Samsung maksaa 1,3 miljardia dollaria puhelinpatenteista Qualcommille

2
Markus Lehtiniitty

Samsung maksaa 1,3 miljardia dollaria puhelinpatenteista Qualcommille
Samsung ja Qualcomm ovat päässeet 15 vuoden pituiseen sopimukseen puhelinten verkkoteknologioihin liittyvistä patenteista. Sopimuksen perusteella Samsung maksaa Qualcommille 1,3 miljardia dollaria, eli noin 870 miljoonaa euroa, ennakkomaksuna sekä 15 vuoden ajan rojaltimaksuja.

Samsung on maailman toiseksi suurin puhelinvalmistaja noin 20 prosentin markkinaosuudellaan. Maailman suurin puhelinvalmistaja Nokia taisteli Qualcommin kanssa pitkään patenteista vuoden 2008 heinäkuuhun asti, jolloin yhtiöt solmivat monin tavoin Samsungin nyt solmimaa muistuttavan sopimuksen. Nokian ja Qualcommin sopimuksenkin pituus oli 15 vuotta ja myös siinä sai Nokialta suuren ennakkomaksun.

Tietojen mukaan Samsung ja Qualcomm sopivat nyt CDMA-, WCDMA- ja OFDMA-teknologiohin liittyvistä patenteista. Sopimukseen sisältyy myös Qualcommin oikeus käyttää Samsungien 57 patenttia ilman erillistä korvausta.

Telecoms Korea -uutispalvelun mukaan Samsung maksaa kyseessä olevista patenteista puhelinvalmistajista pienintä korvausta Qualcommille suuren volyyminsä sekä tästä johtuvan neuvotteluvoimansa ansiosta. Lisäksi asiaan vaikuttaa se, että Samsung on Qualcommin suurin asiakas.



Telecoms Korean mukaan Samsungin maksama 1,3 miljardia edustaa noin 80 prosenttia Qualcommin tilivuoden 2009 tuloksesta. Samsung on lisäksi kertonut, että nyt solmittu sopimus on sille aiempaa suotuisampi.

Samsung ja toinen korealaisvalmistaja LG käyttävät Qualcommin siruja lähes kaikissa CDMA-tekniikkaan perustuvissa puhelimissaan. Molemmat ovat kuitenkin yrittäneet myös tiristää Qualcommilta parempia sopimusehtoja kehittämällä ja käyttämällä muita ratkaisuja. Samsung kehitti omat CDMA-sirunsa, ja käytti niitä parissa puhelinmallissa ja LG puolestaan on käyttänyt eteläkorealaisen EoNex-yhtiön CDMA-sirua yhdessä puhelinmallissaan. Etelä-Korean kilpailuviranomaisten on aiemmin kerrottu tutkivan Qualcommin liiketoimintakäytäntöjä, joita on väitetty kilpailua estäviksi.

Mobiilialan patentit ovat viime aikoina olleet paljon otsikoissa myös Nokian haastettua Applen iPhonen patenttirikkomuksista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentit (2)

Jonahan
Jonahan

2

Taidat olettaa väärin, tietojen mukaan Apple olisi maksanut Ericssonille, Qualcommille (ja Motorolalle) lisensseistä.

Nokian kanssa se ei päässyt sopimukseen, syy selvinnee oikeudessa joskus.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.