkkeli (vahvistamaton)

2

Hyvä juttu että käsittelette näitä tulosjulkistuksia omasta erilaisesta näkökulmasta käsin. ns. valtamedia lähinnä kopioi toistensa juttuja eikä viitsi kaivaa esille tämäntyyppistä tietoa.

Vastaa
xerox (vahvistamaton)

3

"eniten liikevaihtoa sekä bruttomarginaalia tuottanut laite, 5800 XpressMusic oli molempien osalta toiseksi paras,"

Silti, ei päivitystä näy eikä kuulu. :)

Vastaa
xerox (vahvistamaton)

4

"eniten liikevaihtoa sekä bruttomarginaalia tuottanut laite, 5800 XpressMusic oli molempien osalta toiseksi paras,"

Silti, ei päivitystä näy eikä kuulu. :)

Vastaa
xerox (vahvistamaton)

6

@Markkanen

Eikös olisi järkevää taata asiakkaiden tyytyväisyys?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja