Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tuoreita ajatuksia Nokia N900:sta pidemmän käytön jälkeen

30
Markus Lehtiniitty

Tuoreita ajatuksia Nokia N900:sta pidemmän käytön jälkeen
Nokian Maemo 5 -käyttöjärjestelmällä varustettu N900 on varmasti yksi tämän vuoden kuumimpia uutuuksia puhelinrintamalla. N900:aan ladattiin ennakkoon yleisön ja median toimesta erittäin paljon ennakko-odotuksia - ja nyt kun N900 on tukevasti saapunut markkinoille sekä toistamiseen allekirjoittaneen omiin käsiin, on aika jälleen hieman tutkiskella asiaa.

Tämä artikkeli ei yritäkään olla kaikenkattava katsaus N900:aan ja sen Maemo-käyttöjärjestelmään, vaan tämän osalta tarkoituksena on ollut nostaa esille muutamia, suuremman ja pienemmän kokoluokan, seikkoja laitteesta, käyttöjärjestelmästä sekä käyttöliittymästä. Olemme jo aiemmin julkaisseet monia N900:n käyttökokemuksiin perustuvia, laajempia artikkeleja:
Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
Näin helposti onnistuu "mesen" integrointi Nokian N900:aan
Ensimmäinen Maemo-puhelin Nokia N900 vs. ensimmäinen S60-puhelin Nokia 7650
Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!
Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa
Kommentti: Nokia N900 + Maemo = mobiilitietokone
Laajamittaisemman saatavilletulon jälkeen N900 on myös herättänyt verkon keskustelupalstoilla mielettömästi keskustelua, kommetteja ja sekä niin positiivista kuin myös negatiivista palautetta. Yksi erityisesti useissa tapauksissa esille noussut asia on N900:n kaatuminen - muun muassa Kauppalehti kertoi tästä eilen verkossa.

Kaatuiluongelman yleisyydestä on vaikea saada kattavaa kokonaiskuvaa, mutta ilmeisestikin kyse on rajoittuneesta ongelmasta. Oman N900:ni kanssa en ole törmännyt merkittäviin kaatumisongelmiin - itse asiassa muistaakseni noin viikon aikana olen saanut laitteen kaatumaan vain kerran, ja silloinkin kyse oli laitteelle melko rasittavasta tilanteesta, joten kaatuminen ei tullut yllätyksenä.

Alla on muutamia muita ajatuksia N900:stä nyt hieman pidempään käyttökokemukseen perustuen, aiempien artikkeliemme päälle:
 • Aiemmissa artikkeleissa olen maininnut N900:n toiminta-aikojen olevan varsin kohtuullisia. Tämä arvio ei kuitenkaan perustunut juurikaan tavalliseen käyttöön, sillä laitetta tuli käytettyä oikeastaan joka päivä tavallista huomattavasti enemmän ja rasitettua melkoisesti. Tässä käytössä N900 suoriutui ihan hyvin, tosin tämäkin saattoi olla osaltaan harhaa, sillä laitetta tuli aina välillä tietokoneen kautta "huomaamatta" ladattua. Nyt käytön normalisoiduttua täytyy sanoa, että olen melko pettynyt N900:n toiminta-aikoihin ja akkukestoon, ja että ne ovat ainakin N97:ää heikommat. Miksei N900:ssa ole edes 1500 milliampeeritunnin akkua, joka N97:stä löytyy, vaan vain 1320-milliampeerituntinen?
 • Pidemmän päivittäisen käytön myötä N900 on alkanut tuntua liian paksulta. Tämä on oikeastaan melko outo reaktio, sillä yleensä asia menee juuri päinvastoin, eli asioihin tottuu ajan myötä. Itseäni paksuus on kuitenkin alkanut häiritsemään vasta nyt, ja mielestäni N900:n käytettävyys ottaisi selkeän loikan eteenpäin, jos laite olisi muutama milliä hoikempi.
 • microUSB-liitännän sijoituspaikka on myös alkanut ottamaan päähän, sillä puhelinta vaakatasossa kahdella kädellä käytettäessä sormi hankaa jatkuvasti johtoon, jos sellainen on kiinnitettynä.
 • Paksuudesta poiketen näppäimistöön on tässä ajassa ehtinyt jo hieman tottua, mutta edelleen se kaipaisi mielestäni kipeästi lisää kokoa ja yhtä lisäriviä. Kokoaan lukuun ottamatta näppäimistö on jo alkanut tuntua hyvältä, ja käytön mukaan yhä enemmän "omalta".
 • Itse olen ottanut paketista vedetyn uudenkarhean N900:n jo kaksi kertaa käyttöön, ja tämän myötä huomannut, että Maemon säätäminen itselleen sopivaksi vie melkoisesti aikaa. Toki toinen vaihtoehto on olla säätämättä, mutta silloin hukkaa todella paljon laitteen ja käyttöjärjestelmän potentiaalista. Tämä muokkaamisen välttämättömyys on osasyy siihen, että N900 ja Maemo eivät mielestäni toistaiseksi sovi vielä peruskäyttäjille.
 • Stylus-kynää ei juuri muuten tarvita, mutta olen huomannut, että selainkäytössä sitä tulee käytettyä melko useastikin. Syy on yksinkertainen: stylus parantaa käytettävyyttä huomattavasti.
 • Selaimen osalta täytyy todeta sen verran, että pidemmän käyttökokemuksen perusteella ei se nyt niin maata mullistava ole. Tämä ei ole siis varsinaisesti negatiivisessa mielessä sanottu, mutta ei N900:kaan tällä osa-alueella mikään kaiken korjaava laite ole. Käytettävyydeltään pitäisin Applen iPhone 3GS:ää selainkäytössä N900:n pidemmän käytön jälkeen yhä parempana, mutta mahdollisuuksien määrässä N900 pesee kyllä iPhonen puolestaan selkeästi.
 • Itse käytän selainta useimmiten niin, että avaan joltain sivulta 5-10 artikkelia uusiin ikkunoihin. Tämä onnistuu N900:ssa koskettamalla linkkiä pidempään, jonka jälkeen ilmestyy esiin laatikko, josta linkin voi valita avautumaan uudessa ikkunassa. Useammankin kerran N900:n selainikkuna on kuitenkin mennyt sellaiseen tilaan, ettei näin ole voinut enää tehdä: vaikka kuinka olisi yrittänyt koskettaa linkkiä, kyseinen laatikkovalikko ei ole enää auennut. Tähän ei ole auttanut sivun uudelleenlataaminen, vaan ainoastaan sivun tarkastelu uudessa selainikkunassa.
 • Näppäinoikoteiden (muun muassa kopioimisen Ctrl+C, liittämisen Ctrl+V, tallentamisen Ctrl+S jne.) paluu on tuntunut ihanalta. Vihdoinkin monien "tyhmien" laitteiden jälkeen ollaan palattu kunnon mobiilitietokonetyyliin.
 • Myös N900:sta löytyvää monipuolista ilmoitusvaloa on kiiteltävä. Tämä on ensimmäinen omistama laitteeni, josta tällainen ominaisuus löytyy, ja se on tuntunut todella mukavalta. N900:n ilmoitusvalohan siis ilmoittaa perustilasta valkoisella, vastaamattomista puheluista tai saapuneista viesteistä sinisellä latauksesta keltaisella, akun täynnä olosta vihreällä valolla. Tämän pitäisi olla jokaisen puhelimen vakio-ominaisuus.
 • Erikoista myös on, että N900 värisee ladattaessa. Tämä on uutta Nokian puhelinten osalta - olisi mielenkiintoista tietää, mikä tähän muutokseen on johtanut.
 • En ole vieläkään löytänyt ratkaisua aiemmin mainitsemiini WLAN-ongelmiin. N900 siis tukkii Buffalon WLAN-reitittimen muilta laitteilta siihen yhteydessä ollessaan. Mikään aiempi laite ei ole itselläni näin tehnyt.
 • Onko N900:n kameran kuvanlaatu N97:ää heikompi? Ovatko muut huomanneet saman? Ainakin itse saan omalla N900-laitteellani jostain syystä vain yllättävän heikkolaatuisia kuvia.
 • Lopuksi täytyy vielä todeta, että Maemo 5:n sovellustarjonta on vielä toistaiseksi melko heikko. Kypsän kehitysvaiheen saavuttaneet, mielenkiintoiset sovellukset on hyvin nopeasti saavutettu. Lisäksi myös Sovellusten hallinnasta löytyisi kehitettävää: missä on mahdollisuus tarkastella tuoreimpia uusia sovelluksia? Nyt joutuu aina selaamaan koko luettelon läpi, jos sattuisi vaikka huomaamaan jonkin uuden, kivan sovelluksen.
Nokia on aiemmin luvannut muun muassa pystynäyttötilan selaimeen sekä Ovi Store -sovelluskaupan tuovan päivityksen vielä tämän vuoden puolella. Toivottavasti aikataulussa pysytään, ja mukana olisi paljon myös muita parannuksia. Toistaiseksi tarkempia tietoja tästä päivityksestä tai sen saatavuudesta ei ole vielä kuultu. Toivottavasti päivitys ei myöhästy niin kuin N900 - 22 päivää aikaa...

Kommentit (30)

Jorma (vahvistamaton)

1

Aika heikosti menee, jos ainoat positiiviset asiat ovat näppäinoikotiet...

Uutta softaa alkaa varmaan pikkuhiljaa tulla, näin kävi ainakin eri OS-versioiden kanssa N810:lla. Taitaapa jäädä silti N900 vielä omalta osaltani kaupan hyllylle.

Vastaa
Roka (vahvistamaton)

3

Kauppalehden linkkiä ei voi lukea (johtuneeko siitä ettei ole rekisteröitynyt?).

Vastaa
newmanni
newmanni

4

Minulla tuo kaatuili alkuun jatkuvasti. Ongelma ratkesi kun poistin news widgetin. Sen jälkeen ei ole kaatunut kertaakaan. Kevyesti parhaalta käyttämältäni Noksun laitteelta tuntuu mitä olen käyttänyt. Akun kesto on ainut minua enemp häiritsevä puute. Uskaltaa jo suositella tuota kun sain buuttaus ongelman ratkaistua/korjattua.

Vastaa
msly
msly

5

@1.

Toki laitteessa on paljon muutakin positiivista. Sanoinhan, että tässä artikkelissa on vain hajanaisia ajatuksia aiempien, kattavampien ja laajempien artikkelien päälle.

Voin myös yhtyä, että ehdottomasti Nokian paras laite tähän asti on kyseessä, jos lyhyesti asia täytyy todeta. :P

Vastaa
joo-o1324324 (vahvistamaton)

6

Aika väkisin väännettyä osa. Esim. tuon microUSB sijoitus. Puhelinta kun käytetään yleensä ilman johtoja. Ja ohan tuo selainkin aivan toista maata kuin iPhonen safari.

Vastaa
tsupatsuu
tsupatsuu

7

"Erikoista myös on, että N900 värisee ladattaessa. Tämä on uutta Nokian puhelinten osalta - olisi mielenkiintoista tietää, mikä tähän muutokseen on johtanut."

Oma N900:seni ei ainakaan tälläistä tee..

"Onko N900:n kameran kuvanlaatu N97:ää heikompi? Ovatko muut huomanneet saman? Ainakin itse saan omalla N900-laitteellani jostain syystä vain yllättävän heikkolaatuisia kuvia."

Kameran asetuksia säätämällä saa paremman kuvanlaadun.

@2 On se loistava laite, mutta ei tämä kaikille sovi.. Omaan käyttöön ainakin loistava.

Itseänikin harmittaa tuo sovellustarjonnan puute, mutta olihan se tiedossa kun laitteen osti.. Kyllähän ihmiset koko ajan värkkäävät jotain kivaa ja itse odotan että butterfly-plugini valmistuu kokonaan, kun on tällä hetkellä kuitenkin aikamoinen virtasyöppö.

Vastaa
miika2
miika2

8

Tämäkin sivusto voisi muuttaa nimensä Applevertailu.comiksi, sen verran subjektiivista on nykyään kirjoittelu.

Vastaa
FinnHits
FinnHits

9

Kirjoittaja tarkoittanee "ladatessa värisemisellä" sitä, että värinäominaisuus ei kytkeydy ladattaessa pois käytöstä vaan puhelimen/hälytyksen soidessa puhelin värisee (mikäli värinä on käytössä) myös puhelimen ollessa kiinni laturissa. Muut Nokialaiset eivät "värise latauksen aikana".

Vastaa
keke (vahvistamaton)

10

Miika2: Mikä olisi mielenkiintoisempi täällä uutisoimaton aihe? Kyllä täällä melko laajasti kuitenkin uutisoidaan ja varmasti verrataan iPhoneen, koska suuri osa lukijoista haluaa verrattavan iPhoneen.

Vastaa
LaruX (vahvistamaton)

12

Akkuongelmista valittavien (toimittajien) kannattaisi edes pikkuisen tutustua talk.maemo.org -forumin keskusteluihin. Esimerkiksi tämä viestiketju olisi syytä lukea hyvinkin tarkkaan: Fix battery time from under 7 hours to over 9 days! (http://talk.maemo.org/showthread.php?p=418901#post418901)

Maemo5:ssa on muutama bugi jotka haukkaa akusta aikamoisia siivuja jos omat käyttötottumukset antavat bugille tilaisuuden mellastaa.

Vastaa
Tsarno (vahvistamaton)

13

"Akkuongelmista valittavien (toimittajien) kannattaisi edes pikkuisen tutustua talk.maemo.org -forumin keskusteluihin."

Tämä juuri todistaa, että n900 ei ole joka matti meikäläisen puhelin. Kädet korvilla huudetaan paskaa puhelinta, eikä viitsitä perehtyä itse laitteeseen ollenkaan.

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

14

Kannattaa nyt muutenkin vähän laittaa jäitä hattuun.. Tässä nyt on kumminkin vaan yhden ihmisen mietteitä laitteesta, ei mikään absoluuttinen totuus. Se, sopiiko laite itselle vai ei, pitää melkeen itse selvittää kokeilemalla. Koon puolesta nyt riittää ihan dummykin havainnoillistamaan laitteen todellisen koon. Se että joku sanoo olevan liian paksu tms., ei tarkoita että laite välttämättä omasta mielestä on liian iso. Akun kesto on ainakin itellä parantunut huimasti vajaan viikon käytön aikana. En tosin ole mikään ns. hevi-user, eli ei pörrää koko aikaa taustalla säätiedot, widgetit, messenger yms.. Ja mielestäni laite sopii hyvin myös tavis-userille. Hyppäsin ainakin ihan täysin pystymetsästä linux-maailmaan, eikä ole ongelmia ollut. En pidä säätämisestä, meni sitten potentiaali hukkaan tai ei. En ymmärrä koodailusta tms YHTÄÄN MITÄÄN, ja saadakseen laitteen oman näköiseksi, ei ole moiselle taidolle ollut kysyntääkään. Eli mielestäni tämä sopii ihan hyvin tämmöiselle "Pentti Perusjuntillekkin", enkä ole suoraan sanottuna alun alkaenkaan ymmärtänyt tuota ihmisten hihkumista kun päästään säätämään. Tähänkin asti pärjännyt ihan puhelimesta löytyvillä asetuksilla, ehkä yhdellä tai kahdella lisäohjelmalla, niin en näe pointtia siinä, että pitää kaikki itse jostain tiedostoista rukata. Ja sitten itketään juuri näitä kaatumisia yms., joita ei siis itsellä ole ollut ainuttakaan ja muutenkin laite on toiminut täydellisesti.

Sähköpostit synkkaa tunnin välein, netissä vähintään tunnin päivässä, viestejä ja puheluita, ja N900 tekee nämä kunnialla. Ei pienintä valittamisen sijaa. Build quality todella loistava, ei nitise eikä natise ja liuku on jämäkkä. Ulkoiset seikat on katsojan omassa silmässä, mutta en nyt henk.koht. tätä mitenkään rumana ainakaan pidä ja paino ja koko on ihan ok. Mukavampi näppiksellä kirjoittaakkin kun on vähän tuhti. Epäilen että laitteen laihtuessa kirjoitus-mukavuus kärsisi melkoisesti.

No tulipas tarinaa, mutta tällä on vaan niin mukava kirjoitella. :)

Vastaa
Hage452
Hage452

15

Tuo kauppalehden artikkeli on kyllä naurettava. Kerrotaan, että jollain nimeltä mainitsemattomalla foorumilla on käyttäjät valittanut kaatuilemista. Vaikka vikaa varmasti joillakin käyttäjillä on, niin kauppalehden artikkelin perusteella voisi saada kuvan, että N900 olisi täysin susi laite.

No, kauppalehdessä muutenkin jutut menneet melko sensaatiohakuisiksi ja Nokian mollaaminen tuntuu olevan heille lähes uskonto.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

16

@13

todistaa että n900 ei ole matti meikäläisen puhelin? mitä ihmettä sitten? en ole nähnyt kenenkään, kaikkein vähiten nokian itsensä mainostavan tuota matti meikäläisen puhelimena. kyseessä on hyvin edistynyt laite. asiahan nyt on kerrassaan päivänselvä. ei 600 euron laiten ole matti meikäläisen puhelin.

jos nyt pitää vertailla niin ei se iphone johon tuota tässäkin keskustelussa tunnutaan vertaavan ole matti meikäläisen puhelin 4% markkinaosuudellaan euroopassa, joka sentään on suhteellisen edistynyt matkapuhelinmarkkina.

ne matti meikäläisen puhelimet on niitä joiden myynti kattaa sen 80% tai jopa 90% myynnistä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

@13
Kuten todettua edelläkin, niin itse Nokiahan on ajoissa ilmoittanut, että tämä on vielä välivaihe. Joten turhaan odotat tästäkään uutuusluurista kaiken korjaavaa ja kaikille sopivaa värkkiä. Edellä myös hyvin nostettu esille hinta ja markkinaosuudet..

Mutta kuten @14:kin kertoo, niin voisin tässä seurassa, ainakin virittelyasteen perusteella, lukeutua myös näihin peruskäyttäjiin. En sanoisi itseäni pentti perusjäbäksi. Enkä ihan pystymetsästä tule, mutta mitään en ymmärrä Linuxista enkä koodauksesta.

Laitteen otin käyttöön laatikosta (heh, yllätyyys.. :)), kontaktit ja kalenterin synkkasin Googlen kautta. Synkkaus toki vaati googlaamista, koska Mail for Exchange oli uusi tuttavuus minulle, mutta silti tämä onnistui heittämällä oman WLANin kautta noin viidessä minsassa. Tämän jälkeen otin käyttöön luurin mukana tulleen Forecan sääohjelman ja ajan kanssa olen laittanut työpöydän haluamakseni. Latauksiakin olen kokeillut, mutta käytössä ei ole mitään mikä ei olisi laitteen mukana tullut. Niin ja sähköposti sekä Google Talk toimii, eli nekin osasin ottaa käyttöön. Ihan näinkin olen kovasti tyytyväinen laitteeseen ja se täyttää nykyisellään kaikki tarpeeni (kalenteri, viestit, netti...). Joten kyllä mä tätä voin suositella ihan kaikille, jotka mitään älyllisempää puhelinta edes miettivät.

Omat kokemukset vielä nopeesti:
-Akku kestää päivän tai kaks mulla (täytyy tosin tutustua tohon maemo.orgin juttuun, kiitos vinkistä LaruX!)
-Laite on isohko kyllä, mutta kulkee farkkujen taskussa ja vieläpä samassa taskussa työluurin kanssa. Aivan kuten edeltäjäkin, SE W800, kulki. Paksuushan N900:lla on sama kuin vanhalla luurillani. Toki en hanttiin laittas jos pari milliä höylättäs pois, mutta näppiksen kanssa liika ohut ei tosiaan ehkä ois hyvä sekään...
-Näppis muuten on minusta hyvä. Ja yksi lisärivi olisi kuitenkin vain numerot, jotka tulee ainakin itsellä ihan vaivattomasti Fn-nappulan takaa, senkun saa vielä lukittuakin näppärästi.

Tulipa jo pitkästi tarinaa, joten katkastaan tähän tänään... :)

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

18

Kyllä on sitten hyvä puhelin, kun ilmeisesti kommentien valossa toiminta tulee taata erinäisiltä foorumeilta saatavilla ohjeilla! Mikäs siinä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

19

=)
Ei mun ainakaan ole tarvinnut taata mitään millään ohjeilla tai lisäohjelmilla. Ihan kuten jo totesinkin. ;)

Toki neuvot laitteen parantamiseen jne. kiinnostaa aina.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

23

@20
Ne onkin lisäominaisuuksia kuomaseni.
Täällä valitetaan siitä, jos artikkelin kirjoittajan mielestä laite tahmaa kun ei ole luettu jonkin foorumin ohjetta. ;)

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

24

iPojat eivät petä koskaan :D Se, mikä on muissa puhelimissa negatiiviseksi laskettava asia, saadaan iPuhelimessa muutettua sanahelinällä positiiviseksi.

Itse olen N900:ni kanssa pärjännnyt vallan mainiosti ilman manuaaleja, vaikkei linux-maailma ole missään määrin tuttu. Puhelin on ollut helppokäyttöinen, nopea, vakaa ja kaikkea sitä mitä sen toivoinkin olevan. Totaalisesti hintansa väärtti.

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

25

@23 Mielenkiintoista, että ainakin itse olen pärjännyt vallan mainiosti lukematta jokaista saittia missä laitteesta puhutaan. Ja edelleenkään ei tahmaa eikä ole kaatunut kertaakaan. Toki ihan peruskäytön niksejä on bongannut, (esim. näppis-oikoreittejä jne) mutta siihenpä tuo jääkin. Eikö msly(kin) oo kumminkin luuriinsa tunkenut kaiken maailman beta-softaa, niin ei luulisi olevan kumma jos tökkii ja akku kuluu muutamassa tunnissa. Yhtälailla olen kyllä tökkivistä ja kaatuilevista iPhoneista lukenut, jos niihin kaikki paska tungetaan mitä vastaan tulee.. Jos kerran on pakonomainen tarve säätää jne., niin mielestäni ihan turha kenenkään itkeä jos saa laitteensa tiiliskiveksi tahi muuta vastaavaa.

Ja voisiko joku valaista asiaa, että mitä helvetin virkaa on pitää akkua syömässä naamakirja, säätieto ym. widgettejä työpöydällä? Meikäläinen ainakin on niin viisas, että näen ikkunasta millainen ilma pihalla on ja lämpömittarista tietysti lämpötilan. Mitään reaaliaikasta seurantaa en kaipaa, kas kun autollakin liikun, niin näen myös silloin minkälainen ilma pihalla on. Ja naamakirja-widgetti on aivan turha. Koska en voi kumminkaan suoraan aloitusnäytöltä käydä kommentoimassa, niin ei maksa vaivaa mennä oikeen selaimella sisään ja lueskella ajan kanssa ja kommentoida. Enkä nyt niin addiktoitunut ole naamakirjaan muutenkaan, että pitäisi saada reaaliajassa tietää että joku kaveri on käynyt paskalla.. Mitään meseä en ainakaan edes aio asentaa. Pitää sitä nyt joskus saada olla rauhassakin! V*tuttaa kotikoneellakin ihan tarpeeksi kun meseen pukkaa jatkuvasti viestiä. Jos akuuttia asiaa jollain on, niin melko varmasti silloin soittaa tai laittaa txt-viestin. Jos jollain ei puheaikaa ole, niin se on sitten voi voi, on olemassa myös kunnon liittymiä prepaidin sijaan.. RSS-feedit myös aivan turha keksintö. Haluan lukea uutiset selaimella joka tapauksessa kunnolla, kuvineen kaikkineen, en mitään kälyisiä otsikoita.

Vastaa
asd (vahvistamaton)

26

@23

Mulla oli iPhone testissä pari viikkoa. En sitä varten jaksanut luoda itselleni iTunes tiliä tai mitälie. Pakko sanoa ettei siitä roskasta ole mihinkään jos ei AppStoresta tai muualta käy lataamassa siihen lisäsovelluksia. Onhan se käyttöliittymä hieno ja näyttö hyvä mutta muuten puhelin on toiminnallisuudeltaan kuin jostain 5 vuoden takaa. Ulkoasu jaksoi viehättää viikon verran ja sitten uutuuden viehätys katosi. Ei kiitos.

Vastaa
epii
epii

27

Tuota puhelinta en ole käyttänyt, kuitenkin Linuxin käyttäjänä voin todeta, Linuxin vaativan aina huomattavasti enemmän säätöä kuin Windows. Maemo kun on Linux pohjainen, niin en ihmettele säädön tarvetta alussa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

28

@27
onko analogiasia nyt kuitenkaan ihan aukoton? Vertaa WinMo puhelimia vaikka Linux puhelimiin... itellä ei oo ollu winmo luuria, mutta olen ymmärtänyt, että niitä nyt ainakin saa viritellä niin ilmasilla kuin maksullisillakin ohjelmilla.

tosin varmaan niilläkin peruskäyttö sujuu melkolailla ilman säätämistä...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

30

julius,
Ootko päivittäny Maemon? Kaveri kehuu, että hurjasti olis parempi akunkesto nyt kuin ennen. Mulla taas omalla N900:lla on tuo sama ongelma kuin sulla. Melki olemattomalla käytöllä 12 tuntia jaksaa. Pari puhelua ja lyhyt surfailu eilenkin riitti. Tiedä sit onko akussa jotain vikaa...?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja