Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

DNA:lle, Elisalle ja TeliaSoneralla LTE-toimiluvat, Finnet-leirille WiMAX

3
Markus Lehtiniitty

DNA:lle, Elisalle ja TeliaSoneralla LTE-toimiluvat, Finnet-leirille WiMAX
Suomen ensimmäinen taajuushuutokauppa kesti viisi päivää ja päättyi tänään 23. marraskuuta 2009. Huutokaupan seurauksena Suomessa on nyt jaettu seuraavan sukupolven mobiiliverkkoteknologioiden taajuudet. Puhelimissa yleisimmäksi nousevalle LTE-tekniikalla sopivat taajuudet menivät DNA:lle, Elisalle ja TeliaSoneralle. WiMAX-tekniikalle sopivan taajuusalueen voitti itselleen Finnet-leiri.

Taajuushuutokaupassa käytiin yhteensä 27 kierrosta ja loppusummaksi tuli 3 797 800 euroa. Taajuusjakoisella FDD-alueella Elisa Oyj tarjosi 50 MHz:stä 834 700 euroa, TeliaSonera Finland Oyj 50 MHz:stä 819 200 euroa sekä DNA Oy 40 MHz:stä 675 700 euroa. Aikajakoisen TDD-alueen 50 MHz voitti Pirkanmaan Verkko Oy, jonka korkein tarjous oli 1 468 200 euroa.
Huutokaupan järjesti Viestintäministeriö. Huutokaupan tuotto jäi aiemmin taajuutensa kaupanneisiin Norjaan ja Ruotsiin verrattuna melko pieneksi. Viestintäministeri Suvi Lindén katsoo huutokauppaprosessin sujuneen kuitenkin suunnitellusti. "Tämän jälkeen ryhdymme arvioimaan huutokauppakokeilun tulosta ja sen merkitystä tulevaisuudelle", Lindén toteaa.

"Taloudellisen ja teknisen kehityksen seurauksena Suomessa on asteittain siirrytty taajuushallinnosta taajuuspolitiikkaan. Arvokkaita taajuuksia on käytettävä mahdollisimman tehokkaasti. Tehokkuutta ja joustoa edistetään lisäämällä markkinaehtoisuutta taajuuksien käytössä", Lindén totesi. Kokemukset huutokaupasta arvioidaan Lindénin mukaan perusteellisesti. Selvitys huutokaupan vaikutuksista jätetään eduskunnalle jo syksyllä 2010. Siihen mennessä pystytään tarkastelemaan esimerkiksi sitä, miten huutokaupan voittajat hyödyntävät taajuuksiaan.

Suomen mobiilitoimijoiden kenttä pysyy siis hyvin samankaltaisena kuin aiemminkin. DNA, Elisa ja TeliaSonera tulevat olemaan suuren volyymin toimijoita puhelimissa pääasiassa käytössä olevissa verkoissa. Finnet-leiri jatkaa omaa peliään WiMAX-puolella.

LTE-verkkojen laajamittaisempi käyttöönotto tapahtunee vuoden 2011 aikana.

Kommentit (3)

Dollarinen (vahvistamaton)

1

Ruotsissa valtion kassaan kilahti vastaavanlaisessa huutokaupassa 230 miljoonaa euroa. Suomessa näin vähän? Toisaalta, kukapa tällaiseen takapajulaan verkkoa haluaisi (varsinkaan kalliilla) rakentaa.

Vastaa
joo (vahvistamaton)

2

"Liikenne- ja viestintäministeriö on arvioinut valtion saavan huutokaupalla myytävistä lte-mobiiliverkkojen toimiluvista 30–130 miljoonaa euroa. Arvio perustuu Ruotsin ja Norjan 4g-huutokauppojen tuloksiin. "

"loppusummaksi tuli 3 797 800 euroa"

"Viestintäministeri Suvi Lindén katsoo huutokauppaprosessin sujuneen kuitenkin suunnitellusti"

Onkos toimituksella tullut virhe nollissa vai kusettaako arvoisa viestintäministeri?

Vastaa
bloc
bloc

3

Kaipa se parempi, että summissa ei lähdetty hulluttelemaan, kun loppupeleissä nuokin kuitenkin maksaa käyttäjä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja