Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!

23
Markus Lehtiniitty

Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!
Te kysyitte, nyt me vastaamme. Pyysimme viime viikon tiistaina teitä kysymään meiltä Nokia N900:aan ja siitä löytyvään Maemo-käyttöjärjestelmään liittyviä kysymyksiä. Kysymyksiä satelikin oikein mukavasti seuraavan viikon aikana ja yhteensä päästiin useampaan kymmeneen kysymykseen.

Alta löytyvät vastaukset tai kommentit kaikkiin kysymyksiin. Valitettavasti aivan jokaisen kysymyksen kohdalta allekirjoittanutkaan ei kattavaa vastausta pysty antamaan. Tämän vuoksi onkin toivottavaa ja suotavaa, että kommenttien kautta tietoja täydennetään, jos löytyy tietoa, parempaa tietoa tai virhekorjauksia.

N900:n käyttökokemuksiin perustuvat juttumme tulevat vielä jatkumaan ainakin laajalla testiartikkelilla (vastauksissa viitattu Testissä-artikeli, ilmestynee vielä tämän viikon puolella) sekä toisen afterdawnlaisen, Matti "Siggy" Vähäkainun, tunnelmilla laitteesta. Jo aiemmin olemme julkaisseet ensikokemusartikkelimme, artikkelin Windows Live Messengerin käyttöönotosta sekä vuoden 2002 Nokia 7650:aa ja N900:aa vertailevan artikkelin.

Nyt siirrytään itse asiaan, eli vastauksiin teidän kysymyksiinne. Kysymykset ja vastaukset on luokiteltu alla listatun jaon mukaisesti. Jako ei ole täydellinen, ja voi olla joidenkin kysymysten osalta epäjohdonmukainenkin, mutta toivottavasti siitä on ainakin jotain apua...Artikkelin sisältö

Laitteisto-ominaisuudet
Rakenne ja muotoilu
Ohjelmisto-ominaisuudet
Puhelinominaisuudet
Tekstinsyöttö
Yhteydet
Paikannus ja kartat
Paikallinen mediatoisto
Verkon videopalvelut
Kolmansien osapuolten sovellusten saatavuus
Sovelluskehitys
Synkronointituki
Tulevaisuus
Vertailut muihin
Sekalaista


Laitteisto-ominaisuudet


Onko puhelimessa taskulamppu?

Erillistä taskulamppua ei ole, eikä myöskään mitään valmista toimintoa kameran kuvausvalon käyttämiseksi taskulamppuna. Myöhemmin lienee mahdollista, että tällainen toiminto tulee kolmannen osapuolen sovelluksena. Toistaiseksi on saatavilla esimerkiksi liqtorch-niminen sovellus, joka toimii kohtalaisesti taskulamppuna värjäämällä näytön valkoiseksi ja pitämällä taustavalon päällä keskeytyksettä.

Onko näppis taustavalaistu?

On.

N900:sta on sanottu, että siinä olisi jokin ratkaisu jolla näyttö on huomattavasti kirkkaamman oloinen päivänvalossa. Voisitko verrata n900:n näyttöä esim. n97:n näyttöön kirkkaassa päivänvalossa?

Vuodenajan vuoksi tätä on tällä hetkellä todella vaikea testata kunnolla. Pienten kokeilujen jälkeen en kuitenkaan uskaltaisi väittää N900:aa ainakaan merkittävästi paremmaksi, melko samalta vaikuttavat ainakin omasta mielestäni.

Se on-screen näppis tosiaan kiinnostaa ja kaukosäädinhän tuossa oli? Onko se lähetin reunassa, jotta sitä voi käyttää kuten kaukosäädintä yleensä vai miten?

Laitteesta löytyy siis infrapunaliitäntä, mutta sitä mukana tulevissa sovelluksissa hyödynnetä mitenkään. Infrapuna tue IrDA-standardia. Toistaiseksi ei ainakaan Maemo Select, Maemo Extras tai Maemo Extras-testing eivät vielä sisällä yhtään kaukosäädinsovellusta - joskus tulevaisuudessa niitäkin kuitenkin tultaneen näkemään. Infrapunaportti sijaitsee kameranäppäimen vieressä, eli laitteen ollessa vaaka-asennossa, laitteen yläpäässä.


Miten tuo kosketusnäyttö on käytettävyydeltään? Tavallista Nokian tasoa, vai onko se parantunut siitä? Apple on valitettavasti mielestäni tässä(kin) ison harppauksen edellä.

N900:n kosketusnäyttöhän on toteutettu resistiivisellä tekniikalla. Resistiiviseksi näytöksi N900:n näyttö on hyvä, mielestäni melko samalla tasolla uusimmalla ohjelmistoversiolla varustetun N97:n kanssa. Esimerkiksi Applen iPhonesta löytyvän kapasitiivisen kosketusnäytön tasolle ei N900:n näyttö käyttömukavuudeltaan mielestäni yllä, mutta erityiseksi ongelma ei näyttö N900:n kohdalla muodostu.

akkukesto aktiivisessa käytössä?

Aktiivinen käyttö voidaan määritellä niin laveasti, että monille se tarkoittaa varmaankin hyvin erilaisia asioita. Reilun viikon käyttökokemusten perusteella voin vain sanoa, että N900:lla kylläkin pärjää yhden kokonaisen läpi, mutta kyllä sen rasittamalla saa myös päivän aikana simahtamaan. Itse käytän aina puhelimiani varsin akkunälkäisesti, eli näytön kirkkaus "täysillä" sekä nyt esimerkiksi N900:ssa sähköpostien tarkistus viiden minuutin välein ja laite koko ajan yhdistettynä verkkoon joko puhelin- tai WLAN-verkon kautta. Itselläni ei reilun viikon aikana ole ollut ongelmia N900:n toiminta-aikojen kanssa.

Voiko sillä keittää kahvia?

Ei, eikä ainakaan tietääkseni millään kolmannen osapuolen sovelluksellakaan pysty ainakaan toistaiseksi ohjaamaan mitään kahvinkeitintä.


Rakenne ja muotoilu


Voiko sitä syödä?

Voi toki, mutta kovin suositeltavaa se ei taida olla.

Miksi se on niin ruma?

Muotoilun tyylikkyys on toki aina makuasia. Ainakin omaan silmääni esimerkiksi N900 ei ole kovinkaan ruma, vaan ennemminkin jopa yksinkertaisuudessaan melko tyylikäs.

Maalauksen tms laatu eli jos naarmuttaa kolikolla/avaimella, hilseileekö?

Valitettavasti tätä emme voineet testilaitteelle mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen vuoksi testata.

Miksi laitteen muotoilu näyttää niin venäläiseltä?


En tiedä, N900 on kuitenkin muotoiltu ilmeisesti pääosin Suomessa (laitteen näyttöosan takaa löytyy teksti "Designed in Finland").


Ohjelmisto-ominaisuudet


Onko N900:ssa yhtä "rajoittunut" kalenteri kuin S60 puhelimissa?

Maemon ja siis N900:n Kalenteri-sovellus on kehittyneempi tietyiltä osa-alueiltaan. Kalenteri-sovelluksessa löytyy kolme eri näkymää: kuukausi, viikko ja merkinnät (käytännössä päivä). Lisäksi erikseen tarjolla on tehtävä- ja muistiinpanonäkymät. Tapahtumaa luotaessa on tarjolla myös lisätietokenttä. Lisäksi eri kalentereita voi olla useita, niiden tapahtumat on värikoodattu, niitä voidaan piilottaa ja niiden synkronointia voidaan hallita kalenterikohtaisesti. Merkinnät voi myös asettaa poistumaan ajan perusteella automaattisesti. Toivottavasti edellä oleva riittää vastaukseksi - ainakaan yhtä rajoittunut ei N900:n kalenteri ole kuin Symbian S60 -laitteiden.

Millaiset ovat osoitekirja ja viestiominaisuudet(SMS, Sähköposti yms) käyttää?

Maemossahan aiemmin Osoitekirja-nimellä tunnettu yhteystietoluetteolo tunnetaan yksinkertaisestit Yhteystiedot-nimellä. Lisäksi Maemosta löytyy Keskustelut-sovellus, johon sisältyvät niin teksti- kuin pikaviestitkin ja Sähköposti-sovellus on erikseen. Näiltä osin täytyy sanoa, että asiat toimivat hyvin - laitteen heikkous viestintäpuolella on ehdottomasti puhelinkäyttö ja puhelutoimintojen heikko integrointi käyttöliittymään, mutta viestipuolella asiat ovat kunnossa.

Henkilöiden kanssa käydyt tekstiviesti- ja pikaviestikeskustelut näkyvät Maemossa sovelluksen nimenmukaisesti keskustelunomaisesti omien viestien kanssa allekkain. Formaatti on hyvä. Ainakin itse pidän Maemon viestitoiminnallisuudesta huomattavasti esimerkiksi Symbiania enemmän.

Myös Sähköposti-sovellus on mielestäni hyvä. Sitä olen itse päivittäisessä käytössä käyttänyt toistaiseksi vain Gmail-tilini kanssa. Gmailin käyttöönotto oli tutun helppoa eikä asetuksia tarvinnut säätää. Itselläni on ollut käytössä sähköpostien automaattinen haku viiden minuutin välein, mikä on toiminut erinomaisesti eikä Symbian-puolelta tuttua epävarmuutta ole käytössä esiintynyt.


Yhteystiedot-sovellus tekee juuri sen, mitä tarvitseekin, mutta ei juurikaan mitään ekstraa. Ei hyvää, eikä pahaa sanottavaa.

Onko N900:ssa tukea Office-tiedostoille (myös uusille docx etc)?

Toistaiseksi ilmeisestikin ainoa Microsoftin Officea tukeva toimistosovelluspaketti Maemolle on DataVizin Documents To Go, josta on ainakin toistaiseksi saatavilla vain katselua tukeva versio. Sen pitäisi kuitenkin tukea myös tuoreimman Office 2007:n uusia tiedostomuotoja. Documents To Gotakaan ei tule N900:n mukana, mutta asennuslinkki sille löytyy sovellusvalikosta. Kyseessä on 30 päivän kokeiluversio. Hintaa näyttäisi olevan 9,99 dollaria.

Onko totta että multimediaviestien lähetys/vastaanotto ei onnistu? Kuvat voi helposti lähettää sähköpostilla, mutta haluaisin pystyä vastaanottamaan muiden lähettämiä kuvia. Onko ominaisuutta tulossa myöhemmin päivityksenä? Miksi sitä ei ole alkujaan viitsitty laittaa mukaan?

Tällä hetkellä N900 ja Maemo 5 eivät tuo multimediaviestejä - ei vastaanottoa, ei lähetystä. MMS-multimediaviestien tukea ei ole mukana luultavasti siksi, että se olisi vaatinut merkittäviä kehityspanostuksia, joita ei nähty vaivan arvoiseksi tässä vaiheessa alustan kehitystä. MMS-tuen tulemisesta ei ole minkäänlaista virallista tietoa, mutta mahdollista se toki on, mutta en kuitenkaan laskisi kovinkaan paljon sen varaa. Mielestäni on todennäköistä, että jos (virallinen) MMS-tuki Maemolle on tulossa, niin se tulee vasta Maemo 6:n mukana.

Onko tuossa jotain Javaa (ME ja/tai SE), jotta siihen saa Opera Minin Betan (jos sattuu kaipaamaan)?

Maemo 5 ja näin ollen N900 eivät valmiina sisällä tukea Java ME:lle tai liioin SE:llekään. Ilmeisesti myöskään minkäänlaista virallista tukea ei ainakaan aivan lähiaikoina ole tulossa, mutta periaatteessa Javan käyttöönotto olisi mahdollista. N900:n ja Maemo 5:n oma selain, sekä muun muassa valmistumassa oleva Mozilla Firefox for Mobile, ajavat mielestäni selaintarpeen Maemo 5:n osalta varsin hyvin.


Miten nuo ensimmäisen työpöytäkuvan sivut saa näkyviin (tai siis sivut jotka haluaa.) Tuo siis missä on mtv3.fi, kauppalehti jne.

N900:n neljälle työpöydälle voi itse lisätä pikakuvakkeita sovelluksiin, kuvilla varustettuja yhteystietoja, kirjanmerkkejä verkkosivuihin sekä erilaisia widgettejä. Kysymyksessä viitataan ensikokemusartikkelimme kuvaan, jolla näkyy kahdeksan eri verkkosivun kirjanmerkkikuvakkeet. Kyseisten kuvakkeiden lisääminen työpöydälle onnistuu helpoimmin menemällä haluamalleen verkkosivulle selaimella, painamalla alapalkin plussapainiketta ja valitsemalla "Lisää linkki työpöydälle". Tämän jälkeen työpöydän vakiomuokkaustoiminnon kautta kuvakkeen voi asettaa haluamalleen paikalle työpöydillä. Tämän jälkeen työpöydän kuvaketta koskettamalla saa aina avattua kyseiset sivut nopeasti.

Onko näyttö pystytilassa vain silloin kun puhutaan, vai onko pystytila myös esim. osoitekirjalle? Ja toimiiko N900 osoitekirja pystyasennossa?

N900:stahan löytyy erikseen Puhelin-sovellus sekä Yhteystiedot-sovellus. Yhteystiedot-sovellus toimii ainoastaan vaakakuvatilassa. Puhelin-sovellus on toistaiseksi ainoa Maemo 5:n vakiosovellus, joka toimii vaakatilan ohella myös pystytilassa. Sovelluksen asetuksista saa valittua toimiiko sovellus aina pystytilassa vaiko laitteen asennon mukaan automaattisesti joko pysty- tai vaakatilassa. Lisäksi on mahdollista asettaa Puhelin-sovellus käynnistymään aina, kun laite käännetään pystyasentoon.

Puhelin-sovellus koostuu oikeastaan kolmesta erillisestä osiosta: perusnäkymästä, jossa näkyvät viimeisimmät puhelut (soitetut, vastatut, vastaamattomat kaikki yhdessä), Numeronäppäimet-osiosta sekä Valitse nimi -toiminnosta. Nämä kaikki toimivat sekä pysty- että vaakatilassa. Valitse nimi -toiminnossa näytöllä on lista nimistä kuvien kera, ja nimeä koskettamalla saa esiin mahdolliset puheluvaihtoehdot (esim. Matkapuhelin, Skype-puhelu, eri numerot jne.). Näytön oikeasta reunasta löytyy pikahaku vaihtoehdoilla tyyliin DEF tai STU.


Millaiset kielivalintavaihtoehdot puhelimessa on/voiko kielen muuttaa miksi tahansa maapallon kieleksi? Entä voiko näppäimistön layouttia muuttaa minkä tahansa linuxin tapaan esim. us-näppikseksi, josta löytyy ne kaikki neljä suuntaohjainnappia.

Testilaitteemme on Suomi-versio ja siitä löytyvät seuraavat kielivaihtoehdot: englanti (UK), englanti (USA), espanja, espanja (Latinalainen Amerikka), hollanti, italia, norja, portugali, puola, ranska, ranska (Kanada), ruotsi, saksa, suomi, tanska, tšekki sekä venäjä. Tekstinsyötön kielen voi valita samoista vaihtoehdoista: tekstinsyötölle on valittavissa sekä 1. kieli että 2. kieli. Kielet vaikuttavat kuitenkin vain virtuaalinäppäimistöön, eikä tekstinsyötön kielen vaihdolla ole vaikutusta fyysisen näppäimistön toimintoihin.

Integroituuko androidin tapaan googlen palveluihin? Mielestäni yksi heron parhaita ominaisuuksia.

Androidhan Googlen käyttöjärjestelmänä on melkein alusta asti tehty integroitumaan Googlen palveluihin. N900:sta valmiina löytyy valmiudet oikeastaan vain Google Talk -viestipalvelulle, muuten joudutaan ainakin toistaiseksi rajoittumaan käyttämään standardeja verkkoversioita Googlen palveluista - erillisiä sovelluksia, virallisia tai epävirallisia, ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla.

Mutta onhan luurissa sitten copy & paste -toiminto kuitenkin?

On. Ja mikä hienoa, laitteessa toimivat tietokoneista tutut näppäinoikotiet kuten Ctrl + C (kopionti), Ctrl + X (leikkaaminen) sekä Ctrl + V (liittäminen).

Millaiset mahdollisuudet on estää tai muokata vastauksia. Eli siis kun joku soittaa kun olet tekemässä jotain tärkeää niin onko mahdollista että tiettyjen ohjelmien ajo menee puhelin ominaisuuksien päälle siten että ohjelma ei kaadu tai vaihdu automaattisesti puheluun. Voiko itse määritellä tärkeys asteet.... Esim , etäyhteys ei saa katketa bluetoothilta tms jos tekee jotain vaikka tulisi puhelu vaan puhelu menisi vastaajaan...

Tämä kysymys meni kokonaisuutena hieman yli hilseen, mutta sanoisin, että ainakaan vakiona ei tällaisia valintamahdollisuuksia ole. Kommenteissa saa toki korjata, ja tarjota lisävaloa asiaan, josta itse en pysty juurikaan tämän enempää sanomaan.


Voikos tuohon asentaa vaihtoehtoisia käyttiksiä? Debianin, Ubuntun tai SHR:n esimerkiksi jos siitä on ARM-väännös? Tai mitä niitä nyt vanhoille tableteille sai.

Ilmeisesti toistaiseksi tarjolla on ainoastaan Easy Debian -nimellä kulkeva implementointi. Muista mainitsemistasi ei löytynyt oikeastaan mitään tietoa, mutta kaikki on mahdollista (aikanaan).


Puhelinominaisuudet


Mites tuo kuuluvuus? Ei tiputa herkästi pois huonosta 3g verkosta kun ottaa käteen tms?

Itse asun Salossa melko lähellä keskustaa (noin 3 km), enkä ole sen kauempana tätä erikseen testannut. 3G-verkossa N900 vaikuttaisi pysyvän melko hyvin, tosin tämä on vain subjektiivinen arvio. Puhelimena toimimisen osalta toimivuus on hyvä ja N97:ää parempi: N97:ssä monesti vaivanneita "Verkko varattu" -tyylisiä ilmoituksia ei ole N900:n kanssa reilun viikon käytön aikana näkynyt.

Miten äänenvoimakkuus meluisassa ympäristössä?

Tämä on sellainen asia, joka riippuu paljolti omasta mielipiteestä, joten itselleni on hyvin vaarallista vastata tähän oikeastaan mitään. Ajattelin kuitenkin ottaa tämän riskin: omasta mielestäni äänenvoimakkuus on puhelimessa puhuttaessa tarpeeksi voimakas meluisassakin ympäristössä, ja ehkä N97:ää parempi. Testasin tätä vääntämällä tietokoneen kaiuttimista musiikin kovalle ja kuuntelemalla sekä N900:aa että N97:ää.

Vaikka puheominaisuudet ovatkin laitteessa toissijaisia, niin miten N900 suoriutuu puhelimena?

Puhelimeksi on huomattavasti parempiakin laitteita, ja puhelinkäytössä esimerkiksi Nokian Symbian-kosketuspuhelimetkin ovat merkittävästi N900:aa edellä. Laajemman kuvan asiasta antanee Testissä-artikkelimme.

Toimiiko puhelimessa sim-kortin etäkäyttö eli rSAP?

Ainakaan toistaiseksi tukea tuolle ei ole, eikä myöskään mitään tarkempaa tietoa sen saapumisesta. Täysin henkilökohtaisena arvionani tuonkin voisi joskus olettaa saapuvan Maemo-alustalle, mutta mitään virallista tietoa tämän osalta ei toistaiseksi siis ole.Tekstinsyöttö


Toi näppäiksen näppäimet näyttää reilun kokoisilta ja taitaa olla kohtuu helppo kirjoittaa sillä, vai onko?
Kritisoit näppäimistöä sen koon puolesta, mikä on varmaan ihan ymmärrettävää, mutta eikö näppäinten tuntuma yms ole kuitenkin parempi kuin esim N97 (näin aika moni on sanonut)? Kunhan näpit tottuu laitteeseen, niin kummalla veikkaat päästävän parempaan kirjoitusnopeuteen?


Näppäinten koko on tyydyttävä, tuntumaa voisi kuvailla jopa hyväksi ja kenties paremmaksi kuin N97:ssä. Ongelmaksi N900:n kohdalla kuitenkin muodostuu näppäinten ahtaminen hyvin pieneen tilaan ja näppäinten sijaitseminen aivan kiinni toisissaan. Tämä johtaa ajoittaisiin virhepainalluksiin, joilla on negatiivinen vaikutuksensa kirjoitusnopeuteen. Molempiin tottumisen jälkeen N900:lla päässee kyllä vauhdikkaampaan kirjoitusnopeuteen, suurelta osin skandien omana näppäiminään löytymisen vuoksi. Jos pitäisi N97:n ja N900:n välillä kokonaisuutena yksiselitteisesti vastata näppäimistöjen paremmuuteen, niin N900 veisi voiton, vaikkei mitenkään täydellinen olekaan.

Löytyykö on-screen keyboardia(kuva plz)?
Saisko kuvan virtuaalinäppäimistöstä?
Mites tekstinsyöttö, onko esim. tekstiviesteissä tarjolla "normaaleista" puhelimista löytyvää numeronäppäimistötyylistä vaihtoehtoa jota olisi helpompi käyttää yhdellä kädellä kuin QWERTYä?


Ainakin toistaiseksi saatavilla olevat tekstinsyöttövaihtoehdot ovat kuvassa näkyvä vaakasuuntainen virtuaalinäppäimistö sekä fyysinen täysnäppäimistö. Esimerkiksi Symbian-kosketuspuhelimista tuttua numeronäppäimistötyylistä vaihtoehtoa ei siis ole. Lisäksi voi sanoa, että tuota vaakasuuntaista virtuaalinäppäimistöä ei ole kovin helppia yhdellä kädellä käyttää.
Yhteydet


Saako luurin kiinni wlan-purkkiin yhteyden jakamista varten?

En ole aivan varma, ymmärsinkö kysymyksesi oikein. Tarkoitat ilmeisesti N900:n liittämistä WLAN-reitittimeen, jolloin N900:n puhelinverkkoyhteyden voisi jakaa tämän WLAN-reitittimen kautta muille laitteille. Tähän en osaa vastata varmasti, mutta epäilen tätä suuresti. Mutta tämän toiminnallisuuden tarjoava JoikuSpot-sovellus on tulossa myös Maemolle ja N900:lle.

Pystyykö helposti sulkemaan kaikki yhteydet paitsi GSM ja mahdollisesti WiFin?

Jokaisella on toki omat ajatuksensa siitä, mikä on helppoa, mutta omasta mielestäni verkkoyhteyksien poisjättö toimii N900:ssa melko helposti. Homman voi hoitaa esimerkiksi näin: katkaisee ensin avoinna olevat yhteydet yläpalkin kautta, jonka jälkeen Asetukset - Internet-yhteydet -valikon alta valitsee Yhdistä automaattisesti -kohdan tiedoksi "Kysy aina". Tämän jälkeen yhteydet pysyvät suljettuina, jollei niitä erikseen käyttöön itse ota.

Toimiiko 10 megainen hspa jo dnalla?

Ei liity kyllä oikeastaan N900:aan, mutta pitäisi toimia jo ainakin joillain alueilla.

miten helposti laitteeseen saa siirrettyä mediaa, eli musiikkia tai leffoja tms? Entä millainen on siirtonopeus?

Nokian PC-ohjelmistot, Nokia PC Suite ja Nokia Ovi Suite, eivät toistaiseksi tue N900:aa kaikilta ominaisuuksiltaan. Näppärintä onkin musiikin ja videoiden siirto massamuistitilan kautta, eli suoraan tiedostoja siirtämällä - omasta mielestäni tämä on helppo tapa, ja olen oikeastaan aina käyttänyt tätä kaikkien laitteiden kanssa, jotka tämän mahdollistavat. Pikaisen testin perusteella yksi 350 megatavun videotiedosto siirtyi 22 sekunnissa.

Voiko puhelinta käytää tietokoneen modeemina PC Suiten/Ovi Suiten kautta Bluetoothin yli helposti?

Kaapelin kanssa onnistuu ilman mitään kikkailuja. Käyttäminen myös Bluetoothin yli on mahdollista, mutta ei toistaiseksi virallisesti tuettua. Sen käyttöönotto onnistuu kuitenkin täältä löytyvin ohjein. Emme testanneet toimivuutta itse, koska sopivaa testikumppania ei ole tarjolla.

Tämänhän sai kiinni telkkuun. Haluaisin maalle läppärin korvikkeen, jossa olisi ulkoinen näyttö ja bluetooth näppis. N900 tarjoaisi siis keskusyksikön, massamuistin ja nettiyhteydet. Millainen kokoonpanon pitäisi olla? Joku HD telkku ja Nokian bt näppis ehkä.
Saakohan n900:n kikkailtua myös bluetooth-hiiren kiinni? Näppishän kyllä onnistuu, mutta hiiri olisi aika päheä video-ulostulon kanssa.


Televisiolle/näytölle ei ole suurempia vaatimuksia: komponenttiliitäntöjen kauttahan N900 televisioon kytketään. N900:n kanssa periaatteessa toimivat Bluetoothin HID-profiilin käyttöönoton jälkeen kaikki sitä tukevat Bluetooth-näppäimistöt, mutta käytännössä ongelmia on vielä jäljellä. Niistä lisää muun muassa täällä. Hiiren toimimaan saaminen on ilmeisesti vielä hankalampaa.


Paikannus ja kartat


Ovi Mapsista en ole saanut tietoa osaako se hyödyntää kartan kääntämistä magneettikompassin avulla, niin kuin iPhonen Google Maps osaa uusimmassa OS versiossaan. Ts. tavallinen tapa on näyttää kartta staattisena vaikka kulkisitkin länteen, etelään tai itään.
Yksi mikä minua tässä jäänyt mietityttämään, että N900 taitaa puuttua tuo elektroninen kompassi?
onko laitteessa (magneettista) kompassia?


N900:ssa ei ole digitaalista kompassia.

En varmasti ole ainoa joka kysyy tätä, mutta mitäs olet mieltä tuleeko tähän koneeseen puheohjaus jossain vaihessa kuten Iphoneen? Voiko sitä käyttää navigointiin, siis ilman että siinä on sitä puheohjausta eli toimiiko se muuten kuten esim muut Nokian puhelimet?

Äänikomennot ovat melko varmasti tulossa osaksi Maemoa jossain vaiheessa, mutta ehtivätkö ne jo Maemo 5:een, siitä tuskin on kenelläkään tietoa. Yhteisön kehitystyönä tätä on melko vaikea tuoda, eikä sitä ainakaan aivan lähitulevaisuuden näköpiirissä ole. Jos tarkoitit Kartat-sovelluksen ääniohjattua navigointia, sekin lienee mitä todennäköisimmin tulossa jossain vaiheessa. Toistaiseksi tästäkään ei kuitenkaan ole minkäänlaista tietoa. Tällä hetkellä N900:n Kartat-sovellus tarjoaa vain reitityksen, jolla toki pystyy navigoimaan (sijainti ja reitti näkyvät kartalla), mutta omat hankaluutensa siinä on.


Paikallinen mediatoisto


Minkälainen Media playeri tuohon on ympätty: Mille tiedosto muodoille löytyy tuki ja voiko tukea lisätä.. Esim Divx Xvid DVD mp3 Ogg etc...
Suurimmat videolaadut mitä vekotin jaksaa pyörittää. Pakkaus - Bitrate video - Bitrate audio - Resoluutio esim. x264 - 700 kpbs - 128kbps (mp3) - 800x480 (toimii / esiintyy nykimistä)
osaako playeri sitten subit (lue: testityksen)?


Mediasoitin on mielestäni erittäin hyvä. Se koostuu kolmesta osiosta: Musiikki, Videot ja Internet-radio. Tarkemmin Mediasoittimesta tullaan kertomaan tulevassa Testissä-artikkelissamme. N900:n audiotuen Nokia listaa näin: .wav, .mp3, .AAC, .eAAC, .wma, .m4a. Videoiden osalta Nokia listaa tuen löytyvän: .mp4, .avi, .wmv, .3gp; H.264, MPEG-4, Xvid, WMV, H.263, Flash Video. Koodekkien lisääminen on mahdollista (emme testanneet). Testasimme ajan puutteen vuoksi mediasoitinta vain yhden tyyppisellä videolla (Xvid, 23 fps, 1032 kbps, 126 kbps (mp3), 624x352 pikseliä) - video oli katsottava, mutta liike oli kyllä hieman tökköä. Puhelimen näytöllä vaikutelma oli vielä ihan ok, mutta TV-ulostulon kautta katsottaessa suurempi kuva toi heikkoudet pahemmin esille. Tekstitystä soitin ei suoraan tue, eikä nopealla vilkaisulla subituesta N900:lle löytynyt oikein mitään järkevää tietoa verkostakaan.

Saatavilla on myös jo mplayer, jonka asensin, mutta tämän jälkeen sitä ei yksinkertaisesti laitteesta löytynyt. mplayerissä on laajempi formaattituki sekä tuki myös tekstitystiedostoille.

Voisitteko kokeilla Videon pyörittämistä esim kotikutoisen divx, xvid tai vastaavan pyörittämistä TV ulostulon kautta.

Video pyörii ulostulon kautta tismalleen samalla tavalla kuin näytölläkin - myös testimme perusteella. Toki suuremmasta kuvasta virheet ja niin edelleen, sekä myös pienen nykimisen kenties huomaa helpommin.

Onko soittimessa mitään kätevää hakua artisteille/kappaleille?

Mediasoitin-sovelluksen Musiikki-osiosta ei ainakaan toistaiseksi löydy minkäänlaista hakutoimintoa. Laitteeseen tallennettua musiikkia voi selata albumien, esittäjien, genrejen tai kaikkien kappaleiden sekä soittolistojen kautta. Soittolistoissa tarjolla on automaattisina viimeksi lisätyt, viimeksi soitetut, suosituimmat sekä ei vielä soitettu.

Kuinka hyvin ja pitkälle FM-lähetin toimii?

FM-lähetin toimii aivan kuin siltä sopii odottaa - ja myös täysin vertailukelpoisesti N97:n kanssa. Pääasiassahan FM-lähettimen käyttöcase on autossa, joten pääosin auton kanssa tätä myös testasin (testiautona Volkswagen Golf IV, jossa Alpine iDA-X303 -soitin). Sekä N900 että N97 olivat täysin vertailukelpoisia: kummatkin rätisivät hillittömästi joka paikassa muualla paitsi keskikonsolissa sekä kojelaudan päällä, jossa molemmat toimivat käytännössä häiriöttömästi. Pienen testin tein myös kannettavan "mankan" kanssa: sen kanssa molemmat toimivat myös samalla tavalla, mutta eivät kovin vakuuttavasti. Yleisesti ottaen N900:n FM-lähettimen kantama on melko tavalliset muutama metriä, tilanteesta riippuen.


Verkon videopalvelut


Onko tuo uusin firmis auttanut flash-videoiden pyörittämiseen? Vai onko edelleen niin että se on youtube mikä toimii ja muualla sitten pätkii niin penteleesti. Edelleen kiinnostaisi voiko hulua, ruutua tms. ajatellakaan katsovansa tuon kautta kun niissä ei käsittääkseni mitään mobiiliversiota ole tarjolla. Niin ja ymmärsikö tuo noita perus 3g-videoformaatteja Tarkemmin vielä niin että missä menee se raja. Minkä palveluiden flash-videot pyörivät vielä sujuvasti ja mitkä eivät. Entä oletteko kokeilleet flash-pelien pelaamista?

YouTube toimii hyvin, mutta muuten toimivuus on vaihtelevaa. Esimerkiksi tässä muissa kysymyksissä esille tulleiden YLE Areenan ja gametrailers.comin videot eivät pyöri - toisaalta taas TVkaista toimii, mutta esimerkiksi Silicon Alley Insider -sivustolla olevat videot laittaisin "ei toimi" -kategoriaan (audio menee lujempaa kuin video). Hulua emme testanneet, Ruutu.fitä vaivaa sama kuin Silicon Alley Insideria - ääni toimii, mutta kuva jää jälkeen. Flash-peleistä testasimme Bejewelediä (oma suosikkipeli), sen pelaaminen toimi yllättävänkin hyvin, mutta vaatii toki selaimessa hiiritoiminnon käyttöönoton.

Miten pyörii youtube-videot kun laitetta rasittaa hiukan tai ei ollenkaan? Ja miten pyörii, pienessä rasituksessa? Rasituksella tarkoitan moniajon käyttöä.. (Ehkä itsestäänselvyys, mutta selvennykseksi nyt :)) Olisiko mahdollista saada videota tästä.. Kun youtubesta löytyy noita videoita joissa se pyörii ja sit joissakin taas tökkii niin pahasti että.. :S

Videota en valitettavasti pysty tarjoamaan, mutta tässä kokemukseni. Testasin asiaa katsomalla ensin YouTubesta videota ilman mitään muita sovelluksia taustalla. Tämän jälkeen avasin seitsemän muuta selainikkunaa ja kahdeksan eri sovellusta, ja kokeilin uudestaan saman YouTube-videon katsomista. En huomannut näiden välillä oikeastaan minkäänlaista eroa.

toimiiko gametrailers.comin videot ollenkaat?

Nopean kokeilun perusteella eivät toimi ainakaan toistaiseksi. Kokeilin etusivulta kahta eri, SD-laatuista videota (ScrewAttack, Tony Hawk: Ride). Molemmilla kerroilla selain ilmoitti, että sivu ei vastaa ja kysyi pakotetaanko sivu sulkemaan, johon vastasin kieltävästi. Tämän jälkeenkin videon paikalla näkyi vain valkoista.

Toimiiko tvkaista.fi ?

Kyllä toimii. Pyysin TVkaistalta testitunnukset kokeilua varten, joten sinällään palvelu on muuten minulle uusi tuttavuus. Asetuksena on 1 Mbps Flash, joka päällä videot toistuvat sulavasti. Epäilin hieman, että onko streami todellakin 1 Mbps, mutta tulin siihen lopputulokseen, että on (korjatkaa jos olen väärässä ja mobiililaitteisiin ajetaan aina vain 300 kbps:ää). Joka tapauksessa toimii erittäinkin katsottavasti, josta olin jopa hieman yllättynyt.

Toimiko areena.yle.fi ja sieltä:
- audio (radio-ohjelmat)
- saahan audion sekä stereobluetoothina että fm-lähettimellä ulos
- video (tv-ohjelmat
- saako videota Areenalta tv-outista ulos


Audiotiedostot toimivat ihan mallikkaasti. Videot puolestaan eivät toimi: videot kyllä käynnistyvät ja ääni toistuu tyydyttävästi, mutta kuva vaihtuu parhaimmillaankin usean sekunnin välein ja yleensä jumittaa yhteen paljon pidemmäksikin aikaa, eli ei siis todellakaan ole katselukelpoinen. Audion saa FM-lähettimellä ulos, stereo-Bluetoothia emme valitettavasti voineet kuulokkeiden/kaiuttimien uupuessa testata, mutta tuskinpa sen suhteen mitään ongelmia N900:n osalta on. Videot eivät toistuneet, joten eipä niitä TV-ulostulonkaan kautta silloin oikein ulos saa. Huomautuksena, että edellä oleva koskee siis YLE Areenan täyttä verkkoversiota - yle.mobin kautta löytyvä Mobiili Areenan videot pelaavat ihan mallikkaasti, mutta ovat melko pienitarkkuuksisia N900:n näytölle.

Pyörittääkö Youtube 1080HD-videoita?

Ei ilmeisesti. En tiedä pyörittäisikö N900 kyseisiä videoita, mutta N900 ei tarjoa edes vaihtoehtoa tähän sillä nekin videot, joista olisi YouTubessa saatavilla HQ- ja tai HD-versio, toistuvat N900:ssa ilman näitä valintavaihtoehtoja SD-tasoisena.


Kolmansien osapuolten sovellusten saatavuus


Olisi harvinaisen kiva kun saisi esim "Dropboxin" toimimaan tuohon kännykkään että saisi suoraan sitten kuvat laitettua backup serverille kun wifi yhteys on käytössä.

Olisihan se - toistaiseksi tätä ei kuitenkaan ole saatavilla, eikä tietoa tulosta ole.

Saako Maemo Browseriin MoZilla Weaven? Tiedän, että Fennec on tulossa myös tälle laitteelle, ja siinä se on saatavilla.. mutta koska n900:sen oma selain perustuu myös firefoxiin, niin kiinnostaisi tietää saako siihen samoja plugareita.

Ainakaan suoraan ei toimi. Yritin asentaa Weaven Mozillan sivuilta, mutta asennus ei onnistunut ja syyksi kerrottiin, että Weave ei ole yhteensopiva MicroB:n (3.0) kanssa.

Luulen että maemoon saa kyllä jonkin tyyppisen etätyöpöytä mahdollisuuden...?
Löytyykö Remote Desktop-clienttia tai vaikuttaako edes mahdolliselta että sellaisen tuohon saisi?
Toimiiko remote desktop N900:lla? Eli etähallinta esim. 3G:n yli omaan kotitietokoneeseen. Siihen on olemassa valmiit softat ja myöskin ja Step-by-step ohjeet maemo.org sivustolla (http://talk.maemo.org/showthread.php?t=30976).


vncviewer on saatavilla (tällä hetkellä) Maemo Extras-testing -sovellusluettelon kautta. Sen avulla remote desktopin saa toimimaan.

Toimiiko iSilo ja Mobipocket reader (ja FBReader) N900:ssa?

Näidenhän ajamiseen tarvitaan Garnet VM, johon homma jo tyssääkin, sillä sen asentaminen ei N900:aan onnistu, koska saatavilla on vasta OS2008:lle tarkoitettu versio.

Saako Spotifyn toimimaan? jos ei niin tietoa milloin tuki tulee? Jos saa millainen akun kulutus ja toimivuus?

Saa, mutta toistaiseksi se ei (ainakaan Linux-noviisille) vaikuta kovin helpolta. Kyseessä on siis epävirallisen, avoimen koodin despotify-hankkeen käyttöönotto Maemo-alustalla - lisätietoa täällä. Emme valitettavasti ehtineet syventyä asiaan sen tarkemmin, joten vastausta akun kulutuksen tai toimivuuteen emme valitettavasti voi nyt tarjota. Virallista Spotify-sovellusta Maemolle tuskin kovin nopeasti tulee.

Entä Google Apps / Gmail? Onko applikaatiota vai pelkkä selain/imap?

Erillisiä sovelluksia, virallisia tai epävirallisia, ei ainakaan toistaiseksi ole, joten kyseisiä palveluja joutuu käyttämään selaimen kautta. Toki Gmail-postit saa toimimaan vakiona löytyvän Sähköposti-sovelluksen kanssa, mutta push-sähköpostiahan kyseinen sovellus ei tue. Itselläni on ollut käytössä Gmail N900:n Sähköposti-sovelluksen kanssa viiden minuutin päivitysvälillä, ja se on pelannut mainiosti.


Sovelluskehitys


Voitteko kokeilla että onko make yms muut linux komennot käytössä että onnistuuko omien ohjelmien kääntäminen tälle?

Käsittääkseni toimivat kyllä - itselläni ei kuitenkaan ole harmainta aavistustakaan kyseisistä komennoista, joten näin paremmaksi jättää asian tutustumisen toistaiseksi tälle tasolle.

Mikä on helpoin tapa tehdä kotikuroisia ohjelmia N900:seen?

En uskalla ottaa tähän mitään sen tarkempaa kantaa - ilmeisestikin sovellusten kehittäminen Maemolle on kuitenkin ainakin huomattavasti vähemmän tuskaisempaa kuin esimerkiksi Symbianille. Kehittäjälukijamme voivat kommenteissa luoda lisävaloa asiaan halutessaan...

Onko helppoa kääntää esim openoffice ?

Helppouteen en ota mitään kantaa, mutta ainakin se on jo jollain tasolla tehty. Laajemmassa levityksessä OpenOfficea en ainakaan toistaiseksi kuitenkaan ole nähnyt.

Maemo linuxpohjaisena tarjoaa loistavan väylän open source ohjelmille, mutta miten sitten kaupalliset ohjelmat, jotka haluttaisiin suojata, esim. DRM:llä? Estääkö DRM:n puute täysin "laadukkaampien" sovellusten tulemisen Maemo 5:lle ja näiden tuki- ja päivitystakuun?

Ilmeisestikään ei estä - onhan jo nyt nähty ja julkistettu kaupallisia, maksullisia sovelluksia.


Synkronointituki


Millainen Microsoft Exchange Server synkkaustuki:
-Mailit
-Kalenteri
-Taskit
-Kontaktit
-Jaettu osoitekirja
Onko testattu toimivaksi?
Tomiiko Mail For Exchange ja kuinka hyvin/huonosti?


Valitettavasti en voinut tätä testata - syy on hyvin yksinkertainen, eli itseltäni löydy Exchange Serveriä saatavilta. Mainitsemista sähköpostin, kalenterin, tehtävien ja yhteystietojen pitäisi ainakin synkronoitua. Jaetuista yhteystiedoista en onnistunut löytämään luotettavaa tietoa. Arvioisin, että N900:n Mail for Exchange -toiminnallisuus vastaa melko pitkälti Symbian S60 -puhelinten vastaavaa,

Voiko tuon synkronoida Evolutionin kanssa (kalenteri, sähköposti, yhteystiedot, yms.)? Tämä Evolution on siis Gnomen sähköpostiohjelma.

Itse en ole Linux-käyttäjä, joten tätä oli vaikea testata käytännössä. Verkostakaan ei juuri löytynyt tietoa tämän tiimoilta, puoleen tai toiseen. En siis valitettavasti osaa vastata tähän - jos joku osaa, niin kertokaa kommenteissa, niin päivitän juttua...

Olisi loistavaa jos pystyisit selvittämään toimiiko N900:sen Active Synkki Kerio Mail Serverin kanssa.

Ei vaikuttaisi toimivan, katso täältä. Kiireellisen aikataulun vuoksi en edellä mainittu tiedossa nähnyt tarpeelliseksi enää itse kokeilla asiaa käytännössä. Tilanne on siis toistaiseksi se, että ei toimi, mutta mahdollisesti tulee joskus toimimaan.

Kun missään en ole nähnyt mainintaa, toimiiko tuossa kalenterin, muistilappujen, yhteystietojen synkkaus SyncML:llä? Eli onko tukea tuolle?
Onko laitteessa tukea Funambol (SyncML) synkronoinnille (clientti?) Jos ja kun Funambol tuki on (jo nyt) miten sitä käytetään. Itse olen kiinnostunut synkkaamaan Funambolin avulla OSX:n kalenterit sun muut N900:n kanssa.


Vakiona paketista ulos ottaessa ei ole (kuin pelkästään kaapelin tai Bluetoothin yli tapahtuvalle). Täältä löytyy lisätietoa. Tuo mainittu, tarvittava SyncEvolution-lisäosa ei ole vielä ilmeisesti, ainakaan valmiina, Maemo 5:lle saatavissa. Valitettavasti tämän enempää en osaa tähän vastata.

Miten saan siirrettyä tiedot vanhasta puhelimesta (N95 8GB) tähän N900?

Asetukset-sovelluksesta löytyvällä Siirto ja synkronointi -työkalulla onnistuu yhteystietojen sekä kalenterin tapahtumien, tehtävien ja muistiinpanojen siirto. Viestien siirtäminen ei ilmeisesti onnistu oikein mitenkään, mikä on toki N900:n erilaisen viestien esittämistavan vuoksi ymmärretääväkin. Kuvat, videot, musiikin siirtää mitä luultavimmin kätevimmin ihan manuaalisesti.


Tulevaisuus


kysyisin n900:sta,että onko teillä tietoa tuleeko siihen maemo 6 joskus, vai onko laite turha, kun maemo 6 julkaistaan?
Pystyykö maemo5 päivittämään maemo6?
Saako tuohon Maemo 6:n kun se ilmestyy?
Päivittyykö N900 maemo 5 joskus maemo 6:ksi?


Mitään virallista tietoa Nokian taholta tästä asiasta ei toistaiseksi ole. Periaatteessa N900:n pitäisi Maemo 6:tä pystyä tukemaan, mutta on lopulta aivan eri asia, tuodaanko tuki saataville. Tällä hetkellä on siis parempi olla ottamatta asiaan sen tarkemmin kantaa.

Onko kellään tietoa, koska uusi versio tästä laitteesta olisi mahdollisesti kenties tulossa?

N900:han on ensimmäinen Maemo 5 -käyttöjärjestelmällä varustettu laite. Sekalaisten huhujen mukaan joskus vuoden 2010 kesänä olisi mahdollisesti tulossa myös Maemo 5:llä varustettu, mutta ilman fyysistä täysnäppäimistö varustettu, N900:aa kompaktimpi laite. Ensimmäiset Maemo 6 -laitteet lienevät vuorossa joko aivan vuoden 2010 lopulla tai sitten vuoden 2011 alkupuoliskolla.


Vertailut muihin


Ja mitä mieltä olette, n900 vai n97. Kumpi näistä kahdesta kannattaisi hankkia?

Ehkä tärkein asia, jota kannattaa näiden kahden väliltä valittaessa miettiä, on puhelukäyttö. Jos puhelintaan käyttää ennen kaikkea puhumiseen, pitäisin N97:ää parempana vaihtoehtona. Sen sijaan jos käytöstä merkittävä osa on verkkoselailua tai tekstiviestejäkin, niin N900 nousee mielestäni jo ykköseksi. Tämän suhteen jokaisen kuitenkin kannattaa tehdä omat johtopäätöksensä, ja jos ostopäätöksen tekeminen on vaikeaa, kannattaa molempia laitteita ehdottomasti kokeilla itse esimerkiksi jossain kaupassa.

x6 tulee ennen kauppaan kuin n900 ni ei mene mielestäni ihan oikein?

Mikä muka on ongelma tämän suhteen? Täysin erilaiset tuotteet tulevat markkinoille toisistaan riippumatta, silloin kun ne ovat siihen valmiita ja markkinoilletulo on kannattavaa.

Pärjääkö Maemo5 mitenkään Androidille tai varsinkaan tulevalle Android 2.0:lle? Mitkä on suurimmat erot Android käyttöjärjestelmään?

Android 2.0:aa en ole itse käyttänyt, ja myös omat Android-kokemukseni yleisestikin ottaen ovat melko rajalliset. Tämän vuoksi en ole oikea henkilö vertailemaan näitä kahta keskenään, eikä tällaisessa vertailussa olisi juurikaan järkeä muutenkaan. Jonkinlaisen käsityksen eroista saanee lukemalla aiemman HTC Hero -testiartikkelimme sekä N900:n Testissä-artikkelimme.


Sekalaista


Voiko tämmöisen LexMokia paskaläjän jättää ostamatta..........................

Voi toki. Jokainen saa tehdä, mitä itse haluaa.

Ja mikä tärkeintä (ja mihin voi olla vaikea vastata) milloin sen saa minun kukkarolleni käypään hintaan? ;)

Edullisimmillaan N900:aa saanee toistaiseksi 8 euron postikulujen kera 547 eurolla, joten tämän verran pitäisi kukkarosta paalua löytyä. Omasta mielestäni N900:n hinnoittelu on kohdallaan.

Eli kyseessä oli aivan myyntiin tuleva valmis laite, eikä ollut mikään proto?
Valmistusmaa?
Onko tämä virallinen myynti tuleva yksilö? Lukeeko valmistus maa?


Tietääkseni on aivan myyntiin tulevaa vastaavaa laite. Ainakaan prototyyppi tämä ei ole, laite toimitettiin valmiissa myyntipakkauksessa ja ohjelmistoversio on 1.2009.42-11. "Made in Korea" - N900:sia valmistetaan toistaiseksi tietojeni mukaan vain juuri Nokian Korean tehtaalla.

Olisi mukava saada vaikka joku pikaopas juttuun mukaan misä esitellään tärkeimmät asiat laitteeesta.

Tässä yhteydessä emme tällaista tee - suosittelen kuitenkin lukemaan Testissä-artikkelimme. Toinen suht nopea vaihtoehto kattavan katsauksen saamiseksi on Nokian oman Nokia Conversations -blogin 30 x 30 sekunnin videosarja, eli siis yhteensä 15-minuuttinen katsaus N900:aan.

Yleisesti ottaen käyttökokemukset/näkemykset miten tuo sopii yrityskäyttöön, onko mitään etua verrattuna esimerkiksi E90:een?

Tämä on niin laaja kysymys, jotta itseni on siihen hyvin vaikea vastata - varsinkaan, kun en itse yrityskäyttäjä ole tai yritysympäristöistä edes kovin paljoa tiedä. Toivon, että muut artikkelimme yhdessä tämän artikkelin muiden kysymysten kanssa valottavat asiaa tarpeeksi.

---

Näin, keskustelu jatkuu kommenteissa alla. Palautetta? Vääriä tietoja? Lisäyksiä? Korjauksia?


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -17%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
155 € Multitronic
194 € Proshop
199 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 186 €

Xiaomi Redmi Note 11 Pro – hinta laskenut -16%

Xiaomi Redmi Note 11 Pro
262 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 313 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -15%

Apple iPhone SE (2022)
339 € Swappie
399 € Hobby Hall
524 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi 12X – hinta laskenut -14%

Xiaomi 12X
483 € Proshop
483 € Hobby Hall
747 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 562 €

Kommentit (23)

Bluekkis
Bluekkis

2

"Saatavilla on myös jo mplayer, jonka asensin, mutta tämän jälkeen sitä ei yksinkertaisesti laitteesta löytynyt."
Perus mplayerissä ei ole graaffista käyttöliittymää vaan toimii komentolinjalta, minkä takia et sitä varmaankaan löytänyt. gmplayer taitaa olla yleisin käyttöliittymä, tiedä sitten miten toimii mamossa jos toimii.

Ja niille jota kyselivät maemolle devauksesta:
Maemolle softan kirjoitus tehdään linukassa, scratchbox/maemo-sdk löytyy maemo.org sivuilta ja sieltä löytyy myös ohjeet xephyrin asentamiseen softien testaamista varten. Windows ympäristössä pitää linukka asentaa ensin virtuaalikoneeseen, esim. virtualbox. Linukassakin ei olisi pahitteeksi asentaa virtuaali ympäristöön koska sratchbox symlinkkaa varsinaiseen ympäristöön minkä takia sillä voi saada käyttiksen sekaisin jos ei ole varovainen (sdk:n poistaminen lähinnä).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

5

Mahtava artikkeli! Tämän johdosta voisi jopa tuen vuoksi klikata mainosta!

Tuo "yli hilseen" kommentti varmasti olisi lyhykäisyydessään: Mitä tapahtuu jotain sovellusta käyttessä puhelun tullessa?

Vastaa
ramu2000
ramu2000

6

Mitäs kaikkea busybox terminaalilla voi tehdä, onko se muuten vakiona?
Mitäs herkkuja sillä oikein pystyy tehdä esimerkiksi toimiiko at (Scheduled tasks) komento?
Voiko sillä esim ohjestaa päivittämään uusimman ohjelman?

Mites muuten flashohjelmat netissä idlaustilassa esim joku pokeriajastin? Koska 5800 kännykässä nettipohjainen pokeriajastin menee idlaustilaan ja kun menee niin ajastin myös pysähtyy.

Vastaa
ramu2000
ramu2000

7

Missäs afterdawnin edit nappula?

Piti vaa lisätä ettei varmaa n900 tule tänne... kattoo sitku maemo 6 tulee... Tai sitten toi android kännykkä vois olla jotain kokelimisen arvoista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

8

Vähän tuntui siltä, että joihinkin kysymyksiin vastattiin ihan kettuillakseen kysymyksen esittäjille. ;)

Vastaa
hece35
hece35

11

Tv-liitinhän Nokiassa ei ole komponentti vaan perinteinen _komposiitti_. Mitään HD-kuvaa on siis sen kautta turha odottaa, mutta kyllä silläkin lähes 800*480 reso saavutetaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MKAntero (vahvistamaton)

12

Anywheretv ei toimi kovin sulavasti...ainakaan meikäläisen laitteella. Kuva ja ääni tökkii aika kovasti vaikka luurissa on 2M datasiirto.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
noobasd (vahvistamaton)

15

Yritän itse nyt aloittaa kehittää ohjelmia Maemo 5:lle ja olen asentanut VirtualBoxin ja siinä luonut uuden koneen. Mutta kun laite alkaa kysymään CD/DVD-ROM tiedostoa missä pitäisi tämä käyttöjärjestelmä asentaa niin mistä sellaisen saa ladattua ja minkälainen pitäisi ladata(googlettelun avulla löysin monta vaihtoehtoa että jos joku osaisi suositella jotain)?

Tämä nyt tarkoitettu näille osaavimmille henkilöille, jotka toivottavasti voivat auttaa niin pääsee itsekkin kokeilemaan tätä ;) Kiitos jo etukäteen.

Vastaa
Croft
Croft

16

Voiko sillä keittää kahvia? Voiko sitä syödä? Miksi se on niin ruma? Miksi laitteen muotoilu näyttää niin venäläiseltä?

-HaHaHaHaaaa.... =,D

Vastaa
harham
harham

17

Pienen alkukokeilujen jälkeen N900 tuntuu hyvältä käyttää. Jatkossa on tärkeää päästä itse ohjelmoimaan ja saada N900 toimintoja täysin tukeva PCSuite. Nyt on kaikilla ominaisuuksia kaipaavilla mahdollisuus tehdä itse paremmin toimivia ohjelmaia.

Vastaa
Erkkimon
Erkkimon

18

Kai N900:ssa on värinä? Itselläni on 9300, ja siinä ei oo. Se ahdistaa. Tota joutuu usein pitämää äänettömällä, mut sit menee kaikki puhelut ohi ku ei sitä ruutua yllättäen tuu seurattua puhelimen ollessa taskussa.

"Mutta kun laite alkaa kysymään CD/DVD-ROM tiedostoa missä pitäisi tämä käyttöjärjestelmä asentaa niin mistä sellaisen saa ladattua ja minkälainen pitäisi ladata(googlettelun avulla löysin monta vaihtoehtoa että jos joku osaisi suositella jotain)?"

Sun kannattaa mountata levykuva siihen virtuaalikoneeseen, jolloin se virtuaalikone kuvittelee, että sen romppuasemaan ois laitettu romppu, jota levykuva esittää.

Valitse virtuaalikone, klikkaa "Settings" -> CD/DVD-ROM, ja valitse "Mount CD/DVD Drive" ja valitse sopiva levykuva, eli vaikka jonkun Linuxin jakeluversion livelevykuva/asennuslevykuva.

Vastaa
arttuli1
arttuli1

20

Onko laitteessa muista Nokiankin puhelimista tuttu "hiljennä" toiminto. Tämä liittyy näihin joidenkin parjaamiin puhelinominaisuuksiin, ja on itselleni yksi tärkeimmistä toiminnoista puheluun vastaamisen lisäksi.

Eli siis ennenvanhaan puhelimen pärähtäessä soimaan saattoi vastata tai lyödä punaisen luurin soittajan korvaan, mutta nykyisinhän monissa puhelimissa voi jättää vastaamatta, mutta hiljentää soittoäänen. Löytyykö tämä ominaisuus N900:sta.

Lisäksi, onko laitteesta lähiaikoina tulossa uusia, uljaampia versioita? (eli kannattaako tässä vaiheessa ostaa vai odottaa hetki)

Vastaa
Erkkimon
Erkkimon

21

En tiedä, onko uutta tulossa ihan heti, mutta N900 on ainaki ollu hintansa väärtti. Puhelimen softapuoli on kehittyny koko ajan ja nyt siinä on enää hyvin vähän bugeja.

Puhelun hiljennys löytyy. Häiritsevin puoli N900:ssa on ollu se, että kun ottaa puhelimen taskusta, niin se saattaa tappaa puhelun tai vastata siihen ihan siksi, että se ei oo enää kokonaan taskussa joten se ottaa kosketuksia vastaan ja sitten se tietysti osuu johonkin niin että puhelu katkeaa tai avautuu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mimsu (vahvistamaton)

22

Sanoit, että Yhteystiedot-sovellus toimii ainoastaan vaakakuvatilassa.Väite on väärin, koska se toimii sekä pysty- että vaakakuvatilassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

23

@22
Mimsu, ehkä kannattaisi hieman katsoa milloin tämä artikkeli on julkaistu. >.< Päivityksiä tulee ja asiat muuttuvat.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.