Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia julkaisi tulevaisuudelleen erittäin merkittävän Qt 4.6:n

11
Markus Lehtiniitty

Nokia julkaisi tulevaisuudelleen erittäin merkittävän Qt 4.6:n
Nokia julkaisi tänään valmiin version Qt 4.6:sta, alustariippumattomasta sovellus- ja käyttöliittymärajapinnastaan. Nokian tavoitteena on Qt:n myötä helpottaa merkittävästi sovelluskehitystä sen mobiililaitteissa käyttämilleen Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmille.

Qt 4.6 tuo mukanaan uusina asioina niin laajempaa järjestelmätukea, tehokkaita uusia grafiikkaominaisuuksia, parannettua tehokkuutta kuin myös tuen monikosketukselle sekä erilaisille eletoiminnoille.
Qt-rajapinnat tulevat korvaamaan toistaiseksi käytettävät rajapinnat Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmien tulevissa versioissa, Maemo 6:ssa sekä Symbian^4:ssä. Nämä sijoittuvat aikataulultaan vuoden 2010 loppuun tai realistisemmin vuoden 2011 ensimmäiselle puoliskolle. Jo nykyisiinkin laitteisiin Qt-tuen saa erikseen asentamalla, ja kehittäjät voivat jo aloittaa sovelluskehityksen.

"Kehittäjät voivat helposti luoda visuaalisesti houkuttelevia ja verkkoon kytkeytyviä sovelluksia työpöydille tai laitteille, mukaan lukien sadat miljoonat Symbian- ja ja Maemo-perustaiset laitteet. Kehittäjäyhteisö tulee nauttimaan Qt:n intuitiivisesta ohjelmointiliittymän käyttämisestä tehokkaiden ja houkuttelevien sovellusten luonnissa", kommentoi Nokian sovelluspalveluista sekä -rajapinnoista vastaava johtaja Sebastian Nyström tämänpäiväistä julkistusta yhtiön tiedotteessa.

Qt 4.6 tukee ensimmäistä kertaa Symbian-käyttöjärjestelmää, minkä lisäksi tuki löytyy Windows 7:lle, Apple Mac OS X 10.6 Snow Leopardille sekä tulevalle Maemo 6:lle. Lisäksi saatavilla ovat yhteisön tuki QNX- ja VxWorks-käyttöjärjestelmille. Nokia N900 -laitteesta löytyvälle Maemo 5:lle tukea kehitetään parhaillaan, ja sen osalta julkaistiin tänään toinen teknologian esikatseluversio. Lisäksi tänään julkaistiin Qt Mobility -projektista peräisin olevien sovellusrajapintojen esiversio - nämä rajapinnat tuovat mukanaan mahdollisuuden esimerkiksi puhelimen paikka- tai osoitekirjatietojen hyödyntämiseen.

Ainakin teoriassa Qt:n myötä samojen sovellusten pitäisi toimia Nokian laitteissa niin Symbian- kuin myös Maemo-käyttöjärjestelmällä. Tämän vuoksi Qt tulee olemaan jatkossa kenties elintärkeä Nokian tulevaisuudelle. Symbian-älypuhelinten sovelluskehitystä on useasti parjattu, mutta Qt:n pitäisi tuoda parannusta tilanteeseen, mikä saattaa nostaa kehittäjien kiinnostusta Nokian alustoihin.

Qt-rajapinnat perustuvat Nokian vuoden 2008 alussa ostaman Trolltech-yhtiön tuotteisiin. Paljon lisätietoa Qt:stä löytyy muun muassa aiemmista jutuistamme!

Kommentit (11)

vililikku
vililikku

1

"Qt 4.6 tukee ensimmäistä kertaa Symbian-käyttöjärjestelmää, minkä lisäksi tuki löytyy Windows 7:lle, Apple Mac OS X 10.6 Snow Leopardille sekä tulevalle Maemo 6:lle."


Tietysti Maemo 6 on hyvä mainita erikseen, mutta vielä tärkeämpää olisi mainita Linux – siis ihan yleisesti. Qt:ta voi käyttää niin Ubuntussa, Gentoossa kuin Androidissakin (niin, sekin on Linux ;))

Vastaa
Stonik
Stonik

2

@1

Oletko ihan varma Android-käytöstä? Isossa A:ssa kun ohjelmat ajetaan Dalvik-virtuaalikoneen päällä, ja jossain hyvin syvällä pinnan alla on tuo Linux-kernel.

Vastaa
vililikku
vililikku

3

@2

Kun nyt kyseenalaistat, niin sanotaan, että olen 90% varma. Sillä ~kaikki graafiset ohjelmat Linuxilla käyttävät joko GTK:ta tai Qt:ta, enkä näe mitään syytä miksei Qt toimisi Androidillakaan, niin perusjuttuja se on.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

4

@3

Se ei toimisi siksi, koska Nokia omistaa kyseisen puljun ja päättää missä QT toimii ja missä ei.

Sitä en tiedä mitä Nokialla on sitten asian suhteen funtsittu.

Vastaa
user (vahvistamaton)

6

> Kun nyt kyseenalaistat, niin sanotaan, että olen 90% varma. Sillä
> ~kaikki graafiset ohjelmat Linuxilla käyttävät joko GTK:ta tai
> Qt:ta, enkä näe mitään syytä miksei Qt toimisi Androidillakaan,

Väitän että QT toimisi mun reitittimessä, ehkä helpommin kuin Androit puhelimessa.

Miten ajattelit asentaa QT palikat Android puhelimen ?

Tietenkin jos joku tuo QT tuen Androidiin, niin sitten, samoi toimisi iPhonessa...

Vastaa
vililikku
vililikku

7

@4
Nyt menee metsään ja pahasti. Qt on avointa lähdekoodia (lisenssinä GPL* tai LGPL**, tosin sen saa ostettua myös kaupallisella lisenssillä), joten kuka tahansa saa käyttää sitä missä tahansa, kunhan vain toimii lisenssin ehtojen mukaan.

* http://linux.fi/wiki/GPL
** http://linux.fi/wiki/LGPL


@6
Mitään erityisiä "palikoita" ei tarvitse tuoda minnekään, sillä Qt toimii Linuxilla, ja Android on Linux (vaikkakin rajusti muunneltu), joten periaatteessa asian pitäisi olla piece of cake ellei Google itse ole tehnyt joitain jippoja Androidiin, joka estäisi esim. uusien ohjelmien/kirjastojen asentamista. iPhone ei taas liity tähän asiaan mitenkään, se kun ei taida Linuxiin pohjautua. ;)


Jos – asia josta en menisi takuuseen – Qt ei toimi Androidissa, ei syy ole Nokiassa tai Qt:ssa vaan itse Androidissa.

Vastaa
user (vahvistamaton)

8

>Mitään erityisiä "palikoita" ei tarvitse tuoda minnekään, sillä Qt
>toimii Linuxilla, ja Android on Linux (vaikkakin rajusti
>muunneltu), joten periaatteessa asian pitäisi olla piece of cake

En tunne kovin hyvin Androidia, mutta miten ajattelit asentaa QT softan android koneeseen ?

Vastaa
TuroP
TuroP

9

Androidissa ei ole tietääkseni X:ää joten Linuxin perinteinen tapa piirtää käyttöliittymä puuttuu. QT:n tuki pitäisi olla nimenomaan tehty Androidille ja kun sitä ollaan vasta saamassa valmiiksi Maemolle (missä on X) niin aika paljon pitää tapahtua ennenkuin se tulee Androidille. Androidille tehdään softa joka tapauksessa (lähes) javalla joten sitten pitäis jonkun vielä tehdä QT java bindingsit joten eipä touhussa ainakaan vielä mitään järkeä ole.

Vastaa
vililikku
vililikku

10

@9

Qt ei tarvitse X:ää toimiakseen. ;-)

Mutta joka tapauksessa myönnyn, keskusteltuani muidenkin kanssa, sain kuvan että Android on ~kokonaan rampautettu Linux. Eli ei se Qt:n asentaminen ole ainakaan mitään herkkua (jos mahdollistakaan) Androidille. Sen kuitenkin vielä toistan, että tämä johtuu Androidista, ei Nokiasta.


Ja pahoittelut epäselvistä ja huonosti muotoilluista lauseista. :-)

Vastaa
TuroP
TuroP

11

Lainaus:

Qt ei tarvitse X:ää toimiakseen. ;-)

Ei tietenkään, koska esim. Windowsissakaan ei sitä ole. Mutta epäilen ettei QT:n Android-versio ole Nokian ykkösprioriteettejä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja