Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: Nokia N900 + Maemo = mobiilitietokone

14
Matti Vähäkainu

Kommentti: Nokia N900 + Maemo = mobiilitietokone
Odotin Nokian uuden N900-lippulaivamallin saapumista testiin kuin kuuta nousevaa. Se vaikutti markkinointimateriaalin perusteella sopivalta laitteelta, eivätkä prototyyppien testitkään lytänneet toiveita. Nokian edelliset yritykset tuottaa laadukasta, muokattavaa ja avointa mobiilitietokonetta olivat puolestaan jääneet pettymyksiksi pitkälti alisuorittaneen Symbian-alustan johdosta. Vaikka mobiililaitteiden aallonharjalla eläminen on ollut tavoitteenani, niin viime vuodet potentiaaliset vaihtoehdot uudeksi kännykäkseni ovat olleet vähissä. Tästä johtuen aikansa huippupuhelin, Nokia N95, on palvellut älypuhelimenani yli kaksi vuotta.

Aivan viimeaikoina asiat ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi positiivisempaan suuntaan. Markkinoille saapuu yhä enemmän puhelimia, jotka soveltuvat käyttööni paremmin. Puhelujen soittaminen on toissijaista, tekstiviestejäkin lähetän vain silloin tällöin. Valtaosa puhelinlaskusta koostuu kiinteähintaisesta, rajattomasta datapaketista. Pääasia on, että olen tavoitettavissa yhden laitteen kautta, jolla voin tehdä mahdollisimman paljon samoista asioista kuin pöytätietokoneellani.
Koska iPhone ei sovellu rajoittuneisuutensa johdosta mobiilitietokoneeksi ja Windows Mobile ei vakuuta vanhentuneella käyttöliittymällään, niin vastausta olen etsinyt erityisesti Androidin suunnasta. Olenkin päässyt kokeilemaan muun muassa HTC Heroa, joka vakuutti toiminnallaan ja muokattavuudellaan minut jonkin aikaa sitten. Olikin enemmän kuin lähellä, että jo ennen N900:n markkinoille saapumista puhelimenani olisi toiminut hakukonejätin suunnittelemaa käyttöjärjestelmää ajava Hero. Miten asian laita on nyt, kun N900 on saapunut?

Muutaman päivän pikaisen kokeilun jälkeen olen muodostanut jo jonkinlaisen kuvan Nokian ensimmäisestä Maemo-puhelimesta. Voin hyvin yhtyä kolleegani Markus Lehtiniityn kuvaukseen, jonka mukaan N900 on oikea mobiilitietokone, niin hyvässä kuin pahassa. Tämä artikkeli keskittyy kuitenkin siihen mikä mobiilitietokoneessa on mielestäni olennaista. Heti alkuun haluan myös sanoa, että iPhone todellakin on parempi -- joissain asioissa. Se on kuitenkin jonkin toisen artikkelin heiniä, joten jätetään se asia sikseen.

Kun valtaosa puhelin- ja käyttöjärjestelmävaihtoehtoja on karsittu pois karkealla rajauksella, niin voidaan siirtyä itse asiaan. Miten Maemo-käyttöjärjestelmä pärjää Googlen Androidia vastaan? Molemmissa tärkeätä ovat muokattavuus ja avoimuus, joiden lisäksi integroituminen erilaisiin verkkopalveluihin, kuten sähköpostiin, Skypeen ja Facebookiin, ovat avainasemassa. Molemmissa onnistuu muun muassa kontaktien yhdistäminen Facebook-tietoihin. Olemassa oleville kontakteille on siten mahdollista synkronoida muun muassa kuva ja syntymäpäivä Facebook-tilin avulla. Viestimisen ja verkkoselailun tulee olla saumatonta, nopeaa ja tukea uusimpia teknologioita. Moniajo on itsestäänselvyys kun puhutaan tietokoneesta, olipa se kuinka mobiili tahansa.

Ylläolevien ominaisuuksien lisäksi nykystandardiksi on muodostumassa kosketusnäyttö, joka edistää erityisesti verkkoselailua. Myös sen tuoma suuri näyttöpinta-ala on tärkeää mobiilitietokoneille. Lisäksi puhelimesta tulee mielestäni löytyä fyysinen (täys)näppäimistö, jonka avulla osoitteiden ja viestien kirjoittaminen on nopeampaa ja mielekkäämpää. Kenties tästä syystä HTC Hero ei koskaan tarttunut kaupan hyllyltä käsiini. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Android olisi hävinnyt samalla taistelun, sillä Google on onnistunut loistavasti strategiassaan lisätä Android-puhelimien valikoimaa kuluvan vuoden aikana. Ja olihan historian ensimmäinen Android-puhelinkin, T-Mobile G1, varustettu fyysisellä täysnäppäimistöllä. G1:n jälkeen markkinoille on saapunut QWERTY-näppäimistöllä varustettuina LG GW620, Samsungin valmistama Sprint Moment, Motorola CLIQ sekä uusin tulokas Motorola Droid. Näistä kuitenkin rautavertailussa ainoa kilpailija on Euroopassa Milestone-nimellä myyntiin tuleva Motorola Droid.

Olemme siis edenneet tilanteeseen, jossa vaihtoehdoikseni jäävät ainoastaan Nokia N900 ja Motorola Milestone. Rautaratkaisuiltaan ne ovat erittäin lähellä toisiaan, joten valinta jää ohjelmistojen vertailun varaan. Molemmissa on eittämättä omat puolensa. Tällä hetkellä Android voittaa sovelluskilpailun helposti. Android Marketissa on tuhansia sovelluksia kun Maemolle on saatavilla toistaiseksi vain kourallinen erilaisia ohjelmia. Potentiaalia Maemolla kuitenkin on. Mikäli avointa lähdekoodia tukeva yhteisö ottaa puhelimen ja käyttöjärjestelmän omakseen, on mahdollista että sovellusvalikoima kasvaa hurjaa vauhtia. Sovelluksista puhuttaessa määrän lisäksi on kuitenkin eräs toinen seikka, joka on mielestäni tärkeää huomioida -- avoimuus.

Avoimuus on ollut kännykkämaailman huulilla erityisesti, kun ihmiset ovat kyllästyneet Applen harrastamaan hyväksymis- tai pikemminkin hylkäyspolitiikkaan. Avoimuudella tarkoitetaan sovellusten kehittämisen helppoutta, sovelluskehittäjien mahdollisuutta päästä käsiksi ohjelmiston kehittämisen kannalta potentiaaliisiin kohteisiin, mahdollisuutta julkaista ohjelmiaan sekä käyttäjälle sallittujen toimintojen rajoittamattomuutta. Näiden ominaisuuksien yhdistäminen on olennainen osa mobiilitietokoneen ydintä. Androidia markkinoitiin ja hypetettiin erittäin avoimeksi alustaksi. Vaikka varsinaisesti kyse ei ole mistään virhetiedosta, niin liiottelua on ehkä hieman. Sovelluskehitys on hyvällä mallilla kuten Android Market -ohjelmistokaupan tarjonnasta voi päätellä, mutta soraääniäkin on kuultu. Sekä mediassa että kehittäjien keskuudessa on ihmetelty, että onko Google varmasti avoimen kehityksen linjoilla. Open source -leiman hyväksikäytöstä on syytetty myös Nokian omistamaa Symbiania.

Maemo voi kiriä nopeastikin etumatkaa, mikäli kohtelee sovelluskehittäjiä suosiollisesti. Tämä johtuu muun muassa siitä, että olemassa olevien avoimen lähdekoodin ohjelmistojen porttaaminen Maemolle on erittäin helppoa, koska kyseessä on aito Linux-distribuutio. Lisäksi Nokian ajama Qt-kehitysympäristö mahdollistaa tulevaisuudessa alustariippumattoman ohjelmistokehityksen muun muassa molemmalle Nokian älypuhelinalustalle. Tämä lisää väistämättä kiinnostusta kehittäjien keskuudessa.

Tällä hetkellä Androidin markkina-asema voittaa paljon kilpailustaan itselleen, mutta täytyy muistaa, että N900 on ensimmäinen Maemo-alustalla varustettu puhelin. Mikäli tehokäyttäjät -- joille N900 soveltuu -- ottavat puhelimen omakseen ja tuleva riisuttu Maemo-malli voittaa myös muiden älypuhelinkäyttäjien sydämet, niin Maemosta tulee todennäköisesti Nokian tarvitsema menestystarina. Sitä odotellessakin N900 on loistava puhelimella varustettu mobiilitietokone. Valinta puhelimien välillä ei ole kuitenkaan helppo. Android antaa tällä hetkellä loistavasti rahalle vastinetta, mutta toisaalta tietokonemaisuutta, kuten loistavasti toimiva moniajo, löytyy enemmän Maemosta. Milestonen saapuessa Suomeen taskutietokonetta hankkivalla on mielestäni kaksi loistavaa vaihtoehtoa. Koska Milestonen ei näillä näkymin ehdi jouluksi Pohjolaan, niin allekirjoittaneen lahjakääreisiin sujahtaa todennäköisesti Nokia N900 ja Maemo.

Lisää Maemosta ja Nokia N900:sta löydät aiemmista artikkeleistamme:
Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa
Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!

Kommentit (14)

psp (vahvistamaton)

2

jos hakee pieninäyttöistä kapulaa niin htc hero tai nokia n900 ovat välttävä valinta... mutta jos hakee todellista multimedialaitetta jouluksi 2009, vaihtoehtoja on vai tasan yksi... HTC HD2!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
psp (vahvistamaton)

4

Aivan oikein... ei se kyllä paras vaihtoehto ole mutta HTC HD2:een tulee kyllä Windows Mobile 6.5 käyttis. toivottavasti on parempi kuin 6.1.

maemo 6 voi olla jo kokeilemisen arvoinen... toivottavasti!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
kerbo
kerbo

5

Itsellä on HTC Hero ja täytyy myöntää, että olen ollut siihen todella tyytyväinen. Tästä puhelimesta löytyy kaikki mitä tarvitsen ja paljon enemmänkin.

Android käyttiksenä on ollut todella mukava ja htc:n oma sense siinä päällä todellä nätti. Kun Android 2.1 tulee kohta herolle niin käyttömukavuus sen kuin paranee ;)

Vastaa
DraReb
DraReb

6

Jos multimedialaitetta hakee niin kyllä ostaisin Archos 7 niin ei tarvitsisi tihrustella. Puhelimet ja mobiilitietokoneet on sitten aivan erikseen ja niistä taitaa itsellekkin lähteä n900, on senverran houkuttava laite kyseessä.

Osakkeenomistajan jatkuvan nokia parjauksen jatkumista ihmettelen. Kun luulisi osakkeiden jo olevan myynnissä, jos noin kiukuttaa yhtiön toiminta. Voi tietysti olla että on jotkut muut osakkeet omistuksessa.

Kisa Androidin ja Maemon valillä tulee olemaan kovaa mutta ihan oikea valinnan on IMO Nokia tehnyt kun ei lähde kopio linijalle niin kuin muut valmistajat. Tulevaisuudesssa tuntuu olevan kolme vaihtoehtoa älypuhelimissa Nokian Maemo, Applen iPhone, ja Android jota valmistaa ainakin HTC, Motorola, SE, Samsung ja LG. Tietysti pitää RIM ottaa Pohjois amerikan markkinoilla ja Windows mobible vaikka uskonkin sen häviävän tässä sodassa jollain aikavälillä. Katteita ei luultavasti pysty mikään Android valmistaja pitämään yllä ja jos Google lähtee kisaan vielä mukaan on todella vaikeaa saada enään Android älypuhelimilla markkinaosuutta tai katetta. Vaikka Maemosta ei tulisikaan ylivoimaista voittajaa tulee sille varmasti olemaan kysyntää jossain määrin ja näillä kuluttajilla nokia pysyy pystyssä jatkossakin.

Vastaa
ake (vahvistamaton)

9

@8
Eikös laitetta kannattaisi testata ennen kuin lähtee ostamaan sikaa säkissä (mikä pitää itseasiassa tämän laitteen kohdalla paikkaansa)?

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

10

N900 EI edelleenkään ole Nokian lippulaiva, joten sitä ei sellaisiksi tulisi artikkelissa mainita. N900 on suunnattu pienelle niche-teknonörttiporukalle, eikä valtavirralle. N97 on ja pysyy Nokian lippulaivamallina, ehkä Maemo 6 muuttaa asian reilun vuoden päästä.

Vastaa
juhha84
juhha84

11

@9
no onhan tässä muutama selkeä bugi, mutta käytännössä kun ei tarvitse puhelimista maksaa kun murto-osa normaali hinnasta niin ei haittaa hirveemmin. mutta yleisesti ottaen vaikuttaa erittäin toimivalta vekottimelta.:)

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

12

@10 Hah, johan kaskun murjaisit! :) N97 on tämän rinnalla suurinta kuraa mitä markkinoilta löytyy, vaikka kuinka olisi laajemalle kuluttaja-kunnalle suunnattu. Ei viitsisi samana päivänä edes puhua tästä N900:sta, jolla tämäkin viesti on kirjoitettu ja N97:sta, jonka joskus tovin omistin, valitettavasti..

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

13

@12
Anteeksi vain, mutta Nokian sanoin N97 on ja pysyy Nokian lippulaivana.

Vastaa
stuge (vahvistamaton)

14

jees ostin nokian n900 . ei voi lähetää mms viestiä itku.itku.itku.itku.itku. EI O ASETUKSIA ITKU.ITKU.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja