Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Samsung paljasti lisää tulevasta bada-mobiilikäyttöjärjestelmästään

9
Markus Lehtiniitty

Samsung paljasti lisää tulevasta bada-mobiilikäyttöjärjestelmästään
Maailman toiseksi suurin puhelinvalmistaja Samsung kertoi tänään odotetusti lisätietoja tulevasta omasta puhelinten bada-käyttöjärjestelmästään Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa. Lisäksi Samsung on kertonut tänään badasta lisää myös bada.com-sivuston blogissaan.

bada on Samsungin uusi älypuhelinalusta, jonka perusta kuitenkin juontaa juurensa Samsungin edullisemmissa peruskosketuspuhelimissaan nykyisin käyttämästä suljetusta TouchWiz-käyttöliittymästä.
Samsungin korostamat kolme tärkeää pointtia badasta ovat, että se tuo älypuhelimet kaikille (=eli aiempaa edullisempaan hintaluokkaan), tarjoaa toimintorikkaan alustan sekä mahdollistaa kukoistavan ekosysteemin kehittymisen ympärilleen.

"Uskon, että tarjoamalla Samsung badan, Samsungista tulee aito johtaja mobiililla teollisuuden alalla; tarjoten laajemman valikoiman älypuhelinvaihtoehtoja kuluttajille", sanoi Samsung Electronicsin varatoimitusjohtaja ja Media Solution Centerin johtaja Hosoo Lee. "Samalla Samsung bada tarjoaa voimakkaan mahdollisuuden kehittäjille sovellustensa saamiseksi ennennäkemättömään määrään Samsungin laitteita ympäri maailmaa."

badan tarkoista teknisistä tiedoista on yhä melko vähän tietoa, mutta melko odotetusti se sisältää tuen esimerkiksi 3G-verkolle, WLAN-lähiverkkoyhteydelle, GPS-paikannukselle sekä erilaisille antureille, joista tärkein tietenkin on kiihtyvyysanturi. Lisäksi bada tukee monikosketusta sekä ainakin aluksi tuetut näyttötarkkuudet ovat ilmeisestikin WQVGA (240x400 pikseliä) sekä WVGA (480x800 pikseliä). badan käyttöliittymä on toteutettu Flash-tekniikalla ja nykyhengen mukaisesti myös sovelluskauppa (Samsung Application Store) tulee olemaan tärkeä osa alustaa.

Samsung esitteli tänään myös badan sovelluskehitysympäristöä (SDK), joka tuodaan saataville developer.bada.com-sivujen kautta, ja laittoi alulle Samsung bada Developer Challenge -nimellä kulkevan kehityskilpailun. Kyseisessä kilpailussa on kehittäjille jaossa yhteensä 2,7 miljoonaa dollaria. Samsung aikoo myös järjestää ympäri maailmaa kehittäjille suunnattuja Developer Days -tapahtumia. Lisäksi sovellusten osalta Samsung kertoi jo tekevänsä yhteistyötä muun muassa Twitterin, Capcomin, Electronic Artsin sekä Gameloftin kanssa.

badaa käyttävistä puhelimista ei vielä tänään kuultu lisätietoja. Ensimmäisen bada-puhelimen pitäisi aiempien tietojen mukaan saapua markkinoille vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla, ja useampia bada-laitteita olisi tulossa vuoden 2010 toisen puoliskon aikana.

Muun muassa GSMArena-sivusto oli paikalla Samsungin esittelytilaisuudessa ja heidän artikkelistaan löytyy tilaisuudesta lukuisia informatiivisia live-kuvia. Lisäksi GSMArena on julkaissut tilaisuudesta myös alta löytyvän videon, jolla esitellään muutamia kolmansien osapuolten kehittäjien badalle jo kehittämiä sovelluksia ja pelejä.

Aiemmin olemme kertoneet badasta 10. marraskuuta Samsungin julkistettua ensimmäiset tiedot siitä.

Kommentit (9)

Donghae (vahvistamaton)

1

Mielenkiintoista nähdä, kuinka suuren etumatkan Samsung on parin-kolmen vuoden päästä ottanut markkinoiden kakkoseen, LG:hen nähden.

Vastaa
Donghae (vahvistamaton)

3

@2
Totta, mutta 2-3 vuoden päästä en olisi enää niin varma.

Vastaa
Hugzu
Hugzu

4

Ääh ei tuo hyvältä näyttänyt. karua tökkimistä ja ulkoasussa ei mitään jännää. Hirveesti ympätty vaan kaikkia ihme klippejä ja käytettävyydestä ei mitään järkevää kuvaa. En nyt laittas kovin suuria odotuksia tuon perusteella tuolle.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

6

siis ensi vuoden juhannuksen tienoilla tulee eka luuri joka tota tukee, se on ylemmässä hintaluokassa ja sen jälkeen sitten vähitellen ehkä muita jos alusta innostaa tarpeeksi? ja tämä on flash-pohjainen juttu johon on ympätty rajapinnat muutamaan kännytoiminnallisuuteen? ja tämä on samsungin älypuhelintragedia vuonna 2010? voi sitä itkua ja hampaiden kiristystä jos se kotimainen elektroniikkavalmistaja olisi tuossa vaiheessa suunnitelmineen. konkkaa veikattaisiin kulman takana odottavaksi.

Vastaa
jake (vahvistamaton)

7

ei nyt ihan noin jyrkästi. Onhan Samsungilla jo useampiakin Android-puhelimia ennen tuota omaa Pataansa - toisin kuin Nokialla on vasta oikeestaan eka Maemo-luuri, siinä kun vasta nyt on puhelin

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

8

bada näyttää vastaavan lähinnä s40 sdk:ta nokia maailmassa (valmistajan proprietery käyttiksen päälle tehty ohjelmointirajapinta, halpisluureille tarkoitettu, melko rajoittunut toiminnallisuus, tuki ainoastaan yhden sovelluksen ajolle kerralla jne). ihan eri asiasta kyse siis kuin maemossa, androidissa tai edes iphonessa.

samsung ei ole vieläkään älypuhelinkartalla. symbian, android, winmo luurit ne tekee lähinnä operaattoreiden toiveittein mukaan, kuka haluaa mitäkin alustaa ja millaisia luureja haluaa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

9

@1
Ennustaminen on ennustamista, mutta kannattaa katsoa myös taaksepäin ja muistella vaikka Motorolaa...oli sekin menossa heittämällä markkina ykköseks tai jotain...

@6
Hyvä pointti. Eikös ens kesänä pitäs olla Symbian^3:kin jo markkinoilla ja loppuvuodesta ^4? Ainakin Nokian suunnitelmilla Symbian tuntuis aika hyvältä omassa kategoriassaan...

Onko halvempiin älyluureihin muuten olemassa edes muita suurempia yhtenäisiä (tai "yhtenäisiä" :)) alustoja kuin Symbian ja Bada?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja