Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia haastoi Applen oikeuteen iPhone-patenttirikkomuksista

36
Markus Lehtiniitty

Nokia haastoi Applen oikeuteen iPhone-patenttirikkomuksista
Nokia on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomusten vuoksi Delawaressa, Yhdysvalloissa. Nokia kertoi asiasta tänään lehdistötiedotteen välityksellä.

Nokian mukaan Applen iPhonessa rikotaan yhteensä kymmentä Nokian GSM-, WCDMA- ja WLAN-patenttia. Nokian mukaan kyseiset patentit ovat elintärkeitä kyseisten standardien kanssa yhteensopivien tuotteiden kehittämisessä ja liittyvät langattomaan tiedonsiirtoon, puheen koodaukseen, turvallisuuteen sekä salaukseen. Nokian mukaan patentteja rikkovat kaikki toistaiseksi toimitetut iPhone-puhelimet.
"Mobiilialan perusperiaate on ollut, että yhtiöt jotka osallistuvat teknologian kehittämiseen standardien luomiseksi luovat itselleen aineetonta omaisuutta, joista muiden täytyy maksaa korvaus", sanoi Nokialla laki- ja aineettoman omaisuuden asioista vastaava johtaja Ilkka Rahnasto. "Applen odotetaan myös seuraavan tätä perusperiaatetta. Kieltäytymällä suostumasta sopiviin ehtoihin Nokian aineettoman omaisuuden käytöstä, Apple yrittää hyödyntää Nokian innovaatioita ilmaiseksi."

Nokia kehuu patenttisalkkuaan yhdeksi alan vahvimmista sekä laajimmista. Monet Nokian patenteista on myös määritelty ns. essentiaalipatenteiksi, jotka ovat välttämättömiä alan standardien käytössä. Nokia kertoo solmineensa lisenssisopimukset yhteensä noin 40 eri yhtiön kanssa, missä mukana ovat käytännössä kaikki suurimmat mobiililaitevalmistajat.

Nokia ei ole kertonut, millaisia korvauksia tai muita toimia se Applelta vaatii.

Nokian haaste Applelle on erittäin mielenkiintoinen ja on vielä mielenkiintoisempaa tulee olemaan jatkokehittyminen. Aiemmin mobiilialaa käsittelevässä mediassa on yleisesti muun muassa väitetty Applella olevan joitakin tärkeitä patentteja liittyen kosketusnäyttöihin sekä erityisesti monikosketukseen. Toistaiseksi kuitenkaan Apple ei ole tehnyt asiassa liikettä, mutta tulevaisuudessa Applekin saattaa käyttää omia patenttejaan neuvotteluvalttina.

Yksi asia kuitenkin on nyt selvää: Applen ja Nokian kamppailu on tiivistymässä.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (36)

a3hr (vahvistamaton)

3

Hah hah, tätä kiistaa käydään sitten seuraava vuosikymmen ja päästään johonkin yhteissopimukseen, josta ei ole loppujen lopuksi kummallekaan mitään hyötyä.

Vastaa
meikä (vahvistamaton)

7

"GSM-, WCDMA- ja WLAN-patenttia. Nokian mukaan kyseiset patentit ovat elintärkeitä kyseisten standardien kanssa yhteensopivien tuotteiden kehittämisessä ja liittyvät langattomaan tiedonsiirtoon, puheen koodaukseen, turvallisuuteen sekä salaukseen."

Eli jos haluaa tehdä GSM-puhelimen WLAN:illa, on käytettävä näitä "nokian patentteja". Nokia tässä sikailee, koska haluaa periä lisenssimaksuja näiden standardien mukaisista laitteista.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

8

Herää kysymys miksi Nokia haastaa Applen vasta yli 2 vuoden puhelimen markkinoilla olon jälkeen oikeuteen? Juuri kun Apple julkaisi hyvät tulokset ja Nokia huonot.

Itse ainakin olen ollut paljon tyytyväisempi Applen iPhoneen kuin yhteenkään Nokiaan. Ymmärrän kyllä sen ettei kaikki pidä iPhonesta enkä sanokkaan sitä että se olisi "parempi" kuin nokian puhelimet. Ja tietysti olisi hyvä että Nokia tekisi voittoa kun suomalaisesta yrityksestä on kyse :) Saa nähä mitä tästä kehittyy ja voin sanoa että aijon seurata mielenkiinnolla.

Vastaa
msly
msly

9

@6.

"nokia sais työntää nuo patenttinsa vittuun ja antaa applelle tilaa"

Miksi Nokian pitäisi antaa työnsä hedelmiä muiden käyttöön ilman korvausta?

@7.

"Eli jos haluaa tehdä GSM-puhelimen WLAN:illa, on käytettävä näitä "nokian patentteja". Nokia tässä sikailee, koska haluaa periä lisenssimaksuja näiden standardien mukaisista laitteista."

Totta. Mutta jos Nokialla nuo tarvittavat patentit on, niin totta kai se niistä rahansa haluaa. Ja onkohan Applella sopimuksia muidenkaan merkittävien patentinhaltijoiden kanssa?

@8.

"Herää kysymys miksi Nokia haastaa Applen vasta yli 2 vuoden puhelimen markkinoilla olon jälkeen oikeuteen? Juuri kun Apple julkaisi hyvät tulokset ja Nokia huonot."

Asiasta on varmasti yritelty neuvotella sopuisasti jo pitkään ja meneehän tällaisen asian tutkimiseen ja valmistelemiseen aikaa rutkasti.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

13

@8

Nokiahan teki varsin hyvän tuloksen. Ainoastaan verkkopuoli takkusi. Muuten Nokia taisi ylittää kaikilla osa-alueilla analyytikkojen odotukset.

Appleen verrattuna tosin melkein mikä tahansa tulos näyttää huonolta. Tosin eikös sananlasku sano, että "Se mikä menee kovaa ylös, tulee vähintään yhtä kovaa alas"?

Vastaa
olliboi
olliboi

14

Nokia on minun mielestäni aina se big boss, se puhelimien juuret josta kaikki lähti, ja nokialla tulee aina oleen isoin ego vaikka se jäisi kehityksessä jälkeen. Jos joltain tulis kysyttyä et kerro yks puhelin merkki niin luulisin et melkein kaikilla tulee mieleen heti nokia = D En ole Nokia fan, enkä omista Nokiaa mutta sitä oon mieltä et apple ainakaan ei tule koskaan korvaamaan nokiaa :D

Vastaa
kikuu
kikuu

16

No jos Apple on jonkun patenttirikkomuksen tehnyt, niin toivon todella että häviää :D Kyllä täällä sitten itkettäisiin ;)

Mutta jos Nokia häviää, taidan nauraa.

Vastaa
hta
hta

19

Näissä tapauksissa suurimmat voittajat ovat aina lakimiehet.

Toivotaan, että noista 10:stä väitetystä patenttirikkomuksista edes muutama on oikeasti pitävä ja että Nokia saisi rahan sijasta korvauksena muutamia niistä 200:sta Applen patentista liittyen kosketusnäyttöihin jne.

Tämä olisi mielestäni kilpailun ja kehityksen kannalta hyvä asia. Rahallinen voitto olisi toki sekin parempi kuin ei mitään mutta ne jotka oikeasti kuvittelevat, että iPhone joutuisi pois markkinoilta tai että Apple olisi tässä jotenkin ahtaalla kannattaa tehdä pieni "reality check". Ei tämän kokoisissa karkeloissa ole juuri koskaan selkeää voittajaa ja häviäjää.

Applen lakimiesarmeija ei itseltäni sympatiaa kerää ja tuskin se saa sitä edes suurimmilta Apple fanboilta. Sen verran älytön meininkin niillä on vuosien varrella ollut. Pitää kuitenkin tässäkin keikassa muistaa, että rahaa puhuu ja sitä Applella on.

Nokia Market Cap 49B, Apple Market Cap 183B + cash reserve 23B. Nokia on näissä karkeloissa loppupelissä aika pieni firma tosin pörssikurssithan muuttuvat päivittäin.

Vastaa
MissBlue
MissBlue

21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nutipää:

Naurettavaa! Kun häviää leikin niin sitten aletaan huutamaan "äitiä" apuun. Grown up and evolve!


Jaah.... Applehan se onkin maailmalla tunnettu siitä, että se antaa toisten vapaasti käyttää patentoimiaan ominaisuuksia eikä lähde mellakoimaan jopa sitä arvostelevista uutisista. Kannattaisi ottaa oppia omasta mietelauseestasi.

Vastaa
Nutipää
Nutipää

22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MissBlue:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nutipää:

Naurettavaa! Kun häviää leikin niin sitten aletaan huutamaan "äitiä" apuun. Grown up and evolve!


Jaah.... Applehan se onkin maailmalla tunnettu siitä, että se antaa toisten vapaasti käyttää patentoimiaan ominaisuuksia eikä lähde mellakoimaan jopa sitä arvostelevista uutisista. Kannattaisi ottaa oppia omasta mietelauseestasi.

Nokian ajankohta tekee asiasta naurettavan. Juuri sopivasti 3. neljännesvuosikatsauksen jälkeen, juuri ennen N900 markkinoille tuloa ja juuri ennen joulusesonkia.

En millään viitsisi ottaa kantaa viimeiseen lauseeseesi mutta luulenpa tehneeni juuri niin, useamman vuoden enemmän kuin sinä. Pysytäänpä asiassa eikä viedä asiaa henkilökohtaiselle tasolle.

Vastaa
asd (vahvistamaton)

23

@22

Milloinkas sinun mielestäsi oli ollut sopiva ajankohta tälle ilmoitukselle?

Vastaa
Nutipää
Nutipää

24

Ennen 3. neljännesvuosikatsauksen julkaisua, missä todettiin Nokian menettäneen "älyluurien" markkinaosuuksia. Menetetyt prossat olivat suureksi osaksi menneet Applelle.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

25

apple varastanut nokian immateriaalioikeuksia ja täällä itketään että nokian olisi pitänyt olla tekemättä mitään kun nyt on väärä päivä. haloo, kyseessä on kymmenet jos ei sadat miljoonat eurot. vähän todellisuudentajua siihen nokia-kaunaan...

Vastaa
Rrobbert
Rrobbert

26

Luuletteko iPojat todella, että Nokia on nyt vasta aloittanut oikeustoimet "koska niillä menee huonosti" ? Asiaa on varmasti tutkittu vaikka kuinka kauan. Tarvitaan nääs paljon todisteita ym. että oikeuteen haastetaan.

Vastaa
kikuu
kikuu

27

Siis ei kai tässä ole mitään epäselvää?

Apple on ollut tyhmä ja rikkonut nokian patentteja. Jos Nokia tekisi samoin, olisi tietenkin ihan selvää, että Apple haastaisi Nokian oikeuteen. Uskon tosin, että Nokia voisi olla tässä asiassa hieman aikuismaisempi, eikä edes oikeutta välttämättä tarvittaisi, mutta Apple haastaisi 100% varmasti oikeuteen ja pyytäisi 10000000 miljoonan korvauksia.

Kuitenkin haaste on tehty ja on todellakin oikein, että Apple tämän häviää. Jos joku luulee jotain muuta, hän ei taida asioista paljoa tietää.

Tämä ei kuitenkaan ola mikään jalkapallomatsi vaan laki vs rikollisuus, eli ei voi oikein suosikkiaan valita.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

28

Nokia on kiinnostunut vain Applen kahden sormen ohjauksesta, jonka saanee sitten patenttien ristiinlinkittämisillä. Applen on tähän pakko myöntyä, koska uutena tulokkaana sillä on pitkä lisenssilista edessään.

Rumaa peliä Ranualla, mutta Nokia voitti tämän skaban.

Vastaa
user (vahvistamaton)

29

>Eli jos haluaa tehdä GSM-puhelimen WLAN:illa, on käytettävä näitä
>"nokian patentteja". Nokia tässä sikailee, koska haluaa periä
>lisenssimaksuja näiden standardien mukaisista laitteista.


Totta, Nokia on niitä harvoja joka voi melkein tehdä GSM omilla patenteilla.
Nokian pakettikaan ei riitä sen tekemiseen ja siksi se jopa maksaa Qualcomille lisenssimaksuja, eikä myöskään Qualcom pysty pelkällä omalla, ehkäpä alan mahtavimmalla salkulla pärjään. Eli alan toimijat ovat ristiinlisensoineet.


Muista isoista Nokia on ilmeisesti vahvin, lopputulos on tärkeä alalle, ei pelkästään Nokialle.

Onhan siellä Nokian patenttisalkussa satoja muitakin patentteja mitä iPhonessa hyödynnetään.

Apple on uhonut koko Iphonen ajan että he tulevat puolustamaan omaia oikeuksiaan jos joku aikoo heidän ideoita kopsata. mm. Palmille.

Vastaa
user (vahvistamaton)

30

>Nokia on kiinnostunut vain Applen kahden sormen ohjauksesta,

Arvailet, vai onko tieto ?

Applella on patenttisalkkua mikä varmasti kiinnostaa Nokiaa ja ajatuksena voi olla että asioista päästään sopimukseen kumpienkin kannalta tyydyttävästi. Perimmäinen ajatus voi olla että halutaan Apple tekemään ja tukemaan standarteja niin että alan toimijat voivat niitä ilman patentti riskiä hyödyntää. vastavuoroiesti, ei niin että yksi käyttää kaikkien, mutta ei jaa

Vastaa
39g2 (vahvistamaton)

31

Kuitenkin tähän tilanteeseen tulee ratkaisu sitä kautta, että Nokian syytöksistä innostuneena Apple kaivaa omista arkistoistaan esille patentteja, joita Nokia rikkoo. Tällöin ollaan tilanteessa, jolloin kumpikaan ei pääse hyötymään. Tai eivätköhän ne amerikkalaiset kuitenkin sen verran patriootteja ole, että oikeuden päätöksellä Nokiankin patentit mitätöidään.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja