Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia supistaa puhelinmallistoaan

11
Markus Lehtiniitty

Nokia supistaa puhelinmallistoaan
Nokia aikoo supistaa puhelinmallistoaan - jatkossa markkinoilla tulee siis olemaan vähemmän Nokia-laitteita. Asiasta on kertonut Helsingin Sanomat lauantaina sekä verkossa muun muassa samaan konserniin kuuluva Tietokone-lehti.

"Markkinat muuttuvat, jolloin vähemmillä tuotteilla voidaan kattaa asiakkaiden tarpeet. Niiden tuotteiden, jotka tuodaan markkinoille, on tietysti oltava hienompia kuin ennen", totesi Nokian matkapuhelinyksikön tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Antti Vasara Helsingin Sanomille.
Nokia kertoi eilen vähentävänsä yhteensä 330 työpaikkaa Oulussa sekä Kööpenhaminassa, Tanskassa. Nämä työpaikat lähtevät ilmeisesti juuri mekaanisesta suunnittelusta, jota jatkossa laitemäärän pienentyessä tarvitaan aiempaa vähemmän.

Jo nyt ja jatkossa yhä kasvavin määrin tuotteet erotetaan ohjelmistoin ja palveluin. Puhelimet ovat raudaltaan jo saavuttaneet niin korkean tason, että ero eri hintaluokkiin kuuluvien mallien välille täytyy luoda muin keinoin.

Jatkossa Nokialta lienee odotettavissa yhä enemmän erilaisia variaatioita samoista perusmalleista, kuten esimerkiksi viime aikoina nähty on 5800 XpressMusicista muokatun 5800 Navigation Editionin ja 5330 XpressMusicista syntyneen 5330 Mobile TV Editionin kohdalla. Myös esimerkiksi E52 ja E55 tai N97 ja N97 mini perustuvat keskenään vahvasti samalle perustalle.

Nokian ratkaisua puhelinmäärän karsimisen osalta voidaan kiitellä - puhelinmarkkinat ovat muuttumassa suosimaan yhä enemmän yksittäisiä, kattavat ominaisuudet sekä myös suuret volyymit tarjoavia tuotteita monien eri mallien sijaan. Osaltaan tämän kehityksen taustalla vaikuttaa myös puhelinten kosketusnäyttöistyminen.

Tähän asti Nokia on tuonut markkinoille noin 50 puhelinmallia vuosittain - jatkossa määrä tulee siis suppenemaan, mutta tullee hyvin luultavasti pysymään yhä ainakin noin 25-35 eri puhelinmallissa, eli edelleen hyvin monipuolisena.

Kommentit (11)

tubbana
tubbana

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti elastic:

Näin siinä käy kun puhelimet eivät mene kaupaksi.

jep siks applellakin on vaan yks puhelin

Vastaa
sidni
sidni

3

Siis tämähän kuulostaa hyvältä, eikä niinkään negatiiviselta uutiselta! Nokia on ihan turhaan sysännyt lukuisia lähes samanlaisia puhelimia markkinoille vuodessa. Jospa ne nyt sitten panostais tuleviin puhelimiin enemmän. Silloin vanhoina hyvinä aikoina kun puhelimia tuli 10-15 vuodessa, niin laatukin oli ihan eriluokkaa kuin nyt.

Varmasti laatuun tuo oman osansa myös sen, että ihan tuotannossa ei ole niin montaa mallia kerralla. Voivat siis hyödyntää ammattitaitoaan paremmin, eikä jakaa sitä monelle eri tuotteelle.

Vastaa
Stonik
Stonik

4

Tuntuu että jossain vaiheessa tuo Nokian mallien runsaus ryöstäytyi käsistä, ja varsinkin nuo nelinumeroiset peruskaupulat ovat olleet erittäin hankialia muistettavia. N- ja E-sarjalaiset ovat olleet loogisemmin nimettyjä, ja toisaalta myös malleja on julkaistu rauhallisemmalla tahdilla.

Joka tapauksessa selvää on se, että markkinointi on helpompaa ja halvempaa jos ei tarvitse mainostaa erikseen kymmentä eri saippuakoteloa joissa erona on vain väri, pari vilkkuvaa lediä ja näppäimistön muotoilu.

Vastaa
oh-no (vahvistamaton)

5

Ei ei, Nokia ei tule panostamaan uusiin puheliin yhtään sen enempää. Vaan kun toisesta puhelimesta puuttuu toinen ominaisuus, niin toisessa se on ja vice versa. Tulee varmaankin N98 Gamer/Music/Navigation/Expert Editionit ja vielä mitä muuta jännittävää.

Vastaa
Ankle
Ankle

6

Kyllä, tämä on erittäin hyvä juttu, vaikka harmi tietenkin tuotekehitystiimien leikkaaminen. Seuraavan nokialaisen valinta helpottuu huomattavasti, kun tarjolla ei ole kymmentä melkein samanlaista laitetta. Ja toivottavasti Noksu tosiaan pystyy sitten panostamaan enemmän markkinoille tuleviin malleihin, eli tuotteiden laatu paranee (kuten uutisessa siteerattu Vasara vähän lupaileekin).

Vastaa
Käyttäjä (vahvistamaton)

7

@3

Luultavasti tuohon laatuun vaikuttaa eniten se, että nykyään laite täytyy saada myytyä mahdollisimman halvalla...
ja silloin joudutaan karsimaan valmistuskustannuksista...

Vastaa
EmDzei
EmDzei

8

Kerrankin voidaan todeta, että markkinavoimista on jotain hyötyä meille loppukuluttajille. Nokian taktiikkana on ollut saada olla markkinoiden suurin puhelinvalmistaja myytyjen puhelimien määrällä mitattuna ja siksipä Nokia onkin keskittynyt sumputtamiseen. On malli, jossa on miltei kaikki, paitsi puuttuu radio. On kaikki, paitsi puuttu 3.5 mm plugin. On kaikki, paitsi puuttuu kunnollinen kamera. On kaikki, paitsi puuttuu kapasitiivinen näyttö jne. On X6, mutta se myydään Comes with Lökäpöksy Music pakkopullalla.

Nokian taisi pelastaa malli N900. Nokian visiona on ollut pitkään "palvella" kehittyviä maita, joihin voi jatkaa halpamallien sumputtamista. Usean laitteen tuesta syntyy nopeasti paradoksi ettei millekään puhelimelle tule riittävää päivitystä tai jatkokehitystä - saatikka ohjelmistoja. Maemon kanssa on pullat tai pulla vielä hyvin uunissa.

Vastaa
saaben
saaben

9

Ei pitäisi yleistää, mutta väistämättä näkyy jo paljon porukkaa, jolla takki kääntyy niin, että hihat repeävät.

Ensin toitotetaan, kuinka pirun hyvä juttu on, että on niitä puhelimia mahd. paljon markkinoilla, niillähän se raha tehdään jne. Nyt, kun supistaa (selvä merkki alamäestä) muuttuukin mieli. Lähtökohtaisesti toki kuulostaa kivalle, mutta eiköhän totuus ole Nokian osalta vähän omahyväisempi. Säästöjä säästöjä, ja siinä sivussa yksittäisten mallien ominaisuudet kohenee jos sattuu natsaamaan.

Vastaa
Aunustico
Aunustico

10

Enpä itse ole koskaan kokenut positiiviseksi, että myynnissä on "kattavasti" puhelinmalleja - varsinkaan yhden ja saman valmistajan. Koska mallien väliset erotkin jäävät väistämättäkin hyvin pieniksi, ei ole mitään järkeä pitää myynnissä niin montaa mallia. Vähemmillä malleilla myynnistä tulee yksinkertaisempaa ja helpompaa - myös kuluttajalle.

Ja nuo erikoiseditiot - jos ne eivät pahasti poikkea normimallista, niin onhan sekin parempi jaottelu, kuin suoraan laajempi mallisto. Mielestäni tässä on siis ideaa.

Vastaa
user (vahvistamaton)

11

> Nokia aikoo supistaa puhelinmallistoaan -
...
> Jatkossa Nokialta lienee odotettavissa yhä enemmän erilaisia
> variaatioita

Jos mallisto vähenee niin sehän tarkoittaa variaatioiden vähenemistä. Myös Series 40 puolella on paljon samoja koneita erilaisissa pakteissa.

Symbian laitteissa samoja perustoja paketoituna erilaisilla ohjelmistoilla, joista E-sarjan koneet periaatteessa voisivat korvata monet supeammat musiikki mallit softalla ja 6000 sarjan mallit jos E-sarjaan vähän parempi kamera.

> E52 ja E55 tai N97 ja N97 mini perustuvat keskenään vahvasti
> samalle perustalle.

Jos kaivat kuinka monta samalla perustalla kuin E52 löytyy, niin se ei todellakaan rajoitu E55een.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja