Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Symbian tippuu pois Nokian Nseries-laitteista?

9
Markus Lehtiniitty

Symbian tippuu pois Nokian Nseries-laitteista?
Nokian Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmien tulevaisuudesta on ilmassa paljon spekulaatioita. Nyt Nokia on kuitenkin saattanut tarjota merkittävää uutta tietoa asian suhteen.

The Really Mobile Project -sivusto raportoi Nokian Lontoon N900 meetup -tapahtumassa Nokian edustajien kertoneen vuonna 2012 kaikkien Nseries-sarjan laitteiden perustuvan Maemo-käyttöjärjestelmälle. Tämä tarkoittaisi loppua Symbianille Nokian huippumalleissa.

Sivuston mukaan muutos tulee tapahtumaan asteittain ja uusia Symbianilla varustettuja N-sarjalaisiakin on vielä tulossa useita. Ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-laite, juuri markkinoille saapumassa oleva N900, on vielä pääasiassa kehittäjille ja edistyneille käyttäjille suunnattu tuote, mutta tulevat Maemo-laitteet tähtäävät myös massamarkkinoille.


The Really Mobile Projectin mukaan toistaiseksi ei ole suunnitelmia Maemon käytön laajentamisesta Eseries- tai Xseries-laitteisiin, mutta mitä luultavimmin tämäkin tulee tapahtumaan ainakin jossain vaiheessa.

Tällä hetkellä Maemolle jaellaan sovelluksia niin laitteesta löytyvän Sovellusten hallinnan kautta, kuin myös Maemo Selectin sekä hyvin pian myös Ovi Storen kautta. Ovi Store on tulossa N900:lle vielä tämän vuoden puolella, kuten aiemminkin on kerrottu. Maemo Select pysyy toistaiseksi myös mukana, mutta siitä tullaan tulevaisuudessa luopumaan.

---

Nokian ratkaisua Maemon laajentamisesta voidaan kiitellä. Vaikka toistaiseksi se ei vielä ole valmis korvaamaan Symbiania keskeneräisyytensä vuoksi, niin parin vuoden päästä tilanne tulee olemaan jo aivan erilainen. Maemon myötä Nokialla on paremmat mahdollisuudet pysyä mukana kilpailussa, sillä sen kehitystyö näyttäisi etenevän huomattavasti Symbiania nopeammin ja kivuttomammin.

En olisi kuitenkaan yllättynyt, jos Nokia tulisi kiistämään tiedot Symbianista luopumisesta Nseries-laitesarjassa - ainakin jollain tasolla. Mitä luultavimmin Nokia tulee kommentoimaan asiaa toteamalla myös Symbianin tulevaisuuden olevan mielenkiintoinen. Nokialle on tärkeää luoda kuvaa myös Symbianista vahvana alustana kehittäjien silmissä.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
psp (vahvistamaton)

2

"N900, on vielä pääasiassa kehittäjille ja edistyneille käyttäjille suunnattu tuote, mutta tulevat Maemo-laitteet tähtäävät myös massamarkkinoille".

nokian johtajista on tullut satusetiä, jotka puolustelevat osaamattomuuttaan uskomattomilla tavoilla. yllä oleva lainaus on mainio osoitus siitä.

onko nokian palveluksessa yhtään muotoiluun erikoistunutta työntekijää. todennäköisesti ei... ei ainakaan länsimaista. toisaalta jos N900 on vasta tuotekehittäjille suunniteltu proto niin ymmärrän, ettei sen ulkonäköön, näppäimistöön ja näytön suuruuteen yms ole ollut tarvetta kiinnittää mitään huomioita.

jään mielenkiinnolla odottamaan tavallisille kuluttajille suunnattua valmista laitetta.

t. osakkeenomistaja

Vastaa
Thor1993
Thor1993

4

Vähän taitaa Nokjia suunnitelmissa myöhästyä jos maailmanlopun jälkeen alkaa Maemo korvaamaan Symbiania, mutta toivotaan, että Maemo laiteita alkaa tulemaan markkinoille kunnolla. Itselläni nyt ei ole kiire, koska seuraavan puhelimen osto on vasta n. vuoden päässä, mutta näillänäkymin puhelimen käyttis tulee olemaan Maemo.
Toisaalta ehkä pitää myös toivoa näin suomalaisena, että siitä Symbianistakin saataisiin ^4 kohdalla viimeistään kunnollinen nykypuhelimiinkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

7

> Näinhän siinä kävi: "Nokia on sitoutunut Symbianiin"...

Uutisoinneissa on kai toimittajat itse luoneet mielikuvan että Nokia olisi luopumassa Symbianista.

Jos uutinen oli kuitenkin se että N-sarja suuntautuu keskipitkällä jaksolla Maemo laitteisiin.

Jatkossa linjaus on se että loppukäyttäjälle aika sama mitä siellä allapyörii, sama häivytys myös devaaja puolella. Syvimpiä sovelluksia lukuunottamatta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asd (vahvistamaton)

8

@5

Taitaa se samppa olla näissä OS kuvioissa myöhässä kun vasta nyt julkisti oman Linuxiin pohjautuvan käyttiksensä. Maemoa sentään tehty jo tovi.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

9

Eihän tässä oo mitään ihmeellistä. Täysin odotettua. Varsinkin kun muistetaan, että on Nokian on myös uumoiltu lisäävän mallisarjojaan. Tai tulihan se X-sarja jo julkistettuakin ja kohta kauppoihin. Joten N-sarja Maemolla ja vaikka X-sarja Sympparilla... Molemmissa voi olla myös niitä huippulaitteita.

Siltä pohjalta mitä on Symbianin tulevaisuudesta esitelty, niin tuskin sitä kokonaan huippulaitteistakaan tiputtavat.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja