Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian Maemo-pomo jakoi oman visionsa alustasta

27
Markus Lehtiniitty

Nokian Maemo-pomo jakoi oman visionsa alustasta
Nokian Maemo-toiminnasta vastaava johtaja Ari Jaaksi on jakanut visionsa alustasta omassa henkilökohtaisessa blogissaan. Jaaksin näkemyksistä paistaa yleisesti ottaen läpi jo monet aiemminkin kuullut viestit muun muassa tietokonemaisuudesta, avoimuudesta, moniajon tärkeydestä sekä omanlaisuudesta. Markkinoille lähiaikoina odotettava N900 on ensimmäinen myös puhelinominaisuuksin varustettu Maemo-laite.

Esimerkiksi Applen melko sulkeutuneesta iPhonesta poiketen kolmansien osapuolten kehittäjillä on mahdollisuus tuoda lisäyksiä myös itse Maemo-käyttöjärjestelmään ja sen vakiotoimintoihin. "Haluan Maemo-ohjelmiston olevan laajennettava ilman rajoja. Haluan rohkaista ihmisiä kirjoittamaan sovelluksia, jotka asentuvat sovellusvalikoimaan ja toimivat Maemo-käyttöjärjestelmän päällä. Mutta haluan myös kutsua ihmiset rakentamaan palveluja ja sovelluksia, jotka integroituvat Maemoon - olennaiseksi osaksi käyttökokemusta. Ei vain sovelluksia, vaan myös laajennuksia Maemo-käyttöjärjestelmään. Maemo-laitteet ovat avoimia ja todellisia Linux-tietokoneita, joten vain taivas on rajana", kommentoi Ari Jaaksi ja nostaa esiin esimerkkinä tästä kolmannen osapuolen kehittämän tuen MSN/Windows Live Messengerille suoraan Maemo-käyttöjärjestelmän Conversations-sovellukseen.
Myös kotinäytön laaja muokattavuus omien tarpeiden mukaiseksi on Jaaksin mielestä erittäin tärkeää. "Visioni on tehdä Maemosta todella addiktiivinen. Haluan käyttäjien olevan jatkuvasti tarkistamassa asioita käyttäen sitä - mitä tapahtuu, kuka on online-tilassa, kuka sanoi mitäkin ja niin edelleen. Tylsän sovellusvalikon sijaan haluan Maemon avautuvan suoraan ympärille olevaan maailmaan. Maemo on aktiivinen - ei passiivinen. Haluan lisäosien, viestipalkkien, kuvagallerioiden sekä tilailmaisimien jatkuvasti päivittyvän kotinäytöllä. Haluan nähdä viimeisimmät asiat maailmalta. Haluan olla jatkuvasti yhteydessä vain vilkaisemalla näyttöä!"

Alusta asti Nokia on painottanut helppoa ja hyvin toimivaa moniajoa yhtenä Maemon tärkeimmistä valteista. "Haluan, että Maemo tekee sovellusten moniajosta yksinkertaista ja ymmärrettävää. Haluan mahdollisuuden vaihtaa yhdestä aktiviteetista toiseen yhdellä sormenpainalluksella. En halua rajoittaa ihmisiä vain yhteen asiaan kerrallaan", Jaaksi sanailee.

Vaikka Maemo-käyttöjärjestelmä on nyt Maemo 5:n yhteydessä ottamassa suurta askelta kohti massamarkkinoita, haluaa Jaaksi sen pysyvän myös uskollisena juurilleen: "Maemo on karkea pinnastaan (engl. "rough on the edges"). Se on hieman vaarallinen. Se on avoin uusille kokeiluille. Siihen liittyy yhteisön osallistumista. Haluan näiden pysyvän. En pidä tylsistä autoistakaan." Esimerkkinä tästä Jaaksi nostaa kuvan kautta esiin torrent-lataukset.

Visionsa yhteenvetona Jaaksi vielä toteaa Maemon olevan omanlaisensa. Tarkoituksena ei siis ole edes yrittää jäljitellä tai korvata iPhonea tai edes Nokian älypuhelinten Symbian-käyttöjärjestelmää, vaan luoda jotain erilaista.

"Me emme ole tekemässä uutta iPhonea tai Symbiania. Ne ovat molemmat jo olemassa ja ovat varsin hyviä. Joten ei ole olemassa tarvetta jäljitellä niitä", naulasi Jaaksi. "Maemon osalta näen aina yhteydessä olevia tietokoneita, jotka mahtuvat taskuusi, ovat avoimia sekä addiktiivisia."

Onko Nokia oikeilla linjoilla Maemon suhteen?

Kommentit (27)

Ibanez90
Ibanez90

1

"Me emme ole tekemässä uutta iPhonea tai Symbiania. Ne ovat molemmat jo olemassa ja ovat varsin hyviä. Joten ei ole olemassa tarvetta jäljitellä niitä"

Kumpikaan ei ole viellä hyvä mutta on iPhone silti paljon symbianiaa edessä. Tuo moniajo vituttaa kummassakin puhelimessa liikaa ja vähän päälle. iPhonessakin kuten Symbianissakin saa olla koko ajan sammuttelemassa taakse jääneitä ohjelmia. (iPhonessa onneksi vain iPod ja Safari) mutta symbianiassa oli monesti gps jne takana pyörimässä ja jossain vaiheessa luuri kaatui. Itse pidän ainakin monia ajoa turhana. Pitäisi olla mahdollisuus laittaa se pois.

Vastaa
mRkukov
mRkukov

2

Ibanez90:
N82 käyttäjänä voin sanoa että jos symbianisi kaatuilee niin se on laitteesta kiinni. Itsellä ollut nettiradiot, sport traker, mobbler, kamera, yms auki samaan aikaan ilman minkäänlaista ongelmaa. Yleensä on vähintään 3 sovellusta auki 24/7.

Maemo on silti mielenkiintoinen järjestelmä. Itse näkisin että tämä N900 on vain ensimmäinen sovelluskehittäjille rakennettu versio ja tulevaisuudessa tulee sitten ne lopulliset "kuluttajamarkkinoille" suunnatut versiot.
Nokia selvästikin suuntaa tämänkin tuotteen teknologiasta kiinnostuneille ja sellaisille jotka haluavat itse oppia ja tehdä asioita. iPuhelin on suunntattu puolestaan kaiken kansan käytettäväksi ja siinä se on onnistunut todella hyvin. Maemo ei tähän pyri ja se tulisi ottaa huomioon kun laitteita vertaillaan.

Itsellä ollut N82 jo kaksi vuotta ja näillä näkymin ei tarvitse vaihtaa vielä hetkeen. Ehkä sitten kun Maemo 6 julkaistaan kapasitiivisella näytöllä niin on aika vaihtaa.

Vastaa
akse
akse

3

Hyvältä vaikuttaa tommoset linjat. Itsekkään en tykkää oikeen missään asiassa valtavirrasta eli haen aina jotain vähän erilaista. (paitti on mulla windows pelejen takia, mutta myös linux toisessa koneessa.)

Vastaa
Mahteri
Mahteri

4

@1

"Itse pidän ainakin monia ajoa turhana. Pitäisi olla mahdollisuus laittaa se pois."

Monen ohjelman kanssa moniajo on myös erittäin hyödyllinen(esim. mese ja spotify), mutta kuitenkin samoilla linjoilla olen siinä, että esim. juuri tuon gps:n, saatika sitten osoitekirjan tai lokin taustalla pyöriminen on täysin turhaa.

Tästä syystä itse odotan ennemminkin mahdollisuutta määrätä, mitkä ohjelmat voivat jäädä taakse pyörimään ja mitkä ei, kuin pelkkää moniajo on/off -vaihtoehtoa.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

5

maemo 6 voisi olla sinne päin ja toivottavasti nokia tekee myös laitteen, josta näitä uusia sovellutuksia viitsii katsella. N900 ei ole sellainen vaan muistuttaa enemmän silitysrautaa kuin multimedialaitetta.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
Gw (vahvistamaton)

6

Itselleni moniajo on ehdoton välttämättömyys puhelimessa, ja iphone on täysin poissuljettu vaihtoehto sen puutteen takia. Symbianissa se on kieltämättä vähän hankala ja varsinkin aloittelijoilta jää usein ohjelmat taustalle pyörimään tahtomattakin. Maemossa homma vaikuttaisi olevan hoidettu erinomaisen hyvin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

Vähän näyttäisi siltä, että Nokia on myöhässä. iPhonella on varsin hyvä ohjelmistotuki, Android on selkeästi valmiimpi puhelin-Linux ja laitteita tulee vihdoinkin markkinoille ryminällä. N900 ei vaikuta mitenkään ihmeelliseltä edes raudaltaan ja softa on vaiheessa. Jopa Nokian virallisen kannan mukaan "viides askel" tapahtuu vasta ensi vuonna.

En ole löytäänyt sitä "juttua" joka tekisi Maemosta kiinnostavan verrattuna kilpailijoihin. Onko joku muu?

Vastaa
eiphoc
eiphoc

8

Jonahan:
N900:n ainutlaatuisuus on nimeen omaan tuossa Maemossa eikä tuo rauta mikään huono ole markkinoilla oleviin kilpailijoihin verrattuna. Maemo on erityisesti kehittäjän kannalta aivan omaa luokkaansa verrattuna vaikka tuohon Androidiin. Ja juuri nuo kehittäjän mahdollisuudet tulevat tuomaan Maemolle muita alustoja monipuolisempia ohjelmia.

Androidin ongelma on se, että sille tehtävät sovellukset pitää ajaa java virtuaalikoneessa. Maemolle voit tehdä koodia taas standardi Linuxin työkaluilla ja rajapinnoilla. Tämä on paljon suurempi asia kuin monet luuleekaan. Jos haluaa olla matkaviestimien kehityksen kärjessä on syytä hypätä jo N900:n myötä Maemon kelkkaa. Mattimyöhäiset tulevat sitten Maemo 6:n myötä. :-D

Ja sitten itse uutisen aiheeseen, niin Jaaksi on aivan oikeassa siinä että Maemo on hieman vaarallinen ja karhea pinnastaan. Se ei ehkä tässä muodossa ole vielä sopiva ihan jokaiselle, mutta kaikille itseänsä edelläkävijänä pitäville se on minusta ihan ehdoton pakkohankinta.

Disclaimer: Luokittelen itseni Maemo faniksi ja olin yksi onnekkaista Maemo Summitissa käyneistä jotka saivat proton lainaan. Symbiania, Androidia tai Iphonea ei tulla minun taskussa näkemään ennen kuin ne pääsevät Maemon kanssa samalle viivalle. Maemo on jo nyt niitä muutamia yksittäisiä juttuja lukuun ottamatta vuosia edellä kehityksessä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

Kiitos selvennyksestä eiphoc.

Vilkuilin Maemo 5:n ohjelmointidokkareita, jotka muuten oli merkitty "legacyksi", miten ihmeessä jos laitekaan ei ole vielä kaupassa? :)

Nuo dokkarit olivat aika C/GTK painotteisia. Jos olen ymmärtänyt oikein se on kuitenkin väistyvää tekniikkaa. Eikö varsin näkyvä tekniikkatransitio (GTK->Qt) ole kuitenkin juuri kehittäjille aika ikävä tällaisessa vaiheessa?

Javaa en kauhean tarkasti tunne, mutta mitä vikaa siinä sinällään on? Ainakin teoriassa se mahdollistaisi roskienkeruun ja monille muista Javoista tutut rajapinnat, idomit ja työkalut. Lisäksi se mahdollistaa sellaisen radikaalin jutun kuin *oliot*. Esimerkiksi Maemon kiihtyvyysanturien lukeminen vaikutti aika 70-luvulta... Mutta myönnän että omasta C-koodauksestani on jo hetki aikaa, joten saatoin hieman ylireagoida.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

10

@8 "Maemo on jo nyt niitä muutamia yksittäisiä juttuja lukuun ottamatta vuosia edellä kehityksessä."

aika kova väite, ai niinku missä mielessä? ja sellasissa asioissa jotka oikeesti käyttäjälle merkkaa?

Vastaa
eiphoc
eiphoc

11

ville:
Maemo on muita edellä nimenomaan siinä, että se on täysiverinen Linux johon on sovitettu taskukokoisen laitteen käyttöliittymä. Sillä ei ehkä ole vielä mitään näkyvää vaikutusta loppukäyttäjille, mutta pidemmässä juoksussa käyttäjä hyötyy huomattavasti muita alustoja monipuolisemmasta ohjelmistotarjonnasta. Nyt Nokia on jo mm. sovittamassa täysiveristä toimisto-ohjelmistoa (Koffice) Maemolle ja Androidin omistajat saa vaan haaveilla sellaisesta.

Jonahan:
Tälläkään hetkellä mikään ei estä koodaamasta maemolle QT softaa. Tuki ei ole vielä virallinen mutta summitissa lupasivat myös virallisen QT tuen N900:lle. Python on myös yksi näistä helpoista kielistä millä monia pienempiä softia maemolle on jo tehty. C/GTG taas antaa osaavissa käsissä mahdollisuudet vaikka mihin ja mahdollistaa Linux softien helpohkon portattavuuden Maemolle.

Ja ei javassa mitään ongelmaa sinällään ole. Se on vaan Androidin tapauksessa turha hidastin koodin ajamisessa muutenkin rajallisilla resursseilla olevissa laitteissa. Kielenä ihan ok mutta kaikki softa Androidille pitää tehdä sillä.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

12

Eli siis lupauksia mitkä on käytännössä ilmaa ainakin toistaiseksi niinkun itsekin sanoit. Eli ehkä joskus vuoden päästä saattaa olla jotai? ja mikä estää jo siihen mennessä muita alustoja tekemästä samaa? ja kuinka moni ostaa kalliin luurin sillä, että ehkä vuoden päästä saa siihen jotai mullistavia juttuja? (joista ei edes ole varmuutta on vaan paljon hypeä) ja sitä monipuolista ohjelmatarjontaa odottelen kyl mielenkiinnolla, että mitäs sieltä sitten oikeen onkaa tulossa.

En kyllä edelleenkää käsitä miksi kaikki mitä koti/työkoneella tekee tarttis pystyä tekee kännykällä, esim just joku office, ei taida kovin moni luurillaa mitää officea käyttää ja yleensä kuitenkin on sitten aina se joko läppäri tai kone siinä lähettyvillä ni miksei samantiän käytä sitä, on isot näytöt, hyvä näppis ja homma on huomattavasti mielekkäämpää ja kätevämpää, tää on siis mun mielipide, ei kännykän pieni näyttö kuitenkaan niin hieno ole, että se korvaisi esim kannettavan kokoisen näytön ja käytön.


Tää ny on vähä niinkun alan wake, sais alkaa jo pikkuhiljaa tulla myyntii, jos se oltais julkastu vuosi pari sitten se olis ollu todella upeen näköinen peli, nyt vaan koko ajan aika kuluu ja muutkin tekee nättiä jälkeä ja kohta se ei olekkaa enää niin mullistava vaikka hieno varmasti tulee olemaan

Jos ollaan vuosia edellä kehityksessä se pitäisi osata käyttää hyödyksi eikä odottaa, että muut ottaa kiinni

nyt n900 lupaa paljon kaikkea, mutta millasia muut luurit on sillon, ku oikeesti n900 ne lupaukset lunastaa

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

eiphoc:

Ei varmasti estä, mutta miten sen jakelu kuluttajille onnistuu tässä vaiheessa? Käännetään Qt staattisesti softaan vai luotetaan siihen että kuluttajalla sattuu Qt olemaan asennettuna? Vai onko kohderyhmä tässä vaihessa vain kehittäjät/muut nörtit?

Olen aivan samaa mieltä että C/GTK mahdollistaa mitä tahansa, teoriassa mikä tahansa Turing-täydellinen kieli sen tekee. Kysymys onkin panos/hyöty suhteesta ja viimeiset noin 20 vuotta ovat aika vahvasti indikoineet että oliopohjaisuus on hyvä asia, ja niiden tukeminen ohjelmointikielissä ja rajapinnoissa on erittäin toivottavaa.

Mutta kannattaako kehittäjän enää käyttää resursseja GTK-kehitykseen jos Qt/C++ on tulevaisuus vai miten tämä siirtymä on tarkoitus hoitaa?

Javan etu platformille on se, että kaikkien ei tarvitse tehdä puhelimia samalle prosessorialustalle, vaan softat ovat "binääriyhteensopivia", pienen nopeushäviön kustannuksella. Toki ARM on tämän hetken valinta puhelimiin, mutta jossakin vaiheessa, varsinkin koska Androidia on kuviteltu ajettavan isommissakin laitteissa, se ei välttämättä ole ainoa.

Vastaa
eiphoc
eiphoc

14

Loppukäyttäjien voi olla vielä tässä vaiheessa hankala nähdä tätä Maemon ylivoimaisuutta ja on hankala perustellakaan sitä, kun sen näkemiseen olisi pitänyt seurata pitkään ja läheltä tuota Maemon kehitystä. Maemo ei ole missään nimessä vielä valmis ja se kehittyy edelleen kovin harppauksin, joten jos haluaa olla mobiilimaailman aallonharjalla on jo nyt syytä lähteä N900:n myötä Maemon kelkkaan. Jos on taas enemmän sellainen valmiiseen pöytään tuleva tyyppi, niin kannattaa hankkia joku itselle sopiva Android, Symbian tai peräti Iphone väliajaksi kunnes Maemo 6 on markkinoilla. Itse kyllä uskallan suositella lämpimästi jo tuota N900:aa varsinkin teknisesti orientoituneille käyttäjille.

Muista kännykkäalustoista mikään ei näytä olevan menossa lähellekään Maemon suuntaan, vaikka uusia ominaisuuksia saavatkin.Maemo tulee jatkamaan yksin ainakin muutaman vuoden kehityksen terävimmässä kärjessä. Nokia on nimittäin viimeinkin oikeasti ymmärtänyt miten avoimen ohjelmistokehityksen kanssa tulee toimia. Se tekee yhteistyötä suoraan avoimen koodin projektien kanssa ja antaa paljon koodistansa takaisin ylävirtaan. Lisäksi kehittäjät voivat tuoda uusia ominaisuuksia Maemon avoimiin komponentteihin toisin kuin millään kilpailevalla alustalla (Symbianista tulee toinen vastaava alusta sen avauduttua kokonaan). Androidissa on periaatteessa samat mahdollisuudet mutta näytöt ovat ainakin minun silmissä toistaiseksi aika vähäiset.

Yhtenä esimerkkinä Maemon mahdollisuuksista on se kun Nokia ei tehnyt equalisaattoria N900:n mediasoittimeen, niin yhteisö teki jo ennen N900:n julkaisua mediasoittimen ytimen uusiksi ja lisäsi siihen EQ:n. Lisäksi on Mer, täysin avoin käyttöjärjestelmä jonka voi asentaa Nokian aiempiin tabletteihin ja joihinkin muidenkin valmistamiin laitteisiin (pahasti keskeneräinen vielä toistaiseksi). Ja mikään ei estä Dalvikin tekemistä Maemolle, jolloin Maemo laiteilla voisi ajaa suoraan Androidin sovelluksia. Tiedä sitten ketä sen tekeminen kiinnostaa, kun nuo Maemon mahdollisuudet on paljon monipuolisemmat.

Google on onnistunut sumuttamaan joitakin Linux kehittäjiä Androidilla, mutta minä olen aika varma siitä, että monet avoimen koodin kehittäjät tulevat kääntämään sille selkänsä heti kun huomaavat ettei se mikään oikea Linux ole ja avoimuuskin on lähinnä kauniita sanoja. Android kännyköitä tekevät firmat voivat nimittäin tehdä alustaan lisäyksiä eikä niiden tarvitse toimittaa tätä koodia takaisin Androidin peruskoodiin. Tästä seuraa Androidin pirstaloituminen eri valmistajien omiin Android käyttöliittymiin.

Iphone on minun silmissä taas pelkkää karkkia ja se on erinomainen siinä mitä se tekee, mutta siitä ei ole alustana kilpailijaksi Maemolle. Se on ihan oma maailmansa jolla on oma pieni paikkansa yksinkertaisten puhelimien maailmassa.

Samsungilla taas on kovia sanoja tuon uuden alustansa myötä ja onkin mielenkiintoista nähdä mitä ne oikein tekevät sillä. Tällä hetkellä tuo bada vaikuttaa tarjoavan lähinnä avoimet rajapinnat eikä mitään oikeasti avointa alustaa. Tällöin se on samassa asemassa kuin Android ja Iphonen alusta, eli kehittäjät kyllä saa tehdä koodia mutta eivät saa muuttaa alustan ominaisuuksia omiin tarpeisiinsa sopiviksi, kuten Maemossa on mahdollista.

Jonahan:
Staattinen linkitys on yksi mahdollisuus noiden QT softien tuomiseen ja heti kun nuo QT kirjastot tulee sovellusten hallinnan ulottuviin niin QT ohjelman asentaminen noutaa ja asentaa tarvittavat kirjastot automaattisesti. Ja kyllä tuota N900:aa voi käyttää myös ihan tavallisetkin käyttäjät, ei siinä tarvitse mikään Linux nörtti olla.

Kehittäjän ei ole mikään pakko C:tä ja GTK:ta käyttää. Ne ovat kuitenkin yksi eniten käytetyistä tavoista tehdä koodia Linuxille. Aivan yhtä hyvin koodia voi tehdä Pythonilla ja loppukäyttäjä ei näe mitään eroa eikä tiedä millä kielellä ohjelma on tehty. Aika harvassa on ne alustat joille voi tehdä yhtä monella kielellä koodia kuin Maemolle. Symbian taitaa päästä lähimmäksi ja ihan hyvin tuota Maemoa voi ajaa myös Intelin raudalla, kunhan vaan kääntää kaiken uusiksi kuten Androidissakin joutuu alustan osalta tekemään. ja ei ne Androidin softatkaan tule ilman erillistä sovittamista toimimaan noissa muissa laitteissa.

Nuo Maemo 5:lle tehdyt C/GTK softat tulevat toimimaan myös tuolla Maemo 6:lla. Ei niitä tarvitse uusiksi kirjoittaa. Niitä ei saa vaan niin helposti portattua muille alustoille kuten QT:n osalta tulee olemaan.

Tulipas tässä tekstiä, toivottavasti ei hyppelehdi liian pahasti. :)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

Kiitos taas tiedoista.

> Iphone on minun silmissä taas pelkkää karkkia ja se on erinomainen siinä mitä se tekee, mutta siitä ei ole alustana kilpailijaksi Maemolle. Se on ihan oma maailmansa jolla on oma pieni paikkansa yksinkertaisten puhelimien maailmassa.

Mitä tämä "pelkkää karkkia" tarkoittaa?

Minun nähdäkseni iPhone antaa kehittäjille hyvät työkalut ja varsin kypsät oliopohjaiset rajapinnat, Eikä rautakaan ole esimerkiksi grafiikka ja kosketusominaisuuksien suhteen mitenkään liian huonoa. Rajapinnat tarjoavat paljon valmiita komponentteja, joita käyttäen softista saa samanoloisia kuin Applen softat. Lisänä varsin helppo mahdollisuus softien myyntiin.

Apple ja AT&T tosin rajoittavat softien toiminnallisuutta jonkin verran, mutta kuten reilun vuoden aikana tulleiden softien määrä osoittaa ei se ole ollut kauhean suuri ongelma.
Kuinka Maemolle tehdään kaupallista softaa? Sitä voi myydä Ovi Storen kautta?

> Maemoa voi ajaa myös Intelin raudalla, kunhan vaan kääntää kaiken uusiksi kuten Androidissakin joutuu alustan osalta tekemään

Ymmärräthän miltä tuo kuulostaa ei-linux-harrastajan korvin? :)

Alustan käännön tekee valmistaja, loppukäyttäjän ei tarvitse siihen puuttua. Kolmansien osapuolten softat ovat se kysymysmerkki ja ainakin kaupallisiin softiin voi olla vaikeata löytää lähdekoodeja. Vai onko Maemossa *kaiken* tarkoitus olla Open Source?

Vastaa
eiphoc
eiphoc

16

Iphone näyttää hienolta ja sille on hyvien rajapintojen ja kehitystyökalujen takia helppo tehdä softaa, siitä tuo "karkki". Rajoitukset on vaan liian suuret mihinkään vakavampaan kehittämiseen.

1. Kaikki softa mentävä Applen kaupan kautta.
2. Applella tuntuu olevan veto oikeus julkaistaviin softiin.
3. Alustassa on rajoituksia. Tällä hetkellä suurimpana moniajon puute. (sen joutuvat kyllä korjaamaan muiden alustojen luoman paineen takia)
4. Kehittäjät eivät voi tuoda uusia ominaisuuksia alustaan.
5. Ohjelmointi taitaa rajoittua C#:n käyttöön.

Maemolle voit tehdä kaupallista softaa ja myydä sen OVI Storen kautta tai ainakin niin olen nokialaisten puheista ymmärtänyt. Tässä vaiheessa alusta ei tosin tue mitään DRM:ää ohjelmistojen suojaamiseen, joten firmat joutuvat tekemään suojaukset itse välttääkseen ilmaisen kopioinnin. Wayfinder karttaohjelmineen osoitti tuon mahdolliseksi jo edellisillä tableteilla.Itse ei ole kiinnostanut niin paljoa että olisin tarkemmin asiaan perehtynyt vaan olen henkeen ja vereen Open Source hörhö.

Ei sitä Maemoa loppukäyttäjä Intelille käännä kuten totesitkin. Sen tekee Nokia jos se Intelin prossut ottaa laitteessaan käyttöön. Ja jos kapallista softaa Maemolle tekevät yritykset haluavat saada softansa Intel Maemolle niin tietenkin ne joutuvat tuon käännöksen tekemään. Open source softa on jo nyt suurilta osin Intel-yhteensopivaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

Applen tukemat ohjelmointikielet ovat Objective-C, C ja C++. Käyttöliittymä-API:t ovat Objective-C:lle. Myös muita ohjelmointikieliä voi käyttää, mutta ne vaativat kolmannen osapuolen tuen. C# ja Flash/Actionscript ovat ainakin näiden joukossa. Ja tietenkin johinkin sovelluksiin html/javascript -yhdistelmä voi olla riittävä.

Olet rajoituksista pääosin oikeilla linjoilla, mutta itse arvotan ne aika eri tavalla. Ne käytännössä sulkevat pois vain varsin pienen joukon mahdollisista softista. Osassa rajoituksia on järkeä, kuten kolmansien osapuolten softan moniajon kiellossa nykyisellä raudalla, osassa ei, kuten Applen veto-oikeudessa.

Jos itse lähtisin tekemään mobiilisoftaa olisi alusta todennäköisesti iPhone, juurikin aiemmin mainitsemani panos/hyöty asian takia. Kehitys on suhteellisen helppoa, verrattuna muihin mobiilialustoihin, ja potentiaalisia asiakkaita, siis joilla laite ja helppo pääsy kauppaan, on todella paljon.

Vastaa
eiphoc
eiphoc

18

Noissa rajoituksissa me mennäänkin sitten eri linjoille, sillä minusta softan pitää olla avointa, niin alustaltaan kuin sovelluksiltaan. Sillä tavalla ohjelmat kehittyvät parhaiten eteenpäin ja kaikkien ei tarvitse tehdä samoja asioita uudestaan, vaan voivat hyödyntää aiemmin tehtyä koodia omissa projekteissaan. Mutta minulla ei leipä tulekaan koodaamisesta, joten avoin koodi on helppo valinta. :-)

Moniajon kieltämisessä Iphonessa ei ole minun näkökulmasta katsottuna pienintäkään järkeä. Uusimmassa mallissa on kokolailla sama rauta mitä N900:ssa, jossa moniajo toimii loistavasti. Iphonessa tuo puute rajoittaa aivan liikaa mahdollisia käyttökohteita. Et voi tehdä kunnollisia GPS-loggereita, navigaattoreita tai muita paikkatietoa käyttäviä ohjelmia. Myös pikaviestimistä kirjaudut ulos kun tarvitseekin tarkistaa vaikka valokuvasta jotain tietoa. Etkä voi helposti tukea uusia viestimiä kuten MSN, FACBOOK CHAT, SIP... Et voi tehdä taustalla toimivia netistä striimaavia ohjelmia (case spotify). Aivan liian rajoittunut alusta minun makuun. Kauniilla kuorella ja yksinkertaisella ja hyvin toimivalla käyttöliittymällä myyvä laite, jolle on oma käyttäjäkuntansa riittävän vähään tyytyvissä. Sillä ei ole mitään asiaa mobiilimaailman valtiaaksi nykyisessä muodossaan.

Maemolla ei ole kuitenkaan toistaiseksi mitään saumaa taistella Iphonea vastaan kaupallisissa softissa ja onkin mielenkiintoista nähdä millaisen määrän Nokia saa noita Maemo laitteita esimerkiksi vuodessa markkinoille. Se tulee luultavasti sanelemaan sen miten kaupalliset softan tekijät alustasta kiinnostuvat. Koodin teko Maemolle on kuitenkin erittäin helppoa, ainakin suurelle osalle Linux koodareista. Maemolle tulee myös tuki Web Runtimen käyttöön, joten nuo yksinkertaiset nettisoftat onnistuu kohtapuolin webbisivujen vääntäjiltäkin.

Lyhykäisesti sanoen Maemo lupaa paljon, mutta näytöt uupuu vielä. Minä veikkaan Maemon voittavan teknisen etumatkansa ansiosta muut alustat.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

19

> Uusimmassa mallissa on kokolailla sama rauta mitä N900:ssa, jossa moniajo toimii loistavasti

Kyllä. iPhonea on olemassa kaksi muutakin mallia, noin niin suuren muutoksen tekeminen järkevästi vaatinee pientä remonttia rajapintoihin joten se olisi järkevää tehdä vähän isommalle joukolle laitteita kuin aivan uusimmalle mallille.

Lisäksi kaikissa kolmessa akkukesto on harmittavan huono, taustalla CPU:ta ja varsinkin radiota (3G/WLAN/GPS) käyttävät softat olisivat varsin ikävä lisä tähän. Varsinkin kahdessa aiemmassa iPhonessa myös muistin koko on ongelma, saattaa olla että iPhone OS ja softat vaativat enemmän muistia kuin vaikka Android- tai Maemo-softat joten se saattaa olla osa ongelmaa edeleen. Moniajo tulee joskus, kun rauta sen sallii riittävällä laadulla ja siihen on riittävä paine kehittäjien/kilpailijoiden taholta.

N900:n akkukesto on parempi?

> Myös pikaviestimistä kirjaudut ulos

Ei, koska push notifications.

> Etkä voi helposti tukea uusia viestimiä kuten MSN, FACBOOK CHAT, SIP.

Käyttämäni IM-softa tukee tarvitsemiani protokollia ja push notificationia. En ole itse kokenut tarvetta uusien protokollien lisäämiseen.

> Minä veikkaan Maemon voittavan teknisen etumatkansa ansiosta muut alustat

Ehkä, mutta niin valitettavaa kuin se onkin, pelkällä teknisellä etumatkalla ei ole useinkaan voitettu mitään (VHS vs. Beta, Windows vs. muut). Tämänhetkisellä C/GTK -yhdistelmällä siitä teknisestä edustakin voidaan keskustella. Kaupallisia toimijoita kiinnostaa ensisijaisesti kuinka suurella panostuksella softa saadaan tehtyä, kunka hyvä siitä saadaan ja kuinka paljon sitä voidaan myydä.

Qt:n ja Maemo 6:n tullessa joskus ensi vuonna homma ottanee ison askeleen eteenpäin.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

20

"Myös pikaviestimistä kirjaudut ulos kun tarvitseekin tarkistaa vaikka valokuvasta jotain tietoa. Etkä voi helposti tukea uusia viestimiä kuten MSN, FACBOOK CHAT, SIP..."

Hehe itseasiassa toissa yöltä tähä liittyen hyvä juttu, olin yöllä sitten iphonen mesellä mesetelly, sammuttelin sitten softan ja menin nukkuu, tietämättömyyttäni jätin mesen onlineen luulin sen siis menevän offlineen ku kerran sammutan softan, niin eiku keskellä yötä 3 aikaan känny piippaa ja kaveri kysyy oonko vielä hereillä. Toi ny on jo vähä ku moniajoo :)

Tässä ny iphonea hmm pari kuukautta käyttäneenä huomaa, että aika monet noista moniajon puutteista pystyy kiertämään esim irkatessa voi selata irkin omalla selaimella nettiä jos haluu, mut se harmittaa, että facebook chat ei pysy onlinessa eikä siinä ole pushiakaan kai, jos jollai o tähä joku ratkaisu ni tänne :) periaatteessahan tämän voisi kai ratkaista niin, että käyttäs webbisivulta facebookkia, mutta ku en ole pystynyt fb:n chatissa lähettämään viestiä, en ole nyt tosin aikoihi koittanu, mut joskus en ainakaan saanu lähtemään

Ai n900 pyörittää hienosti moniajoa? yksi kaveri kävi testaa ja sano, että kyl oli hidas ku vähä enemmän oli softia taustalla, enkä yhtää ihmettele, ku luuri on hidas vaikka ei ajais taustalla mitää :) n900 on auttamattomasti hidas verrattuna tuleviin lippulaivaluureihin, kuten esim xperia x10, htc hd2 jne. Ja mielestäni nopeudella ja sulavuudella kisaaminen on erittäin hyvä valttikortti

Vastaa
eiphoc
eiphoc

21

Ehkä tuo Iphonen "vähän niin kuin moniajo" ja tietyt protokollat riittää joillekin ja se on hyvä niin. Mutta kerran kun on päässyt maistamaan oikeaa ja hyvin toteutettua moniajoa ei paljon viitsi tuon kaltaiseen pelleilyyn enää palata. Ja tuo, että irkkiclienttiin pitää tehdä erikseen selain on yksi noista järjettömyyksistä, mitä ei millään muulla alustalla oltaisi valmiit hyväksymään. Maemossa homma on tehty niin, että voit lisätä minkä tahansa pikaviestimen suoraan Nokian keskustelusovellukseen plugininä. Käyttöliittymä pysyy yhtenäisenä ja käyttäjä tietää aina mistä pääsee keskustelemaan. Ei tarvitse MSN:lle, Gtalkille; Skypele, Jabberille, SIP:lle, IRC:lle omaa sovellusta, kun kaikki löytyy yhdestä paikasta. Ja jos tuo ei kelpaa, niin sitten voit tehdä oman keskusteluohjelman eikä Nokia puutu siihen mitenkään.

N900:n moniajo on ehdottomasti parasta mitä mikään taskuun mahtuva tietokone tai puhelin pystyy tällä hetkellä tarjoamaan. Saa tämänkin hidastelemaan, jos kaiken mahdollisen taustalle käynnistää, mutta yhtäaikainen GPS-loggaus, Chätti, pari webbisivua ja musiikin kuuntelu toimii oikein hyvin jo tässä protossa. En sanoisi tätä millään tavalla hitaaksi. Akkuahan tuo tietenkin syö jos kaikki on yhtä aikaa päällä, mutta ainakin käyttäjällä on mahdollisuus valita, toisin kuin tuossa Iphonessa. Tässä protossa Skypen ja Gtalkin ollessa aktiivisena (laite WLAN:ssa) voit soittaa musiikkia kaiuttimien kautta helposti yli työpäivän ja akussa riittää voimaa vielä iltaan saakka. Tuollaisella käytöllä joutuu lataamaan tosin päivittäin, joten kyllä tuohon akkukestoon vielä saisi tulla parannusta. Eli aika samoissa mennään Iphonen kanssa (jota ei voi edes ladata standardilla micro-USB kaapelilla, vaan aina pitää olla oma kaapeli mukana).

Ja millähän perusteella X10 tai tuo HD2 ovat muka N900:aa nopeampia? Prosessorin kellotaajuuden, Quaken ruudunpäivitysnopeuden vai jonkun muun mittarin mukaan? Mikään näistä laitteista ei ole vielä kunnolla markkinoilla, joten mitään kunnollisia vertailuja ei ole päästy tekemään. Pelkkiä papereita katsomalla ei kannata sanoa että N900 olisi auttamattoman hidas. X10 on täysin keskeneräinen ainakin ennakkotestien mukaan. Ja noiden molempien ongelma on vielä aivan liian suljettu alusta Maemoon verrattuna. Ei niistä ole edes N900:n kanssa kunnolla kilpailemaan.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

22

Eiphoc, millä tavoin oot kytköksissä nokiaan? huomannu muutaman tyypin kans ku jutellu jotka tuntee joko jonku joka on ollu tekee maemoo tai muuten vaan kytköksissä jotenki nokiaan, ei löydä tuosta luurista mitää vikaa ja pulustavat sitä todella isolla kädellä.

Nopeudesta:

"vai jonkun muun mittarin mukaan?"

Omien silmien

iha näkemien videoiden perusteella tuo hd2 on ainaki huimasti sulavampi käyttää mitä tota nokiaa ja uskoisin xperian olevan samalla tasolla, kun julkastaan tai ainakin toivon näin. Mun mielestä toi yleisvaikutelma tosta n900:sta mikä on jääny käteen katsottua kymmeniä videoita siitä nii se vaan on kankeahko, tuntuu että kaikki mitä se tekeem se tekee pienellä viiveellä. Mutta niinhän se o, että se myyntii tuleva on sit tosi nopee, mut katotaa sitä sit ku oikeesti julkastaa, yhdelläkää videolla ainakaan luurin nopeus/sulavuus ei oo vakuuttanu, paitsi no siinä flashilla tms. softalla tehty n900 esittelyvideo, siinä vaikutti kyllä ärhäkältä peliltä :)

Vastaa
ville (vahvistamaton)

23

Ja joo toki itsekin ottaisin mieluummin oikean tausta-ajon, ku ton push homman, mutta toisaalta ei oo kyl vielä oikeen tarvetta

ei mun tartte ainakaa pitää kaikkii softii päällä vaan siks, että jee nyt mulla on moniajo. Varsinki ku iphonessa softat aukee todella nopeeti ni iha sama onko ne taustalla vai, että ne laittaa päälle sitten ku tarvii, sama aika menee siinä :)

en oikee tiä et mitä softia siellä taustalla sit ajaisin jos mulla moniajo olis, kun gps:ssää en tarvi ja noi yhteydenpitohommat hoituu pushilla


Nythän iphonelle tulee noita keskusteohjelmia missa on kaikki clientit vai miten sanotaankaan samassa. Löytyy facebook chat, mese, icq, yahoo messenger ja mitä näitä o korvaa aika hyvin tota moniajon puutetta, ku kaikki kuitenki samasja sitten vaan push päälle

Vastaa
eiphoc
eiphoc

24

ville:
Nokiaan olen kytköksissä ainoastaan asiakkaana ja N900:n sain lainaan summitista. Avoin koodi kiinnostaa ja N900 on sillä saralla parasta mitä taskuun mahtuvassa laitteessa toistaiseksi on saatavissa. Siksi sitä tulee puolustettua noita suljettuja alustoja vastaan. Aika vähän on kyllä Nokiaa kehuvia kirjoittelijoita netissä näkynyt, yhden nimeltä mainitsemattoman tuotteen puolustelijat on kyllä paljon äänekkäämpiä, niin netissä kuin kasvotustenkin.

HD2:n sense näyttää toimivan ihan sulavasti noilla näkemilläni videoilla ja HTC on tehnyt erinomaista työtä mobiili Windowsin piilottamisessa, mutta miltä siinä näyttää joku muu ohjelma kuin lähes kaikissa videoissa näytetyt työpöytä, puhelinvalikko, sähköposti, mediasoitin ja kuvan katselin? Onko ne saman näköisiä kuin tuo silmäkarkki mitä tuohon on tehty? Vähän epäilen. Eikä tuo nopeuskaan juuri eroa N900:sta, varsinkaan webbiselaimen käynnistymisen ja sivujen renderöinnin osalta, mitään moniajoon viittaavaa videota en ole nähnyt.

Tässäkin keskustelussa on tullut pariin otteeseen esiin se, että "minä en tarvitse sitä ominaisuutta, niin silloin se on turha" tyyppiset kirjoittelut. Onneksi on vaihtoehtoja, niin ei tarvitse tyytyä niin rajoittuneisiin laitteisiin kuin esimerkiksi tuo Iphone on. Ei tämä N900 mikään täydellinen ole, kaukana siitä. Silti se on lähimpänä oikeaa taskuun mahtuvaa tietokonetta kuin mikään muu laite mitä tällä hetkellä on saatavissa ja sillä voi vielä soittaakin. Ja kuten olen jo muutamaan otteeseen sanonut, niin jos haluaa olla mobiilimaailman kehityksen kirkkaimmassa kärjessä mukana, niin kannattaa hankkia N900, mutta sitä ennen kannattaa ehkä lukaista nuo Jaaksin kommentit vielä kerran, jotta tulee selväksi ettei tuo Maemo ole vielä kuitenkaan ihan kaikille tarkoitettu niin välttyy suuremmilta pettymyksiltä.

Vastaa
R31N4R
R31N4R

25

@22

selvä juttu... Eli nokiaa ei enää saa puolustaakkaan ilman että epäillään olevan joku nokian kauhea vakoilija...

Vastaa
asd (vahvistamaton)

26

Menepä ville itse kokeilemaan sitä N900:aa ennen kuin tulet tänne valittamaan sen sulavuudesta (tai sen puutteesta). Aivan turhia nuo videoiden ja kaverien puheiden perusteella tehdyt olettamukset.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

27

Joo heti meen ku kauppoihi vaa tulee versio mitä voi testata, en tosin tiä miten se mun käytössä sulavampi ois ku näkemissä videoissa? Ja ei tue puhelin hidas ole, ei vaan sillä tavalla sulava mistä tykkään Ja tietty saa puolustaa eiphocilla on vaa tota tietoa nii paljo ja tietää asiasta normaalia enemmän, niin tuli sellanen fiilis, mut tuossahan eiphoc sen kertoikin että kovasti kiinnostunut asiasta

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja