Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tältä Nokian Symbianin käyttöliittymä näyttää ensi vuonna - katso kuvat

28
Markus Lehtiniitty

Tältä Nokian Symbianin käyttöliittymä näyttää ensi vuonna - katso kuvat
Nokian ehkäpä painavin viesti eilen järjestämässään vuotuisessa Capital Markets Day -sijoittajatapahtumassa oli Symbianin ensi vuonna tapahtuva merkittävä uudistuminen - koko käyttöliittymä tullaan panemaan käytännössä uusiksi, minkä jälkeen sen ei pitäisi enää olla ongelma käyttökokemuksen kannalta.

Kävimme eilen CMD-tapahtuman läpi jo 30 kalvon kautta, mutta valitettavasti kyseisillä kalvoilla Symbian^3:sta ja Symbian^4:stä kertovat sivut oli peitetty mustalla, eivätkä varsinaiset kuvat käyttöliittymästä olleet näkyvillä. Nyt palaamme asiaan kyseisten käyttöliittymäkuvien kanssa. Alta löytyy siis tämän hetken paras saatavilla oleva tieto siitä, millaiseksi Symbianin käyttöliittymä tulee ensi vuoden aikana kehittymään.
Suuret muutokset tulevat kahdessa erässä: alkukesästä tulee ensin Symbian^3 ja loppuvuodesta Symbian^4. Aiemmin Symbian^3:a on ehkä pidetty melko pienenä päivityksenä, ja kenties hieman aliarvioitu, mutta uusien tietojen valossa jo Symbian^3:kin tulee tuomaan mukanaan erittäin merkittäviä päivityksiä, ja Symbian^4:n myötä kokonaisuudistus saadaan valmiiksi.

Symbianin kehitys on nykyisin erittäin avointa - ja tämän vuoksi Symbianin kehittäjäsivujen wikistä löytyykin jo erittäin kattavat tiedot Symbian^3:n tuomista uudistuksista. Symbian^4:stä wiki ei vielä paljoa kerro, mutta sen tärkeimpiä uudistuksia ovat käyttöliittymäuudistukset ja siirtyminen täysin Qt-rajapintoihin sovelluskehityksessä.

Jo Symbian^3 kuitenkin tuo hengästyttävän määrän erittäin kaivattuja uudistuksia: useita kotinäyttöjä, tuki kapasitiivisille näytöille sekä monikosketukselle, ei enää kaksoiskosketusta, vähemmän erilaisia hidastavia varmistuskysymyksiä, kolme kertaa nopeampi toiminta, näytönpäivitys 15 kuvasta sekunnissa 60 kuvaan sekunnissa, Qt-rajapintojen integrointi, tuki HDMI-ulostulolle sekä HD-videoille, kappaleiden tunnistus ja musiikkikaupan integrointi radiosovellukseen, CalDAV-tuki sekä tuki NFC-tekniikalle.

Symbian^3 korjaa siis jo paljon, Symbian^4:n rooliksi jää viimeisteillä työ.Tämä ensimmäinen kuvankaappaus kuvastaa Symbian^3-versiota. Aloitus/kotinäyttö muistuttaa vielä melko paljon Nokia N97:stä ja N97 ministä löytyvää - tosin jo Symbian^3:n yhteydessä on luvattu mahdollisuutta useampiin kotinäyttöihin.

Loput kuvat ovatkin sitten Symbian^4-versioon liittyviä. Kuten voi huomata, niin esimerkiksi aloitusnäyttöön tehdyt muutokset ovat jo isompia - muun muassa alapalkki on kadonnut ja kohteet ovat vapaammin järjesteltävissä.Myös kuva- ja videosoitinsovelluksissa näytöllä näkyvien käyttöliittymäkomponenttien määrää on selvästi karsittu verrattuna nykyiseen tilanteeseen.Myös Applen Cover Flow'n kaltainen näkymä on tulossa mukaan musiikkisoitinsovellukseen.

Kommentit (28)

jake (vahvistamaton)

2

Harmittaako noin voimallisesti, kun Symbian-alustallakin saadaan noin hienoa toimintaa Qt:n avulla?
Älä sure, kyllä Qt:lla voi tuottaa Maemoonkin vastaavaa

Vastaa
keke (vahvistamaton)

3

Hyvään suuntaan menossa! Näyttää jotenkin tosi avaralta, mutta silti vähän jäykältä. En tiedä, mutta jotenkin itselleni syntyi miellejohde noista kuvista johonkin it-alan toimiston kattotoimistoon isolla ikkunalla:D

Vastaa
popoopo (vahvistamaton)

4

Nätin näköstä. Mistä nämä muuten nämä ^3 ja ^4 merkinnät tulee? Onko olemassa symbian ^1 ja ^2?

Vastaa
teosto
teosto

5

taitaa N97 siirtyä siis ensvuonna verkonpainoks jos tollasta on tulossa. toisaalta kuinka vaa se on heti alkuun.
olis mukava saada käsiin joku proto noista. ymmärtääkseni N97 kuuluu noihin kehitysalusta luureihin jonkakautta vois saada myös omalle kapulalle ton testiin?? vai oonko vääärässä

Vastaa
kekeee (vahvistamaton)

6

Pystyykö sitten Symbian ^3 päivittämään Symbian ^4 jne ?

Vastaa
randomi (vahvistamaton)

7

pystyyköhän nykyisiä esim. n97 tai n97 miniä päivittään symbian^3 ja ^4? Nokian tuntien ei...

Vastaa
Stonik
Stonik

8

Nuo ruudut eivät mielestäni ihan hirveästi eroa esimerkiksi N97:n aloitusnäytöstä, mutta toisaalta tietynlainen selkeyshän ja yksinkertaisuus niistä toki vaihtaa. Saisivat vain vaihtaa pikkuhiljaa fontin uuteen.

Tuki useammalle työpöydälle Maemon ja Androidin tapaan, joten tuo lisää kyllä käytettävyyttä jo huomattavasti. Plussaa myös uudesta grafiikka-arkkitehtuurista jonka pitäisi käyttää hyväkseen laitteistopohjaisia kiihdyttimiä, mitä alkaa olemaan jo monissakin ARM-pohjaisissa ratkaisuissa.

Ainoa huolenaihe onkin oikeastaan tuo Symbianin ydin, missähän kunnossa se oikeastaan on? Ei ainakaan itselläni ole tuohon samanlaista luottoa (aikaisempien kokemusten perusteella) kuin linux-kerneliin Maemossa.

Vastaa
Doß (vahvistamaton)

9

Voi helvetti! Miten tuota vielä kehtaa kirjoittajakin siteerata "täysin uutena"? Mitä tuossa näkyy, mitä ei esimerkiksi HTC Sensessä vielä olisi ollut? Ei hyvältä näytä.

Vastaa
qwert666
qwert666

10

Kyllä mulle kelpaa tuo uusi, pakosta täytyy olla parempi mitä nyt.

Mua myös kiinostaa voiko näitä uusia (nokia X6) luureja päivittää tuohon uuteen versioon..? se ois hjyvä..

Vastaa
mikis1
mikis1

11

Hienoa, varsin hyviä ja kaivattuja uudistuksia näyttäis olevan tulossa.

@9 tässä artikkelissa onkin pointtina se mitä uutta symbianiin on tulossa.

Vastaa
GoaLitiuM
GoaLitiuM

12

@10:
Tuskinpa, eihän muidenkaan nokian puhelimien käyttöliittymiä ole voinu tähän mennessä päivittää? Pitäähän nokialla olla joku valttikortti, jolla saa uudemmat puhelimet uudella käyttöliittymällä myydyksi.

Vastaa
kyl (vahvistamaton)

13

Todellakin parempaan suuntaan ollaan menossa. Ja onneksi enää puoli vuotta niin pitäisi tulla ulos tuollainen ^3:lla varustettu vehe. Ärsyttää noi jatkuvat varoitukset ja aloitus näytön rajoittuneisuus nykyisessä symbianissa. Uskon että nokia vahvistelee asemiaan roimasti näillä luureilla vaikka monet voikin olla sitä mieltä että myöhään tulee uudistukset ja muilla olisi jo vastaavanlaisia ominaisuuksia.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

14

paljon hyvää tulossa... hyvä nokia!

toivottavasti laitteen ulkonäköä, materiaalia ja kokoa eivät insinöörit suunnittele!

ps. jos mulla olisi enemmän aikaa voisin suunnitella nokialle symbian 4:sta käyttävän multimedialaitteen... varma myyntimenestys!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
keke (vahvistamaton)

15

@14

Viestistäsi huokuu Simpsonien jakso jossa Homer Simpson suunnitteli maailman suurimmalle autovalmistaalle "kansan auton":D Autofirma meni konkkaan.

Vastaa
msly
msly

16

Erittäin, erittäin, erittäin luultavaa on, että Symbian^x -> Symbian^x+1 -tyylisiä päivityksiä ei ole tulossa.

Vastaa
kauppoöamaka (vahvistamaton)

18

Nokia vois suosiolla alkaa valmistamaan muovihaarukoita se saattais onnistuu, kun sitä kierrätys muovia tuntuu piisaavan. Lopettakaa nyt jo ihmeessä ton Prkl symbianin kehitys ja mielellään myös puhelimien. Paskaa on vaan suollettu sitten N95 jälkeen.

Vastaa
SJobs
SJobs

20

Vinkkinä Nokialle, että Symbianista kannattaisi tehdä jatkossa kahta mallia: Symbian Touchia ja sitten perusmallia ilman kosketusnäyttöä oleville luureille.

Jos PC:eistä olisi kahta mallia (hiirellä ja ilman) niin UI:it olisivat aika erilaisia keskenään...

Vastaa
user (vahvistamaton)

21

>Erittäin, erittäin, erittäin luultavaa on, että Symbian^x ->
>Symbian^x+1 -tyylisiä päivityksiä ei ole tulossa.

Voi olla, et perustellut ERITTÄIN ^3 * luultavaa taustoja. jotain varmaan monelle tulee mieleen, ainakin yhden erittäin verran.

Mutta useita tekijöitä joiden takia joidenkin mallien kohdalla ajatus päivitysmahdollisuudesta ei olisi lainkaan mahdoton.

Vastaa
Tonze (vahvistamaton)

22

Ostin ensimmäisen "älypuhelimen" vuosi sitten. Nokia 6220 classic tai jotain. Puhelin on aivan loistava mutta toi s60 ei oo mitään muuta kun suuri pettymys. Aivan paska.
Oon miettiny että miten voi olla jollain noinkin pienellä firmalla kun nokia tollasta kusipäisyyttä että ei tajuta ton softan bugeja!?

Vastaa
Tonze (vahvistamaton)

23

Ostin ensimmäisen "älypuhelimen" vuosi sitten. Nokia 6220 classic tai jotain. Puhelin on aivan loistava mutta toi s60 ei oo mitään muuta kun suuri pettymys. Aivan paska.
Oon miettiny että miten voi olla jollain noinkin pienellä firmalla kun nokia tollasta kusipäisyyttä että ei tajuta ton softan bugeja!?

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

24

No ei nyt millään pahalla taas, mutta...

Näyttää siltä, että insinöörit ovat kopioineet tökerösti käyttöliittymä elementtejä muilta valmistajilta ilman minkäänlaista omaa visioita.

Ei vitun vittu mikä noita Nokian hemmoja vaivaa?

Vastaa
ExogenBoy
ExogenBoy

26

Jep sama 6220 classic sai meikäläisen jättämään juuri pari viikkoa sitten hyvästit kymmenen vuoden Nokioiden käytölle. Kestin bugailua puoli vuotta. Vaikea sanoa oliko syy raudassa vai symbianissa vai pc/ovi-suitessa, kaikki aiheuttivat suuria käyttöongelmia pitkin matkaa ja kulminoituivat tässä mallissa (ensin symbian, sitten ainoastaan bluetooth akku kamera suite you name it...). Mielestäni kyseistä puhelinta ei olisi koskaan saanut tuoda markkinoille. Kunhan saan kytkyn maksettua seuraavassa laskussa pois ajattelin lähettää rouskun korvausvaateineen Nokialle. Pahintahan tässä oli se että laitteen megalomaaninen surkeus valkeni toden teolla vasta sen jälkeen kun siirryin toiseen luuriin ja asiat joiden pitäisi ihan normaalisti tämän päivän "äly"puhelimissa toimia myös toimivat.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

27

> Erittäin, erittäin, erittäin luultavaa on, että Symbian^x ->
> Symbian^x+1 -tyylisiä päivityksiä ei ole tulossa.

uusin n97 softapäivitys on käytännössä s60 5th ed -> symbian^2 päivitys joten never say never. sanoisin että sen perusteella miten 5800/n97 etc softaa on päivitetty on hyvinkin todennäköistä että ainakin soveltuvia osia uusista symbian versioista tuodaan vanhoihin laitteisiin, vaikka ko. päivitystä ei nimenomaisesti brändättäisi s^2 -> s^3 päivitykseksi vaan softaversioksi 12.0.336 tms.

miksi ihmeessä täällä muuten keskustellaan jostain ikivanhasta mallista? jonkinlaista moderointia voisi ehkä harrastaa?

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

28

Mileeni tuli kysymys kun kokoajan vouhotetaan uudesta kosketusnäyttöliittymästä symbian 3&4. Jatkaako "ei kosketusnäytöllisten" puhelinten symbian totuttua kehitystään tyyliin S60 3rd feature pack 1 --> S60 3rd feature pack 2? Vai mitä näille tapahtuu?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja