Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Google esti ilmaisen navigoinnin käytön Yhdysvaltain ulkopuolella

5
Markus Lehtiniitty

Google esti ilmaisen navigoinnin käytön Yhdysvaltain ulkopuolella
Google on estänyt yhtiön Google Maps Navigation -sovelluksen Yhdysvalloissa tarjoaman ilmaisen navigoinnin käytön Yhdysvaltain ulkopuolella.

Google on toistaiseksi tuonut ilmaisen navigoinnin saataville vasta Yhdysvalloissa ilmeisesti siksi, että se käyttää siellä jo omaa kartta-aineistoaan, eikä näin ollen joudu maksamaan navigointilisensseistä suurille karttatietoyhtiöille, joista merkittävimmät ovat TomTomin omistama Tele Atlas ja Nokian omistama NAVTEQ.
Ilmainen navigointi tuli osaksi Google Maps -sovellusta ensin Android 2.0 -käyttöjärjestelmäversion yhteydessä, ja myöhemmin sovelluksen saatavuus on laajentunut myös Android 1.6 -laitteisiin. Virallisesti Yhdysvaltain ulkopuolelle ilmaista navigointia ei ole kuitenkaan tarjottu, mutta hakkerit kiersivät Googlen suojaukset ja saivat ilmaisen navigoinnin toimimaan myös muualla.

Googlen nyt tekemiä estoja on pidetty varsin yllätyksettöminä ja odotettuina, ja monet hakkerit ja kehittäjät työskentelevät jo uusienkin suojausten kiertämisen parissa. Asiasta keskustellaan muun muassa xda-developers-keskustelupalstalla.

Googlen tarjoaman ilmaisen navigoinnin on pidemmällä aikavälillä nähty vaikuttavan erittäin merkittävästi sekä navigaattori- että mobiilimarkkinoihin. Ilmaisen navigoinnin löytyessä puhelimesta yhä harvempien asiakkaiden odotetaan näkevän tarvetta erillisille navigaattorilaitteille. Lisäksi ilmainen navigointi voi muodostua selkeäksi kilpailueduksi Googlen Android-mobiilikäyttöjärjestelmällä. Suurista puhelinvalmistajista Nokia on panostanut voimakkaimmin kartta- ja navigointipalveluihin. Se tarjoaa karttasovellustaan ilmaiseksi, mutta navigointi on maksullinen lisäpalvelu.

Googlen navigointisovellus tarjoaa myös joitain uniikkeja toimintoja - yksi näistä on Street View -toiminto myös navigointitilassa: saavuttaessa lähelle kohdetta sovellus esittääkin kartan sijaan katunäkymän (oheisessa kuvassa), minkä myötä esimerkiksi oikean talon löytäminen helpottuu.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (5)

keke (vahvistamaton)

1

Jännää miten nopeasti Google pystyy kehittämään palveluitaan. Vuonna 2004 Google osti Google earthin itselleen. Sittemmin saanut kasaan omatoimisesti jo yhdysvaltojen kartat, street viewein todella laajalle, 3D-kartat jopa Suomeen. Ja kaikkein ehkä oleellisimpana, tehnyt Google Mapsistakin sellaisen käsitteen, että sieltä löytyy hakemalla nykyään käytännössä se pieninkin nyrkkipaja. Myös Mobiilipuolella Google jyrää.

Nokia on vuosia sitten tainnut lanseerata oman karttasoftansa. Sitten se ostikin maailman suurimman karttafirman. Siitä lähtien Nokia on rummuttanut kovaan ääneen paikkatietosoftien ja mobiililaitteiden yhteistä tulevaiisuutta eikä ole kuitenkaan saanut mitään aikaan. Ehkä tuurilla bugit karttasoftista korjattua.

Vastaa
polarfox
polarfox

2

Tietysti kartta-aineiston keräämistä helpottaa se että kaikki Yhdysvaltojen valtion karttamateriaali taitaa olla Public Domain muotoista. Valtio kun ei voi siellä omistaa tekijänoikeuksia mihinkään. Sotilassalaisuudet yms. ei kuulu siihen kategoriaan ;)

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

3

eikös juuri eilen raportoitu kuinka nokia tuo markkinoille ensi vuonna halpisluurin jossa on kartat mukana. android laitteet eivät ihan lähiaikoina taida yltää tuonne 110 euron hintaluokkaan joten jos nokia tosiaan pystyy tarjoamaan globaalin navigoinnin tuohon hintaan niin eipä tuosta kovin hirveästi kilpailuetua googlelle synny. toki jenkkimarkkinoilla tuo voi olla jonkinlainen argumentti esim iphoneen vertaillessa.

Vastaa
Stonik
Stonik

4

@1
Googlen etu on luonnollisesti tuo kolossaalinen hakukoneindeksi, josta pystyy ammentamaan melkoiset tietomäärät vaikkapa niihin karttapalveluihin. Kenelläkään muulla ei ole mitään vastaavaa.

Nokialla on kartat, ja toki olisi mahdollista tehdä yhteistyötä jonkun hakukoneyhtiön kanssa. Valitettavasti Yahookin meni kimppaan Microsoftin kanssa, joten vähissä ovat vaihtoehdot.

Pienenä aasinsiltana tähän, Microsoft teki muuten hiljattain ison sopimuksen Navteqin kanssa Bing-hakukoneen karttapalveluiden kehittämisestä. Eli periaatteessa jonkunlaista Nokian ja Microsofitin yhteistyötä siis.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

5

@4

Nokia tais vaihtaa kartat MS Officeen kuten linkistä näkyy. Ei ole ainoa yhteistyö heillä joten eiköhän yhtä ja toista ole edessä...

http://blog.gsmarena.com/bing-maps-impre...-apps/#more-997

Onneksi Googlen ylivalta hakupuolella vääjäämättä johtaa siihen että uusia kilpailijoita tulee mikä tietysti on kaikkien etu...

myös Googlen pitkällä tähtäimellä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja