Nintendo tutkii rikkoiko Nokia sen tekijänoikeuksia

10
Markus Lehtiniitty

Nintendo tutkii rikkoiko Nokia sen tekijänoikeuksia
Videopeliyhtiö Nintendo tutkii Nokian mahdollista tekijänoikeusrikkomusta. Mahdollinen tekijänoikeusrikkomus tapahtui Nokian julkaistessa Nokia Conversations -bloginsa kautta erilaisten peliemulaattorien toimintaa uudessa Nokia N900 -laitteessa esittelevän videon. Nokia ei ole ainakaan toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Kyseinen YouTube-palvelun kautta jaettu video on nyt muutettu yksityiseksi eikä ole enää katseltavissa. Video kuului Nokia Conversationsin 30 videota sisältävään 30 sekunnin pituisten N900-esittelyvideoiden sarjaan. Videolla N900:lla pelataan muun muassa Nintendon pelejä Super Mario World ja Super Mario Bros. 3.

Tietojen mukaan Nokian videolla todetaan "joidenkin emulaattorien vaativan erillisiä ROM-levykuvia pelien pelaamiseksi, ja että useimmat julkaisijat sallivat yksittäisten julkaisujen käytön, mikäli käyttäjä omistaa myös alkuperäisen version".

Nintendon Ison-Britannian PR-päällikkö Robert Saunders on kommentoinut asiaa. "Otamme ankaria askeleita suojellaksemme aineetonta omaisuuttamme ja lakiosastomme tulee tutkimaan tämän määritelläkseen, että onko rikkomus tapahtunut", sanoi Saunders. Kommenteista kertoi The Independent.



N900:lle on jo saatavilla ainakin Nintendon Game Boyta, Game Boy Advancea, NES:iä ja SNES:iä sekä MSX:ää ja ZX Spectrumia emuloivat sovellukset.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (10)

Stonik
Stonik

2

Mielenkiintoista, että netti on pullollaan emulaattoreita niin kännyköille kuin Win/Mac/Linux-koneillekin. Miksi juuri N900:n SNES-emuun tartutaan kiinni?

Vastaa
Jsusi
Jsusi

4

Stonik:

Ensinnäkin Nintendo on tässä tutkimassa vasta "...että onko rikkomus tapahtunut".

Toisekseen netti voi olla väärällään emulaattoreita, mutta niistä yhdenkään valmistajalla ei taida olla riittävästi massia vastata Nintendon et co. syytöksiin.

Jos multa kysytään, Nokia astui tarpeettomasti sontakasaan pelaamalla videolla juuri esimerkiksi Marioita, sillä Nintendo on nähnyt paljon vaivaa Mario-pelien ROM-failien kitkemiseksi netistä. Se selvästi haluaa vielä lypsää pönäkällä putkimiehellä eikä tasan varmasti halua ihmisten pelaavan mariota emulaattorilla vaikka pelaaja omistaisikin alkuperäiset pelit.

Vastaa
Superi79
Superi79

5

Kun katsoin videon siitä Helsingin tapahtumasta, jossa esiteltiin kyseistä puhelinta, niin ihmettelin tosiaan sitä kun Marioteemaa (ja olikohan emulaattoria myös?) demottiin polleana yleisölle. Nintendoa ei taidettu mainita kertaakaan... Varmaa hauskaa itse esittelijöistä, mutta harkintakyky taisi pettää pahemman kerran.

Vastaa
Superi79
Superi79

6

Video N900 Helsinki Meetup -tapahtumasta on poistettu Vimeosta. Ilmeisesti koko tili on poistettu 12.11.2009. Löytyisköhän tuota vielä jostain?

Vastaa
Stonik
Stonik

8

@3 ja 4:
Hyviä pointteja. Ehkä mopo on hieman karannut käsistä siinä vaiheessa kun ei olla vielä ymmärretty, että ollaan siirrytty suunnitteluhuoneen pimeästä peränurkasta suuren yleisön tietoisuuteen.

Toisekseen Nintendo seuraa varmasti tarkasti puhelinvalmistajia muutenkin, sillä sehän on ihan avoimesti syyttänyt iPhonea ja iPod Touchia Nintendo DS:n huonosta myynnistä viime aikoina.

Nokialtahan olisi oiva veto ryhtyä Nintendon kanssa yhteistyöhön, mutta tuota ei varmasti tule tapahtumaan.

Vastaa
Jsusi
Jsusi

9

Nokia ja Nintendohan eivät sinänsä taistele samoista markkinoista (ainakaan vielä) joten yhteistyölle ei periaatteessa pitäisi olla esteitä.

Mieleen voisi hyvin tulla esimerkiksi yhteen bundlattu peli ja emulaattori, jotka myytäisiin vain pakettina => Nintendo voisi hyvin myydä esim Nokia Storessa tällaisia paketteja.

Suurin ongelma lienee taas kopioinnissa. N900:lle ja Maemolle yleensäkin pitäisi olla joku tehokkaahko DRM-kikkare, jolla myyty emulaattori/pelipaketti saataisiin sidottua yhteen laitteeseen tai käyttäjään. Ilman tällaista DRM-komponenttia harva kaupallinen tekijä haluaa tehdä mitään Maemolle.

Vastaa
Aapo
Aapo

10

Onhan Mario (ja moni muukin) Nintendon omaisuutta ja valvoo miten sitä käytetään.

Monikin kaupallinen taho on tekemässä Maemolle softaa. Ovi storeen on tulossa N900 kauppa.

Yllätyttekö oikeasti, jos Mario näkyy jossakin, eikä sanota, että se on Nintendon? Yllättyisittekö myös, jos Windows näkyisi, eikä sanottaisi, että se on Microsoftin?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.