Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian ja Applen kiistely jatkuu - Apple haastoi nyt Nokian

32
Markus Lehtiniitty

Nokian ja Applen kiistely jatkuu - Apple haastoi nyt Nokian
Apple on vastannut Nokian lokakuun lopulla jättämään kanteeseen nostamalla vastakanteen Nokiaa vastaan. Apple kiistää Nokian patenttien rikkomisen ja väittää, että Nokia rikkoo puolestaan sen 13 patenttia.

"Muiden yhtiöiden on kilpailtava kanssamme keksimällä omat teknologiansa, eikä vain varastamalla meidän", sanoi Applen lakiosaston johtaja (General Counsel) Bruce Sewell Applen lyhyessä, kanteen jättämisestä kertoneessa tiedotteessa.
Applen koko 79-sivuinen dokumentti löytyy liitettynä tämän jutun lopusta. Dokumentissa Apple toteaa, että Nokian aiemman kanteen mainitsemat kymmenen patenttia eivät ole essentiaaleja GSM- ja UMTS-teknologioille, kiistää rikkoneensa niitä ja toteaa ne pätemättömiksi. Jos oikeus katsoo Nokian patentit essentiaaleiksi, eli välttämättömiksi kyseisiä standardeja hyödyntävien laitteiden kehityksessä, on Nokia Applen mukaan epäonnistunut niiden lisensoinnissa oikeudenmukaisen FRAND-patenttikäytännön mukaisesti. Apple myös kertoo, että Nokia olisi halunnut patenteilleen epärealistiset lisensointiehdot, joihin olisi lukeutunut Applen iPhone-patenttien ristiinlisensointi.

Applen mukaan Nokia "valitsi iPhonen kopioinnin". Erityisesti Applen kanne nostaa Nokian patenttirikkomuksista esiin Nokian 5310-, E71- ja N900-laiteet sekä kehittäjätyökalu Carbide.c++:n. Osa patenttirikkomuksista saattaa Applen mukaan kuitenkin koskea kaikkia USB-laitteita, tai kaikkia S60- tai Series 40 -laitteita. Apple syyttää Nokiaa patenttirikkomuksista, jotka liittyvät muun muassa puhelimen liittämiseen tietokoneeseen, suorittimien virransäästöominaisuuksiin (erityisesti N900:n osalta) sekä kosketuspohjaisten käyttöliittymien toteutukseen.

Aiemmin on arvioitu, että Nokia tavoittelisi Applen monikosketuspatenttien lisensointia haasteensa kautta, ja osaltaan myös Applenkin vastakanne suuntaa katseita tähän suuntaan. Kiista kertoo kuitenkin hyvin Nokian ja Applen eroista puhelinvalmistajina: Apple väittää Nokian rikkoneen monia käyttöliittymään liittyviä patentteja, kun Nokia puolestaan syyttää Applea langattoman tiedonsiirron standardeihin liittyvien patenttien rikkomisesta.

Applen tuoretta vastakannetta on suomeksi ansiokkaasti analysoinut muun muassa Ossi Mäntylahti Tietokone.fi-sivuston blogissaan.

Erilaiset vastakanteet ovat yleisiä patenttikiistoissa - molemmat osapuolet yrittävät näin saavuttaa mahdollisimman vahvan neuvotteluaseman itselleen. Nokian ja Applen patenttikiista tullee jatkumaan pitkään, mahdollisesti jopa vuosia. Kiistan lopputulosta on toistaiseksi mahdotonta ennustaa - todennäköistä kuitenkin on, että kiista tullaan lopulta sopimaan oikeuden ulkopuolella.

Kommentit (32)

Masati (vahvistamaton)

2

Niin koska Applehan ei koskaan ole kenkään käyttöliittymää pöllinyt. Mitä ny Macintosh koneen KAIKKI käyttöliittymä ratkaisut ovat muilta pöllittyjä ja hävisivät kanteen Creative:ä vastaan ipodien käyttöliittymästä... OHO.

Vastaa
Dickelola (vahvistamaton)

4

Kummasti ne tuntuu silti miljoonille myyvän, toisin kuin Nokian huippumallit yhteensä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

Pari mielenkiintoista väitettä tuolta Applen kanteesta löytyi. Apple siis väitti Nokian vaatineen heti aluksi ylihintaa ja Applen patentteja. Seuraavalla neuvottelukierroksella hinta oli jo kolminkertaistunut ja edelleen halutiin valita Applelta patenttejakin.

En väitä ymmärtäväni mitä F/RAND (Fair, reasonable and non-discrimiatory; reilu, kohtuullinen ja syrjimätön) lisensointi tarkoittaa, mutta ymmärrän hyvin että Apple ei tuohon mukisematta suostunut.

Oikeus selvittänee mitkä väitteet ovat totta ja miten tuota lisensointikäytäntöä oikein tulkitaan. Tai kuten jutussakin sanottiin, osapuolet sopivat homman jossakin vaiheessa. Kauhean lähellä sopimus tuskin vielä on.

Vastaa
Donghae (vahvistamaton)

6

Anssi Vanjoen sanoin: ""if there is something good in the world, we copy with pride". ;)

Vastaa
v_mäkinen (vahvistamaton)

7

Heh.. On vähän eri tason patentit vastakkain. Halvan kategorian UI patentit vastaan kansainvälisen standardin pohjana olevat patentit. Noita on ees turha samalle pöydälle asettaa.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

8

@ 6

jos luet se haasteen tarkasti niin huomaat että ihan alunperin, 2007, nokia tarjosi applelle että hoitaisivat asian pois päiväjärjestyksestä puhtaallaa rahallisella korvauksella.

applen haasteesta ei käy ilmi vastasiko apple tähän mitenkään, mutta vasta tämän jälkeen nokia tarjosi toista vaihtoehtoa joka perustui osin rahalliseen korvaukseen ja osin patenttien ristiin lisensiointiin. tästä apple kieltäytyi ja nokia tarjosi toista vaihtoehtoa jossa ristiinlisensoitavien patenttien määrää oli pienennetty mutta toisaalta rahallista korvausta vastaavasti korotettu. tämänkin apple torjui.

lopuksi, juuri ennen kuin nosti kanteen, nokia tarjosi vielä neljättä vaihtoehtoa joka ei sisältänyt ristiinlisensiointia. apple ei kerro miten suhtautui tähän tarjoukseen, ei ilmeisesti ainakaan vastannut myönteisesti.

eli nokia tarjosi neljää vaihtoehtoa applelle, ja itse asiassa nämä vaihtoehdot ovat ihan standardin mukaisia, noin nuo lisenssineuvottelut etenevät. apple tarjosi pelkkää kylmää kättä.

ei tuossa nokialle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin haastaa apple oikeuteen.

Vastaa
Donghae (vahvistamaton)

9

@8
Miten tuo nyt liittyy yhtään mitenkään tuohon mitä sanoin?

Vastaa
lakiopiskelija (vahvistamaton)

10

Tähän keissiin olisi kyllä mielenkiintoista perehtyä enempi. Mitä olen vähän lukenut, olen ymmärtänyt myös että Nokia on todella isosta patenttisalkusta valinnut kyllä ne painavimmat ja tärkeimmät patentit, joiden merkitystä applen on paha lähteä kiistämään. Applella tuntuisi olevan lähtökohtaisesti olevan huonommat eväät omilla patenteillaan ja niiden väärinkäyttöväitteillään.

Vastaa
företag (vahvistamaton)

11

Niinkin korroptuneessa maassa kuin USA:ssa on turha olettaa Nokian voittavan.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

12

@ 9

ei tietenkään mitenkään, jos luet ketjun tajuat että kyseessä on typo ja vastaus tietenkin vitosen kommenttiin.

jos sun kirjoitukseen pitäisi vastata niin vastaus voisi löytyä vaikka youtubesta vilkaisemalla kuka on kehaissut "great artists steal".

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@7 @10

Eihän tässä niinkään ole tarkoitus verrata patenttien painavuutta vaan sitä onko toimittu oikein, puolin ja toisin, patenttien suhteen jotka Nokia on luovuttanut standardien vaatimaan F/RAND -menettelyyn.

@8

Eli siis mielestäsi homma meni:

1. syksy 2007: Nokia pyytää Y dollaria + 0 patenttia
2. kevät 2008: Nokia pyytää X dollaria + N patenttia
3. kevät 2009: Nokia pyytää 3X dollaria + M patenttia
4. syksy 2009: Nokia pyytää Y dollaria + 0 patenttia

Apple hylkäsi kaikki tarjoukset ja antoi ymmärtää (kohta 83) että Y oli “erittäin ylihintainen”.

En löytänyt tietoja Y:n ja X:n välisestä suhteesta enkä myöskään N:n ja M:n suhteesta. Viitteet olisivat mukavia.

Edelleen pidän neuvottelustrategiaa lievästi hämmentävänä. Jos ja kun Apple on kieltäytynyt ensimmäisestä tarjouksesta, tarjotaan samaa uudestaan parin vuoden päästä. (Toki tämä perustuu Applen väittämään, Nokian vastausta odotellessa)

Selvästikään Nokia ei enää löytänyt muuta vaihtoehtoa kun haastaa Applen oikeuteen, tyhmempi voisi kuvitella että alkuperäisestä tarjouksesta olisi voinut tinkiä, mutta ehkä siihen ei ole mahdollisuutta. Pari muuta samojen standardien patentinhaltijaa tiettävästi pääsi Applen kanssa sopimukseen.

Mielenkiintoinen ja pitkä näytelmä tulossa.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

14

@ 13

kun nokia alunperin tarjosi mukavia ehtoja niin minkä ihmeen takia se olisi niitä erityisemmin muuttanut ihan vain sen takia että apple ei niihin sattunut suostumaan?

nokia on tarjonnut niiden raamien mukaisia ehtoja mitä noissa tapauksissa on yleensä sopimuksia tehty. sopimustapoja on erilaisia, käteisellä tai käteisen ja ristiinlisensioinnin erilaisia yhdistelmiä. nokia tarjosi noita vaihtoehtoja ainakin 4kpl, applea ei kiinnostanut. apple ei edes itse väitä tehneensä jonkinlaista vastaehdotusta siitä mikä sen mielestä olisi kohtuulliset ehdot.

aika yksipuoliselta apple saa noi neuvottelut kuulostamaan, apple istui perseellään ja odotti että nokia tekisi ties minkälaisia ehdotuksia. jos tota nyt on yli 2v jatkunut niin jossain vaiheessa pitää todeta että ei apple ole halukas asiaa sopimaan joten jäljelle jää tuo oikeuteen haastaminen. ikävä kyllä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@14

Väite “Nokia tarjosi mukavia ehtoja” tarvitsisi jonkinlaisen lähdeviitteen.

Myöskin moni muu väitteesi neuvottelujen kulusta vaikuttaa aika epäuskottavilta. Onko sinulla varmasti tietoa vai pelkkää omaa arvausta?

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

16

näitä essentiaalipatenttien lisensiointisopimusten kanssa nokialla on parin kymmenen vuoden jos ei pidempi kokemus, niiden raamit on ihan selvät, ei mitään erikoista. oikeudessa tapaus jossa nokia olisi ollut tarjoamatta reiluja ehtoja häviää jo ihan ensi käsittelyssä, ei nokian tuollaista tapausta kerrassaan kannata alkaa prosessoida.

Vastaa
Jeppis (vahvistamaton)

17

Eikös jossain sanottu, että useimmiten uudet tulokkaat saavat käyttää patentteja ilmaiseksi sen ensimmäisen pari vuotta ja sitten joutuvat maksamaan. Tämä mahdollinen hinnan nousu voi hyvinkin liittyä Applen tähtitieteellisiin katteisiin. Amerikan malliin on tyypillistä pyytää niiä enemmän joilla on varaa maksaa. Tosin onhan siitäkin tultava jotain sanktiota jos patenttien käyttöä jatketaan, mutta mitään ei olla valmiita maksamaan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

@16

Tulkitsen kiertelysi siten että lähteitä ei ole. On ehkä naivia kuvitella Applen lakiosaston olevan ihan vihreä näissä asioissa. Heilläkin kun tuntuu olevan ihan riittämiin kokemusta oikeustaisteluista ja on niitä lisenssejä muissakin kuin matkapuhelimissa.

Vastaa
Daputti
Daputti

21

Olen tätä muuallakin sanonut, Apple myy ylihintaisia iPaskojaan koska se on ihmisille "se kosketusnäyttöpuhelin" niinkuin Smoke On The Water on "se rock-biisi".

Apple on vain lapsellinen, ihan alusta asti pöllinyt muiden ideoita (IBM PC:T) ja nyt kun olisi kerrankin vajoamassa paikkaan johon kuuluu, kehtaa vielä Nokian haastaa oikeuteen.

Vastaa
bloc
bloc

22

@21

Samaa ne muutkin sanovat, joilla ei ole taustat selvillä.

Esim. Mitä Apple on IBM PC:stä kopioinut? Sehän ilmestyikin vasta 4 vuotta Applen vastaavaa myöhemmin? Graafinen käyttöliittymäkin tuli PC:lle vasta pari vuotta Applen julkistusta myöhemmin.

Sori, offtopic. Ei tarvi vastata.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

23

@ 20

apple toteaa vastakanteessaan useaan kertaan että ei oikein ole perillä näistä telecom alan patenttikuvioista. joten lienee ihan rationaalista olettaa että nokialla, jolla tuollaista tietoa tosiaan on, on myös parempi tieto siitä missä hintaluokassa käypä hinta liikkuu.

vai onko ajatuksesi että siellä applella valehdellaan silmät päästä?

Vastaa
ville (vahvistamaton)

24

@21

ylihintasia ipaskojaan :D

ei tähä kyl oikee muuta voi sanoa ku, että: no hei LAATU maksaa :)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

26

@23

"apple toteaa vastakanteessaan useaan kertaan että ei oikein ole perillä näistä telecom alan patenttikuvioista"

Viite?

"rationaalista olettaa että nokialla, jolla tuollaista tietoa tosiaan on, on myös parempi tieto siitä missä hintaluokassa käypä hinta liikkuu."

On myös ihan rationaalista olettaa, kun tässä samassa pulkassa on myös WLAN-patentteja (joita Apple on käyttänyt 10 vuotta), että Applella joko on tietoa tai he ovat sitä voineet hankkia. Myöskin onnistuneet lisensointisopimukset muutaman muun patentinhaltijan kanssa viittaisivat siihen että hinnoista on käsitystä.

Mutta tätä lienee turha jatkaa jos heittelet vain asioita hihasta ilman viitteitä. Kannattaa huomata että minä en tiedä kumpi on oikeassa, enkä yritä sitä väittää. Sinä taasen väität että ihan varmasti syy on pelkästään Applessa, Nokia on koko ajan vaan "tarjonnut mukavia ehtoja", tästä sinulla sitten ei olekaan kuin oma sanasi.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

27

@25

No ainaki mun iphone ei oo muuta tarjonnukkaa, ku laatua, toimii ku unelma ja tekee kaiken sen minkä on LUVANNU ja todella hyvin, mitää ongelmia ei oo tässä 2 kk aikana vai mitä mul tää o ollu, ehkä 3kk

Vastaa
user (vahvistamaton)

29

> Niinkin korroptuneessa maassa kuin USA:ssa on turha olettaa
> Nokian voittavan.

USA suojelee omiaan, korputuneiseksi ehkä liian voimakasta sanoa (vs muumailma)

Nokialla kuitenkin kokemusta Jenkki oikeudenkäynneistä ja jo 80 luvulla oppirahoja maksettu.

Vastaa
eiphoc
eiphoc

30

Aika harva kommentoija on tainnut noita yhtiöiden kanteita tällä palstalla lukea ja silti voidaan toitottaa fanisivujen "totuuksia". Apple on tarttunut vastahaasteessa lähinnä muotoseikkoihin, kuten Ossi näytti blogissaan asian esiin tuovan.

Apple mm. kiistää tietävänsä onko Nokia patenttiensa todellinen omistaja, kun sillä on vain kopiot käytettävissä ja muuta yhtä älykästä. Ei hyvältä näytä Applen kannalta.

@26 Kysyit viitettä @23:lta. Mitä jos lukisit sen Applen vastakanteen. Siellä tuo sanotaan mitä selvimmällä lakimiesjargonilla.

@28 Samoin noita Apple fanipoikia.

Vastaa
Perho92
Perho92

31

Varokaa fanipojat, täältä tulee pommi ja tappaa teidät!

Paljon on asiantuntioita taas liikkellä.

Menkääs leikkimään hiekkalaatikolle tinasotilailla ja katsotaan sitten uusiksi. :)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

32

@30

Olen kysynyt sitä jo useampaan kertaan, mitään ei ole annettu. Kuten aiemmista viesteistäni voit päätellä, olen lukenut vastakanteen. Se oli jopa oikein nätisti numeroitu joten se tarkan viitteen antaminen, jos sellainen löytyy, ei ole teknisesti erityisen hankalaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja