Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Googlen yllätysisku: ilmainen GPS-navigointi osaksi Androidia

7
Markus Lehtiniitty

Googlen yllätysisku: ilmainen GPS-navigointi osaksi Androidia
Google yllätti eilen julkistamalla uuden, täysin ilmaisen karttasovelluksen, joka sisältää myös navigoinnin. Navigointisovelluksesta kerrottiin sen jälkeen kun Motorola DROID ja Android 2.0 oli julkaistu. Uusi sovellus on toistaiseksi beetatestivaiheessa.

Kokonaisuudessaan Googlen uuden ratkaisun nimi on Google Maps Navigation for Android 2.0. Tähän asti Googlen Maps-sovellus ei ole tarjonnut varsinaista puheohjattua käännös käännökseltä -navigointia, vaan vain reittiohjeet. Jatkossa Maps tulee kuitenkin sisältämään täydet navigointiominaisuudet. Toistaiseksi ne ovat kuitenkin tarjolla vain Yhdysvalloissa.
Ilmaisten navigointiominaisuuksien ohella Google Maps tarjoaa myös muita herkullisia asioita. Näitä ovat muun muassa ääniohjaus, liikennetiedot sekä ehkäpä mielenkiintoisimpana tuki Google Street View'lle navigoinnin yhteydessä. Sovellus vaihtaa kohdetta lähestyessä automaattisesti Street View -näkymään (kuva vieressä), jolloin tarkan määränpään hahmottaminen käy helpommin kuin pelkkää karttaa katselemalla.

Googlen mukaan sen Maps-sovelluksella on jo aiemmin ollut yli 50 miljoonaa aktiivista käyttäjää, mutta ilmaisen navigoinnin tarjoamisen myötä kyseisen lukeman voi odottaa nousevan merkittävästi. Motorolan 6. marraskuuta Yhdysvalloissa markkinoille saapuva DROID tulee olemaan ensimmäinen uuden sovelluksen sisältävä puhelin.

Googlen karttasovelluksen merkittävimpänä heikkoutena pysyy yhä karttojen jatkuva lataaminen verkon yli - niitä ei siis tallenneta lainkaan itse laitteeseen. Aikanaan tämäkin tullee kuitenkin muuttumaan, mutta vielä ei sen aika ollut.

Kokonaisuutena kyseessä on ehkäpä yksi vuoden merkittävimpiä uutisia mobiilimaailmassa. Vaikka aluksi navigointi tulee saataville vain Yhdysvalloissa, niin tulee tällä uudistuksella olemaan luultavasti merkittäviä vaikutuksia niin puhelin- kuin myös erityisesti erillisten navigaattorien markkinoihin. Suurimpien navigaattorivalmistajien, TomTomin ja Garminin pörssikurssit laskivatkin eilen rajusti.

Vaikutuksensa Googlen ilmaisella navigoinnilla tulee aikanaan olemaan varmaan myös Nokiaan. Nokia on panostanut kartta- ja navigointiliiketoimintaan merkittävissä määrin. Yhtiön joidenkin puhelinten mukana seuraa 12 kuukauden navigointilisenssi, mutta tämän jälkeen Nokiankin navigoinnista joutuu maksamaan erikseen aika-jaksoihin perustuvaa maksua. Toistaiseksi Googlen navigoinnin rajoittuessa vain Yhdysvaltoihin, ei asialla ole Nokialle oikeastaan minkäänlaista merkitystä, muttat tulevaisuudessa asiat saattavat muuttua dramaattisesti.

Ilmaisesta navigointipalvelustaan Google voi jatkossa kehittää merkittävän kilpailuvaltin itselleen, millä voi olla oma positiivinen vaikutuksensa Android-puhelinten suosioon. Tosin ilmaisen navigoinnin tarjoava Google Maps saattaa olla tulossa myös muille älypuhelinalustoille - Applen iPhonesta on jo puhuttu ja tuskinpa Symbian-versiokaan mahdoton on.

Lisätietoa Google Maps Navigationista löytyy sen tuotesivuilta.Kommentit (7)

Kaikki joukolla (vahvistamaton)

2

Vedätystä, todennäköisesti ilmainen beta vaiheessa tai rajoitettu versio. Päivityksillä tai täydellä versiolla rahastetaan. Siinä talossa on niin paljon rahaa että markkinoita vallataan agressiivisesti.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

3

Ilmaseiksi ei voi kehua jos käytännössä tarvitsee datapaketin. Varsinkin noiden Street view näkymien lataus liikuttaa dataa mukavasti.

Paikkakohtaisesta mainonnasta käytävä kisa kovenee (ilmeisesti Google ei ole edistynyt halutunlaisesti) ja kyllä Nokiankin on tuohon reagoitava jollain aikataululla Jenkeissä.

Vastaa
iNavigate (vahvistamaton)

4

Koska karttoja ja navigointia yleensä tarvitsee? Ulkomailla.

Onko karttojen netin ylilataaminen tällöin sikakallista, riippumatta millaisen datapaketin kotimassa omistaa? On.

Tämä ei kuitenkaan täysin päde isossa maailmassa missä ihmiset ovat usein hukassa kotikulmillaankin mittasuhteiden ollessa hieman erit kuin suomessa.

Vastaa
JuhaW
JuhaW

5

@2. Google on tähänkin asti tarjonnut kaiken ilmaiseksi, miksi se ei voisi tarjota ilmaista navigointia? Toistaiseksihan se on tulossa ensin vain yhdysvalloissa.

Ja veikkaanpa, että on vain ajan kysymys, milloin tulee mahdolliseksi ladata Googlen karttoja valmiiksi puhelimeen jolloin ei dataa tarvitse ulkomailla käyttää. Mutta on se kätevää käyttää kotimaassakin, vieraassa kaupungissa.

Ja nyt jo Ylekin uutisoi siitä: http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka...html?origin=rss

Vastaa
bfr
bfr

6

@3 Eikä ilmaiseksi voi kehua jos tarvitsee kännykän?
Kiinteä data alkaa olla vaatimus jo palvelussa kuin palvelussa, ainoa missä tuosta tulee haittaa on ulkomaan matkat.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja