Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Hyytyykö Applen iPhone vai ei?

11
Markus Lehtiniitty

Hyytyykö Applen iPhone vai ei?
Viime päivinä on uutisoitu Applen iPhonen suosion mahdollisesta hyytymisestä tai hiipumisesta (Tietokone, MobiiliBlogi). Asiaa lienee kuitenkin dramatisoitu liikaa, eikä iPhone luultavasti oikeasti olekaan varsinaisesti hiipumassa. On vain luonnollista, ettei huikea satojen prosenttien kasvu voi jatkua loputtomiin.

Viime päivien uutisointi perustuu Lazard Capital Marketsin analyytikon Daniel Amirin ennustuksiin, joista on kertonut muun muassa EETimes.com. Amirin mukaan viimeisempien jakelukanavatarkistusten perusteella Apple toimitti lokakuussa 5,4 miljoonaa iPhonea, jossa oli kasvua 80 prosenttia syyskuuhun verrattuna. Lisäksi hän ennustaa iPhone-toimitusten putoavan marraskuussa 40 prosenttia lokakuuhun verrattuna, ja puolestaan joulukuussa 14 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Tämä asettaisi vuoden 2009 neljännen neljänneksen iPhone-toimitukset noin 11 miljoonaan puhelimeen, mikä olisi uusi neljänneksen ennätys iPhone-toimituksissa.
Neljännen neljänneksen 11 miljoonassa iPhonessa olisi vielä noin 40 prosenttia kasvu kolmanteen neljännekseen ja noin 160 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Vuoden 2010 ensimmäiselle neljännekselle Amir ennustaa 7,2 miljoonan iPhonen toimituksia, joka tarkoittaisi 35 prosentin pudotusta edelliseen neljännekseen, mutta 90 prosentin kasvua vuodentakaiseen verrattuna.

Jo ylläolevien lukujen perusteella on melko vaikea väittää, että iPhone olisi jollain tavalla hiipumassa. Vai edustaako hiipumista ennätyksellinen neljännesmyynti tai ennätyksellinen ensimmäisen neljänneksen myynti hiipumista? Menneellä kolmannella neljänneksellä Apple toimitti 7,4 miljoonaa iPhonea, mutta kärsi samalla komponenttipulasta johtuvista toimitusvaikeuksista. Nämä saatiin kuitenkin ratkaistua aivan neljänneksen lopussa, joten on luonnollista, että lokakuun iPhone-myynti on ollut erittäin kovalla tasolla eivätkä marraskuu ja joulukuu aivan samoihin lukemiin yllä.

Apple on myös vielä erittäin poikkeuksellinen puhelinvalmistaja siinä suhteessa, että ainakin toistaiseksi se on uudistanut puhelintarjontaansa aina vain kerran vuodessa. Tällä on oma merkittävä vaikutuksensa, sillä vanhan mallin hohto laskee ajan kanssa vuodessa melkoisesti. Tämän vuoksi iPhone-toimitukset lienevät jälleen vuoden 2010 toisella neljänneksellä melko heikkoa tasoa muutamiin aiempiin neljänneksiin verrattuna, mutta pomppaavat jälleen uuden mallin myötä kolmannella neljänneksellä koviin lukemiin. Mahdollista toki on, että Apple toisi seuraavan sukupolven iPhonen markkinoille jo toisellakin neljänneksellä, jolloin sillä tulisi luonnollisesti olemaan positiivinen vaikutuksensa jo tuolloin.

iPhone ei siis ole hyytymässä, varsinkaan kun nähtävissä on muutamia suuria, selkeitä muutoksia, jotka mitä luultavimmin tulevat vaikuttamaan positiivisesti myynnin kehitykseen lähitulevaisuudessa. Näitä ovat uudet markkinat, uudet operaattorit vanhoilla markkinoilla sekä jo edellä mainittu, odotettavissa oleva uusiutuminen noin puolen vuoden päästä. Uusista markkinoista mainitsemisen arvoisia ovat Kiina, jossa menestys on kuitenkin ainakin toistaiseksi ollut melko vaisua sekä Etelä-Korea, joka toistaiseksi puolestaan on melkoinen kysymysmerkki. Ehkäpä merkittävimmän "boostin" iPhone saakin saatavilletulosta useampien operaattorien kautta vanhoilla markkinoilla. Euroopassa tätä kehitystä on jo nähty Isossa-Britanniassa sekä Ranskassa. Lisäksi Applen odotetaan lisäävän Verizonin AT&T:n rinnalle, tai vaihtavan pelkästään Verizoniin, Yhdysvaltain iPhone-kumppaniksi.
Töihin AfterDawniin

Kommentit (11)

hta
hta

3

Kyllä mielestäni on aivan selvää, että myynti alkaa pikkuhiljaa hyytymään ja lisäksi veikkaisin, että Jailbreak yleistyy.

Itselläni on 3G malli, enkä ole vielä nähnyt tarpeelliseksi ostaa 3GS:ää ja tuskin sellaista edes ostan. Jos seuraava malli on yhtä miedosti lämmitelty kuin 3GS oli 3G:hen nähden niin useampi kuin yksi valmistaja on vähintäänkin ohituskaistalla jos ei nyt vielä aivan ohitse heti kerkeisikään. Toivottavasti Apple ei kuvittele, että matkapuhelinpuolella riittää paikoillaan löhöily. Sen virheen ovat jo tehneet niin monet muut valmistajat.

Seuraavan mallin onkin mielestäni syytä tuoda pöytään jo jotain aivan uutta, jos ei nyt maailman uutuutta niin vähintäänkin muiden puhelimista parhaat puolet. Itselleni hyviä syitä päivittää olisi keskusmuistin (RAM) kasvaminen entisestään 128MB (3G)->256MB (3GS)-> 512MB-1G ja virallinen tuki moniajolle, tietysti Applemaisen älykkäästi tehtynä. Lisäksi AT&T:n sanelemien typeryyksien purkaminen olisi hyvä asia, sekä iPhonen toiminnallisuuden täydentämisen ja uusimisen salliminen myös 3. osapuolen tekijöiltä. Ei kai siinä ole mitään pahaa myöntää, että joku ulkopuolinen voi osata tehdä vieläkin paremman SMS:n tms tai että VOIP puhelut ovat joillekin kiva juttu. Fyysistä näppäimistöä en henkilökohtaisesti kaipaa mutta jos se ei toisi 2-3 milliä enempää paksuutta nykyiseen puhelimeen niin mikä ettei. 900 UMTS taajuus olisi myös kiva lisä.

N900 on puutteistaankin huolimatta jo ihan harkinnan arvoinen laite. Samoin uudet Android puhelimet. Tätä taustaa ja kehitystä vasten on aika itsetuhoista jäädä lypsämään paikoilleen. Vuoden kuluttua ohituskaistalle pyrkiviä on jo useita ja ohittajiakin varmaan muutama.

Henkilökohtaisesti toivon N900:sesta suurta hittiä median keskuudessa ja myös ulkomailla. Kilpailuun pakottaminen tekee kaikille valmistajille vain hyvää ja käyttäjät hyötyvät.

Ylläpidolle sellainen vihje, että toivoisin tulevissa vertailuissa olevan mukana myös se Jailbreakattu iPhone 3GS backgrounderilla ja vaikkapa Kirikaella. Samalla voi korjata myös muut vakio itkut asentamalla muutaman softan ja näyttää, mikä se iPhonen oikea potentiaali on. Jailbreak on jo kokokansan huvia, kun ei tarvitse painaa kuin nappia ja odottaa pari minuuttia. Aika vähän on siis syytä olla tekemättä niin varsinkin kuin App Storen ohjelmat yhä toimivat, nyt vain monipuolisemmin ja saat samalla monipuolisemman puhelimen. Jailbreak ei muuten asenna vakiona SSH:takaan jos ei voida ihmisten ymmärtävän vaihtaa salasanojaan.

Vastaa
McTre
McTre

4

tuo jailbreak on vähän "kiellettyä". Se on melkein sama kun liputettaisiin uutta xboxia sen modaus mahdollisuuden avulla.

"Hack is baaaaad"

Vastaa
Ennustaja (vahvistamaton)

5

Olen itse miettinyt että iPhone buumi laskee kahden kolmen vuoden jälkeen. Vaikea nähdä millaisia innovaatioita iPhone keksii puhelimeensa. Viime mallinkin uudistus oli vain nopeampi toiminta ja sähköinen kompassi. Iphonen vahvuus perustuu käyttöliittymään ja appstoresta löytyvään laajaan sovellustarjontaan. Muut kännykkäyhtiöt innovoivat "raudan" puolella paljon nopeammin ja tehokkaammin ja uskon, että ne kyllä saavat iPhonen kiinni käyttöliittymänkin kehittelyssä ajan kanssa. Tilanne voi olla Nokiankin osalta toinen jo vuoden jälkeen, symbian 4 versiolla ja maemon uudemmalla viimeistyllä versiolla. Valtava sovellustarjonta kyllä pitää iPhonea edelleen suosittuna, mutta uskon iPhonen hyytymiseen parin vuoden tähtäimellä jos hinta ei sieltä pilvistä tipu.

Vastaa
hta
hta

6

@4
Niin kauan kun et asenna siihen maksullisia ohjelmia ilmaiseksi eli ns. piratoi niin aivan sama vaikka hehkutettaisikin. Eihän se ole keneltäkään pois, päinvastoin. Alkaa vaan itseä hiukan kypsyttämään nämä "iPhonessa ei ole moniajoa" jutut jotka siis ovat täysin virheellisiä. Tuossa iPhonessa kun on moniajo vakionakin (mutta vain tiettyjen Applen ohjelmien kanssa) ja jailbreakkaamalla täysi moniajo niinkuin useimmat sen haluavat ymmärtää. Jos se on jollekin avainkysymys, että onko moniajo vai ei niin sillä perusteella ei iPhonea pidä mielestäni ohittaa koska sen tuen lisääminen on vain parin minuutin homma.

@5
Osittain samaa mieltä joskin hinnalla ei ole niinkään väliä. Ominaisuudet ja käytettävyys ovat ne jotka ratkaisevat. Jos katsoit esim. digitodayn kyselyn tuloksia niin useat iPhonen omistajat olivat 30v+ ylempiä toimihenkilöitä/johtajia. Parin kolmen vuoden sijoituksena ei ole juurikaan väliä maksaako puhelin 300, 500 vai 700e varsinkin kun iPhonen jälleenmyyntiarvo on edelleen yli 300e jopa vanhassa 3G mallissa.

Vastaa
meripihka
meripihka

7

Minun mielestäni uudessa Applen iPhonessa on kovin paljon uusia ominaisuuksia. He lisäsivät laitteeseen nopeutta, muistia, kompassin , paremman kameran ja valtaisan joukon uusia ohjelmisto-ominaisuuksia. Ohjelmiston osalta lähes kaikki asiat toimivat vanhoissakin laitteissa, mutta silti, uuden laitteen myötä alustaa uusittiin kovinkin paljon.

Moni pitäisi Applen iPhone 3GS-puhelinta paljon suurempana uudistuksena jos 3.0-ohjelmistopäivitystä ei olisi saanut vanhoihin puhelimiin. Nyt kun sen saa, ero ei olekaan niin suuri. Arvelen, että Apple tavoittelee laitteeseensa tyytyväisiä käyttäjiä jotka eivät välttämättä vaihda puhelintaan joka vuosi. Sellaiseen malliin sopii hyvin se, että vanhat laitteet pidetään ajan tasalla ohjelmistopäivityksillä. Hyvin harva vaihtaa tietokonettakaan joka vuosi.

En usko teknisten ominaisuuksien lisäämisen olevan ongelma Applellekaan jos kokoa ei tarvitse rajoittaa. Nokian N900 on tästä hyvä esimerkki. Laite on huomattavasti Applen iPhonea kookkaampi juurikin laitteistoon lisättyjen teknisten ominaisuuksien vuoksi.

Minä pidän 3GS:n uudistuksia suurina ja merkittävinä. Joku muu voisi pitää niitä valtaisina jos laite olisi muotoiltu toisin. Muotoilu onkin ollut esimerkiksi Nokian tapa kutsua puhelinta uudeksi malliksi ja nyt Apple on muuttanut tätä ajattelutapaa.

Suurin osa 3GS:n ostajista lieneekin uusia asiakkaita, ei Applen puhelinta uuteen malliin vaihtavia.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

9

Jos iPhone 4G ensi kesänä tarjoaa jotakin oikeasti uutta, kuten moniajon (tai Apple varmaan onnistuu tekemään aivan omanlaisensa systeemin), niin kyllä se melko varmasti päätyy omaan ja monien muidenkin uusien asiakkaiden taskuun.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

10

Nyt on ihan pakko kysyä msly:ltä, että oliko tämän jutun ideana käsitellä muualla julkaistuja uutisia vai pönkittää iPhonea? Ihan rehellisesti minulle tämä kuullosti melko puhtaasti iPhonen puolustukselta... Lähes joka kappaleessa toteat, että ei, ei iPhone ole hyytymässä, ei... :)

Vastaa
admins
admins

11

Applen tuntien se on pakottanu ostamaan tavaraa suuremmissa erissä, siksi kasvua. Nyt varastot täynnä ja todennäköisesti kohta uudistettua mallia ulos pukkaa

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja