Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä on Googlen Androidin merkittävä heikkous

20
Markus Lehtiniitty

Tässä on Googlen Androidin merkittävä heikkous
Googlen Android-käyttöjärjestelmä valtaa jatkuvasti lisää alaa tuoreimmissa kalliimman hintaluokan puhelimissa. Myös käyttöjärjestelmän kehitystahti on varsin kova: melko hiljattain julkistettiin vasta Android 1.6 -versio ja jo nyt Android 2.0 on tuotu julki.

Android-käyttöjärjestelmä houkuttelee valmistajia lisenssimaksuttomuutensa ohella myös kyvykkyydellään. Kyseessä on varsinkin 2.0-versiossa jo varsin kattava ja kehittynyt mobiilikäyttöjärjestelmä, mutta myös Androidilla on heikkoutensa. Näistä yksi liittyy kolmansien osapuolten sovellusten asentamiseen.
Android ei tue muun muassa Android Market -sovelluskaupasta ladattavien sovellusten ja pelien asentamista muistikortille ja sisäisestäkin tallennusmuistista yleensä vain 256 megatavua on varattu Android-puhelimissa ja Android 2.0 -alustalla sovellusasennuksiin.

Liian pieni tila sovelluksille johtaa monenlaisiin ongelmiin. Laitteeseen ei yksinkertaisesti välttämättä pysty asentamaan monipuolista valikoimaa erilaisia sovelluksia - tila loppuu kesken. Toisaalta rajoituksella on vaikutuksensa myös Androidille kehitettäviin sovelluksiin - kehittyneemmät pelit tai kartat paikallisesti sisältävät karttasovellukset voivat olla kooltaan jopa satoja megatavua, joten niillä ei Androidille ole mitään asiaa.

Sovellusten asennustilan rajoitukset ovat pysyneet mukana Android 1.0:sta asti tuoreimpaankin Android 2.0:aan. Kyseessä on ongelma, joka alustan kehityksessä tulee jatkossa ehdottomasti huomioida ja korjata tavalla tai toisella. Nykyinen rajoitus on oikeastaan jopa melko nöyryyttävä Androidille ja Googlelle.

Helpolta kuulostava korjaus ongelmaan olisi Android-puhelinten varustaminen suuremmilla sisäisillä muisteilla, mutta jostain syystä tätä ei toistaiseksi ole nähty.

Kommentit (20)

lauri777
lauri777

2

En ymmärrä miksi Androidia hehkutetaan niin paljon. Windows mobile tekee kaiken mitä Android ja enemmän. Toki sormikäytettävyys ei ole parhaalla mahdollisella tasolla, mutta xda-developerssista saa lähes kaikille HTC:n puhelimille Windows mobile 6.5.1 joka parantaa sitä.

Vastaa
JuhaW
JuhaW

3

@2. miksi Androidia hehkutetaan? En nyt tiedä hehkutetaanko sitä sen enempää, kuin jotkut Windows Mobilea. Android on helppokäyttöinen googleen perustuva alusta, jossa hyvä syy monille käyttää Androidia. synkronoinnit Gmailin (yhteystiedot, kalenteri ym.) ja puhelimen välillä on vain niin kätevää Androidilla, kun sen jälkeen kun olet antanut Androidille Gmailin tiedot, kaikki hoituu itsestään. Windows Mobilella sama homma? Eipä taida olla... Ja Windows Mobile on vaan niin kökkö käyttää, että en kyllä ymmärrä, miksi joku vielä viitsii sitä hehkuttaa??

Vastaa
ghhh (vahvistamaton)

4

@synkronoinnit Gmailin. Eiköhän se oo että joku vain tekee ohjelman. Vanhalle xboksillekki oli Gmailin luku ohjelma

Vastaa
ville (vahvistamaton)

5

"Android ei tue muun muassa Android Market -sovelluskaupasta ladattavien sovellusten ja pelien asentamista muistikortille ja sisäisestäkin tallennusmuistista yleensä vain 256 megatavua on varattu Android-puhelimissa ja Android 2.0 -alustalla sovellusasennuksiin. "

Siis anteeks mitä?!?!?!?!?!? Siis eihä toho mahdu mitään, en ollu tietoinen tämmösestä kyl lainkaa, ihme juttu, en kyl nää mitää hyötyy tuosta, mut kai siinä sit joku ideansa on? mietin et toi "rachael" x3 vois olla aika täydellinen luuri, mut JOS siinä on ny sit tää ongelma ni tuli kyl iso miinus

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

6

Kiitos msly! Hyvä tuoda puolueettomasti esille huonojakin puolia tuotteista. Todellakaan tälläsestä oo kukaan missään puhunu, on vaan hypetetty Androidia ja silleen...

Jos tämä olisikin ollut Maemosta, niin luulen että viiden ekan kommentin aikana olisi jo huudeltu ja kerrottu kaikenlaista... ;)

Vastaa
JuhaW
JuhaW

7

Mikä siinä on niin pirun tärkeetä saada sovellukset kortille? Ei ymmärrä? Paremmin ne sovellukset toimii puhelimen muistista ja kun sovellusten keskimääräisen koon voi mitata sadoissa kilotavuissa, niin luulisi sen puhelimen muistin riittävän. Ehkä porukka on tottunut näistä Nokian surkuhupaisista puhelimista, joissa pieni sisäinen muisti? Itsellä on tilaa vielä htc:llä liki 100 megaa ja sovelluksia on nytkin enemmän, kuin käyttäisi. Hei herätkää nyt jo tähän päivään!

Vastaa
Juupasjuu (vahvistamaton)

8

Melko läjän saa softaa asentaa puhelimeen jos meinaa saada tuossa tilan täyttyyn. Kuka oikeesti survoo monta sataa sovellusta puhelimeen ja käyttää kaikkia? Navi softa mikä oikeestaan on aino oikea navi softa tuolle puhelimelle pitää kartat muistikortilla ja itse sovellus vie tilaa n. 5mb muistaakseni. Vaikka voikait ne kartat jos välttämättä haluaa tunkea puhelimeenki =)

Vastaa
ville (vahvistamaton)

9

@7 hmm ei niitä mihkää kortille tartte saada, mut jos ny aattelee et jos vaikka ihmine haluu luurilla pelailla (näitäkin ihmisiä on), tai ainaki tuntuu olevan, niin jo pari peliähän voi viedä ton 256mb eli sulle samat sanat herää tähä päivää, pelit viä jatkuvasti enemmän tilaa, tai siis tietyt pelit. Mut nyt ku sanoitte ni tuskin täs kyl juurikaan ongelmaa on nyt ku tarkemmin ajattelin kuin jos sattuu pelaaminen kiinnostamaan, eihä sitä kai kukaan jaksa pelejää koko aja vaihdella luurissa. En ny tosin tiä ees oonko ymmärtäny tätä uutista ja onko toho sitten joku muu ratkaisu

Nykypäivänä tollanen 256mb tuntuu vaan niin jumalattoman pieneltä, mutta eihä nää puhelimen sovellukset kyl iha nii paljo viä mitä tietokoneen :)

Vastaa
Superi79
Superi79

10

Varmaan muistikorttirajoituksen takana on ajatus hankalammasta kopioinnista ja piratismin ehkäisemisestä - en tiedä, kunhan arvailen. Kyllähän tuohon tilaan aimo läjä perussovelluksia mahtuu, mutta aika pieneltä tänä päivänä kuulostaa. Pikainen tsekkaus näytti, että esim Appstoressa on paljon pelejä, jotka eivät mahtuisi tuohon tilaan. Viimeaikoina yleistyneet vanhojen tietokone(seikkailu)pelien konversiot vievät yleensä satoja megoja. Kai näitä muillekin alustoille on tehty? Hyötyohjelmapuolellakin on muutamia järkäleitä, jotka liikkuvat gigatavuluokassa. Esim Navigonin navigointisofta, joka vie 1,8 gigaa asennettuna.

Vastaa
robuu
robuu

11

Eikö kukaan ole huomannut, että androidilla kyllä jotkut ohjelmat tallentaa muistikortille erilaisia tiedostoja ohjelmaan liittyen tarpeen vaatiessa? En ole kyllä tosta täysin varma että miten vaikuttaa ohjelmiin ja niiden käyttöön, mutta eikö se ole aika sama jos ohjelma tallentuu puhelimeen ja sen käyttämät tiedostot ja kirjastokansiot muistikortille? Ihan esimerkkinä vaikka Doom peli androidilla.. se tallensi äänitiedostot ainakin sdkortille.. samoin teki space physics. Myös sanakirjaohjelmat tallentavat sanastot kortille. En ole aihetta paljoa tutkinut mutta muistaakseni myös joku navigaattoriohjelma jota nopeasti testasin latasi kortille jotain karttatiedostoja.

Vastaa
ressukka (vahvistamaton)

12

Kirjoittajalla ei selvästi ole käyttökokemusta laajasta android sovelluksista. Sovellukset jotka tarvitsevat suurta tietomäärää, tallentavat nuo tiedostot SD kortille jossa tilaa sitten piisaa huomattavasti enemmän. Hyvinä esimerkkeinä tästä on esimerkiksi Google Listen joka lataa podcasteja netistä mutta tallenttaa ne muistikortille, samoin toimivat esim. karttasovellukset.

Lisäksi jos otetaan huomioon se että mobiilisovellukset harvoin ovat suuria kooltaan (suurin itselle vastaan tullut taitaa olla ~10 megaa) niin tuo rajattu tila on enemmän kuin tarpeeksi.

Ja vielä sen verran tuosta tallennustilasta, tuo 256 näyttää olevan yhdysvalloissa vakiokäytäntö, mutta esimerkiksi Samsung Galaxy varaa gigan tuonne softien käyttöön ja loput 7 gigaa menee sisäiseksi muistiksi. Eli eipäs nyt kuitenkaan yleistetä liikaa noita puhelimia. Kyse ei ole käyttöjärjestelmän rajoituksesta vaan valmistajien itse päättämästä rajasta.

Vastaa
Juupasjuu (vahvistamaton)

13

Kyllä ne navin kartta tiedot menee muistikortille androidissaki.

Vastaa
jukei (vahvistamaton)

14

Roottaa puhelimen niin kyllä saa asennettua softat kortille pienen ohjelman avulla :)

Vastaa
asd (vahvistamaton)

15

en sanoisi käyttöjärjestelmän heikkoudeksi enkä varsinkaan merkittäväksi, enkä todellakaan tekisi tällaisesta asiasta uutista >_<

Vastaa
BlasterX
BlasterX

16

Minäkään en oikeen käsitä tätä "heikkoutta". Jos joku saa oikeasti luurinsa täyteen käyttösoftalla, niin laittakaa privaa minulle, ja tulen vaikka kotiinne roottaamaan sen puhelimen.

Yleisesti androidin softat vie sen 2kb-1Mb, eli niitä saa todellakin asentaa useita satoja, ellei tuhansia puhelimeensa, että muistin saa loppumaan.

Sitäpaitsi omassa Galaxyssäni on 8Gb sisäistä muistia, mikä on kaikkien ohjelmien käytössä.

Vastaa
Tonoppeli
Tonoppeli

17

Että osaa olla taas uutinen..Aletaan oikeen väkipakolla etsimään "heikkouksia" jostain käyttiksestä vaikka tilanne on täysin eri mitä uutisessa sanotaan..Huomaa taas että tietoa on etsitty hurjasti..

Koko uutisessa muutenkin haiskahtaa jonkin sortin katkeruus..

Vastaa
n_rtti
n_rtti

19

Ei tuo 256Mb muisti ole mikään ongelma ainakaan itsellä, kun suurin osa ohjelmista on alle 1Mb. Sitä paitsi olisi todella tyhmää tallentaa jotain karttoja puhelimen muistiin kun ne siirtyy ihan kätevästi verkon ylitsekin. Itsellä on myös 16gb muistikortti, jossa on kaikki muu tarpeellinen, kuten valokuvat ja musiikki jne.

Suora muistin määrän vertaaminen ei ole ihan pätevää, kun kyseessä on erilaiset periaatteet miten käyttöjärjestelmä toimii ja miten se on suunniteltu. Jossain nokialaisessa 256Mb olisi ihan riittämätöntä, tai se 5Mb 5510:ssä.

Vastaa
Pikkuhannu (vahvistamaton)

20

Kukaan kuullut apps2Sd ohjelmasta??? Ainakin Dreamissa tällainen mahdollisuus, jolloin sovellukset eivät rasita puhelimen muistia...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja