Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Testissä päivitetty Nokia N97 - Ovi Storen selaaminen muuttui täydeksi tuskaksi

15
Markus Lehtiniitty

Testissä päivitetty Nokia N97 - Ovi Storen selaaminen muuttui täydeksi tuskaksi
Nokia julkaisi eilen Nseries-sarjan N97-lippulaivamallilleen erittäin merkittävän sekä pitkään odotetun ohjelmistopäivityksen. Alun perin päivityksestä kerrottiin virallisesti jo 2. syyskuuta Nokia World 09 -tapahtumassa.

Eilisestä uutisestamme löytyvät tärkeimmät tiedot ohjelmistopäivityksestä sekä myös jo yli 40 kommenttiin yltänyt keskustelu perästä.
N97 oli näin jälkikäteen katsottuna, kaikki viat tiedossa, myyntiin tullessaan heinäkuun alkupuolella varsin raakile ja ehkäpä yksi heikoimpia esityksiä puhelinten osalta ikinä. Fyysisistä kameranlinssi- ja GPS-vioista ei päästä ohjelmistolla eroon, mutta muuten ohjelmistollisesti N97 alkaa olla jo hyväksyttävällä tasolla.

Alla käydään vähän tarkemmin läpi päivitystä, uutta ohjelmistoa ja sen tuomia uudistuksia. Kaiken kaikkiaan päivitys oli mielestäni hyvä ja laaja, mutta onnistuipa Nokia yhden aivan käsittämättömän mokankin mukaan mahduttamaan...

Päivitysprosessi

Päivitysprosessi sujui varsin kivuttomasti. Ainakaan eilen päivittäessäni oman N97:ni ei päivitystä ollut vielä saatavilla verkon yli FOTA-päivityksenä, vaan homma piti suorittaa tietokoneen kautta Nokia Software Updaterin kautta.

Päivittämistä ennen vuorossa oli tietojen varmuuskopiointi, joka hoitui PC Suitella näpsäkästi. Tämän jälkeen NSU päivitti ensin itsensä, jota se muuten tekee aivan liian usein, ja tämän jälkeen päästiin lataamaan itse päivitystä, jolla oli kokoa noin 145 megatavua.

Päivitys asentui ilman ongelmia, vaikka asennuksen aikana aika villejäkin virheilmoituksia näkyi. Kokonaisuutena homma kuitenkin onnistui - ja vieläpä ensimmäisellä yrittämällä.

Ovi Store -ongelma

Edellä mainittu täysin käsittämätön ongelma liittyy Ovi Storeen. Ovi Storen selaus on uudella ohjelmistoversiolla N97:n kansi suljettuna erittäin, erittäin tuskaista - tai voisi oikeastaan sanoa täyttä kidutusta. Nimittäin aiemmin toiminut Ovi Store meni päivityksen yhteydessä rikki niin, että aina kun näytöllä näkyvää sovelluslistaa yrittää selata ylös- tai alaspäin, niin avaakin tarkoittamattaan jonkin sovelluksen tarkemmat tiedot. Joka ainoa kerta.

Aiemmin sovellus on toiminut kuten pitääkin, mutta nyt kosketusnäyttö on joko liian herkkä tai toiminta on suunniteltu täysin pieleen.


Uskallapas vaan yritä selata jotain!

Ovi Storea joutuu nyt selaamaan N97:n kansi auki, suuntaohjainta painamalla ylös- ja alaspäin liikkuen. Selaaminen koskettamalla ei houkuttele.

Kineettinen selaus

Kineettinen selaus on yksi päivityksen tuomista tärkeimmistä uudistuksista. Tältä kohtaa on pakko antaa kiitosta, sillä mielestäni kineettinen selaus on toteutettu kauttaaltaan onnistuneesti. Mutta miksi tämä ei voinut olla mukana jo alusta asti?

Kineettinen selaus helpottaa huomattavasti pitkien tiedostolistojen selausta. Yhdessä sivupalkin kautta toimiva selaus ja kineettinen selaus luovat oivan parin.

Tältä osin Symbianin kosketuskäyttöliittymä on nyt kunnossa.

Muistiongelmat

Yksi N97:n kanssa ilmenneitä ongelmia on ollut C:-aseman tallennustilan loppuminen. Sisäistä tallennusmuistiahan N97:stä löytyy rutosti (32, tai no, oikeasti 29,8 gigatavua), mutta erillinen C:-asema, jolla muun muassa itse käyttöjärjestelmä sijaitsee, on ollut auttamatta liian pieni ja täyttynyt monilla, mistä taas aiheutuu paljon uusia ongelmia.

N97:ssä tilannetta on yritetty helpottaa integroimalla esimerkiksi uusi Ovi Maps -versio käyttöjärjestelmään, joka säästää tilaa erilliseen asennukseen verrattuna. Myös Ovi Contacts on integroitu vastaavasti, mutta ennakkotiedoista poiketen esimerkiksi N-Gage-sovellusta ei.

Edellä mainitun muistiongelman ratkaisu ilmeisesti kuitenkin olisi vaatinut puhelimen täyttä tyhjentämistä ennen päivitystä, minkä jälkeen tilaa "uudessa" puhelimessa olisi ollut noin 50 megatavua C:-asemalla. Itse en näin tehnyt, ja tilaa on vapaana tällä hetkellä 4,4 megatavua. Tyhjennys ohjelmassa huomenna!


Vähän ikäväähän se on, että 32 gigatavun muistilla varustetusta puhelimesta meinaa muisti loppua kesken...

Myös RAM- eli käyttömuistiin liittyen on esiintynyt ongelmia, mutta ne eivät ole olleet niin merkittäviä. Esimerkiksi itse en ole N97:n kanssa ikinä törmännyt tästä johtuviin ongelmiin. Tähänkin on kuitenkin kiinnitetty päivityksessä huomiota erilaisella muistin arkkitehtuurilla ja toimintatavalla. Käynnistyksen jälkeen vapaata muistia on nyt aiempaa vähemmän, mutta sovellukset eivät tarvitse sitä puolestaan enää yhtä paljon kuin aiemmin. Ilmeisesti ongelmat ovat tältä osin ratkaistu.

Näppäimistö- ja kosketusnäyttöparannukset

Täysnäppäimistöön toimintaan on päivityksen yhteydessä tuotu kaksi uutta asiaa, joihin olen erittäin tyytyväinen. Pitämällä nyt kirjoitettaessa näppäintä pidempään pohjassa, tapahtuu sen kakkostoiminto, joka aiemmin on vaatinut kyseisen näppäimen ja sinisen Fn-nuolinäppäimen painamista. Tämä on ehdottoman hyvä parannus - ei vie mitään pois, mutta tuo ekstraa.

Näppäimistön toimintaan on tehty myös toinen positiivinen lisäys - nyt Shift-näppäintä pitkään painamalla saa esiin tilanteen mukaan kopioi- tai liitä-valinnan.Myös kosketusnäytön herkkyyttä on Nokian mukaan tässä päivityksessä parannettu. Ehkä pientä parannusta on myös havaittavissa - mutta niin pientä, että jollei sitä tietäisi, niin ei sitä myöskään huomaisi.

Musiikkisoitinmuutokset

Musiikkisoitin on tässä yhdeytessä kokenut myös muutamia muutoksia. Valikoita on hieman uudistettu ja paikoittain esillä on hieman lisää tietoa.

Musiikkisoitin hyötyy myös suuresti kineettisen selauksen tuesta - suuren musiikkikirjaston selaaminen on nyt huomattavasti mukavampaa.

MuutaYksi mainitsemisen arvoinen muutos on nyt erilaisissa listoissa näkyvä kohtaa listassa osoittava kirjain selattaessa sivupalkkia vetämällä. Ei suuri muutos, mutta parantaa käytettävyyttä.

Myös monia muita pieniä ja suurempiakin bugeja on korjattu päivityksessä ja yleistä vakautta samalla parannettu. Aiemmin itseäni esimerkiksi ärsytti kotinäytön profiililistan ollessa auki, kun alareunan toimintonäppäimet eivät näkyneet oikein. Tämä on nyt korjattu!


Alareunan painikkeet vihdoin kuosissa!

Nokian mukaan myös sekä kameran kuva- että videotilaan on tehty parannuksia - ilmeisesti kuvien pitäisi nyt pysyä vakaammman näköisenä helpommin.

N97 kokonaisuutena päivityksen jälkeen

Päivityksen jälkeen N97 on mielestäni jo varsin toimiva kokonaisuus. Kun uusimmissa valmistusversioissa ei enää myöskään ilmeisesti esiinny myöskään linssinsuojukseen tai GPS-paikannukseen liittyviä ongelmia, niin N97 alkaa pikku hiljaa olemaan sillä tasolla, kuin sen olisi pitänyt olla jo noin 2,5 kuukautta sitten sen saapuessa markkinoille.

Nyt julkaistuun 20-sarjan päivitykseen olen muuten erittäin tyytyväinen lukuun ottamatta Ovi Store -mokaa, joka on edelleenkin - pakko sanoa - aivan käsittämätön. Harmi, että muuten hyvä maku meni näin todella pilalle.

Varmasti monet, varsinkin Puhelinvertailu.comin lukijakunta, ovat jo omat N97:nsä uuteen versioon päivittäneet. Omia arvioitaan päivityksestä voi kertoa alla kommenteissa. Niille, jotka eivät vielä N97:ää ole päivittäneet: päivitys on erittäin suositeltava!

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (15)

kikuu
kikuu

1

Kiitos hyvästä "arvostelusta"!

Näinköhän Nokian on julkaistava heti uusi päivitys koskien Ovi storea?

Vastaa
dRD
dRD

2

Itse asiassa itselleni päällimmäisenä havaintona tuli nimenomaan kosketusnäytön herkkyyden parantuminen -- ja kosketusnäytön "reagoinnin" parantuminen ohjelmasta riippumatta. Nyt esim. isoa verkkosivua ladattaessa (Maikkarin etusivu, hyvä esimerkki), voi sitä alakulman valikkolämää oikeasti painaakin ja saada valikon esiin, kun aiemmin se oli käytännössä mahdotonta. Samoin esim. fyysisen valikkonapin painaminen läväyttää nyt päävalikon esiin niinkuin pitääkin, eli samantien.

Tuota copypaste-kikkaa en huomannutkaan, tänks :-)

Vastaa
j_lihis
j_lihis

3

Hyvä läpikäynti aiheesta, itselläni pelittää tuo ovistore päivityksenkin jälkeen hyvin ko. softaversiolla, lieneekö kyseessä yksittäinen sitten yksittäinen tapaus puoleen tai toiseen...

Vastaa
msly
msly

4

@3.

Oho, mielenkiintoista.

Yksittäistapaus ei ainakaan ole, sillä olen törmännyt keskusteluun ongelmasta myös esim. Matkapuhelinfoorumilla sekä All About Symbianin kommenteissa.

Vastaa
artsa (vahvistamaton)

5

Puhelin muutaman kerran jumi nettiä selatessa ihan totaalisesti tällä uudellakin päivityksellä. Liekkö tyhjentänyt välillä täyttynyttä välimuistia automaattisesti... en tiedä. Quick officessa ei kineettinen selaus ainakaan tänään toiminut. Tosta offisesta sen verran että jättää jännästi dokumentin alimmaiset rivit näyttämättä, ellei zoomaa tekstin ihan pieneksi.

Vastaa
Wagu (vahvistamaton)

6

Itse asiassa Ovi Store:sta on olemassa päivitetty versio, valitse Sovellukset -> Lataa.

Vastaa
Majjj (vahvistamaton)

7

musiikkikirjastosta hävisi muuten samalla "etsi hakusanalla" -toiminto

Vastaa
user (vahvistamaton)

8

> C:-asema, jolla muun muassa itse käyttöjärjestelmä sijaitsee

Käyttöjärjestelmä suurimmaksi osaksi sijaitsee sillä Flashin osalla mikä näkyy pelkkänä lukumuistina, C:le kopsataan/luodaan niitä tiedostoja mitä täytyy mm. voida kirjoittaa/muokata.

Jos järjestelmän päivittää, eikä tyhjennä C:tä, niin ei siellä pitäisi paljoakaan tapahtua näissä laitteissa joissa käyttäjän alueet jätetään koskematta, mistä voi aiheutua erinäisiä ilmiötä, mm joskus jos on päivitellyt jotain "ROMin" softia (esim. Karta, OVI, N-gage, MFE jne. riippuen mm. laitteesta). asetukset, välimuistit jne asennetut 3. osapulen softat / niiden tausta palvelut.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

12

Tällä perusteella N900 kannattanee jättää kauppaan ja odottaa suoraan N910 tai mikä onkaan seuraava versio.

Kannata näitä räpellyksiä alkaa Nokialle beta testaan.

Vastaa
samfin
samfin

13

Ei itekkään jaksa ymmärtää kun nokia suoltaa näitä romuja käyttäjille. Noh, pää kallistuu jatkuvastsi jonkun muun merkin puolelle.
Onko liian kova paine nykyisessä kilpailutilanteessa lanseerata keskeneräisiä malleja pihalle... Hallaa tekevät vain itsellensä.

Vastaa
joku1973
joku1973

14

Ovi store ongelmat minulla hävisi, kun tein puhelimen tyhjennyksen (*#7370#) päivityksen jälkeen. Vapaata muistia c: asemalle tuli n.50Mb.

Vastaa
iKnow (vahvistamaton)

15

Ovi storesta tuli uusi päivitys. Nyt toimii niinkuin pitääkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja