Symbian avasi ytimensä - avoin koodi edellä aikataulua

7
Markus Lehtiniitty

Symbian avasi ytimensä - avoin koodi edellä aikataulua
Muun muassa Nokian älypuhelimissa käytettävää Symbian-käyttöjärjestelmää kehittävä Symbian Foundation on nyt kertonut avanneensa Symbianin ytimen sekä sitä kehitysympäristön. Kyse on osa koko Symbian-käyttöjärjestelmän käynnissä olevaa avoimen koodin prosessia, mutta ytimen muuttuminen avoimeksi on symbolisestikin tärkeää.

Symbianin ydin tunnetaan myös EKA2-nimen alla. Symbian-käyttöjärjestelmä on tarkoitus muuntaa kokonaan avoimeksi Eclipse Public License -lisenssillä. Symbianin mukaan nyt tehty ytimen muuttaminen avoimuuden piiriin tapahtui yhdeksän kuukautta etuajassa.

Ydin vastaa käyttöjärjestelmän perustoiminnoista, kuten prosessien ja virranhallinnasta ja laiteajureista.

Symbian-käyttöjärjestelmä koostuu kokonaisuudessaan 134 eri osasta. Niistä 16 on toistaiseksi viety avoimiksi, joten vielä on työtä jäljellä. Alkuperäisen aikataulun mukaan käyttöjärjestelmän avoimeksi muuttamisen tulisi olla valmista vuoden 2010 loppuun mennessä.Ensimmäinen Symbian-säätiön alaisuudessa kehitetty versio käyttöjärjestelmästä on Symbian^2. Se voi löytyä jo vaikkapa seuraavista julkistettavista Symbian-puhelimista. Uusien versioiden tahdin pitäisi olla melko kiivas, sillä teoriassa uusia versioita pitäisi olla tarjolla aina puolen vuoden välein.

Symbianin tulevaisuus on laitteiden osalta hieman hämärän peitossa. Nokian laitteissa sillä tulee jatkossakin olemaan keskeinen roolinsa, mutta mitä luultavimmin se tulee pidemmällä aikavälillä siirtymään nykyistä edullisemman hintaluokan laitteita kohti, kun Maemo valtaa alaa aivan malliston huipulta. Muiden kuin Nokian osalta Symbianin tulevaisuus ei ole kovinkaan selkeästi tiedossa - Sony Ericssonilta ja Samsungilta joitakin tuotteita on odotettavissa, mutta jatkossakin Symbianin selkeä vetovastuu on Nokialla.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
Rami (vahvistamaton)

1

Tässä ollaan noin pari vuotta myöhässä. Nyt sovelluskehittäjien mielenkiinto on Android, Maemo ja iphone -alustoissa. Symbian on muutenkin huono vaihtoehto älypuhelimiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

2

Mielenkiintoista seurata miten Symbian kehittyy. Itselleni alustalla ei ole minkäänlaista merkitystä, kunhan se näyttää hyvältä, tuntuu hyvältä, se on monipuolinen sekä hyviä ohjelmia on paljon.

Sekin on varsin mielenkiintoista millaisia valintoja Nokia tekee tulevaisuudessa Symbianin ja Maemon välillä. Olen huomannut, että porukka varsin lahjakkaasti on Maemo5:n myötä unohtanut, että myös Symbianilla on todella iso murros tässä pikkuhiljaa käynnistymässä. En usko, että Symbiania parin vuoden sisään enää edes tunnistaa samaksi käyttikseksi.

Vastaa
Puppek
Puppek

3

En jaksaisi jatkaa pessimistisellä linjalla, mutta kuinka järkevää on ostaa tulevaisuudessa symbian-puhelinta? Puoli vuotta ja puhelimeen ei enää tule päivityksiä - vaikka ne varmasti julkaistaan yhtä bugisena kuin nykyisinkin. Sitten ei saa uutta symbianin versiota käyttöön kuin ostamalla uuden puhelimen.

Viime jouluna ostin 5800:sen, enää ei tule päivityksiä ja S60 5th on jäämässä historiaan kun tulee tuo Symbian^2. Käyttis on edelleen buginen, lagaava ja huono käytettävä. Maemo 5 unohtuu pian kun tulee 6, mutta saako sen uuden kutosen vaikka N900:seen? Ei.

Ja tuo symbianin tunnus on lapsellinen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jackoff (vahvistamaton)

4

Mitä? Eikö Maemo 6:sta saa päivitettyä N900seen?

Sehän on täysin perseestä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow (vahvistamaton)

5

@3
Onhan siihen tulossa. Täälläkin uutisoitu päivityksestä mikä tuo esim kineettisenselauksen.

@4
Ainakin yleisen käsityksen perusteella saa. En tiedä onko tästä jotain virallista missään.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

6

@5

Sen päivityksen piti tulla oliko viime kuussa vai sitä edellisenä mutta eipä ole kuulunut. Itse myin puhelimen pois koska en jaksanut enää odottaa että puhelin "toimisi"

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.